shop.musicserver.cz

Mládí do pozoru!

Vydáno: 06.08.2004 05:00 v sekci Recenze - Ladislav Tajovský | foto: facebook interpreta

Vladimír Mišík s kapelou Etc... vydávají po pěti letech dlouho připravované album nazvané "Umlkly stroje". Jak se na jejich tvorbě projevily změny v sestavě, si přečtěte v recenzi našeho redaktora.

8/10

Vladimír Mišík & Etc... - Umlkly stroje

Celkový čas: 42:17

Skladby: Andělé nade mnou, Z flámu, Nad usínající milovanou, Noční chodec, Když se kouří konopí, Kdybych už měl umřít, Umlkly stroje, Velikej hever, Vedle, Romeo se kácí, Řek mi doktor, Malý velký muž, Sejdeme se v ráji

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Vladimír Mišík s Etc... mají na české hudební scéně postavení, které jim umožňuje se na nikoho a na nic (snad kromě neklesajícího věku) neohlížet a dělat si to, co je baví a co již mají léta prověřeno. Mišík & spol. si mohou s klidem dovolit zvysoka kašlat na hudební trendy a moderní technologie, a přesto si je za výše uvedené dovolí kritizovat pouze naprostí zabedněnci. Pánové mají tu výhodu, že prakticky jediným srovnáním, kterému bude vystavena každá jejich další deska, jsou jejich alba předchozí. Na druhou stranu je vysoká laťka naprosté většiny produkce z dílny lidí kolem Vladimíra Mišíka možná tím vůbec nejpřísnějším měřítkem, obzvlášť navazuje-li kapela na tak skvělé album, jakým je zatím poslední opus z roku 1999 "Nůž na hrdle". Právě proto, že tato deska byla možná tím nejlepším, co Vladimír Mišík od počátku osmdesátých let podepsal, se čekalo na zjištění, zda se jednalo o poslední vzepětí sil legendárního muzikanta či o potvrzení jeho postavení absolutní špičky českého bigbítu. Již po prvním poslechu novinky "Umlkly stroje" můžeme první alternativu směle odsunout do pozadí (ale kdo chodí na koncerty, považuje podobné přemítání již samo o sobě za stupidní). Ale trochu detailněji.

Etc... vzor 2004 (resp. již 2003) jsou vedle Vladimíra Mišíka prakticky samí dlouholetí harcovníci, kteří v okruhu své momentálně domovské kapely strávili tu delší, tu kratší část hudebního života: Jan Hrubý, Petr Pokorný, Pavel Skála, Jiří Veselý a Jiří Zelenka. "Umlkly stroje" jsou tak po delší době prvním albem, na němž se nepodílely letité pilíře Etc... Jaroslav Olin Nejezchleba a Stanislav Kubeš a na výsledné podobě alba je to znát. Kapela se tak svou novinkou - nejen personálně - vrací někam do období první etapy Etc... ze začátku osmdesátých let. Zda je to změna k lepšímu či nikoli, je v tomto případě více než kdy jindy záležitostí osobního vkusu posluchače. Jste-li - jako autor - ctitelem profesionálního primitivismu Olina Nejezchleby (který ale i tak v několika písních hostuje a předposlední "Malý velký muž" je z jeho pera) či bigbítové razance Standy Kubeše, pak vám zde možná budou chybět některé perly z "Nože na hrdle" ("Honduras", "Věci kolem", "Byl jsem dobrej" resp. "Sobotní rej"). Pokud naopak preferujete rozevláté bohémství Honzy Hrubého a staré zlaté časy z dob Mišíkovy "dvojky" či třeba pozdějšího "20 deka duše", shledáte novinku více než povedenou. Skutečně pouze velmi obtížně lze poslední dvě alba srovnávat, neboť se svou atmosférou nemálo odlišují. Ubylo ostrého tahu na branku (vedle titulní skladby např. "Z flámu", "Vedle") a o to víc času patří rozjímavým, pro Mišíka typickým skladbám ("Andělé nade mnou", "Nad usínající milovanou", "Kdybych už měl umřít").

Velmi šťastnou ruku měli pánové při výběru textů. Ať už jde o ty z pera dvorního básníka kapely Jiřího Dědečka (zde je zastoupen celkem pětkrát a zejména ultracynická "Řek mi doktor" patří k jeho mistrovským kouskům) či o zhudebnělé klasiky (Holan, Hrabě), vždy přesně zapadají do nálady skladeb a člověk má pocit naprosté přirozenosti a souznění. Skvělý je též Wernischův "Noční chodec" s komplikovaným aranžmá a potemnělou atmosférou dokonale korespondující s nijak veselým textem. Výborně dopadla skladatelská spolupráce dua Skála/Mišík s tradičně mišíkovsky vypointovaným textem "Romeo se kácí". Zajímavým zpestřením je Skálova (a také Skálou odzpívaná) dupárna "Vedle" s jakýmsi pseudokalandrovským frázováním a mile naivním textem Hany Sorrosové.

Na podobně vyrovnaných albech se těžko hledají písně, které z už tak silně nadprůměrné kvality vyčnívají. Autor těchto řádků by snad vypíchl již zmíněnou, přes dvacet let starou "Řek mi doktor" (ty ženský jsou teda mrchy!) a skutečně nádhernou melodii se skvostným Hrabětovým textem "Kdybych už měl umřít". Ale takto bychom mohli pokračovat až do konce, prakticky na každé písni najdeme něco, proč by mohla být zařazena na budoucím Mišíkově Best Of. Celé album je bez přehánění možno označit za zvukově dokonalé (však to také trvalo; Jirka Veselý odvedl skvělou práci) a hledat připomínky k hráčským výkonům by bylo urážkou soudnosti. Před pár lety jedna dáma autorovi ne zcela vzdálená prohlásila, že Mišík sice "pořád dobrý, ale už to neni, co to bejvalo". To možná ne, ale určitě to není horší. Kolik u nás vychází podobných desek?

NÁZORY
  • Prvni obdobi Etc..?!? (Sundance, 06.08.2004 12:40) Reagovat

    Snad u jakekoli jine tuzemske kapely bych teto poznamce nevenoval pozornost,ale u techto kralu ceskeho bigbitu si neopustim poznamku, že prvni období Etc..rozhodne nespada do zacatku 80.let,nybrz kamsi k roku ´75 a je zaznamenano na veledilu, kteremu se mezi lidmi rikalo "Strihali do hola.." a jeste cpelo (zaplatpanbu) Kuretem v hodinkach. Druhé období - klasické - se tahne koncem let 70.,které vrcholilo v r. 80 Etc..2, alias Kralovskym vecerem, deskou, ktera dodnes zustava a asi zustane a asi to ma i tak zustat, naprosto neprekonatelnou podobou originality Etc a Misikove vrcholne forme.
    Zacatek 80. let je naopak obdobi temna, kdy se bolsevik rozhodl mezi svym lidem propagovat slipy, a trenyrky, byt osvicene lucernou, vyhlasil pro spolecnost za nezadouci. Pamatuju, ze v ty dobe byly v Praze dva napisy - Lennonova zed na Kampe a "Nechte hrat Misika". John je uz bohuzel v panu, ale je tu porad, Vlada je dikybohu stale tu a bude tu taky navzdy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Slavná kompilace "Špejchar" Vladimíra Mišíka vychází po třiceti letech v reedici (08.06.2023 14:01)
- Na okraj: Kdo vyhraje letošní Ceny Anděl? Rýsuje se možný triumf umělců z jednoho kraje (27.04.2022 08:00)
- V Česku vzrostl zájem o streaming i o fyzické nosiče. Nejvíce se loni prodávalo album Vladimíra Mišíka (25.04.2022 14:21)
- Recenze: "Na okraji" zachycuje Vladimíra Mišíka a jeho Etc… v jazz-rockovém opojení (19.04.2022 19:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Video: Klip "Dech" Vladimíra Mišíka popisuje konce a nové začátky (08.12.2021 10:35)
- Audio: Vladimír Mišík v písni "Nad útesem dění" vzpomíná na cestu do Normandie (22.11.2021 16:01)
- Rozhovory: Vladimír Mišík - Trochu dojmout, trochu rozveselit (15.11.2021 14:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu