shop.musicserver.cz
HLASkontraBAS Oktet provede posluchače <i>krajinou hlasů</i> a spolu s hosty představí repertoár chystaného alba "Kaleidoscapes"

HLASkontraBAS Oktet provede posluchače krajinou hlasů a spolu s hosty představí repertoár chystaného alba "Kaleidoscapes"

Vydáno: 24.02.2024 11:13 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: HLASkontraBAS
Žádnou jinou takovou kapelu na planetě nenajdete. Tvoří ji čtyři zpěvačky a čtyři kontrabasisté. Projekt HLASkontraBAS se může chlubit opravdu jedinečným soundem a strhující tvorbou, spojující hravost, tajemno i melancholii. Na mimořádném vystoupení 6. března 2024 ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice ansámbl představí nový program připravený na Islandu ve spolupráci s uznávanými skladateli z různých koutů světa. Jako hosté vystoupí islandští hudebníci Pétur Ben a Ragga Gröndal.

Obsazení není jedinou neobvyklostí HLASkontraBAS Okteta, které se svobodně pohybuje nad žánrovými políčky soudobé vážné hudby, jazzu, kvalitního popu i folkloru z nejrůznějších koutů světa. Zdaleka totiž nepatří k běžné praxi, aby si ansámbl objednal repertoár u skladatelů z Islandu, Norska a Izraele. A aby kolekci nových kompozic za přítomnosti autorů dozkoušel, interpretačně dotáhl a premiéroval na Islandu.

"Psát pro kapelu s takhle potrhlým obsazením je vážně výzva," shodli se osobnosti jako islandský skladatel Pétur Ben (vlastním jménem Pétur Þór Benediktsson, mj. autor filmové a divadelní hudby, psal aranžmá např. pro Nicka Cavea a jeho soundtrack k provedení hry "Woyzeck" v londýnském Barbican Center), norský skladatel Nils Økland (houslista vydávající u ECM) či izraelský jazzový basista Adam Ben Ezra (známý i z koncertů v Česku).

Ačkoliv se pod skladby podepsala velmi pestrá společnost, do které patří ještě norský jazzman Mats Eilertsen, islandská zpěvačka a skladatelka Ragnheiður Ragga Gröndal, Beata Hlavenková, Petr Wajsar i dva zakládající členové skupiny HLASkontraBAS Ridina Ahmedová a Petr Tichý, drží program výstižně nazvaný "Kaleidoscapes" dobře pohromadě. Právě díky osobité interpretaci a fascinujícímu, zvukomalebnému basovému i hlasovému krajinářství.

"HLASkontraBAS Oktet disponuje neuvěřitelnou bohatostí nezvyklých harmonických možností a zvukových barev. Samozřejmě s tím, že kontrabasy se dají využívat i jako perkusivní nástroje a zpěvačky zvládají nejen nelehké, interesantně vypsané krkolomné čtyřhlasy, ale také škálu extrémních hlasových technik. Celý koncert byl přitom zábavný už střídáním žánrů a nálad,"“ napsal UNI magazín o české premiéře islandského cyklu, jež proběhla v rámci královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town 2023.

Nyní je pásmo skladeb připraveno k dubnovému vydání na CD i v digitálních formátech u labelu Animal Music. Pražský koncert navíc nabídne další mimořádný zážitek. K sestavě HLASkontraBAS se totiž jako zpívající hosté připojí oba islandští autoři. Ragga Gröndal, jež má kořeny ve folkloru i popu a kterou na Islandu v roce 2006 vyhlásili zpěvačkou roku a zároveň se tehdy stala i komerčně nejúspěšnější domácí interpretkou. A Pétur Ben, vedle zmíněné dráhy skladatele soudobé a scénické hudby také producent a písničkář se záběrem od folku po rock a metal.

Projekt HLASkontraBAS založili Ridina Ahmedová a Petr Tichý původně jako duo. Přesněji duo využívající při aranžování a vrstvení stop zvukové smyčky, vytvářené v reálném čase pomocí looperů. Ještě jako duo právem získali nominaci na cenu Anděl za eponymní album z roku 2016. V roce 2019 však zakladatelé realizovali nápad rozšířit sestavu o další tři zpěvačky a tři kontrabasy, kterými by nahradili všechny zvukové stopy z looperů. Se všemi výhodami lidského faktoru - živostí, tvárností a volností komunikace. A také se znásobenou energií. Do ansámblu tak dostaly pozvánku fenomenální zpěvačky Alice Bauer, Mirka Novak a Markéta Zdeňková a s nimi nastoupili virtuózní kontrabasisté Tomáš Liška, Ondřej Štajnochr a Ondřej Komárek.

Koncert HLASkontraBAS s islandskými hosty proběhne v rámci série Jazz Meets World.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business (04.09.2024 12:00)
- Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album (02.09.2024 09:30)
- Audio: Snění za dlouhé temné noci. Nick Cave servíruje "Long Dark Night", další ukázku z nové desky (25.07.2024 14:35)
- Audio: Nick Cave a jeho žáby. Zpěvák vyslal do světa další singl z nové desky (30.05.2024 16:15)
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Katy Perry Coldplay Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Lady Gaga Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Billie Eilish Richard Müller The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe