shop.musicserver.cz

Kdo neskáče, není Skot

Vydáno: 26.08.2004 05:00 v sekci Naživo - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Skotská čtveřice Franz Ferdinand předvedla v úterý v Praze, jak se v současnosti ve světě kombinuje punková přímočará melodičnost a funková taneční rytmika. Vyprodaná Roxy tak mohla aplaudovat kapele, o které se momentálně píše po celém světě.

Roxy - Franz Ferdinand
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Nestává se tak často, aby u nás vystoupila kapela, která chrlí hity, prodává miliony desek, jezdí světová turné a věhlasné hudební časopisy ji dávají na svoje obálky. A to všechno právě teď, a ne před dvěma, pěti nebo deseti lety, jak je pravidlem u zahraničních kapel, které se do Česka dostanou. Skotští Franz Ferdinand, kteří vystoupili v úterý 24. srpna v Praze v Roxy, to všechno nabízejí. Mají vynikající debutové album, které je katapultovalo do absolutní špičky ostrovního rocku, mají hity ("Take Me Out", "Darts Of Pleasure", "Michael") a jejich vydavatelství Domino ví, jak je prodat. Pražský koncert ale potvrdil, že nejsou žádná nafouklá bublina nebo kapela jednoho hitu. Dost možná budou Franz Ferdinand za pár let opravdu nechutně slavní a na tento koncert budeme sentimentálně vzpomínat.

Vzpomínat ovšem budou ale jen ti, kteří se tam dostali. Koncert byl totiž absolutně vyprodán a Roxy praskala ve švech. Překvapení? Hudební novináři na ně už nějaký čas pějí chválu, hraje je Radio 1, ale pověst, která se o kapele šíří, je v Čechách bržděna jedním malým faktem - jejich desku tady prostě nekoupíte. Agilní londýnský label Domino u nás zastupuje CDirect, který seznal, že by si album, kterého se už v Británii prodalo milion kusů a ke stejnému číslu se blíží i v USA, stejně nikdo nekoupil, a tak je sem ani nedovezl. Jestli někdo nedokáže pochopit, jak je možné, že si lidé stahují hudbu ilegálně z internetu, pak v tomto případě mu to snad dojde. Podobně jako u amerických rockerů The Strokes a jejich pražského koncertu před dvěma lety, tak i zde tvořili většinu publika cizinci a hudební novináři. Přidali se k nim i někteří odvážní čeští diváci a snad nelitovali.

Roxy - Roe Deer
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Předkapelou nových skotských hvězd byli domácí Roe-Deer. Ti se stále ještě vzpamatovávají z odchodu dvou členů: Emy B. a Filipa Míška (ti nyní tvoří páteř projektu Khoiba), a v nové sestavě směřují kamsi k rockové melancholii pražské kytarové scény začátku 90.let (Sebastians, Toyen, připadě později Colorfactory). V dřívejší sestavě rozhodně nepatřili mezi mé oblíbence a ani tentokrát mě nepřesvědčili. Předvedli zoufale zastydlý a k uzývání nudný kytarový rock, kterému chyběly snad všechny ingredience zajímavé hudby. Publikum je přijalo dost vlažně; tedy až na pár skalních fanoušků (patrně z guestlistu kapely). To, co po nich předvedly hlavní hvězdy večera, bylo absolutním opakem toho, co zahráli oni. Roe-Deer by si měli vzít z Franz Ferdinand jedno poučení - nebrat se zatraceně tak strašně vážně a trochu se hudebně otevřít.

Franz Ferdinand na fotkách vypadají jako středoškoláci, které maminky poprvé pustily večer do města, ale nedejte na vzhled. Frontman Alexandr Kapranos je chvíli křečovitý introvert Ian Curtis z Joy Divison a chvíli sebevědomý floutek Jarvis Cocker z Pulp. Na pódiu rozhazuje šibalské úsměvy a parodické rockové manýry a vše má absolutně pod kontrolou. Jeho věrným kumpánem je druhý kytarista Nicolas McCarthy, zatímco basák Robert Hardy se drží stranou. Vzadu vše jistí bubeník Paul Thomson. Momentálně si užívají úspěchu svého debutu a pilně koncertují. Do Prahy se dostali z Holandska a mířili do Rakouska a na konci týdne pak na slavný festival v Readingu. Franz Ferdinand jsou patrně velmi úzkostliví na přípravu nástrojů, a tak pauza trvala skoro hodinu. Dávali si trochu na čas a na pódium přišli až těsně po deváté.

Roxy - Franz Ferdinand
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Skotská čtveřice osciluje mezi art-punkem konce 70. let a beatovými harmoniemi předchozí dekády, přičemž živě je to spíše to první. Jednoduché, extrémně chytlavé, ale chytré písničky, které se vám po pár posleších bez milosti zabodnou do mozkové kůry. Zatím natočili jen jedno album, a tak přehráli všech jedenáct skladeb a přidali i čtyři nealbové - singlové b-strany "Van Tango", "Shopping For Blood" a "Love & Destroy". Jedna byla prý úplně nová a pokud můžeme Alexovi věřit, napsali ji v Praze. Začali s "Cheating On You" a do největšího varu dostali sál samozřejmě s "Take Me Out", kterou uvedli jako jednu starou sentimentální píseň v pomalém rytmu. Našlapané Roxy poprvé chytalo dech, potit se začaly i stěny klubu a první řady s několika skotskými pořízky se vrhly do poga. Každá skladba v repertoáru Franz Ferdinand disponuje silným refrénem, ať už je to variace na postpunkovou oblibu reggae "40ft." nebo beachboyovské harmonie "Tell Her Tonight". Tři přídavky vrcholily s jejich vůbec prvním singlem "Darts Of Pleasure" a "This Fire". V tu chvíli už skákali všichni, Skoti i Neskoti.

Franz Ferdinand hráli hodinu a čtvrt a dali Praze praktickou lekci ze současné punk-funkové revoluce. Netváří se, že vymysleli rock'n'roll nebo že chtějí spasit svět. Rock je pro ně synonymem zábavy, tance a pohody. Nic jiného neřeší. Bylo neuvěřitelně příjemné vidět, že naše publikum se nechalo strhnout. "This Fire Is Under Control, We Gonna Burn This City", zpíval v poslední písni Alex a pro ty, kteří byli ten večer v Roxy, to platilo.

Franz Ferdinand, Roe-Deer, Roxy, 24. 8. 2004

NÁZORY
  • hrozný (great8, 26.08.2004 08:41) Reagovat

    když se nebudu bavit o tom naprosto šíleným slohu tak bych jen dopplnil, že ta nová skladba se jmenovala Your Diary.
    Pro mě koncert roku!

  • dobrý (pert, 26.08.2004 09:04) Reagovat

    Slušně napsaný, navíc úplně první recka na koncert. Smrt chytrolínům

  • To: autor kontra roe-deer (glum, 26.08.2004 10:18) Reagovat

    Cože? Sebastians??? Toyen?????? Colorfactory??????? Pane, buď jste se zcvokl, nebo víte o kytarové muzice prd (slyšel jste vůbec někdy tyto kapely???) a nebo jste zapšklý z toho, že vás některý z roe-deerů odmítl - tipuji Šmityho, protože ten figuruje v obou sestavách (sorry, nic proti Šmitymu).Podotýkám, že se nepovažuji za skalního, tudíž nekritického, fandu R-D, ale jejich tvorbu znám docela dobře.Podle toho, co jsem z nové tvorby slyšel, usuzuji, že jejich chystané album bude pecka. Ale abych to nezakřikl.
    Jinak, Franz Ferdinand jsem neviděl v Roxy, ale na Southside Festivalu, a tam mě tedy fakt nenadchli...přišli mi jako absolutní tuctovka a nafouklá bublina těsně před splasknutím. Nicméně připouštím, že v Roxy mohli mít "koule" a koncert mohl vyznít daleko lépe.

  • 2glum (great8, 26.08.2004 10:58) Reagovat

    viděl jsem FF na videu z letošního Glasta a byl jsem zděšený a trochu se bál aby to nedopadlo v roxy stejně katastroficky... ale nedopadlo, jen mě to utvrdilo v to,. že FF patří do klubu a ne na velké festivaly kde působí dost zmateným dojmem :)

    s těma roe-deer souhlas s glumem. myslím, že autor asi víc kytarovek nezná a jeho srovnání je dost zcestné. Roe-deer mají podle mě mnohem blíž třeba k Mew... ale ty asi neznáte :))

  • to: great8 (glum, 26.08.2004 11:11) Reagovat

    Možná tě zklamu, ale Mew znám :)) Jejich CD Frengers.. je úžasný a v době, kdy jsem ho získal, tj.cca 5-6 měsíců dozadu, jsem ho poslouchal cca 4x denně :)) Jo, a noví roe-deer mě hodně překvapili, když jsem je slyšel na Sázavě, moc jsem jim totiž předtím nevěřil, když odešla arizonská pěnice Emice, jenže teď už jim věřím, a to, že "přitvrdili", je přesně to, co mi u nich dříve chybělo...takže možná právě naopak odchodem Emy a Filipa získali...no, uvidíme, budu je sledovat, jestli mé očekávání nezklamou...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)
- Franz Ferdinand oslaví na Colours of Ostrava dvacáté výročí (14.02.2022 11:09)
- Video: Franz Ferdinand v klipu "Curious" tančí pro novou lásku (28.01.2022 16:01)
- Video: Franz Ferdinand zvou na bestofku tanečním singlem "Billy Goodbye", v dubnu zahrají v Česku (06.11.2021 18:33)
- Audio: Roe-Deer se vracejí. "Roller Coaster Ride" je první písní po dvanácti letech (25.04.2020 15:22)
- Fotogalerie: Ed Sheeran, The 1975 a ti další aneb První dva dny Szigetu v obrazech (09.08.2019 14:33)
- Naživo: Sziget ve svém druhém dni navštívil oázu britského synth-popu v čele s The 1975 (09.08.2019 14:32)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu