shop.musicserver.cz
The Black Eyed Peas - Masters Of The Sun, Vol. 1

The Black Eyed Peas jsou na "Masters Of The Sun, Vol. 1" zpátky bez Fergie, ale zato s velkou myšlenkou

Vydáno: 26.12.2018 12:25 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: TV Movie

Co uděláte, když zjistíte, že jste dlouhá léta tak moc progresivní a inovativní, že už vám nápady došly a nevíte, kam dál? Vrátíte se na začátek. Tam, kde to všechno začalo. A přesně to potkalo i The Black Eyed Peas, kteří se na novince vrátili k boom bapu a oldschoolovému hip-hopu. A ztratili u toho Fergie.

7/10

The Black Eyed Peas - Masters Of The Sun, Vol. 1

Vydáno: 12.11.2018
Celkový čas: 58:16

Skladby: Back 2 Hip Hop (feat. Nas), Yes Or No, Get Ready, Yes Or No, 4ever (feat. Eshero), Constant pt.1 pt.2 (feat. Slick Rick & Jessica Reynoso), Dopeness (feat. CL), All Around The World (feat. Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad & Posdnuos), New Wave, Vibrations pt.1 pt.2, Wings (feat. Nicole Scherzinger), Ring The Alarm pt.1 pt.2 pt.3, Big Love

Vydavatel: Universal

Osm let. Tak dlouho trvalo, než se The Black Eyed Peas vrátili s další řadovkou. A že se mezitím nenudili. Od skončení předchozího celosvětového turné a oslavy Obamova zvolení prezidentem, což will.i.am velmi prožíval a tak mu tehdy nahrál volební hymnu "Yes, We Can", se toho stalo spoustu. Už tehdy se objevovaly zprávy, že album "The Beginning" je poslední v kariéře veleúspěšného kvarteta, což v roce 2013 ještě potvrdila druhá sólovka hlavního kreativního mozku "#willpower", z níž si jistě ještě vybavíte úspěšné singly "This Is Love" s Evou Simmons a hlavně "Scream & Shout" s Britney Spears. Jenže zatímco will.i.am. pracoval na tom, aby jeho jméno rezonovalo v hudebním světě silněji, než se to dařilo miláčkovi publika Fergie a mimo jiné se také stal porotcem v britské i australské verzi pěvecké soutěže The Voice, zbytek kolegů řešil úplně jiné problémy.

Sama zpěvačka se dlouho snažila navázat na vlastní sólový debut další nahrávkou, nakonec se ale ujala jen "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)" z "Velkého Gatsbyho" a dvojka "Double Dutchess" vyšla po mnoha odkladech až v roce 2017. Mimo jiné i proto, že se zpěvačka mezitím stihla vdát a zplodit syna s Joshem Duhamelem a zase se s ním rozvést. Také oznámila, že je bisexuálka a uvedla na trh svůj první parfém.

Ani Taboo to neměl jednoduché a místo užívání si peněz z předchozích let podstoupil náročnou léčbu, neboť mu byla diagnostikována rakovina varlat. Také apl.de.ap se od roku 2012 snažil bez většího úspěchu vydat pár sólových singlů a po vzoru will.i.ama rovněž zasedl do poroty The Voice, tentokrát ale na jeho domovských Filipínách. Tam se také seznámil se soutěžící Jessicou Reynoso, o níž bude ještě řeč.

Značka The Black Eyed Peas mezitím značně vybledla a zpátky se dostala až na začátku roku 2018 s remakem a hosty v nové verzi "Where Is The Love?", kterou skupina vydala jako reakci na střelbu ve Fergussonu a podpořila tím hnutí Black Lives Matter. Toto nahrávání se stalo posledním, kdy skupina nahrávala ve čtyřech, v únoru totiž Fergie oznámila, že z kapely odchází. Symbolicky tak uzavřela kruh, neboť právě nahrávání původní verze na začátku tisíciletí ji do tehdy ještě tříčlenné kapely přivedlo. Důvody, které k tomu zpěvačku vedly, není snadné získat, ani jedna strana o svém pohledu na věc do médií příliš nemluvila, nezbývá proto než současnou situaci prostě akceptovat.

Málokdo ví, že jako mužské trio The Black Eyed Peas začínali a také v této sestavě (s občasnými obměnami) vydali desky "Behind The Front" (1998) a "Bridging The Gap" (2000). A jsou to právě tato alba, k nimž má novinka svým návratem k boom bapu a devadesátkovému pojetí hip hopu nejblíže. Zapomeňte proto na robotické zvuky, elektronické přechody míchající dvě různě znějící části skladeb do jedné a popové refrény. S výjimkou v podobě "Constant" se BEP vrací ke kořenům a zda je to pro vás dobrá nebo špatná zpráva už necháme na vašem uvážení.

"Masters Of The Sun" je dílo, které vzniklo na základě stejnojmenného superhrdinského komiksu od Marvelu, který napsal will.i.am a snažil se v něm popsat život v Los Angeles. Ovšem namísto obdivování pozlátka v něm ukazuje jeho nelichotivé stránky, drogy, vládní zásahy a další neřesti. Nutno dodat, že ten komiks není jen tak ledajaký. Po papírovém vydání následovala stejnojmenná aplikace pro augmentovanou realitu, v níž vypravěče namluvil Stan Lee a mezi dabéry vystupujících postav se objevil například Snoop Dogg, KRS-One, Redman, Raekwon, Ice T, Mary J. Blige, Jamie Foxx nebo Queen Latifah. O hudbu se postaral Hans Zimmer a někde tady se zrodil nápad natočit album, které z toho komiksu bude vycházet a zvukově se vrátí do minulosti, přesněji ještě do doby Atban Klanu, což je skupina předcházející The Black Eyed Peas, v níž apl.de.ap a will.i.am na začátku devadesátých let společně působili.

Hudební podklad novinky tudíž není příliš nápaditý a jakmile se vzpamatujete z šoku, že zní úplně jinak, než poslední řadovky, nejspíš uznáte, že se tady není moc o čem bavit. Fergie tomu všemu citelně schází, náhradní hosté ale mnoho prostoru nikdy nedostanou. Jednotlivé tracky na sebe obdivuhodně přirozeně navazují a při prvních posleších možná ani nepoznáte, kde jedna písnička končí a druhá začíná.

Potěší hostovačka Nicole Scherzinger, dlouholeté will.i.amovy kamarádky, o níž se hodně spekulovalo jako o náhradě za Fergie, nakonec k tomu ale (zatím?) nedošlo. To u výše zmíněné Jessicy Reyonoso už to vypadá nadějněji. Na obalu alba ještě není, její hlas ale najdete v téměř každé skladbě a už má za sebou i živá vystoupení se zbytkem kapely, takže to členství můžeme i díky zápisu na Wikipedii považovat za hotovou věc.

Ovšem texty, to už je jiný příběh. Vydavatelství novinku propaguje jako politicky angažovanou nahrávku, pravdou ale je, že je tady té politiky úplné minimum a nejvíce vás trkne při shlédnutí videoklipů. Jinak je ale naprostá většina skladeb lyricky vyprázdněná, až to bolí. Tam, kde by měli BEP sbírat body, se po většinu stopáže budete trápit a čekat, co že to vlastně přijde. Texty jsou ve stylu "tak teď ti to fakt nandáme", "sleduj, jací jsme borci a připrav se, že budeš zírat", "neděláme si srandu, myslíme to vážně a už to začne" "jsem fakt borec a teď ti ukážu náš nový styl". A tak podobně. Takže čekáte, s čím se tedy vytasí, napětí se buduje a nakonec? Nakonec nic. Pointu nebo nějaké opravdové sdělení byste ve dvou třetinách alba hledali marně.

Zlomí to až závěr. Nejdříve si v neškodné písničce o lásce a sexu zašeptá Nicole Scherzinger, že jste její všechno a písnička s citací Suzanne Vega se sama nabídne jako potenciální příští singl. Pak ale začne šestiminutová "Ring The Alarm" rozdělená na tři části, v níž konečně dojde na tu politiku. Kritika práce Bílého domu a jeho hlavního představitele nemůže vzhledem k minulosti chybět, dojde na téma rasové segregace, policejní brutality a všechno to začne dávat smysl. Možná si u toho vzpomenete opět i na "Where Is The Love?", z níž v podstatě nový singl vychází a dokazuje tak, že jsou jeho myšlenky stále aktuální.

A totéž platí i pro závěrečný kus "Big Love", hlavní singl alba, který už i díky rotacím v českých rádiích určitě dobře znáte. Protože jeho refrén z hlavy jen tak nedostanete. Prvotřídní popová hitovka jako by zvukově vypadla z alba "Monkey Business" (2005) a jejím úkolem je samozřejmě na návrat skupiny patřičně upozornit. Zároveň ale svým textem navazuje na vše, co jsme v recenzi řešili. Je pointou. Závěrečnou odpovědí na všechno, o čem jsme se dosud bavili. Komiks, politika, odchod Fergie, nemoci, rasismus. Na to všechno je odpovědí láska. "Vše, co jsme, vše z čeho jsme byli stvořeni, je láska. Velká, velká láska." Instantně chytlavý refrén zůstává, myšlenka je možná pro někoho patetická, avšak pravdivá. Štastný konec tak výsledný pohled na návrat The Black Eyed Peas v nové podobě pomáhá převážit do pozitivních hodnot a láká na to, s čím skupina přijde na avizovaném pokračování, neboť toto je teprve Vol. 1. Snad přijde dříve, než za dalších osm let.

NÁZORY
  • A ještě bych článek aktualizoval o čerstvé n... (Reb, 26.12.2018 12:44) Reagovat

    A ještě bych článek aktualizoval o čerstvé novinky, že v roce 2019 vydají BEP hned dvě nová alba. Na jaře album 'Party' na podzim 'Masters of the Sun vol. 2'.

    • Re: A ještě bych článek aktualizoval o čerstvé n... (Václav Hess, 26.12.2018 14:59) Reagovat

      Tak v článku toho chybí ještě trochu více. Na postu zpěvačky se neuvažovalo jen o Nicole Scherzinger ale i o CL, která v recenzi není vůbec zmíněná nebo i Evě Simons, která sice zmíněná je ale tato informace nějak vypadla.

    • Re: A ještě bych článek aktualizoval o čerstvé n... (tony, 26.12.2018 15:37) Reagovat

      To jsou zprávy kterým bych zrovna moc nevěřil na 100%..

      • Re: A ještě bych článek aktualizoval o čerstvé n... (Václav Hess, 26.12.2018 17:00) Reagovat

        Eva Simons s nimi sice živě nevystoupila ani jednou ale například CL, s nimi vystupovala na několika koncertech, stejně jako Jessica Reynoso.

  • Zpěvačka (Václav Hess, 26.12.2018 14:57) Reagovat

    The Black Eyed Peas rozhodně potřebují někoho místo Fergie, opravdu tam ten ženský element poněkud schází. Problémem je i dlouhá stopáž některých písniček. BEP by si opravdu neměli hrát na nějaké umělecké vize a více se soustředit na písničku samotnou. Něco co trvá přes pět minut, už opravdu neuspěje. U rocku nebo metalu je delší písnička normální ale u tohoto žánru to opravdu nevychází.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Video: Black Eyed Peas se Shakirou za zády nudí jako nikdy. "Girl Like Me" holt díru do světa neudělá (13.12.2020 12:59)
- Video: Black Eyed Peas se na podporu Joea Bidena spojili v "The Love" s Jennifer Hudson (25.10.2020 16:02)
- Nové desky 24/2020 - od Boba Dylana přes Whitesnake po Black Eyed Peas (24.06.2020 08:00)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)
- Kralování Lucie končí, nejžádanější desku mají díky strahovskému živáku Kryštof (13.12.2018 06:30)
- Nové desky 45/2018 - od Muse přes Lucii po Imagine Dragons (13.11.2018 22:00)
- Video: Black Eyed Peas oprášili hit "Where Is The Love?". Pomohlo jim více než šedesát kolegů z branže (02.09.2016 18:15)
- Video: Black Eyed Peas v novince "Yesterday" samplují ostošest (24.07.2015 12:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu