shop.musicserver.cz
IAMX - Fault Lines²

IAMX se na "Fault Lines²" vydává na procházku metaforickým očistcem

Vydáno: 13.09.2024 08:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Theo

Když Chris Corner se svým projektem IAMX loni představil album "Fault Lines¹", nezapomněl dodat, že brzy přijde i druhá část. Tu si měli fanoušci užít už tentýž rok na podzim, ale z neznámých důvodů ji hudebník vydal až nyní. Jak moc se "Fault Lines²" liší od svého předchůdce?

9/10

IAMX - Fault Lines²

Vydáno: 30.08.2024
Celkový čas: 37:05

Skladby: Neurosymphony, Infinite Fear Jets, Conflict Medication, Deathless Wilds, The Ocean, War Of Words, Grass Before The Scythe, Life Before Death.

Vydavatel: Nexilis / Schubert Music Europe GmbH

"Tato alba popisují nesmírně důležité období sebepoznávání. Působí nejbrutálněji ze všeho, co jsem vytvořil. Jak zapadám do světa, jak miluji, jaký je můj skutečný účel, mám se dostatečně rád, naplňují se mé potřeby? Ponoří se hlouběji, než jsem se ponořil předtím. Je to o detailech. Drobné interakce v lásce, psychologie chtíče, stárnutí, síla smrtelnosti, prožívání plné katastrofy, aniž bych se zbláznil. Jsou to přechodné terapeutické záznamy," tak popisuje aktuální počiny sám Chris Corner.

Skuteční fanoušci pochopili, že "Fault Lines¹" přináší prozkoumávání lidské psychiky do hloubky. Pro nové posluchače - IAMX rozhodně není projekt pro každého. Svým způsobem jde o určité lákadlo, snad i drogu, která má vést k tomu, aby všichni odhodili svůj stud stranou a obnažili se. Po té psychické stránce. Nahota představuje převážně metaforickou součást téhle image a na nic si nehrající sexualita jakbysmet.

Stejně jako předchůdce, také "Fault Lines²" obsahuje osm písniček. Pro někoho málo, pro jiného dost na to, aby si vychutnal všechnu tu svůdnou opojnost a temnou energii. Tu bezesporu probouzí úvodní "Neurosymphony", která doslova pohladí duši. Skladbě nechybí vůbec nic a už od prvních tónů a beatů se zdá být jasné, že tohle album ještě překoná první část. Skoro jako kdyby se Chris vracel do skličující atmosféry "Everything Is Burning".

"Infinite Fear Jets" pak pro změnu připomíná mysteriózní "Metanoiu". Corner v ní dává na odiv svou lásku k hutným syntezátorům a efektům evokujícím eskalující strach. Nejen z neznáma, ale i ze sebe sama. Přesto je nucen strachu čelit a překonat mrazivou paralýzu.

Nahrávku lze popsat jako procházku temnou pustinou, snad i jako záhadný očistec, v němž musíte bojovat s vlastními démony: například se strachem ze samoty nebo umírání. Cesta k sebepoznání ale nikdy nebyla růžová a vydlážděná zlatými pláty. Napřed se člověk potýká s tím nejhorším, což si Corner moc dobře uvědomuje.

A všechnu tuhle dekadenci, hnus a zkaženost vložil do svých nových písní. Hloubku jeho poselství bravurně vystihuje skladba "The Ocean", do které si přizval i zpěvačku Hafdís Huld. Islandskou hudebnici mohou posluchači znát také díky kapele GusGus. Ve tvorbě IAMX slyšíme islandštinu vůbec poprvé a spolupráce s Hafdís muzikantovi ohromně svědčí. Snad se brzy dočkáme více takových duetů.

Od tohoto momentu jako kdyby se autorovi začala bortit zem pod nohama a svět se tříštil na milion kousků, aby nastal nový režim. Další svět. Chris dokazuje, že není jen talentovaný skladatel a zpěvák, ale také vypravěč, který vidí hluboko do propasti. "War Of Words" působí jako zřejmě nejdepresivnější kousek z "Fault Lines²". Hlubší klavírní tóny doprovázejí echa a složitá lyrika. Jak moc se mohou dva milovat? Dají se akceptovat všechny jejich odlišnosti? Tento song slouží spíše jako filozofický výjev, který by se neměl ztratit.

Žili jste "Life Before Death", neboli život před smrtí, podle vašich představ? Pokud ne, možná to ještě můžete změnit. A Chris Corner bude vaším průvodcem. "Spalte své idoly | Z popela se stanete nepřemožitelným ve své lásce k životu," zní sice trochu úzkostně, ale když nahlédnete za oponu, skutečně nastal čas na to, aby každý z nás přijal sám sebe takového, jaký je. Nastal čas na lidskost. Protože se zdá, jako by o tuto vlastnost většina lidí přišla. Lze hledat inspiraci v druhých, ale nikdy by se tato inspirace neměla proměnit v posedlost stát se TÍM druhým.

Časy roztančených pecek typu "Spit It Out" jsou zřejmě pryč. Ale to nevadí. Emocionální růst patří k nedílným součástem lidského bytí, člověk má přirozeně touhu se neustále někam posouvat. A novinka o tom přináší jasný důkaz. Druhá část "Fault Lines" se přece jen povedla ještě o něco lépe než ta první: znamená ještě hlubší ponor a zároveň i odraz od pořádně lepivého a bahnitého dna. Témata se sice mohou zdát totožná, ve skutečnosti si ale letošní počin pohrává s opravdovými detaily a tahá za nitky lidské mysli. Svým způsobem nás deska může uvést do až hypnotického stavu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vladimír Mišík - Tak dobře 10/10
Video: Videoklip ke krásné písni "Tak dobře" uvádí do světa říjnové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky" Očekávaný třetí plod spolupráce Vladimíra Mišíka s producentem Petrem Ostrouchovem nazvaný "Vteřiny, měsíce a roky" jsme vám představili již na začátku léta po prvním poslechu. Nyní už známe i datum vydání - stane se tak v... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 12:42 v sekci Audio / Video | Video
Dua Lipa obsadí koncem května na dva večery pražskou O2 arenu
Dua Lipa obsadí koncem května na dva večery pražskou O2 arenu Světová popstar Dua Lipa v rámci své "Radical Optimism" Tour míří poprvé do České republiky, kde 27. a 28. května 2025 odehraje dva koncerty v pražské O2 areně. Vstupenky za cenu od 1 790 Kč půjdou do prodeje v sítích Ticketmaster... čtěte zde
Vydáno: 12.09.2024 17:00 v sekci Novinky | Tiskové zprávy
Pohled do českých hitparád - 36. týden 2024
Alvaro Soler, Dua Lipa či Billie Eilish nově zasáhli do první desítky v českých rádiích Nejvyšší příčky sice opanovali stále stejní interpreti, alespoň ve druhé polovině elitní desítky tuzemského rádiového žebříčku ale můžeme registrovat několik nových jmen. Vedení si tentokrát přisvojil Cyril, albům podruhé... čtěte zde
Vydáno: 12.09.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies
Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies První zářijový týden přinesl dlouho očekávanou desku Davida Gilmoura, spíše nečekané druhé album Paris Hilton, superskupinu The Dead Daisies, návrat Mercury Rev, punkové The The, countryového barda George Straita, domácí Skyline či... čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 11:00 v sekci Novinky | Nové desky
Battlefield Rituals, Amfiterátr Bojiště, Trutnov, 7.9.2024
Naživo: Trutnovské Bojiště omámili Heilung a uhranuli Zeal & Ardor Trutnovský amfiteátr Na Bojišti zažil už nejeden památný moment - vždyť je už neodmyslitelně spjat s praotcem českých festivalů TrutnOffem, ale i jedinečnou oslavou freakovství v podobě Obscene Extreme. Nyní se příjemné místo... čtěte zde
Vydáno: 10.09.2024 16:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chris Corner z IAMX si k silné písni "The Ocean" pozval zpěvačku Hafdís Huld, aby zazpívala v rodné islandštině (21.07.2024 12:05)
- Video: IAMX v černobílém klipu "Neurosymphony" sází na abstraktní a celestiální prvky i na anální kolíky (02.07.2024 13:13)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Recenze: Album "Fault Lines¹" od IAMX je hlubokým ponorem do lidské psychiky (17.05.2023 08:00)
- Video: IAMX jsou zpět. Klip k novince "The X ID" je žhavou přehlídkou nahých zadků (27.04.2023 17:34)
- Audio: "Hold Me In Your Arms Again" je italo disco v revizi GusGus (14.08.2022 09:19)
- Naživo: Živou vodou polití GusGus zelektrizovali Archu (09.05.2022 13:59)
- Islandští GusGus zahrají v květnu v Praze i v Brně (21.03.2022 09:44)
- Video: Sneaker Pimps zakopali válečnou sekeru. Klipem k "Fighter" otvírají novou kapitolu (26.07.2021 17:51)

ALBUM TÝDNE 37/2024

Fontaines D.C.
Romance

Irská postpunková formace Fontaines D.C. po dvou letech od předchozí nahrávky představila svou čtvrtou řadovku "Romance". Novým albem zároveň oslavuje deset let od svého založení. Muzikanti do něj investovali pořádný kus ze sebe. Jak se tato snaha vyplatila?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Dead Sara Linkin Park Lucie Vondráčková Billie Eilish Abba Imagine Dragons Coldplay Biffy Clyro Queen Taylor Swift Dua Lipa Madonna Oasis Ed Sheeran Viktor Sheen BTS
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe