shop.musicserver.cz

Imodium - Zaplaťpánbůh jsme ještě puberťáci

Vydáno: 30.08.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Na jaře vyšla debutová deska východočeského tria Imodium, které si v uplynulých letech udělalo na domácí rockové scéně solidní jméno. Kapela mladíků ale musí vedle hraní ještě stále myslet na povinnosti středoškoláků. Přečtěte si náš rozhovor s nimi.

Imodium
© Imodiumband.cz
Do širšího povědomí Imodium pronikli jednak jako vítězové hudební soutěže Broumovská kytara, jednak jako jedni z účastníků vydařené kompilace "Beat Infusion". Tehdy si jich všimlo vydavatelství Warner Music, které s nimi nakonec podepsalo smlouvu. Deska měla být na světě už na konci roku 2002, ale nestalo se. Až letos vyšel bezejmenný debut (recenze zde). "No a pak přišlo ještě zásadní zdržení od firmy, která měla pocit, že kapela ještě není připravena točit," přiznal zpěvák, kytarista a mozek skupiny Thom. Východočeští rockeři jsou jakousi českou opožděnou reakcí na Silverchair, kteří stejně jako oni debutovali v době, kdy museli stíhat vedle skládání a koncertování také studium. "Časté je třeba dřívější pouštění z hodin. Ale jde to. Pořád je to velká sranda a navíc: kdo by se nechtěl ulejt ze školy!" Rozesmál se basák Radouš. Inu, všechno má své pro a proti...

Deska měla původně vyjít už v roce 2002. Co způsobilo to velké zpoždění?

Thom: Zpoždění bylo několik. Od počátku trval výběr producenta, oslovovali se lidé jako Márdí z Vypsané fiXy, Tomáš Vartecký, Tomáš Hajíček a další. Nakonec ale padla volba na Martina Voláka, který byl asi nejochotnější. Další zdržování už bylo při samotném točení desky. Museli jsme dělat kompromisy kvůli škole, prostě jsme se nemohli sbalit a vypadnout třeba na měsíc a nejít do školy. Standa Baroch, který to točil, je taky velmi vytížený člověk, takže jsme museli řešit spousty kompromisů. No a pak přišlo ještě zásadní zdržení od firmy, která měla pocit, že kapela ještě není připravena točit.

Ve vašem případě se přímo nabízí srovnání se Silverchair. Je něco, čeho byste se z jejich "historie" rádi vyvarovali?

Radouš: Srovnání je asi na místě, protože tenkrát, kdy jsem ještě Silverchair moc neznal, jsem s Danielem Johnsonem četl rozhovor, kde říkal, že má moc rád, když kapela někde v noci má koncert a ráno se příjemně unavená probouzí a rychle šprtá matiku. (smích) Asi jsme s nimi hodně podobní v tom, že také začínali tak mladí a desku vydali, ještě když byli na škole. Vyvarovat se ale nemáme čeho. Možná stejně špatné životosprávy, která je špatná díky tomu vstávání a nočnímu hraní.

Pro mnoho lidí je těžko představitelné, že velké české festivaly objíždí parta mladých studentů. Jak se vám vůbec dařilo zvládat kolotoč kolem nové desky a přibývajících koncertů spolu se školou?

Radouš: O tom jsem právě mluvil v předešlé odpovědi, je to prostě o něco náročnější. Ve škole musejí být často nějaké úlevy. Časté je třeba dřívější pouštění z hodin. Ale jde to. Pořád je to velká sranda a navíc: kdo by se nechtěl ulejt ze školy! (smích)

Daniel Johns jednou řekl: "Jaké drogy? Když s váma jezdí máma na turné, musíte chodit spát ještě dřív než doma!" Měli jste podobné zkušenosti?

Radouš: Drogy jdou taky mimo nás. Často s námi jezdí Thomův táta, který je i manažer kapely. Ale určitě to není nějakým dozorem. Kdyby kdokoliv z kapely chtěl drogy okusit nebo je brát, rodiče stejně obejde a je to. Ale drogy jdou vážně kolem nás, i když to tak nemusí vypadat.

Jak dlouho trvala kompletní příprava vaší debutové desky?

Thom: Příprava ani moc dlouho ne. Rozhodně ne tolik jako samotné nahrávání. (smích) Měli jsme spousty materiálu, takže jsme jen vybírali a upravovali.

Imodium - Thom
© Imodiumband.cz
Co vás už stihlo naštvat na české hudební scéně (pořadatelé, skupiny, lidé...)?

Thom: Je toho spousta, co nás štve, ale necháváme si to pro sebe. Jsou to klasický věci. Celkově česká hudební scéna je špatná, když posloucháte, co se pouští v rádiích, běží v TV. Dál nás ani ne tak štve, jako spíš mrzí chování některých kapel, který když viděj' mladý lidi, co vydali desku u velký firmy, tak vás hned častují slovama jako komerční šit, zazobance a podobně. S pořadateli jsme snad nikdy ani větší problém neměli.

Na albu je vedle vskutku výtečných pecek jako "Gaston" také několik slabších momentů ("Proplouvám"). Neuvažovali jste ani na chvilku, že by album bylo kratší a místo čtrnácti věcí na něm bylo třeba jen deset skladeb?

Radouš: Nám tedy rozhodně skladba "Proplouvám" přijde jako jeden ze silnějších momentů, ale to je jedno. Všechny věci, které na desce jsou, tam mají být a my jsme s tím spokojeni. Prostě je tam nálada, ve které se kapela a především Thom nacházel, a ta se zaznamenala. Deska je poznamenaná rozchody jak osobními, tak tvůrčími.

Docela by mě zajímalo, jak Thom skládá texty. Bývá to reakce na určitou událost, povinnost k hudbě nebo prostě výsledek tvůrčího pnutí?

Thom: Prostě se ve vás nějakou dobu hromadí věci, které nemůžete přehlédnout, ať jsou dobré, nebo špatné. A ty se pak vyzvrací na papír.

Lidé z Warner Music do vás údajně vkládají nemalé naděje. Jak poznamená vědomí náležitosti k velkému labelu práci na albu? Zařadili jste kvůli tomu těch několik couráků?

Thom: Natočili jsme desku tak, jsme to cítili my! Byli bychom rádi, kdyby si to už lidé uvědomili. Všichni lidé! Věci, které tam jsou, jsou z nás. To, co si firma vybrala, bylo na ní, ale když se podíváte, co rádia pustí za věci, tak se není čemu divit. Možná, že "Smutnohra" neměla být singlem, ale na desce své místo má. Vždyť desku musíte točit s myšlenkou, že to je právě to nejlepší, co točíte.

Při poslechu bonusového materiálu - těch sarkastických (pravda, trochu pubertálních) srandiček - mě napadlo, jestli nemáte v zásobě nějakou politickou písničku. Pokud ne, o čem byste zpívali, kdybyste dostali za úkol napsat angažovanou věc?

Radouš: No jo, to jsou naše srandičky. Jsou pubertální a musí být pubertální, vždyť jsme ještě pořád zaplaťpánbůh puberťáci. Psát věci na zakázku neumíme a politice bychom se oklikou vyhnuli, protože je to jedno z dalších svinstev v týhle zemi A o čem bychom zpívali? O týrání zvířat!

Docela mě zaujal text písně "Když jdu spát", kde zpíváte o odpadlých bozích. Teď zase jeden vědec prohlásil, že lidé se s UFO spojí do dvaceti let. Když by chtěl někdo použít vaši hudbu jako pověstný signál z planety Země, jak byste v textu popsali lidstvo?

Thom: Jedna věc od skupiny Slipknot se jmenuje "People = Shit". Píseň "Když jdu spát" je o něčem nadpozemském. Z části je to o UFO a z části o Kurtu Cobainovi.

Častokrát je v souvislosti s vámi slyšet o grunge. V čem podle vás byla síla tohohle žánru a kapel jako Nirvana, Pearl Jam či Alice In Chains zvlášť?

Thom: Síla byla v upřímnosti, špíně a utrpení celé té doby.

Imodium - Radouš
© Imodiumband.cz
Není vlastně Cobainova skupina tak trochu přeceněná, protože se tady dlouho předtím neobjevil podobně charismatický lídr, který na sebe a svou hudbu strhnul "přehnanou" pozornost?

Radouš: To se ptáte na špatné straně, protože Nirvana opravdu měla tak zvláštní kouzlo a chuť, co doposud nikdo neměl. A generace se potřebovala po nějaké době opět o něco opřít a někomu naslouchat. No a kluk z Aberdeenu, který byl jedním z nich, to vzal do svých rukou, i když to ve skutečnosti ani nechtěl a doplatil na to. Pozornost přehnaná nebyla, pro Cobaina byla ovšem zdrcující.

Jakožto mladá generace nepochybně dobře vycházíte s moderními technologiemi, jako je třeba internet. V čem spočívá jeho síla z pohledu muzikanta?

Thom: Problémy s tím nemáme. Internet je super věc, ovšem jakožto všechno je taky dobře zneužitelný. Bezpečně víme, že u basáka Radouše je to hlavně porno, které denně stahuje, pro mě je to lepší komunikace s lidmi a bubeník Kárl je učiněný PCman, takže on a PC včetně netu jsou jedno tělo!
Radouš: Z pohledu muzikanta je to rozhodně lehce dosažitelné info o čemkoliv. Ať to jsou nové nástroje a technika nebo akordy jeho oblíbené kapely, přehledy akcí, komunikace s jinými muzikanty a software pro tvorbu a zaznamenávání jeho výplodů. Dnes už každý muzikant s počítačem může točit v klidu doma.

A v čem naopak hudbu zabíjí (kromě kopírování)?

Radouš: Snad kromě toho kopírování nás nic nenapadá. Hudební bulvár, přehršel nekvalitní hudby. Ale to už je na samotném vkusu posluchače.

A na závěr - znáte musicserver.cz?

Thom: Známe. Já tam občas zajdu a mrknu se.

Díky za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY
  • Chybička (kamila, 30.08.2004 12:31) Reagovat

    Radouš je basista!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Imodium ve Foru Karlín potvrdili, že jsou zpět a v plné síle (06.04.2024 15:00)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Audio: Do nové tvorby Imodia skladbou "Někdo se dívá" prvně promluvil bubeník Adam Jánošík (31.03.2024 15:26)
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)
- Imodium mění sestavu - novým bubeníkem je Adam Jánošík (19.12.2023 10:28)
- Video: Comeback Imodium svítí jako "Lampy" (22.11.2023 13:58)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Imodium ohlásili velký comeback. Bude deska, velký koncert, prostě všechno (05.06.2023 16:51)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu