shop.musicserver.cz
Vesna - Muzika Slavica

Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica"

Vydáno: 23.12.2023 09:00 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Hana Knížová

Ženská formace Vesna chytla šanci za pačesy. Díky účasti na Eurovizi a skvělému umístění v top 10 se konečně dostala do širšího povědomí, její jméno tak bylo hojně skloňované. Vydala EP "Muzika" a pak album "Muzika Slavica", obojí plné svěžího mezinárodního popu. Kam se posunula oproti předchozím počinům?

8/10

Vesna - Muzika Slavica

Vydáno: 21.11.2023
Celkový čas: 32:47

Skladby: Běžela jsem lesem, Płakały, My Sister's Crown, Pomiluj mě, Wolfrunners, Dokola, hej mami, Queen of Love, Maritza, My Sister's Crown (acoustic)

Vydavatel: Vesna

Kapelu Vesna sleduji prakticky od začátku. Co deska, to nějaký koncept, jiné zpracování, téma. Debutem "Pátá bohyně", vydaným v roce 2018, opěvovala ženskou krásu, folklór, tradice, (slovanské) bohyně. Základ stál na smyčcích, vážnosti, byl dopodrobna propracovaný. O dva roky později vydaná nahrávka "Anima" reflektovala lásku, radost ze života a jisté nalezení sebe sama, smíření se s tím, jaký člověk je a v co věří. Byla spojnicí k popu, snovější, křehčí, songy byly éterické, lehčí, doprovozené komorně třeba jen klavírem, postavené víceméně na zpěvu frontmanky Patricie.

Koncem letošního listopadu skupina vydala další studiovku "Muzika Slavica" (v překladu "Muzika slovanská"). Ta představuje slovanskou epopej propojenou hlasem současné generace i povahou ženských zbraní. Je zvukově košatější, bohatší, popovější. Zabývá se vážnými tématy kolem žen, které hýbou společností a světem.

Vesna je pokaždé krapet jiná (jako bývají samy ženy), sebevědomá, důrazná, silná i slabá, ladná, přesto svá, s jasným názorem a s odkazem na to, odkud pochází a taky kým je. Bere pohled na postavení žen ve společnosti, aniž by potlačovala své mužské protějšky, žádný přehnaný feminismus v tom nehledejte. Je odrazem toho, na co vždy poukazovala.

A je také mezinárodní - krom češtiny slyšíme angličtinu a pak polštinu a bulharštinu, tedy převahu slovanských jazyků, kořenů, z nichž členky sestavy pocházejí a ke kterým se vracejí. Cítím zde větší hrdost na svůj původ a na to, kým jsou. Což na předcházejících řadovkách nebylo. Využily potenciál z "Eurovize" - s "My Sister’s Crown" uměly zaujmout (vlastně snad poprvé ve finále klání zazněla čeština).

Ty další jazyky tu jsou proto, aby se muzikantky zavděčily fanouškům i z jiných zemí, byly srozumitelnější, uchopitelnější, a přitom aby se stále držely konceptu, který načrtly v nejznámější písni z desky a vlastně i v celém repertoáru. Kdyby nepřišla soutěž, možná by šly některé členky na mateřskou, jak se nechaly slyšet. A to by byla škoda. Eurovize jim vlila do žil novou krev, inspiraci a nápady.

Je to svěží, popové, vokální album, plné porozumění, neprvoplánové, nebojácné, experimentální. Slyšíme i rap a celkově mnohobarevné spektrum. Nacházíme tu kombinaci elektroniky a neobvyklých hudebních nástrojů až etnického ladění. Múza přilétla jak uragán a postavila rovnítko mezi využití úspěchu a proměnění talentu.

Desce předcházelo EP "Muzika", které obsahuje čtyři písně. Všechny jsou i zde, dalších šest je doplňuje na rovnou desítku (tato číslovka se jich nějak drží... při vzpomínce na eurovizní klání). Stojí za nimi především textařka a songwriterka Patricie Kaňok Fuxová, motor všeho.

Jednotlivé skladby zastupují ženské zbraně: sílu ("My Sister’s Crown"), víru v sebe (Maritza), rozkoš ("Queen of Love"), laskavost ("Hej mami"), drzost ("Dokola"), vášeň ("Wolfrunners"), přirozenost ("Pomiluj mě"), lásku ("Płakały") a zranitelnost ("Běžela jsem lesem").

Konkrétně "My Sister’s Crown" upozorňuje na menšiny i násilí na ně páchané, na sesterství a soudružnost žen. Song sloužil také coby podpora napadané Ukrajině. "Běžela jsem lesem" vypovídá o náročnosti posledního roku kapely, kdy šla s kůží na trh více než obvykle. Sílu, kdy je žena schopná vzdát se svého ega i srdce, jen aby zachránila někoho, koho opravdu miluje, popisuje "Płakały". "Queen of Love" oslavuje svobodnou lásku.

"Hej mami" vyjadřuje hrdost a vděčnost za výchovu a vyzdvihuje sílu mateřské lásky, která člověka obrní proti hejtování, což je poslední dobou bohužel až příliš častý jev - lidi si neberou servítky, jsou zlí a zákeřní a raději škodí druhému, než aby si zametli před vlastním prahem. "Dokola" je o svobodě a postavení žen ve společnosti. "Maritzu" napsala Tanita Yankova, bulharská zpěvačka a rapperka v sestavě, a pojednává o symbolu stříhání vlasů a transformaci. Tracklist uzavírá akustická verze "My Sister’s Crown".

Producentsky se na albu podíleli Production Lovers, se kterými už dámy nějaký ten pátek spolupracují. O vizuál obalu, na němž prvně není Patricie, ale ilustrace ženského brnění, se postarala Eva Horská, grafickou podobu pak zajistil Aleš Fulín. Barevná kombinace fuchsiové (že by odkaz na příjmení lídryně?) a zlaté s růžovou mě baví. Brnění značí jejich povahu - nic jen tak nevzdají. Uprostřed bookletu je srdce - Vesna zkrátka dělá hudbu s láskou. Deskou "Muzika Slavica" vytáhla opět jiné přednosti a popustila uzdu dosud neobjevené dávce kreativity.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na křtu desky Vesny zahostoval ADONXS, speciální rituál předvedla Lili Khousnoutdinová (12.04.2024 10:38)
- Fotogalerie: Vesna v Roxy pokřtila desku a ukázala, že i folklor může být sexy (11.04.2024 12:11)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Video: Vesna v "Hej mami" odráží nenávistné komentáře (24.06.2023 08:54)
- Na okraj: Zpěvačka Vesny si přeje, aby Češi nebrali Eurovizi jako cirkus a bizár (19.05.2023 13:00)
- Podle počtu přehrání na Spotify by v Česku v Eurovizi zvítězila Vesna (17.05.2023 09:21)
- V Eurovizi vyhrála podruhé Loreen, Vesna skončila desátá (14.05.2023 08:41)
- Kdo letos vyhraje Eurovizi? Česká Vesna pravděpodobně ne (12.05.2023 15:00)
- Vesna postoupila do finále Eurovize, koukněte se na její vystoupení (10.05.2023 11:33)
- Rozhovory: Patricie Kaňok Fuxová (Vesna) - Eurovizí začíná nová éra. Šokovat jsme nepotřebovaly (09.05.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Rush Bono Taylor Swift Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu