shop.musicserver.cz
Největší letní (s)hity uplynulé dekády

Největší letní (s)hity uplynulé dekády

Vydáno: 09.08.2019 08:05 v sekci Top 10 - Lukáš Boček a Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Léto, to nejsou jen rozpálené pláže, vychlazené drinky a špatně rozmazaný krém na opalování. K výbavě horkých měsíců neodmyslitelně patří taky všechny ty otravně chytlavé melodie, které rádia nenechají vychladnout až do následujícího jara. Máme pro vás seznam těch největších letních hitů za posledních deset let.

Od vydání prvního dílu našeho článku uplynulo už neuvěřitelných osm roků. Bylo tak třeba ohlédnout se znovu a zrekapitulovat, co se v mezidobí urodilo. Kritéria jsme ponechali stejná - aby byla píseň do přehledu zařazena, musela se umístit v některém z letních žebříčků v USA, Velké Británii nebo u domácích posluchačů. A to nejlépe na prvním či některém z předních míst ve všech z nich. Jednoduché! Máte přesto pocit, že se nedostalo na některou jasnou hitovku, která prozářila některé z vašich uplynulých lét? Snadná pomoc - dejte nám vědět do komentářů.

2009: Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Datum vydání: 23. červen 2009
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #1 USA

Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Black Eyed Peas se v roce 2009 po čtyřleté odmlce pokoušeli dostat zpátky na vrchol. K tomu jim měl pomoci David Guetta, který v té době lízal tu nejsladší hitparádovou smetánku. A byla to s ním trefa do černého. Mnozí se zpočátku podivovali, že se Fazolky vydaly poněkud hopkavějším směrem, ale to nic nemění na faktu, že "I Gotta Feeling" je dodnes nejúspěšnější hit kalifornského uskupení. Prodejnost šla do desítek milionů a refrén, ve kterém will.i.am pěje, že má takový pocit, že tohle bude hodně dobrá noc, se stal mantrou všech letních diskoték. A také učaroval kritiky z hudební akademie, neboť má na svém kontě i dvě nominace na Grammy. Když si pak v roce 2011 BEP píseň zvolili jako svůj závěrečný song v bedlivě sledovaném poločase Super Bowlu, nikdo se nedivil, neboť pozitivní energie, drajv a radost se ani za deset let od vydání nevytratily.


2010: Stromae - Alors On Danse

Datum vydání: 26. září 2009
Úspěchy: #1 ČR, SK, Francie, Německo, Belige, Rakousko a další

Stromae - Alors On Danse
V létě roku 2010 celý svět vrtěl zadkem do rytmu "California Gurls" od Katy Perry. O téhle hitovce jsme se však rozepsali už v první části našeho výběru. Tentokrát jsme se proto rozhodli představit jinou skladbu, která tehdy válcovala především Starý kontinent, a sice "Alors On Danse" od belgického bouřliváka Stromae. Jeho cesta na vrchol přitom nebyla dvakrát jednoduchá. Píseň dlouho zahřívala jen střídačku (vyšla už na podzim předešlého roku), a úspěch si tak dával pěkně na čas. Skoro se ale zdá, že pomalý nástup singlu pomohl k tomu, že se pak do hitparád zakousl o to silněji. Jen považte - třeba v Německu nevypadl ze žebříčku celých padesát sedm týdnů! Za rok 2010 pak ve světě nenajdete hranější frankofonní skladbu. A není se čemu divit. Tomu sexy roztančenému beatu, který prakticky zastoupil celý refrén, jednoduše nešlo odolat.


2011: LMFAO - Party Rock Anthem

Datum vydání: 25. ledna 2011
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #1 USA

LMFAO - Party Rock Anthem
Šest měsíců. Tak dlouho to trvalo, než lidé podlehli kouzlu hlášky "Every day I'm shufflin'" a roztodivným pohybům, kterými veselá dvojice LMFAO častovala své fanoušky během celého videoklipu. To, co zprvu vypadalo jako nějaká recese, si rázem omotalo kolem prstu celý svět. Rozdováděná a veselá letní hitovka je možná z celého našeho výběru ta nejvíc hloupoučká, ale i osm let po vydání působí na parketech stejnou radost jako tehdá. V Americe se "Party Rock Anthem" udržela v Billboardu celých sedmnáct měsíců, a stala se tak třetí nejdéle bodující písní hitparády. Duo pak na vlně úspěchu dokázalo protlačit na vrchol i song "Sexy And I Know It", ale jen pár měsíců poté nastalo trpké zjištění, že napsat další velký party hity není žádná bžunda, a tak svou činnost ukončilo. Smutné je, že ani další dva umělci, kteří se na úspěchu podíleli - zpěvačka Lauren Bennett a rapper GoonRock -, stín "Party Rock Anthem" nikdy nepřekročili.


2012: Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

Datum vydání: 20. září 2011
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #1 USA

Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
Je to příběh jako z pohádky: talentovaná Carly Rae Jepsen přišla k úspěchu, aniž by věděla jak. A netušila ani, že to bude takhle velké. "Call Me Maybe" měla být folková píseň. Ostatně to byl žánr, který hrál prim na jejím debutovém albu "Tug Of War". Jenže při nahrávání všechny napadlo počin více odlehčit a dát mu popovější nádech. To byla první trefa do černého. Ta druhá pak Carly Rae proslavila po celém světě. Předposlední den roku 2011, tedy tři měsíce od vydání, hodil Justin Bieber se Selenou Gomez na svůj Twitter, že jsou v Kanadě a slyšeli v rádiu asi tu nejchytlavější písničku všech dob. Nechyběl přiložený odkaz a všechna kolečka v kariéře mladé Kanaďanky začala zapadat do sebe. Vše podpořil ještě mezinárodní kontrakt, protože píseň původně vyšla jen v Kanadě, a Jeppo už mohla počítat první místa po celém světě. Podobně úspěšnou hitovku už nikdy neměla, ale její další dvě desky se těšily velké přízni hudebních kritiků a ani fanoušci na ni nezapomněli. Jediný, komu přibylo pár vrásek na čele, byl herec z ikonického videoklipu, který si loni, tedy po sedmi letech, vzpomněl, že už o něj není moc valný zájem, a vyplakal se bulvárním novinářům na ramínku, že za svou roli dostal jen pět set dolarů a navíc si všichni pořád myslí, že je gay (mrzuté - pozn. ed.).


2013: Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky

Datum vydání: 19. dubna 2013
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #2 USA

Daft Punk - Get Lucky
Když v roce 2013 unikly na internet první ukázky "Get Lucky", stačilo pár sekund jejího kytarového riffu, aby bylo dopředu jasné, že francouzské duo má zaděláno na obří úspěch. A to se také stalo. Více než devět milionů prodaných kopií udělalo z téhle letní vybrnkávané retro pohody jeden z nejžádanějších digitálních singlů všech dob. Ničemu z toho nezabránila ani skutečnost, že fanoušci dlouho neměli tušení, jestli extrémně úspěšný hit vůbec dostane vizuální podobu. Ačkoliv na ni nakonec došlo, oficiální video na YouTube.com nasbíralo i po letech překvapivě menší počet zhlédnutí než samostatné audio. Tak jako tak, "Get Lucky" si neoblíbili pouze posluchači - singl na plné čáře zabodoval také u kritiků. Získal Grammy v prestižní kategorii Nahrávka roku a už šest let obývá většinu letních playlistů.


2014: Pharrell Williams - Happy

Datum vydání: 21. listopadu 2013
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #1 USA

Pharrell Williams - Happy
Zase ten Pharrell. A zase písnička o štěstí. Dvě léta po sobě se zdálo, že frontman skupiny N.E.R.D. na něčem jede. Tolik sluníčkové energie se totiž nikomu do hitparád nepodařilo procpat už pěkně dlouho. Přitom se zprvu zdálo, že jde jen o dobře napsanou legrácku pro film "Já, padouch 2". Nakonec z toho ale byl také první singl druhé Pharrellovy sólovky "G I R L" a nejúspěšnější skladba celého roku 2014. Prodávanější song byste v oněch dvanácti měsících marně hledali jak v USA, tak ve Velké Británii. A překvapivých triumfů nakonec ještě přibylo - v době vydání oběhly internet zprávy o terapeutických účincích písničky, která prý pomáhá lidem v depresích. A to už je něco! Tím spíš, když ani do dnešního dne zástup vědců nevysvětlil, co nám Pharrell chtěl říci tou lyrickou perlou "tleskej se mnou, pokud se cítíš jako pokoj bez střechy". Nějaké nápady?


2015: OMI - Cheerleader

Datum vydání: 19. května 2014
Úspěchy: #1 ČR, #1 UK, #1 USA

OMI - Cheerlander
Být umělec a stvořit velký letní hit je úspěch, ale i důvod k obavám. Nemalá škála interpretů měla svůj letní zásek jako to jediné ve své diskografii, co jim přineslo úspěch. Takzvaný one-hit wonder je i jamajský OMI. Může být i rád, že má alespoň ten letní hit, protože, kdyby se jeho písně "Cheerleader" nechytil producent Felix Jaehn a následně ji neproslavil, nebyla by v jeho kariéře žádná úspěšná tečka. I když než německý producent song přeprodukoval k obrazu svému, tedy tanečnějšímu a spotřebnějšímu, byla to příjemná reggae hitovka, která dala vzpomenout Shaggyho úspěchy z přelomu tisíciletí. Co ale pro Omiho znamenal Jaehnův producentský zásah? Kontrakt se Simonem Cowellem, dobytí těch nejprestižnějších hitparád světa, téměř miliardu přehrání na Spotify a Shazam hlásající, že v roce 2015 nebylo hledanější mellodie.


2016: Justin Timberlake - Can't Stop the Feeling!

Datum vydání: 6. května 2016
Úspěchy: #1 ČR, #1 USA, #2 UK

Justin Timberlake - Can't Stop the Feeling!
Skoro to vypadá, že nebýt animovaných filmů, neměli bychom ani letní hity. V roce 2016 se Justin Timberlake chopil ústředního songu k blbině "Trollové" a byl z toho globální flák číslo jedna, který pravděpodobně slýcháte ještě dnes. A JT si pravděpodobně pořád mne ručičky - skladby, které připravil pro své nadcházející sólové album "Man Of the Woods", měly totiž k milionovým prodejům téhle vyletněné juchandy hodně daleko. Nemůžete ji vystát? V tom případě doporučujeme verzi, kterou najdete na soundtracku - obsahuje vokály od Anny Kendrick, Jamese Cordena, Zooey Deschanel nebo Gwen Stefani. Třeba vám méně Justina pomůže tohle sluníčko v kapse ještě jednou přetrpět.


2017: Luis Fonsi & Daddy Yankee - Despacito

Datum vydání: 12. ledna 2017
Úspěchy: #1 UK, #1 USA, #2 ČR

Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito Remix
Je snad někdo, kdo si nepamatuje, jak moc otravné bylo předloni "Despacito"? Komu se tento song zajídal, mohl se aspoň těšit z nepřeberného množství parodií (mezi povedené patří i ty české a slovenské). Ať už jste píseň nemohli vystát nebo byli naopak jedněmi z těch, kteří přispěli k neskutečnému počtu 6,3 miliardy zhlédnutí na YouTube, jedno se jí odepřít nedá. Naplno vrátila latinskoamerické rytmy do kurzu. Navíc po dlouhých jednadvaceti letech hlásil americký Billboard, že má číslo jedna zpívané ve španělštině. Luis Fonsi, autor hitu, celý nahrávací proces popisoval velice skromně a i po celé té vřavě, kterou spustili, nominacích na Grammy, milionových prodejích a miliardových posleších hlásil, že až když se ke skladbě připojily party rappera, kterého svět zná jako Daddy Yankee, stala se kompletní. Ono jim tu kompletnost trochu pozměnil Justin Bieber, jenž poté, co viděl nadšený dav v jednom kolumbijském klubu trsat do pomalých rytmů tohoto počinu, údajně vyslal žádost do svého vydavatelství, ať vznikne remix i s jeho příspěvkem. A ano, tenhle remix dostal oba Portoričany na už zmíněný zlatý piedestal. A na něm poté setrvali rekordních šestnáct týdnů.


2018: Maroon 5 feat. Cardi B - Girls Like You

Datum vydání: 31. května 2018
Úspěchy: #1 US, #2 ČR, #7 UK

Maroon 5 - Girl Like You
Vybrat největší hit minulého léta byla pěkná fuška. Žádný jiný rok se nestalo, aby se svět neshodl na jednom konkrétním songu. Zatímco Ameriku válcoval Drake s "In My Feelings", v UK to byli Clean Bandit a Demi Lovato, co si to ráda dělá "Solo". A u nás? Raději se neptejte. Žebříčky opanoval Alvaro Soler s "La Cintura". Fakt, nekecáme. Domácí dramaturgové podle všeho operovali ze Španělska. Nakonec tak v redakci padla volba na globální (skoro)hit "Girls Like You". Jasný, ta písnička vlastně ani nemá pořádnou melodii a uzpíval by ji i mutující šimpanz (sorry, Adame), ale video plné tancujících celebrit? To muselo zafungovat. Kdo by se rád nepodíval na to, jak Camila Cabello, Gal Gadot, Tiffany Haddish, Millie Bobby Brown, Ellen DeGeneres, Jennifer Lopez nebo Rita Ora vrtí zadečkem před zeleným plátnem? Minimálně dvě a půl miliardy lidí. A to je jakože hodně. Klukům z Maroon 5 proto gratulujeme! Mimochodem, video má hned dvě verze. Pokud vám ta druhá unikla, stačí kliknout níže. (Liší se? Prakticky vůbec. Má ale dalších 300 milionů zhlédnutí. Takže gratulujeme podruhé!) Jo, a v songu zpívá i Cardi B, ale na to se snažíme už nějakou dobu (marně) zapomenout.


A co rok 2019?

Letošní léto ještě máme z části před sebou, a tak můžeme jen prorokovat, kdo si na konci sezóny nasadí pomyslnou korunu. Rozhodování, koho do malého přehledu kraleviců zařadit, nebylo lehké. Hudební kolbiště je totiž opět, zdá se, velmi rozmělněné. V Americe sice už sedmnáct týdnů kraluje "Old Town Road", ale u nás zatím ticho po pěšině. A tak si jen tak hodíme kostkou. Jsme totiž pěkní uličníci. A taky trochu slečinky. A vlastně je nám to fuk.

Billie Eilish - Bad Guy

Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
"Sundala jsem si rovnátka a napsala o tom album. Hahaha." I podobně může dnes začít hit, který se na dlouhé týdny neotřesitelně usadí těsně pod vrcholem americké hitparády. Autorem není nikdo jiný než vycházející hvězda alternativního popu Billie Eilish, která není neznámá ani českému publiku. Letos během pár minut vyprodala Forum Karlín a později to apgrejdla rovnou na O2 arenu. Do velké míry je to zásluha právě "Bad Guy", jedné z nejpřístupnějších písniček, kterou tahle jinak citlivá duše zatím vydala.


Ed Sheeran (feat. Justin Bieber) - I Don't Care

Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project
Písničkář, jenž sice vládne světu, ale pořád se tváří, že se ho ta sláva netýká, a zpěvák, který naopak pečlivě buduje svou image. Dva povahové protipóly a zároveň popoví lídři současnosti. Když ohlásili spolupráci, fanouškům tekly sliny po bradách. A právem. Pohodová a nenucená píseň učarovala na první poslech natolik, že se z ní stala i hitovka s nejvyšším počtem streamů během jednoho dne. A ani bláznivý vizuál nezkazí radost z toho, že se letos na parketech ozývají zaláskovaná slova, která měl v mysli určitě každý z nás.


Shawn Mendes & Camila Cabello - Señorita

Shawn Mendes feat. Camila Cabello - Señorita
Latino vládně světu. Na vlně úspěšného trendu se svezl i Shawn Mendes, který měl dosud v arzenálu poprockovější věci. Pomohla mu jeho kámoška Camila Cabello. Teda byla to kámoška, teď už je to podle novinářů jeho partnerka. A nikdo se tomu nediví. Erotické dusno se mezi mladou dvojicí dá ve videoklipu pověstně krájet a ladí jí to i hudebně, neboť hlad po téhle hitovce mezi posluchači není ukojen. Milovníci hitparád dokonce tipují, že snad právě "Señorita" bude tou, která sesadí v Americe rekordní "Old Town Road".


NÁZORY
  • lemme guess (Anonym, 09.08.2019 10:12) Reagovat

    editorem textu byl david v.? :) jinak skoda toho suchoparnyho faktografickyho tonu, tematu by sluselo vic nejaky jiny podani .. treba hravejsi, vtipne ironicky .. nebo tak neco

    jinak za me asi i got a feeling .. mozna posledni sezona, kdy jsme na diskotekach bydleli, brali drogy po vagonech, kourili ctyricet za noc a mysleli, ze nam patri svet a nikdy to neskonci :)))

    • Re: lemme guess (Kotletka, 09.08.2019 11:54) Reagovat

      Lol wut? Vzdyt je to vtipnej text :) za me oba palce nahoru

      • Re: lemme guess (jarecek, 10.08.2019 06:19) Reagovat

        aha .. tak to jsem asi neco prehledl .. se omlouvam :)

  • sranec (Nasty, 09.08.2019 10:54) Reagovat

    httpswww.youtube.com/watch?v=7YGq_AwqQcQ

    Největší letní hit pro znalce

  • Kristepane, (David, ten, kterého tady všichni nesnáší, ale mu to nevadí :P, 09.08.2019 11:49) Reagovat

    to jsou letní srač*y.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Video: Sophie Ellis-Bextor zazářila u Jimmyho Fallona a vrací se na taneční parket s Pnau i Guettou (12.03.2024 10:43)
- Jacob Collier si na svou novou desku pozval plejádu hostů včetně Shawna Mendese či Chrise Martina (15.02.2024 12:56)
- Na Beats for Love míří držitel Grammy a nejlepší DJ planety David Guetta (13.02.2024 12:51)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu