shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (12/2008)

Měsíc v taneční hudbě (12/2008)

Vydáno: 12.12.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Co se dělo na electro, house, minimal, disco nebo dubstepové scéně? Jaké byly nejlepší desky a singly roku? A kdo z producentů udělal nejkrutější remix posledních dvanácti měsíců? Hádáte správně: v našem klubovém měsíčníku se pouštíme do rekapitulace končícího roku.

Australská invaze
Cut Copy - In Ghost Colours
Byl to skvělý rok pro taneční hudbu od protinožců. Cut Copy natočili s "In Ghost Colours" jedno z nejlepších alb roku, Midnight Juggernauts se dočkali reedice povedeného alba "Dystopia", skvělý debut natočila Ladyhawke s "Ladyshawe" a k tomu si přidejte devastující mix "D Is For Disco, E Is For Dancing" od týmu Bang Gang DJs. I když praotcové téhle vlny Modular Recordings jsou podle některých informací na hraně bankrotu, letošní rok vládli ve všech směrech. (Více o australské taneční horečce v červnovém vydání MvTH.

Podívejte se na klip Cut Copy "Hearts On Fire", jež natočila letos zesnulá japonská režisérka a vizuální umělkyně Nagi Noda:

Dub Techno
Shed - Shedding The Past
Byl to rok, kdy Basic Channel, Pole i Gas rekapitulovali svoji kariéru, a tak se nedivme, že dub techno nabralo znovu směr vzhůru. Ovšem žádný Berlín, mezi nejlepší alba žánru patřili Kanaďan Deadbeat s "Roots And Wire" a manchesterský Claro Intelecto s "Metanarrative". Čest německé školy zachraňoval Shed z Frankfurtu, jehož "Shedding The Past" patří mezi nejlepší letošní alba bez rozlišení škatulek.

Dubstep
Darkstar - Need You / Squeeze My Lime
Jestli jsme se poslední dva roky v prosinci shodně rozplývali na Burialovým albem, tentokrát se musíme bez nahrávky krále dubstepu ve výroční rekapitulaci obejít. Což ale neznamená, že to byl pro tuto scénu špatný rok. Benga vypustil na začátku roku skvělé "Diary Of An Afro Warrior", Dusk+Blackdown kontrovali "Margins Music", ke konci roku DJ Distance přidal hodně tvrdé 2CD "Repercussions" a Shackleton a Appleblim zakončili existenci svého labelu Skull Disco skvělou rekapitulací "Soundboy's Gravestone Gets Desecrated By Vandals". Vrcholem dubstepového roku je nicméně singl "Need You / Squeeze My Lime" dvojice Darkstar, vydaný samozřejmě na značce Hyperdub.

Podívejte se na doprovodný film natočený k písním z alba "Margins Music" od Dusk+Blackdown:

Electro
Syclops - I've Got Eye On You
Ze slova electro se v roce 2008 stalo skoro synonymum pro celou klubovou scénu. Originály z ranných osmdesátek ještě vesměs čekají na objevení (Jon Savage a jeho "Dreams Come True: Classic First Wave Electro: 1982-1987" budiž první vlaštovkou), fetiš retro-electro soundu starých mašin nejspíše letos dosáhl svého vrcholu. Na popové straně (Hot Chip a výborné "Made In The Dark" i MGMT se singly "Electric Feel" a "Kids") i na té undergroundové (The Count & Sinden s bombou "Beeper"). Králem ovšem zůstává Maurice Fulton a jeho finská eskadra Syclops s "I've Got My Eye On You".

Etno-techno / Ghettotech
DJ Mujava - Township Funk
Fenoménu míchání klubové a etnické hudby jsme se věnovali v dubnovém vydání našeho měsíčníku. Letos dominanci nové globální taneční hudby potvrdilo výborné album Buraka Som Sistema "Black Diamond", další skvělé počiny mexického týmu Nortec Collective (Bostich + Fussible - "Tijuana Sound Machine") a nebo monstrózní singl jihoafrického DJe Mujava "Township Funk", který se zařadil mezi největší hity letošního roku.

Podívejte se na "Township Funk" od DJ Mujava:

House
Dave Aju - Open Wide
...never dies. Letos nás o tom přesvědčili Osborne a jeho výtečné eponymní album nebo Mole s "As High As The Sky" na důsledně výborném labelu Wagon Repair. Skvělý rok pro house završil Dave Aju s "Open Wide", na kterém samozřejmě nechybí edit jeho hitu "Crazy Place".

Minimal
Sis - Nesrib
"Minimal is dead!" ohlašovali celý rok odborníci na klubovou elektroniku, ale neříkali to stejné už vloni? Villalobos je proti a na Perlon vydal EPčkovou sérii a později i album "Vasco" s půlhodinovým (!) monolitem "Minimoonstar (Full Session)". Srovnatelnou kvalitu měl třeba Efdemin s novinkou "Carry On Pretend We Are Not In The Room". Speciálním příspěvkem do debaty o smrti minimalu byl Matias Aguayo a jeho parodický "Minimal" (skvělý byl remix od DJ Koze) z trochu slabší kompilace "Total 9" z Kompaktu. A singlem číslo jedna je pro mě "Nesrib" od SIS.

Space disco / nu disco
Air France - No Way Down EP
Návrat k undergroundovému zvuku disco ze začátku 70. let se letos zaslouženě dočkal pozornosti fanoušků. Na jedné straně nás zaplavily reedice a kompilace (Liquid Liquid, "Essential Italo Disco Classics") a na straně druhé spousta současných producentů, kteří na tento zvuk z prehistorie taneční hudby navazují. Před všemi je Lindstrom se svým výtečným vesmírným opusem "Where You Go I Go Too", v závěsu máme Hercules & Love Affair (a "Blind" je letošní taneční hymna), Kelleyho Polara (výtečné album "I Need You To Hold On When The Sky Is Falling) a partičku kolem labelu Environ (Morgan Geist se vrátil s výborným albem "Double Night Time"). Zmínku si zaslouží Air France s bezmála dokonalým EP "No Way Down". (Fenoménu space disco jsme věnovali článek v srpnu.

Wonky
Flying Lotus - Los Angeles
Zapište si do slovníku stylů nové slovo: wonky. Takhle se totiž říká kříženci dubstepu a abstraktního hip hopu. Jsou s ním spojovány jména jako Joker, Rustie (společný singl "Play Doe"), Samiyam ("Return EP"), Hudson Mohawke a hlavně Flying Lotus, který letos vydal triumfální album "Los Angeles". Bude wonky dominujícím soundem příštího roku? Nějakou masovou popularitu "švihlých" beatů tedy rozhodně nečekejte, ale z téhle nadnárodní scény na ose LA - Bristol by mohl být časem stejný fenomén jako jeho bratříček dubstep.

Další výborná "dance" alba bez nároku na škatulkování:

M83 - "Saturdays = Youth"
High Places - "High Places"
Quiet Village - "Silent Movie"
Move D & Benjamin Brunn - "Songs From The Beehive"
Studio - "Yearbook 2"
Pluxus - "Solid State"
Starkey - "Ephemeral Exhibits"
Zomby - "Where Were You In 92"

Nejlepší remixy roku
Kid Cudi - "Day n Nite (Crookers Remix)"
Kid Cudi - Man On The Moon
Crookers znali donedávna jen absolutní fanatici do italské klubové scény, díky svému DIY remixu skladby "Day n Nite" kalifornského rappera Kid Cudi se z nich stala přes noc senzace. Nejdříve na internetu a teď už i v "hmotném" světě. Remix vychází na začátku ledna v Británii na singlu a pecka s tučnou bassline breakbeat linkou má hodně velké ambice. V Americe samozřejmě velkou díru do světa neudělala, ale v Evropě tahle věc v klubech zaručeně zabírá.

Kelley Polar - "We Live In An Expanding Universe (Caribou Remix)"
Caribou vzal kosmické disco Kelleyho Polara někam do černé díry, kde už není ani žádný čas. Dvanáctiminutový epos navíc úspěšně vymazal Kelleyho hlas, který originál maličko hyzdil.

Sebastien Tellier - "L'Amour Et La Violence (Boys Noize Remix)"
Boys Noize by si zasloužili být stejnými hvězdami jako třeba Mr. Oizo. Už jen třeba díky tomuto remixu Tellierovy smutné syntezátorové suity.

Minusy roku

Carl Craig nedostal Grammy
• Počasí zničilo české Creamfields
• Britský bulvár The Sun se pustil do pátrání po identitě Buriala
• Smrt baltimorské klubové ikony DJ K-Swift
• Osekaný line-up Electronic Beats
Grooverider ve vězení ve Spojených arabských emirátech

Měsíc v taneční hudbě přeje příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce spoustu nové, dobré hudby.

NÁZORY
  • diky (jarecek, 12.12.2008 07:01) Reagovat

    za ten rok v tanecni hudbe .. tesime se na ten pristi :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 33/2020 - od The Killers přes Nase po Tima McGrawa (26.08.2020 21:29)
- Recenze: Cut Copy dali na "Freeze, Melt" volný průchod svým emocím (24.08.2020 08:25)
- Video: Cut Copy v klipu "Cold Water" zobrazují napětí mezi bděním a sněním (27.06.2020 11:34)
- Video: Bubliny prchavé jako jistoty dnešní doby, to je téma klipu "Love Is All We Share" od Cut Copy (11.05.2020 09:52)
- Nové desky 38/2017 - od Anety Langerové přes The Killers po Těžkýho Pokondra (25.09.2017 07:41)
- Video: Cut Copy ve víru léta a párty s mistrem skečů (22.06.2014 15:32)
- K(r)ávoviny: J Lo bude matka! A s kým se to fotí Fergie? (24.04.2014 16:30)
- Naživo: Cut Copy ve víru květů a tanečních beatů (23.04.2014 12:57)
- Fotogalerie: Tanečky s Cut Copy v obrazech (22.04.2014 18:57)
- Rozhovory: Cut Copy - Jsme beznadějně nostalgičtí (18.04.2014 15:07)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu