shop.musicserver.cz
Tomáš Klus - Anat život není

Klus se na "Anat život není" mění z písničkáře na kazatele

Vydáno: 23.07.2015 17:00 v sekci Recenze - Martin Soják | foto: facebook interpreta

Tomáš Klus je znám jako písničkář se zajímavými, převážně politicky orientovanými texty, jimiž upozorňuje na nešvary dnešní společnosti. Na svém nejnovějším albu, které má pouhých třicet čtyři minut, ale zachází o něco dál. Texty jsou navíc bezdůvodně složité, s hudbou, která se k nim nehodí.

5/10

Tomáš Klus - Anat život není

Vydáno: 29.06.2015
Celkový čas: 34:18

Skladby: Intro, Tamaře, ZmrZlým, Přeju Ti, Okuropění, Poprvé, HarmoNico, PutOff, JdeVoZem, Anat, MořeŠtik

Vydavatel: Vlastní náklad

Akustická kytara, jednoduché čtyřakordové písně s texty zachycujícími nynější situaci českých občanů a stálý klukovský úsměv na tváři; to je, nebo spíše byl Tomáš Klus, jakého známe a milujeme. Jeho novému albu "Anat život není" ale snad kromě toho úsměvu chybí všechny tyto aspekty. Akustickou kytaru až na pár výjimek vystřídala elektrická a ve skladbách se navíc často objevují náhodné rušivé pazvuky, které vás nutí přemýšlet, proč se tam něco takového vůbec vyskytuje, místo abyste se soustředili na Tomášovy texty, které byly vždy tím hlavním.

Ale ani texty zde nejsou zajímavé, a co hůř, obyčejnému člověku moc smysl nedávají. Interpret skáče z jednoho tématu na druhé a zpět a nenabízí mezi nimi žádnou spojitost. V songu "Přeju Ti" například zpívá o přáních a náhle přeskočí a polemizuje o svém oblíbeném tématu - politice. Filozofovi Klusovi tyto spojitosti možná docházejí, ostatním ale ne. V písních se také mnohem častěji hovoří o Bohu. To by ničemu zásadnímu nevadilo, kdybych se nebál toho, že se Tomáš v poslední době snaží být kazatelem - a my jeho ovečkami.

Muzikant se chystá dočasně ukončit svoji tvorbu a vystoupení z několika důvodů. Jeden z nich je, jak sám zmiňuje, že se několikrát nachytal, jak se na svých koncertech snaží například roztleskat dav, a to je něco, proti čemu brojí - totiž aby se lidé chovali jako ovce a následovali svého pána. Tím spíše mi nejde na rozum, proč se na svém novém albu snaží lidi přesvědčit, že jeho názor je ten správný a vyhrožuje potopou a jiným Armagedonem. Zdá se, že se Tomáš pokládá za vyslance Boha. Jako by se postupně měnil na druhého Ježíše. A já začínám mít strach. O něj, protože věřím, že s tímto přístupem brzy narazí. A nebyl dřív náhodou proti komerci a všemu s ní spojované? Proč má teď reklamu na Spotify?

Je pro mě o to těžší recenzovat Klusovu novou desku, poněvadž jsem jeho fanouškem a chtěl bych, aby se mi jeho nejnovější výtvor líbil. Těšil jsem se na další nálož písniček, u kterých se zamyslím a posléze budu jeho poselství a vtipné příběhy roznášet dál u táboráků s kytarou. Jenže bohužel, s jeho posledními tvůrčími plody nesouhlasím. Když už ano, jako s Tomášovými názory v písni "ZmrZlým", nedokáži se přenést přes to, co s hudbou natropil. Akustická verze, kterou jsem slyšel dřív, se mi líbila mnohem více.

Možná je dobře, že si Tomáš dává pauzu, snad opět najde tu správnou cestu a příště nám nabídne něco, co si neposlechneme jen jednou a radši zapomeneme. Jeho písně máme rádi proto, že jsou zpěvné a výstižné. "Anat život není" je toho přesným opakem. Pokud Tomáš chce, abychom jeho písně zpívali, a co více, pochopili, tak tato deska byla určitě krok špatným směrem. Doufám, že se Tomáš po návratu z dovolené vrátí do starých kolejí a nabídne nám pecky podobné těm na jeho předchozích řadovkách "Racek" či "Proměnamě".

NÁZORY
  • vyhoďte už tohohle recenzenta (ee, 23.07.2015 19:31) Reagovat

    Tohle není recenze, tohle je litánie ublíženého fanouška. Ta Klusova deska je blbá, ale ta recenze ji skutečně předstihla: Věty jako: "Těšil jsem se na další nálož písniček, u kterých se zamyslím a posléze budu jeho poselství a vtipné příběhy roznášet dál u táboráků s kytarou. " " Jeho písně máme rádi proto, že jsou zpěvné a výstižné. "Anat život není" je toho přesným opakem. Pokud Tomáš chce, abychom jeho písně zpívali, a co více, pochopili, tak tato deska byla určitě krok špatným směrem. " jsou doopravdy psány stylem památníčku základní školou povinného dítka.O fundovanosti autora říkají jen to, že je fanda a má Klusův plakát vlepený na kovových dvířcích v převlíkárně místního plaveckého družstva. A že chodí s křečovitým úsměvem po zahradě a zpívá si "Natašo". Tohle není recenza tohle je způsob psaní středoškolských opusů magna uhrovatého druháka z gymplu , tak prosím editore.. EXISTUJEŠ?

    • Re: vyhoďte už tohohle recenzenta (cha, 23.07.2015 23:22) Reagovat

      ale no tak..mně ta recenze přijde dost trefná...mám úplně stejnej názor. Klus nám holt trochu zmagořil z pánaboha. Obal to vystihuje dost jasně:) ..brr ruce pryč. Jen lituju ty mladý holky který mu na to skočej. Kdybych nebyl ateista, tak se snad za něj pomodlím, aby už byl zase normální:). Méně pánaboha a více normálních písniček.

    • Re: vyhoďte už tohohle recenzenta (blixa, 24.07.2015 11:33) Reagovat

      Naprostý souhlas. Deska je blbá ale recenze (skoro se mi to tak nechce nazvat) je naprosto šílená. To je nejhorší odpad, co jsem snad na tomhle webu četl. To už na tom musí být Musicserver fakt bídně, když nechá psát takový joudy ..

    • Re: vyhoďte už tohohle recenzenta (Michal, 24.07.2015 11:47) Reagovat

      Máte pravdu, toto není recenze a stěží se to dá označit i za názor + zajímalo by mě, kolik "textů zachycujících nynější situaci českých občanů" autor zná? :)

      • Re: vyhoďte už tohohle recenzenta (leea, 16.08.2015 14:01) Reagovat

        Ano, recenze je ještě horší než CD. Redaktoři musicserveru si navíc libují v pojmech složité a těžko zapamatovatelné nebo dokonce nezapamatovatelné. U Tomáše Kluse autor píše texty jsou navíc zbytečně složité a u písničky Každý deň od Mira Šmajdy zase Ondřej Hricko napsal složitá nezapamatovatelná melodie. Oba dva jsou autoři, mají snad kalkulovat s mladým publikem a psát jednoduché tuc tuc rádiovky, které omrzí po jedné sezóně, aby jim recenzenti napsali, že je muzika (texty) jednoduchá? Zdejší redaktory beru už delší dobu s rezervou. MS jde do kopru a autoři se snaží svými články honit čtenost ještě víc, než v bulváru. Podle toho to také vypadá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu