shop.musicserver.cz

Einstürzende Neubauten v Arše téměř písničkově

Vydáno: 15.03.2004 17:30 v sekci Naživo - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Legendární německé seskupení Einstürzende Neubauten opět zavítalo do Prahy, a ačkoliv se rozhodně nejedná o hvězdy showbussinesu v tradičním slova smyslu, zájem byl překvapivě větší než u mnohých komerčně orientovaných kolegů, dokonce i větší, než když Prahu skupina navštívila naposledy. Musicserver u toho nechyběl, a tak pokud se na vás lístek nedostal, můžete si o tom alespoň přečíst.

Einstürzende Neubauten 2004
© facebook interpreta
Historie o tom, kterak se cesty původně klasicky industriálních Einstürzende Neubauten s cestami jejich domácích fanoušků několikrát přiblížily, ale nesetkaly, jsou zájemcům dostatečně známé. Včetně té roztomilé o tom, jak nechybělo málo, a potkali se na jednom pódiu plzeňského amfiteátru s Daliborem Jandou, Michalem Davidem a Bárou Basikovou, zabránilo tomu jen jejich vyhoštění komunistickými orgány. Ale nakonec se vše podařilo, a skupina tak mohla poznat, že fanouškovské zázemí má u nás opravdu nemalé. A naopak všichni, kteří měli možnost být u toho, když se tu Neubauten před třemi a půl roky zastavili na turné k albu "Silence Is Sexy", dodnes na naprosto ojedinělý zážitek vzpomínají a vědí, že zrovna tahle kapela více než jakákoliv jiná naživo opravdu stojí za to.

Nyní se to projevilo při jejich, pokud se nemýlím, čtvrté pražské zastávce na aktuálním turné k čerstvému albu Perpetuum Mobile. Ačkoliv sál Divadla Archa má mnohem větší kapacitu než největší pražské kluby Palác Akropolis či Lucerna Music Bar, byl beznadějně vyprodaný hned několik týdnů dopředu. Půl hodiny před plánovaným začátkem v pasáži před vchodem téměř nebylo k hnutí a zoufalé výrazy některých přítomných, kteří zaváhali s návštěvou předprodeje a teď doufali, že někdo na poslední chvíli bude potřebovat prodat přebytečný lístek, hovořily za vše. Stejně jako uvnitř lakonická cedulka "šatna je obsazena".

Einstürzende Neubauten
© facebook interpreta
Skupina se objevila na pódiu bez předkapely, se zhruba s půlhodinovým zpožděním, které charismatický leader Blixa Bargeld omluvil problémy s nazvučováním nového nástroje, který ze všeho nejvíce připomínal Panovu flétnu - jen s tím rozdílem, že tyto "píšťaly" měly průměr asi deset centimetrů a délku zhruba tři až čtyři metry. Atmosféra zprvu vůbec nepřipomínala rockový koncert - Bargeldova průvodní řeč trvala několik minut, na úvod pak zazněla snad nejkomornější skladba celého koncertu. "Co to tam dělají?" - zaslechl jsem vedle sebe slečnu, která díky menšímu vzrůstu evidentně neměla šanci sledovat dění na pódiu. "Coby," odtušil její přítel lakonicky, "startují kompresory..." Kompresor jako hudební nástroj však nebyl použit zdaleka naposledy a nutno říct, že zvuk proudícího vzduchu se stal jedním z určujících prvků celého večera. Teprve počínaje druhým kouskem se tentokrát šest členů kapely chopilo svých standardních nástrojů. Neubauten mají už delší dobu prakticky klasickou sestavu nástrojů, pomineme-li bicí doplněné nejrůznějšími netradičními perkusemi (většinou kovové či plastové trubky, pružiny, kusy položených i zavěšených kovů a plechů), pak zbývá jen kytara Jochena Arbeita, stále využívanější klávesy a baskytara démonického Alexandra Hackeho, vedle otců zakladatelů Bargelda a N.U.Unruha (alias Andrewa Chudyho) třetího pozůstalého z ranných časů skupiny. Přesto mají do běžné rockové kapely, a to i v alternativním úhlu pohledu, hodně daleko. Jak se mohli posluchači přesvědčit i tento večer, stále si zachovávají svou výjimečnost, stále jim nedocházejí nápady, stále se nespokojují s dosaženým a stále nepřestávají hledat.

Páteř vystoupení tvořily nepřekvapivě skladby z aktuální desky, ale bylo až šokující, jak s ledovým klidem koncertní dramaturgie ignorovala obvyklý model 'novinky plus nejznámější skladby z minulosti'. Na ty došlo tentokrát jen sporadicky, nezazněla ani "NNNNNAAAAAMMMM", ani titulní "Silence Is Sexy" z minulého alba, ani můj oblíbený "Zebulong", z významnějších jsem zaregistroval jen "Redukt". Dalším překvapením byl poměr hlučných a kovem znělých nářezů, které zosobňují všeobecně přijímanou představu o industriálu, a křehkých, šansonově poklidných a jakoby melancholicky posmutnělých nápěvů s výraznými klávesami a smyčci. Ty druhé totiž tvořily tak sedmdesát procent. Přesto nuda do sálu ani nenakoukla, protože Neubauten, resp. Blixa Bargeld, nejenže dokáží napsat geniální skladby, ale dokáží je i s maximálním efektem prezentovat, takže se bylo stále na co dívat.
Einstürzende Neubauten - Perpetuum Mobile 2
© facebook interpreta
Na rozdíl od jiných koncertů, kde větší vzdálenost od pódia není výrazným handicapem, kdo tady neviděl zblízka, přišel o významnou součást zážitku. Blixa a jeho kolegové si vystoupení náležitě vychutnali, nic nebylo uspěcháno, pauzy mezi písničkami (neboť dost často opravdu šlo o nádherné, melodické a zpěvné písně) byly až nezvykle dlouhé, plné Bargeldových komentářů, a to aniž by koncert ztratil spád. Čas od času bylo vhodně dávkováno zpestření prostřednictvím neobvyklých nástrojů, v jednom momentě třeba N.U.Unruh třískal o pódium jakousi plechovou krabicí, vrcholným okamžikem se nejspíš stalo použití hlavní ikony z obalu nové desky coby dalšího nástroje. Bývalý gramofon, na kterém se otáčel sendvič z pet lahví a plechovek mezi dvěma polystyrenovými "houskami" vypadal sám o sobě efektně, ale zvuk vzniklý jeho snímáním (na dálku jsem přesně nebyl schopen identifikovat způsob rozezvučení) byl zcela unikátní.

S postupujícím věkem se i bouřliví hlukaři zklidňují, ale jak dokázal i tento koncert, v tomto případě to asi bude vadit jen skalním dogmatikům. Z každého okamžiku bylo cítit, že si Neubauten uvědomují, jak mají publikum nakloněné, a v závěru ho měli už vyloženě na lopatě. Skupina byla evidentně dobře naložena, velký ohlas sklidil perfektně načasovaný žertík, kdy Blixa, jinak oděný elegantně celý v černém, až po velké části koncertu poodhalil jedovatě zelenou (nebo to byla tyrkysová?) podšívku svého saka. Vše korunovala bouřlivě aplaudovaná informace, že koncert je zaznamenáván, takže se všichni příznivci mají na co těšit. Při nastavování nakonec přece jen došlo i na starší skladby, povedená byla třeba "Alles" či publikem vyžádaná "Sabrina", definitivní tečkou se stalo "Haus Der Lüge". Přídavků nakonec bylo hned pět, takže výsledkem bylo, že Neubauten pódium opouštěli až po dvou hodinách. Zbývá jen doufat, že pauza do příštího koncertu nebude tentokrát tak dlouhá.

Einstürzende Neubauten, Divadlo Archa, Praha, 12.3.2004

NÁZORY
  • super koncert (BF, 16.03.2004 23:31) Reagovat

    myslim, ze barva blixovy podsivky byla tyrkysova :) v recenzi je vse podstatne. snad zajimave je srovnani ostatnich vystoupeni EN k perpetuu mobile. ano, chybi urcité "tutovky" (taky bych privital NNNAAAMMM ci zebulon), ale diky aktualizaci webu EN byla moznost pripravit se na to, co asi tak EN predvedou. do prazskeho koncertu koncili EN vetsinou skladbou alles a hrali okolo 15-16 pisni. v arche ke vseobecne radosti pridali sabrinu a zakoncili hukotem haus der luge/armenia. byl to zatim jejich nejdelsi koncert (aspon dle poctu pisni) a odhaduji, ze se atmosferou a delkou plne vyrovnal nasledujicimu domovskemu berlinu. blixa a spol. se dokazali odmenit vyprodane arche skvelym koncertem!

  • Das beste Erlebnis! (bara, 26.03.2004 09:28) Reagovat

    S klidným srdcem a s neochvějnou jistotou:) můžu říct, že koncert Neubautenů byl naprosto nejlepší zážitek mýho života! Byla jsem skoro úplně u pódia, takže jsem mohla zblízka sledovat to jejich "jammování", když si klekli na kraj pódia a začali třískat do blíže neurčených kovových (železných?:)) součástek.....jo a na ten "sendvič z lahví" hrál Unruh něčím, co vypadalo jako vzduchová pistole:)........na jejich koncertu jsem byla vůbec poprvý a hned mě dokázali úplně odrovnat - zvlášť Blixa! Čekala jsem od něj hodně, ale tohle teda opravdu ne - charisma z něj přímo tryskalo! A jeho dokonalej vtip s tou podšívkou saka - "I wish this would be your colour" - to nemělo chybu!:)....bohužel od nich mám jen 3 poslední CD, takže jsem si nemohla ty jejich starší skladby vychutnat ještě víc, ale v nejbližší době to napravím a seženu si i ostatní CD....doufám jen, že se sem brzo vrátí, protože jejich koncert je podle mě zážitek na celej život!

  • poraďte (DeeDee, 06.03.2005 10:42) Reagovat

    prozradíte mi někdo co symbolizuje ta postavička co mají Einstürzende Neubauten v logu

    phrnecek@centrum.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Blixa Bargeld a Teho Teardo v prosinci naživo v Praze! Frontman Einstürzende Neubauten a italský skladatel představí nové skladby (26.05.2023 20:11)
- Zaprášenosti: Na třetí řadové desce se Nick Cave & the Bad Seeds vzpírají proti bodcům (22.08.2021 09:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2020 podle musicserveru (30-21) (27.01.2021 08:30)
- Audio: Einstürzende Neubauten lákají na novou desku nervním singlem "Ten Grand Goldie" (06.04.2020 09:17)
- Einstürzende Neubauten představí nové studiové album 22. května 2020 ve Foru Karlín (06.11.2019 12:47)
- Recenze: Co vidíš, když se podíváš do zrcadla? (26.02.2018 17:01)
- Blixu Bargelda a Teha Tearda doprovodí na pražském vystoupení MIB Quartet (15.09.2016 10:35)
- Teho Teardo a Blixa Bargeld se vracejí do Prahy se zbrusu novým albem (17.06.2016 16:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu