shop.musicserver.cz
Punk, metal i reggae aneb Sedmička <i>nečekaných</i> coverů Boba Dylana

Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana

Vydáno: 30.09.2024 14:00 v sekci Nejvíc nej - Jiří V. Matýsek | foto: Columbia Records

Že se Bob Dylan stal kulturní ikonou a inspirací, o tom už byly popsány stohy papíru. Jeho písně předělaly stovky jiných umělců. V jejich dlouhé řadě najdeme i poněkud nečekaná jména. Před trojicí zpěvákových pražských koncertů jsme se podívali na sedm z nich.

Jimi Hendrix si přivlastnil "All Along The Watchtower", The Byrds proslavili "Mr. Tambourine Man", bez "Knockin' on the Heaven's Door" si nelze představit prakticky žádný z koncertů Guns N’ Roses, u nás Robert Křesťan zpíval, že "Ještě jedno kafe" by si dal a Golden Kids "Časy se mění". Jen v češtině vzniklo coverů mnoho desítek, v zahraničí se budou počítat na tisíce. Zaměřili jsme se tentokrát na muzikanty, u nichž může volba Boba Dylana překvapit. V každém případě platí, že výsledky staví tvorbu amerického písničkáře do nových souvislostí.

David Lynch - The Ballad of Hollis Brown

Americký režisér David Lynch je muž mnoha talentů. Vedle svébytné filmařské kariéry také maluje, píše a na svém kontě má zatím tři sólová alba - a hned o sedm dalších se podělil s jinými spolupracovníky. Ze zatím poslední sólovky "The Big Dream" pochází strašidelná mordýřská balada nazvaná "The Ballad of Hollis Brown", kterou Dylan vydal na albu "The Times They Are A-Changin'". Příběh o farmáři ze Severní Dakoty, který pod tlakem chudoby a vnějších okolností zabije celou svou rodinu i sám sebe, dostává v Lynchově chladně robotickém podání o kus děsivější kontury. K jeho vidění světa se tenhle bezvýchodný příběh ("There's seven people dead on a South Dakota farm / Somewhere in the distance there's seven new people born") hodí skvěle a parádně ukazuje nadčasovost Dylanovy tvorby.


My Chemical Romance - Desolation Row

Emo-punkové hvězdy nahrály Dylanovu intertextuálními odkazy našlapanou hymnu na soundtrack ke komiksové adaptaci majstrštyku Alana Moorea "Watchmen". Více než jedenáctiminutový kus notně proklestily a vměstnaly pod punkové tři minuty. To podstatné ale zůstalo, navíc obohaceno o novou, mladou energii. K "Desolation Row" natočil videoklip režisér Zack Snyder a pracuje v něm s odkazy právě na svůj film "Watchmen", přesto mu dokázal dát vlastní tvář, která předlohu nepotřebuje. Totéž se povedlo i samotným My Chemical Romance. Ti úspěšně nasáli esenci písně a přetvořili ji po svém - v jejich podání song v březnu 2009 dosáhl na dvacáté místo v žebříčku Billboard Modern Rock Tracks.


Bad Religion - It’s All Over Now (Baby Blue)

Dylanova skladba z roku 1965 patří k těm, jejichž coverů existuje nespočet. Hráli ji třeba The Byrds, Them, Joan Baez, Marianne Faithfull či The 13th Floor Elevators. A taky Bad Religion, hardcore-punková formace z Los Angeles. Šlo o jejich příspěvek na charitativní kompilaci "Chimes of Freedom" (viz závěrečný tip). Křehkou píseň inspirovanou symbolismem Bad Religion notně natlakovali, přidali kvapíková bicí, zároveň ale zachovali melodickou linku. A funguje to i v tomto případě výborně, obojí se navzájem obohacuje.


Ziggy Marley - Blowin' In The Wind

I Ziggy Marley, syn krále reggae Boba Marleyho, přispěl na výše zmíněný komplet. Vybral si snad nejslavnější skladbu Boba Dylana, tisíckrát převařenou "Blowin' In The Wind" - a dokázal v ní najít novou kvalitu. Nechal jí písničkářskou tvář a nahrál ji jen s důraznou akustickou kytarou. Píseň ale o něco zrychlil, v jamajském duchu navlnil a oproti poněkud ležérnímu autorovi přidal na naštvaném důrazu. Její sdělení zůstává stále nesmírně aktuální a Marleyho verze by mohla dobře posloužit jako most mezi současností a časy, kdy ji Dylan složil.


Ministry - Lay Lady Lay

I "Lay Lady Lay" (poprvé jako singl v roce 1969, poté na desce "Nashville Skyline") patří k nejznámějším Dylanovým kouskům - a opět i k těm, které si našly cestu do repertoáru někoho jiného. Předělali ji - opět - The Byrds, dále Everly Brothers, Angélique Kidjo, The Flaming Lips, Duran Duran nebo Ministry. Ti poprvé skladbu zahráli s Eddiem Vedderem z Pearl Jam coby backvokalistou na každoroční charitativní akci Bridge School Benefit v říjnu 1994, o necelé dva roky později se pak dostala na tracklist desky "Filth Pig".

Dylanovu romantiku zahalili do mocných basových vrstev, chladu elektronických bicích i zvazbených kytar, v nichž se specifický vokál Ala Jourgensena ztrácí a doslova rozpíjí. Ke cti autora budiž napsáno, že verzi Ministry označil za "kulervoucí". Alespoň to tedy tvrdil Jourgensen v rozhovoru vydaném v roce 2002. Otázka ovšem je, co si zpěvák Ministry z tohoto všemožnými substancemi nasáklého období skutečně pamatuje...


Rage Against the Machine - Maggie’s Farm

Se skladbou "Maggie’s Farm" se pojí přelomová scéna ze života Boba Dylana. Právě ji totiž zahrál s kompletně elektrifikovanou kapelou za zády a způsobil tím pobouření na folkovém festivalu v Newportu, jež vyústilo ve slavnou snahu o přeseknutí kabelu sekerou ze strany folkaře Peta Seegera. Rage Against The Machine jí uzavřeli svou čtvrtou a poslední desku "Renegades", která shromáždila covery Bruce Springsteena, Devo nebo The Rolling Stones. Rap-metaloví rebelové z písně dokázali vyhmátnout její rebelskou podstatu a tento étos zdůraznit pomocí trademarkových agresivních riffů, šťavnaté basy a rapu Zacka de la Rochy. Kde byl Dylan spíše roztrpčený, je de la Rocha vyloženě nasraný. Ve verzi RATM mnohem více kypí žluč a mnohem důrazněji se zde pracuje s okamžikem před finálním výbuchem hněvu.


The White Stripes - One More Cup Of Coffee (Valley Below)

Jack White se obdivem k Bobu Dylanovi nijak netají, přesto na něj ve svých projektech odkazuje spíše nepřímo, jakousi duchovní vazbou. V bohaté diskografii agilního muzikanta tak najdeme vlastně jen jeden jediný přímý cover: "One More Cup Of Coffee (Valley Below)" nahrál na eponymní debut The White Stripes v roce 2009 a dokázal v písni podtrhnout její temnou podstatu. "Bezútěšné westernové drama," charakterizoval song Henry Yates z magazínu Louder. A skutečně: suchá kytara i mexické kličky ve vokální lince vyvolávají obrazy jak z filmů Sergia Leoneho. Osudové očekávání finálního souboje ale dokázal White tak nějak více zdůraznit. Působivě strašidelná verze, originál, na němž se svým vokálem podílela i Emmylou Harris, tuhle osudovost tolik nezdůrazňuje.


Tip na závěr: Úžasnou studnicí mnohdy překvapivých coverů Boba Dylana je charitativní kompilace "Chimes of Freedom", která v roce 2012 vyšla k padesátému výročí založení organizace Amnesty International. Některé z výše uvedených skladeb pocházejí právě odtud, ale zpívají tu třeba i Sting, Mark Knopfler, Patti Smith, Adele, Maroon 5, Kronos Quartet nebo Sinead O’Connor.

Své tři pražské koncerty odehraje Bob Dylan v O2 universu 4., 5. a 6. října.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nightwish - Yesterwynde 9/10
Recenze: Desáté album "Yesterwynde" Nightwish je výkladní skříní symfonického metalu Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 00:00 v sekci Recenze
Charli xcx - Brat 9/10
Recenze: "Brat" od Charli xcx přináší víc než jen skvělé klubové album Na své šesté studiovce Charli xcx opět mění styl. Posluchače tentokrát zve do klubových vod. Během zběsilých beatů dojde nejen na tančení, ale taky na slzy a pochybnosti. "Brat" mistrně kombinuje nejrůznější nálady a hudební... čtěte zde
Vydáno: 29.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Katy Perry - 143 4/10
Recenze: Katy Perry na novince "143" trčí mezi dvěma světy, které jsou plné tematických rozporů a hudebních zklamání Královna rádiových hitů, vůdkyně minulé dekády, lodivodka mainstreamového proudu - to vše Katy Perry byla. Po pauze, kdy se věnovala mateřství a plnila všechny porotcovské závazky v americké "Superstar", se vrací na scénu. Zdá se... čtěte zde
Vydáno: 28.09.2024 08:30 v sekci Recenze
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: Desítka českých coververzí Boba Dylana. Troufli si na ně Fanánek, Pavel Landovský i Chaozz (10.09.2024 08:00)
- Bob Dylan míří do Prahy. V říjnu odehraje tři koncerty v O2 universu (15.07.2024 12:04)
- Vyjde mamutí kolekce nevydaných živých nahrávek Boba Dylana z roku 1974 (12.07.2024 16:25)
- Minirecenze: Ministry reagují na americký volební rok zuřivou deskou "HOPIUMFORTHEMASSES" (05.03.2024 18:00)
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Rage Against The Machine končí s koncertováním, podle bubeníka Brada Wilka definitivně (08.01.2024 11:25)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- The White Stripes oslaví dvacet let alba "Elephant" reedicí s novým mixem (10.01.2023 10:58)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Prince Linkin Park Taylor Swift Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Katy Perry Queen Ed Sheeran Billie Eilish Coldplay Oasis David Gilmour Abba The Beatles Biffy Clyro Viktor Sheen
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe