shop.musicserver.cz
Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith

Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith

Vydáno: 25.08.2024 08:00 v sekci Zaprášenosti - Kateřina Spacek | foto: Robert Mapplethorpe

Patti Smith je nejen excelentní básnířka a hudebnice, ale také výtvarnice. Ačkoliv se občas můžete setkat s názory, že jde o přeceňovanou umělkyni, její tvorba úspěšně odolává zubu času, o čemž svědčí také zpěvaččiny stále vyprodané koncerty. Jakou stopu zanechal její sólový debut "Horses"?

Patti Smith - Horses

Datum vydání: 10. listopadu 1975
Vydavatelství: Arista
Skladby: Gloria, Redondo Beach, Birdland, Free Money, Kimberly, Break It Up, Land: Horses / Land of a Thousand Dances / La Mer(de), Elegie.

Patti Smith - Horses
© Arista Records
Když se Patti Smith v roce 1967 přestěhovala do New Yorku, netušila, jak moc se její život změní. Už v první den svého pobytu v americkém velkoměstě potkala Roberta Mapplethorpa, se kterým navázala romantický vztah. Milovníci umění, poezie a talentovaní výtvarníci působili jako ideální pár. Tedy do doby, než vylezla na povrch Robertova sexuální orientace. Toto odhalení vedlo k rozchodu mladých bohémů a Patti se po vydání několika knih pustila i do nahrávání svého prvního sólového alba "Horses".

Dílo o osmi skladbách vyšlo 10. listopadu 1975. Zpěvačka se jím rozhodla vzdát poctu a vyjádřit svou oddanost undergroundové rockové scéně v New Yorku. Písničky reflektovaly její lásku k poezii, podtrženou pestrou dávkou emocí.

Debut otevírá písnička "Gloria". Nejedná se ale o úplně originální skladbu. Patti se rozhodla předělat Van Morissonovu "Glorii", ale se špetkou vlastních narážek odkazujících k náboženství. Sama totiž byla vychována v rodině uctívající Svědky Jehovovy, což ovlivnilo i její vzdělání. V dospívání pak náboženství opustila, protože se jí zdálo příliš svazující. Svým způsobem je to ironie, protože Smith v budoucnu vydala songy jako "Mercy Is" pro snímek "Noe" s biblickým tématem, a dokonce si zazpívala i ve Vatikánu.

Hlas Královny punku se na desce vznáší, jako kdyby proplouval dimenzemi, a snaží se podmanit si úplně každého posluchače. Přesto ale hudebnice zůstává zcela svá a staví se do role vypravěčky. Song "Birdland", na němž se autorsky podílel také český muzikant Ivan Král, který už tehdy se Smith hrál, trvá totiž téměř deset minut. Jazzové podtóny doprovázejí verše inspirované knihou "A Book of Dreams" od Petera Reicha, syna známého rakouského psychoanalytika Wilhelma Reicha.

Jak potvrdila sama autorka, skladba byla zprvu jednou velkou improvizací. Už během prvních tónů se jí ale v mysli vynořila vzpomínka na její vlastní dětství. A voilà - zrodila se písnička s názvem odvozeným od populárního newyorského jazzového klubu, který si zamilovali spisovatelé beatnické generace.

Prvky surrealistické poezie nechybějí ani v písni "Kimberley", ve které měl rovněž prsty Král. Plíživé basové tóny spolu s bicími podkreslují použité metafory vyjadřující pocit naléhavosti. V témže duchu se nese i pozvolna zrychlující melodie. Básnířka, která už před vydáním "Horses" byla v New Yorku poměrně známá (vystupovala i v legendárním klubu CBGB), se snažila posluchačům nastínit svět na pokraji chaosu. Zároveň ale zůstala sama sebou a smířená s vlastním osudem.

Bohaté poetické verše zaujmou i v následující "Break It Up". Zatímco úvodní "Gloria" byla coverem kousku od Van Morrisona, tentokrát Patti odkazuje na Jima Morrisona. Inspirovala se vlastním snem, ve kterém ji navštívil právě frontman slavných The Doors. A stejně jako ona, i Ještěrčí král byl básníkem. Začínající muzikantka ve snu zamířila na pařížský hřbitov Père Lachaise Cemetery, aby Morrisona přirovnala k mytologickému Prométheovi.

Následující "Land: Horses / Land of a Thousand Dances / La Mer(de)" je nejdelší položkou z celé desky. I v této bohaté kompozici se snoubí narážky na Arthura Rimbauda a mytologické odkazy, včetně Babylonské věže. Melodie ve spojení s uspěchaným vokálem se svižně ženou vpřed jako stádo koní a vyeskalují v pozvolný konec, kdy verše doprovází čím dál méně instrumentů a hlas Patti se postupně mění v šepot, až se pozvolna vytrácí.

Se závěrečnou "Elegií" naopak přichází nejkratší song. Necelé tři minuty trvající melodie se zdá o něco těžší, než tomu bylo v předchozích skladbách. A i tentokrát se jedná o poctu zesnulému hudebníkovi - písnička funguje jako requiem. Patti ji složila pro kytarového génia Jimiho Hendrixe a nahrála ji 18. září 1975, tedy v den výročí muzikantova úmrtí. O několik let poté prozradila, že v ní vzdává hold také dalším zesnulým ikonám, jako byli Janis Joplin nebo Brian Jones. Nejednou navíc zmínila, že i dnes skladbu stále zpívá s těžkým srdcem - a není těžké pochopit, proč tomu tak je.

Chaotické a surrealistické krajiny, biblické odkazy, syrové melodie a popkulturní narážky tvoří základní kameny alba "Horses". Když její prvotina vycházela, byla umělkyně už dobře známá v newyorských klubech, ovšem určitě netušila, co tato deska způsobí. Vedle stávajících posluchačů totiž díky ní získala příval nových fanoušků a dočkala se i vřelého přijetí hudební kritiky.

Ve své době možná nahrávka znamenala určitou ránu pro tehdejší politický systém, v každém případě se ale tento pro Patti Smith průlomový počin s volným veršem stal zároveň jejím vrcholným a mistrovským dílem. Na tom se nic nemění ani dnes, o téměř půlstoletí později.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Sabrina Carpenter - Taste 8/10
Video: Sabrina Carpenter a Jenna Ortega se v klipu "Taste" snaží vzájemně zabít Sabrina Carpenter ovládla léto písněmi "Espresso" a "Please Please Please". A nyní - do třetice všeho dobrého - představuje třetí singl "Taste". Všechny jmenované songy pocházejí ze zpěvaččina šestého alba "Short n' Sweet", které... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 15:00 v sekci Audio / Video | Video
Post Malone - F-1 Trillion 7/10
Recenze: Post Malone si na countryové album "F-1 Trillion" přizval i ty největší ikony tohoto žánru Je to sotva rok, co Post Malone fanouškům představil desku "Austin". Nyní přichází se svou šestou řadovkou, na které se uchýlil ke country. S tímto nápadem si rapper pohrával už nějakou dobu, ovšem před zveřejněním prvních... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 08:00 v sekci Recenze
Markéta Irglová & Marcell - Není to lehké 9/10
Video: Markéta Irglová a Marcell v novince experimentují. "Není to lehké", ale daří se jim to náramně Odvaha. Čistota. Křehkost. To jsou slova, která společné dílo Markéty Irglové a Marcella vystihují nejvíce. Rodačka z Valašského Meziříčí ke svému novému počinu dodává: "Tato píseň byla napsána pro český film 'Útěk' ve... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Skyline, Občanská plovárna, Praha, 21.8.2024
Naživo: Skyline na Občanské plovárně v Praze lákali na novou desku Kolem Skyline je opět trochu rozruch. Zkraje září jim vyjde nová deska, na kterou během vystoupení na Občanské plovárně v rámci série Prague Open Air lákali fanoušky přehráním tří novinek. Kvůli sousední vládní akci za... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2024 08:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 33. týden 2024
Došly nové hity? Český rádiový žebříček ovládla další skladba samplující letitou klasiku Tři čtvrtě roku po vydání se na vedoucí příčku tuzemského rádiového žebříčku prosadili nizozemský producent Oliver Heldens a taiwanský zpěvák Weibird s písničkou "Out Of Love". V té oprášili čtyřicet let starý hit dvojice... čtěte zde
Vydáno: 22.08.2024 15:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Video: Patti Smith vzdala hold Vivienne Westwood svým hitem "Redondo Beach" (03.01.2023 10:11)
- Naživo: Patti Smith v Praze vyškolila LP (20.07.2022 12:18)
- Fotogalerie: Legendární Patti Smith v obrazech (20.07.2022 11:51)
- Nové desky 19/2022 - od Florence + The Machine přes The Black Keys po Kendricka Lamara (18.05.2022 08:00)
- Video: Bruce Springsteen, Patti Smith a mnozí další skládají novým videem k "Subterranean Homesick Blues" poctu 60leté kariéře Boba Dylana (08.05.2022 13:35)
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)
- Video: The Doors připomínají výročí alba "L.A. Woman" novým klipem ke staré písni "Riders On The Storm" (09.12.2021 10:37)

ALBUM TÝDNE 34/2024

Dagny
Elle

Co může popovou část redakce musicserveru potěšit více než nová deska nějaké severské popové zpěvačky? Dagny Norvoll Sandvik nás počátkem léta obdařila svou teprve druhou nahrávkou "Elle", a i když na ní najdete pouze osm skladeb, bezpochyby vám do žil vlije optimismus, radost a lásku.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Liam Gallagher Coldplay Mirai Madonna Adele Lucie Vondráčková Viktor Sheen Ed Sheeran Billie Eilish Eminem Dua Lipa Kylie Minogue Marcell
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe