shop.musicserver.cz
Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024

Black Eyed Peas v Praze pomáhala hlavně nostalgie a ochota ke kompromisům

Vydáno: 11.07.2024 17:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

"I gotta feeling / that tonight's gonna be a good night," zpívali si mnozí už v nekonečné frontě u Žlutých lázní, kam se nečekaně podívala jedna z největších kapel milénia na světě. Přes osmdesát milionů prodaných nosičů, patnáct nominací na Grammy a z toho šest proměněných. To jsou Black Eyed Peas.

Black Eyed Peas

místo: Žluté lázně, Praha
datum: 10. července 2024
support: DJ Roxtar, Fefe (N.O.H.A. DJ)

setlist: ústřední mužské trio: Let's Get It Started, společně: Boom Boom Pow, RITMO (Bad Boys For Life), sólo J. Rey Soul: Mamacita / I Wanna Dance With Somebody (Whitney Houston cover úryvek), sólo Taboo: Smells Like Funk / In The Air, sólo apl.de.ap: 2 Proud / Mabuti / Bebot, sólo will.i.am: This Is Love (will.i.am song) / #thatPower (will.i.am song) / Scream & Shout (will.i.am song), společně: Pump It / úryvek Seven Nation Army (The White Stripes cover), Don't Stop The Party, The Time (Dirty Bit), Where Is The Love?, I Gotta Feeling (s vloženým Meet Me Halfway a úryvkem My Humps)

Fotogalerie

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Trvalo to dlouhých čtrnáct let, ale nakonec se po prvním koncertě v O2 areně v roce 2010 Black Eyed Peas (nyní už bez určitého členu The) do Prahy vrátili. A může za to do velké míry až daleké Srbsko. Právě tamní Exit festival si skupinu s obrovským portfoliem hitů a výpravných videoklipů, jaké se už dneska nedělají, pozval původně. Formaci, do té doby počítající s evropskými zastávkami spíše na západě, tedy ve Francii, Rakousku či Španělsku, ale nakonec na poslední chvíli oslovila agentura Everything Goes booking v čele Michaelem Tardíkem a původně neplánovaná zastávka v Praze na jejich cestě do Srbska začala dostávat první kontury.

Její překvapivé oznámení proběhlo přibližně měsíc před samotnou akcí, což je samo o sobě hodně nestandardní, nicméně risk vyšel: obrovský tahák letošního hudebního léta do Žlutých lázní přilákal tisíce lidí. A to se do poslední chvíle nevědělo, zda vůbec bude možné koncert uskutečnit - avizované extrémní bouřky se ale naštěstí Praze zcela vyhnuly.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Black Eyed Peas navzdory sesbíraným cenám a nastřádaným hitům z prvních příček hitparád bohužel nikdy neměli pověst skvělé živé kapely. A v roce 2024 to platí dvojnásob. Vzhledem k tomu, že ve své kariéře šli cestou od hip hopu přes r'n'b, futuristický pop, elektroniku až po dnešní latino rytmy, s nimiž bodují v zemích Jižní Ameriky, dalo se očekávat, že naživo si budou hodně pomáhat přednahranými částmi, a to včetně leckterých vokálů. Dá se to však pochopit: v jejich hudbě najdeme spoustu zvuků, jejichž živé provedení není vždy dost dobře možné. Takže už skutečnost, že do Prahy dorazili posilnění o kytaristu a také bubeníka obsluhujícího klávesy a právě různé přednahrané smyčky Keitha Harrise, lze nakonec hodnotit pozitivně. Taky mohli dorazit jen s DJem.

Hlavním neduhem současné formy BEP ale nepřekvapivě zůstává absence zpěvačky Fergie, jež se k ústřednímu triu fungujícímu od devadesátých let připojila v roce 2003 a v roce 2017 z něj zase vystoupila. A nemá smysl si cokoliv nalhávat: jakkoliv will.i.am vždy platil za hlavního generála, právě ve videoklipech tak akcentovaná smyslnost interpretky kapele pomohla k obrovským úspěchům.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Na její místo aktuálně přišla J. Rey Soul. Tu objevil apl.de.ap, když působil jako kouč ve filipínské verzi The Voice, kde se stal jejím mentorem. Šestadvacetiletá zpěvačka ale stále neplatí za oficiální členku, proto se například neobjevuje ani na promo materiálech ke koncertům. A to i přesto, že pomáhala s vokály už na desce "Masters Of The Sun, Vol. 1" z roku 2018 a stejně tak i na novějších "Translation" (2020) a "Elevation" (2022). Pražské vystoupení ukázalo důvod: není totiž dost dobrá.

Jak můžete vidět ve výše přiloženém setlistu, program večera sestával z písní, v nichž jsou ženské vokály patřící původně Fergie obsažené co možná nejméně. A tak se například nedostalo na velké hity "Hey Mama", "Don't Phunk With My Heart", "Don't You Worry", "Girl Like Me", "Rock That Body", "Just Can't Get Enough", ale dokonce ani na "Don't Lie", "Big Love" či "Shut Up". Což je obrovská škoda. A nakonec i v "Pump It", jež se v setlistu objevila, chyběla část, v níž Fergie zpívá "sterie-ie-ie-ie-ie-ie-ou". Místo ní mužské trio skladbu jen dál gradovalo k závěrečnému refrénu.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A i tam, kde se J. Rey Soul mohla pěvecky projevit, nakonec zklamala. Spoustu těžších tónů úplně zbytečně přenechávala publiku, a tak si z jejího vystoupení budeme pamatovat ani ne tak to, co zpívala, jako spíše její nekončící potíže s vlastním outfitem, který si opakovaně nechávala upravovat v zákulisí. O jaký konkrétní problém se jednalo, nebylo dost dobře vidět, jen si nešlo nevšimnout, jak často si zpěvačka popotahovala kalhoty vzhůru a nesoustředila se kvůli tomu na svůj výkon, jak by měla.

Všichni čtyři společně se na pódiu ukazovali jen zřídka. Majoritní část koncertu totiž vždy patřila jednomu ze členů, který dostal příležitost zazářit, a zbytek osazenstva zevloval schovaný za hradbou bicích. Strhnout diváky se jim tak podařilo vždycky až ve chvíli, kdy se na scéně potkali všichni, také to ale pozornému divákovi poodhalilo jednu podstatnou a pro finální dojmy zcela zásadní věc: chemii.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Nikdo z protagonistů není sám o sobě geniální performer, to asi čtenáře nepřekvapí. Síla Black Eyed Peas vždy spočívala v tom, jak se jejich dovednosti vzájemně proplétaly a kombinovaly. Jde ale o lidi uvědomělé a politicky angažované, kteří i přes své oblaka hvězdného prachu zůstávají nohama na zemi. A to bylo v Praze vidět nejvíce.

Ostatně naše hlavní město si skupina stihla pořádně projít ještě před koncertem, až při něm ale will.i.am prozradil, že ho má vážně rád, protože tady v roce 2012 natáčel s naším orchestrem materiál na svou sólovku "#willpower". A v časech, kdy se producent a rapper snažil prosadit inovativně směšný účes na will.i.ama, v němž nakonec chodil jen on sám, si v české metropoli užíval spolupráci se živými muzikanty. "Můžete udělat spoustu skvělé hudby pomocí umělé inteligence a programů, které vám s tím pomůžou. Nic se ale nevyrovná tomu, když jste v jedné místnosti například se smyčcovým orchestrem, tedy s lidmi, kteří na svůj nástroj trénují celý život," dodal pokorně.

Ale zpátky k té chemii. Koncert na různých drobnostech ukázal především to, že i po třiceti společných letech zůstávají will.i.am, apl.de.ap a Taboo stále kamarádi. Všimnout jste si toho mohli hned v úvodu vystoupení, kdy se apl.de.ap naklonil tak blízko k publiku, že ho vystřelené plameny překvapily a on jen tak tak uskočil. Kolegové pak na něj smíchy ukazovali, že se málem popálil, a on u toho překvapivě kroutil očima.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Když zase došlo na sólové představení doprovodné zpěvačky, právě apl.de.ap v zadní části pódia popíjel z bandasky jakousi hopsinkovou šťávu, kterou následně nabídl will.i.amovi. Ten se po napití zašklebil, co že to pije za břečku, chvíli to spolu spiklenecky řešili a když náhle šel kolem Taboo, lišácky mu nabídli taky. Nic netušící kolega si pořádně přihnul a hned ten blivajz vyplivnul z pusy jak v nějaké grotesce, což jeho škodolibé kolegy nesmírně pobavilo.

Sám Taboo ale nezůstal v roli otloukánka dlouho. Když se později apl.de.ap pokusil o jakési taneční vystoupení, za zády jeho snahu Taboo parodoval, čímž zase ostatní pobavil on.

Black Eyed Peas, Žluté lázně, Praha, 10.7.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
I kvůli takovým hravým drobnostem se na koncert Black Eyed Peas nakonec dá dívat pozitivně. Z ryze uměleckého hlediska byla jejich druhá česká zastávka o kompromisech a přivřených očích nad objektivními nedostatky. Když ale show gradovala ve své finální třetině velkými hity a na projekčních obrazovkách se objevil ikonický otazník, nostalgie rozkopla dveře a nechala fanoušky užívat si chvíle s "Where Is The Love?" naplno.

Jasně, zpívat ten refrén Fergie s Justinem Timberlakem jako v originále, bylo by to daleko lepší, i tak to ale fungovalo. Skupina, která ve své dlouhé kariéře natočila duet i s nu-metalovými Papa Roach a předskakovala třeba i samotným U2, si tak srdíčka udělaná z prstů diváků ve svém průlomovém hitu naprosto zasloužila.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Glass Animals - I Love You So F***ing Much 8/10
Recenze: Glass Animals se na čtvrté desce "I Love You So F***ing Much" ubírají pochmurnějším směrem Jsou tomu už čtyři roky, co Glass Animals vydali desku "Dreamland", ze které vzešel hit "Heat Waves". A od té doby začali nahajpovaní fanoušci nedočkavě vyhlížet další album. Čekání nedávno skončilo: oxfordská indierocková... čtěte zde
Vydáno: 02.08.2024 14:00 v sekci Recenze
Justin Timberlake, Tauron Arena Kraków, Krakov, Polsko, 26.7.2024
Naživo: Zázrak! Justin Timberlake nakonec v Krakově opravdu zazpíval Máte pocit, že v titulku článku přeháníme? Nedivíme se vám. Ale on to zázrak vážně byl. Jak se dočtete níže, takřka až do poslední chvíle jsme nevěděli, zda první zastávka evropského turné novodobého krále popu vůbec... čtěte zde
Vydáno: 01.08.2024 17:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 30. týden 2024
Deep Purple v top desítce české albové hitparády statečně čelí převaze rapperů Zatímco v tuzemském žebříčku digitálních singlů se na předních pozicích nic nestalo, rádia hlásí nového vítěze: stává se jím Artemas s "I Like The Way You Kiss Me". V albovém pořadí se do čela vrací Calin s nahrávkou... čtěte zde
Vydáno: 01.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf
Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf V polovině prázdnin si ty největší hvězdy konečně vzaly s hudebními novinkami na chvíli volno, pokud tedy do této kategorie neřadíte australské Empire Of The Sun, rockové Ghost, metalové Powerwolf, electropopového Portera Robinsona,... čtěte zde
Vydáno: 31.07.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Ed Sheeran, Calum Scott, Ewa Farna, Park 360, Hradec Králové, 28.7.2024
Naživo: Ed Sheeran svůj druhý koncert v Hradci Králové obohatil o raritky, divákům ale zážitek kazily fronty Britský písničkář Ed Sheeran se od svých dvou koncertů v Letňanech posunul k o fous menšímu publiku než v roce 2019, i tak jej ve dvou dnech sledovalo necelých sto tisíc lidí. Ti se jeho druhým vystoupením v Hradci Králové bavili... čtěte zde
Vydáno: 29.07.2024 19:23 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Black Eyed Peas se po čtrnácti letech vrátili do Prahy (11.07.2024 15:49)
- Black Eyed Peas se v červenci vrátí do Prahy (21.06.2024 10:09)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- will.i.am představil chytrý respirátor. Má zabudovaná sluchátka a Bluetooth (07.04.2021 10:12)
- Video: Black Eyed Peas se Shakirou za zády nudí jako nikdy. "Girl Like Me" holt díru do světa neudělá (13.12.2020 12:59)
- Video: Black Eyed Peas se na podporu Joea Bidena spojili v "The Love" s Jennifer Hudson (25.10.2020 16:02)
- Nové desky 24/2020 - od Boba Dylana přes Whitesnake po Black Eyed Peas (24.06.2020 08:00)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)

ALBUM TÝDNE 31/2024

Deep Purple
= 1

Deep Purple rovná se hudební instituce. Přesně ten typ kapely, která by mohla žít jen ze slavné minulosti a sledovat stav na kontech. Urputná snaha pokračovat se nicméně v poslední dekádě změnila spíše v čekání, zda se jí podaří svou vlastní instituciálnost překročit. Nejnovější pokus se jmenuje "= 1".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Ed Sheeran mp3.com Ellie Goulding Queen Pokáč Mirai Deep Purple Taylor Swift Adele Lucie Vondráčková Madonna Kabát Calum Scott Dua Lipa 2H+ Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe