shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (11/2008)

Měsíc v taneční hudbě (11/2008)

Vydáno: 14.11.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Klubová hudba v počítačových hrách, umění na vinylových obalech, nejlepší DJové nebo label Skull Disco - to všechno jsou témata předposledního letošního vydání speciálu o taneční elektronické hudbě. Samozřejmě nechybí ani novinky a přehled nejzajímavějších desek minulého měsíce.

DJem v počítačové hře
Scratch: The Ultimate DJ
© joystiq.com
Statisíce lidí po celém světě paří videohry s hudební tématikou, jako jsou "Guitar Hero" nebo "Rock Band". Proč by se u nich ale měli bavit jenom fanoušci rocku? Místo plastového simulátoru kytary se přece dá jednoduše hrát i na gramofony. Pokud sníte o hrách s DJskou tématikou, už brzy se dočkáte. Na jaro příštího roku se na trh chystají hned tři - "Scratch: The Ultimate DJ", "DJ Hero" a "DJ Life".

Jedním z hlavních důvodů popularity výše zmíněných "rockerských" her byla možnost hrát známé hity. Tvůrci DJských her určitě půjdou v jejich stopách a nechají si licencovat skutečné klubové pecky, které dodají na realističnosti. Slibují to autoři "Scratch: The Ultimate DJ", který bude navazovat na populární hru z 90. let "Beatmania". V ní musel hráč v kůži DJe udržovat dobře zvolenými hudebními fígly tanečníky na parketu ve varu. Nová verze vzniká v kooperaci s firmou Numark, což znamená, že ke hře budete potřebovat periferní herní gramofon, tzv. Scratch Deck. Hrát se bude na PlayStation 3 a Xbox 360.

Beatmania
© bemanistyle.com
Pro Nintendo DS už brzy vznikne hra "DJ Life", která bude kombinovat umění DJského mixu v reálném čase s manažerem, v němž si budeme moci projít kariéru DJe od prvních krůčků v garáži až k hraní na stadionech pro tisíce lidí. Hra bude dokonce obsahovat i domácí studio, v němž budete moci dělat nové tracky z vestavěných samplů a pak je ve světě hry vydávat a čekat na reakce fanoušků. Poslední z trojice her "DJ Hero" se chystá na pulty v létě a zatím toho o ní není příliš známo. Už to, že za ní stojí firma Activision, která má na svědomí "Guitar Hero" ale pro začátek úplně stačí.

"Při současném úspěchu videoher s hudební tématikou a dominancí urban kultury na trhu pro mladé, je potenciál takové hry nekonečný," tvrdí hiphopový DJ Quincy Jones III, syn legendárního producenta a jeden ze spoluautorů "Scratch: The Ultimate DJ". Jestli má pravdu, ukáže až budoucnost.

DJ Magazine vyhlásil sto nejlepších DJů
Rok se sešel s rokem a je tu další žebříček nejlepších světových DJů podle časopisu DJ Magazine. Stejně jako loni se vítězem ankety fanoušků stal Aarmin Van Buren. Tiësto si drží dvojku, o jedno místo si polepšil Paul Van Dyk, který je nyní třetí. Při detailním pohledu na Top 10 je jasné, že světovým klubům i nadále vládne trance. Na síle ale nabírá electro, jehož reprezentant, kanadský Deadmau5 je největším objevem roku. Patří mu jedenáctka, přičemž před rokem nebyl ani ve stovce. Zajímavostí je číslo 28 pro dalšího nováčka DJ Bobina z Ruska, což je důkazem rostoucí popularity klubové hudby na východě Evropy. Pokud hledáte někoho z tábora minimalu, musíte do čtvrté desítky, kde je Ricardo Villalobos, první drum'n'bassový DJ je na padesátce Andy C.

Vyberte nelepší letošní obal k vinylu
Björk - Dull Flame of Desire
© facebook interpreta
Vinylový fetišismus má na klubové scéně své nezastupitelné místo a určitě k němu patří i krása velkých barevných obalů, do nichž se LP desky strkají. Aby se podpořilo posledních deset let trochu skomírající umění obalů hudebních nahrávek, vyhlásila webová stránka Art Vinyl anketu o nejlepší vinylový obal roku. Mezi padesátkou nominovaných samozřejmě nechybí ani desky z oblasti taneční hudby. Svůj hlas můžete svěřit obalu "Los Angeles" Flying Lotus, kompilaci GAS, "Jolly Joker Remixes" od Alter Ego nebo třeba singlu Björk "Dull Flame Of Desire". Hlasovat můžete zde hned pro tři nejlepší.

Námluvy Ableton Live a Serato Scratch
Malou revoluci by mohla uvést zpráva, podle které své síly spojí tvůrci hojně používaných digitálních DJských zařízení Ableton Live a Serato Scratch. Uživatelé by měli dostat to nejlepší z obou světů v jednom balíčku - rychlé ovládání Abletonu a staromilské ovládání s pomocí simulátoru turntables, kterým se může pochlubit Serato. "Je úžasné jen pomyslet na to, co můžeme nabídnout DJům a producentům: že budou moci udělat více než jen roztáčet desky a nebo přidávat vlastní otisk hudbě, kterou hrají," řekl k tomu Steve West ze Serato Audio Research.

Další novinky

• Jan St. Werner alias polovina Mouse On Mars vydá v lednu další album svého projektu Lithops.
Xela> vydá nové album "In Bocca Al Lupo" a samozřejmě se tak stane na jeho vlastním labelu Type Records.
Get Physical slaví v listopadu svůj počin číslo sto. Dvojvinyl nabídne největší hvězdy labelu v neobvyklých producentských spolupracích (a nebo bitvách), M.A.N.D.Y. udělali společný track s Booka Shade a třeba Italoboyz s Nôze. Vychází na konci listopadu.
Diplo posbíral svoje remixy, produkce a nevydané skladby na kompilaci ironicky nazvanou "Decent Work For Decent Pay". Bude obsahovat jeho předělávky skladeb od Daft Punk, Spank Rock, Hot Chip nebo Bloc Party a vychází na konci ledna.
• Experimentální label Neo Ouija to před třemi lety oficiálně zabalil, teď se ale vrací s novou kompilací "Cottage Industries 5", kde jsou zastoupeni i Move D, A Made Up Sound nebo Kangding Ray.
Jan Jelinek založil nový label Faitiche a prvním počinem bude značně obskurní kolekce skladeb dosud neznámé německé syntezátorové hráčky Ursuly Bogner, která tvoří hudbu v ústraní už přes dvacet let.
Animal Collective připravili na leden nové album nazvané "Merriweather Post Pavilion". Jak jejich nedávný koncert v Divadle Archa prozradil, čekat můžeme skoro čistou elektroniku.
• Další nedávný návštěvník Prahy, Angličan Sinden si vystřihne "Fabriclive43".
• Portugalští pionýři electro kudura Buraka Son Sistema vydávají nové album "Black Diamond".
• Praotec současné electro horečky Mr. Oizo připravil své třetí studiové album "Lambs Anger". Vychází na začátku prosince.
Fennesz na konci listopadu vypouští vinyl s novinkou "The Black Sea". Na CD vychází o týden později.
• Čerstvý materiál představí i mexický minimalista Murcof, deska dostala název "The Versailles Sessions".
• "Repercussions" se jmenuje novinka od dubstepového mistra Distance, vydává samozřejmě Planet Mu.

Label měsíce - Skull Disco

Shackleton - Soundboy's Suicide Note
© facebook interpreta
V rubrice label měsíce obyčejně vybíráme label, který je na vrcholu své slávy nebo právě slaví nějaké výročí. Tentokrát jsme je to trochu jinak. Důvodem zařazení londýnské dubstepové značky Skull Disco je kromě vysoké kvality nahrávek hlavně její ohlášený pohřeb. Majitelé labelu a (skoro) výhradní autoři tracků Shackleton a Appleblim ukončili aktivity labelu desátým EP jízlivě nazvaným "Soundboy's Suicide Note". "Chceme skončit na vrcholu," řekl k tomu Appleblim, který fans ujišťuje, že v tom není žádná roztržka se svým parťákem. "I v budoucnu budeme spolu určitě spolupracovat," dodává.

Shackleton a Applebim se během posledních tří let etablovali jako absolutní špička experimentálního dubstepu a každý počin pod značkou Skull Disco byl velkou událostí. Těžko říct, který z deseti EP je nejlepší. Někdo řekne, že Applebimův "Girder" na SKULL02, "Hamas Rule" Shackletona na pětce nebo monstrózní hybrid dubstepu a minimalu "Blood On My Hands (Ricardo Villalobos Apocalypso Now Mix)" ze SKULL07. K jejich produkci neodmyslitelně patřila typicky deathmetalová estetika obalů desek, které maluje Zeke Clough (jeden z designerů Warp Records). Jeho kresby posluchačům vzkazují, že Skull Disco ani na chvíli neuhne z tvrdého soundu.

Skull Disco je pohřbeno, pro pozůstalé je tu ale jedna útěcha. Ještě tento měsíc by měla vyjít 2CD kompilace "Soundboy's Gravestone Gets Desecrated By Vandals", která naváže na dva roky starý výběr "Soundboy Punishments". Objeví se na ní tracky z posledních vinylových EP a kupa remixů, z nichž šest dosud oficiálně nevyšlo. Mezi nimi nové reinterpretace od Geiom, DJ Rupture nebo Badawi. Pokud jste Skull Disco milovali jako já, popřejme si ještě jednou upřímnou soustrast.

Top alba měsíce

Deadbeat - Roots And Wire (Wagon Repair)
Deadbeat - Roots And Wire
Kanadský Deadbeat se vrací s novým albem, které stejně jako loňské "Journeyman's Annual" kombinuje dub a těžké houseové beaty. Nejde jen o technické hrátky, Deadbeat se snaží udělat dub, který by byl hravý jako house a zároveň house, které by bylo hluboké a prostorové jako dub. A daří se mu to na výbornou. Jedinou nevýhodou je samozřejmě to, že podobnou věc už před lety zvládli k dokonalosti Basic Channel.

Headhunter - Nomad (Tempa)
Headhunter - Nomad
Od debutového alba bristolského producenta jménem Headhunter se hodně čekalo. Když si ale hned u prvního tracku na desce začnete říkat, že je trochu moc dlouhý, není to dobrý start. A to má "Lifeform" sotva pět a půl minut. Headhuntera si klidně můžete zařadit do současné vlny mladších dubstepových producentů, kteří se nebojí rovného rytmu. Na "Nomad" se z manželství Detroitu a Bristolu urodilo pár zajímavých tracků ("Paradigm Shift" nebo aktuální singl "Physics Impulse"), ale spíše než albový materiál by desce slušela skromnější stopáž EP.

Luomo - Convivial (Huume)
Luomo - Convivial
Sasu Ripatti nemusí nikomu dokazovat, že je jedním z nejdůležitějších klubových producentů tohoto desetiletí, ať už si říká Vladislav Delay nebo Luomo. "Convivial" je návrat k přímočarému house, který pod jménem Luomo vždy dělal. Je stejně přístupný jako "The Present Lover" a výrazné jsou hlavně vokály, o které se postarali Cassy, Apparat, Jake Shears ze Scissor Sisters nebo Robert Owens. Zatímco "The Present Lover" uspěl hlavně v tom, jak kouzelně provokoval flirtováním s popem, nové desce se to daří jen asi v polovině z osmi tracků.

The Rapture - Tapes (!K7)
The Rapture - Tapes
Možná si o disco-punkových cool boys The Rapture myslíte, že jsou neoriginální a navíc ještě vykrádači. Já tvrdím, že vždy vykrádali velmi originálně a vždy to bez okolků přiznávali (třeba v názvu poslední desky "The Pieces Of People We Like"). Teď tu máte důkaz, že jejich hudební výbava sahá dále než za obálky časopisů na křídovém papíře. Na povedeném mixu "Tapes" servírují své oblíbené tracky v pořádně širokém rozpětí. Je tu funk, hip hop, house, techno a samozřejmě nechybí ani nu wave. V žádném případě se ale neomezují na minulost, když zazní i dva nejlepší letošní klubové singly "Where's Jason's K" Syclops a "Township Funk" od DJ Mujava. Vím, že podobně eklektické mixy už dnes dělá hodně lidí, ale nemůžu si pomoci, každý mix, který zařadí "Flowerz" od Armanda Van Heldena, si mě prostě získá už automaticky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami
Rozhovory: Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami Oblíbená slovenská formace Polemic vydala v poslední únorový den desku "11SKA", kterou shrnula písně vydané za poslední dekádu. Nejen tom, jak vznikala, jsme si povídali s Peterem Opetem - trumpetistou, zpěvákem, autorem hudby a textů,... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rapture - How Deep Is Your Love? (28.04.2012 18:00)
- Nové desky pro 36. týden (04.09.2011 05:00)
- Recenze: Zítra se bude strašit všude (06.05.2011 05:00)
- The Rapture chystají magickou nahrávku (24.02.2010 14:58)
- The Rapture opustil baskytarista (18.07.2009 09:14)
- Publicistika: Měsíc v taneční hudbě (12/2008) (12.12.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 45/2008 (12.11.2008 05:00)
- Publicistika: Měsíc v taneční hudbě (10/2008) (17.10.2008 05:00)
- Publicistika: Měsíc v taneční hudbě (9/2008) (29.08.2008 05:00)
- Publicistika: Měsíc v taneční hudbě (8/2008) (01.08.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Imagine Dragons Beyoncé Mirai AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Rammstein Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu