shop.musicserver.cz
Vinyla hledá talentované elektronické producenty*ky a hudební publicisty*ky

Vinyla hledá talentované elektronické producenty*ky a hudební publicisty*ky

Vydáno: 24.11.2023 07:53 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Vinyla
Dvě výzvy vyhlásili organizátoři hudebních cen Vinyla. Už počtvrté se o Cenu Jany "Apačky" Grygarové za publicistiku mohou ucházet hudební publicisté*ky. Společně s Bastl Instruments pak Vinyla potřetí vyhlašuje také open call Bastl Electronic Track zaměřený na podporu talentů elektronické hudební scény. Nově se mění věková kritéria obou výzev. Své tracky mohou posílat tvůrci bez ohledu na věk, naopak věková hranice publicistické výzvy byla stanovena na 27 let. Uzávěrka obou výzev je 31. ledna 2024.

Ocenění pro hudební novináře*ky doplňuje stávající kategorie Deska roku, Objev roku a Počin roku. Cílem je podpořit hudební publicistiku. Přihlášené práce mohou mít podobu textů, podcastů či jiných audiovizuálních forem. "Kulturní žurnalistika má stále těžší pozici, z mediálního prostoru se důsledkem neustále se zužujícího prostoru ve velkých médiích vytrácí. Tím více chceme mladé autory*ky motivovat a veřejnosti ukázat, koho se vyplatí sledovat. Jako nejlepší porota hodnotí práce zohledňující širší společenský kontext. Porota se po diskuzi rozhodla vrátit k věkové hranici 27 let," říká jeden z koordinátorů Vinyly Tomáš Grombíř. Loni si Cenu Jany "Apačky" Grygarové za publicistiku odnesli hned dva autoři, Jiří Slabihoudek a David Laufer.

Open call Bastl Electronic Track je výsledkem spolupráce cen s brněnským výrobcem elektronických hudebních nástrojů Bastl Instruments a cílí na (začínající) producenty*ky. Zde porota naopak limitující věkovou hranici zrušila. "Věk v hudebním světě hraje stále menší roli a se zásadními inovativními nahrávkami i díky novým technologiím přichází noví tvůrci všech věkových kategorií. Chceme touto výzvou primárně pomoct na scénu všem novým, neokoukaným tvářím," upřesňuje Viktor Piorecký ze společnosti Bastl Instruments. Přihlášení je možné formou nahrávky / tracku v maximální délce 10 minut. Nejzajímavější nahrávku následně vybere pětičlenná odborná komise. Každoročním cílem tohoto projektu je vyprodukovat dvě původní nahrávky, kterým Vinyla a Bastl Instruments zajistí další propagaci a podporu v rámci svých akcí nebo prostřednictvím akcí partnerských organizací. Loni porota jako laureáty vybrala duo Mezi patry klid. Pod hlavičkou Vinyly vyšla kompilace Shortlist Bastl Electronic Tracks 2022 složená z tracků finalistů.

Nominace na hudební ceny Vinyla budou ohlášeny počátkem roku 2024. Aktuálně stále ještě probíhá Průběžný festival Vinyla, který letos zase o něco více vyrazil do regionů. Důležitou událostí Vinyly je už v neděli 26. listopadu workshop Kulturní publicistika napříč obory. Tři výrazné osobnosti ze tří různých oborů - Eva Klíčová (literatura) & Noemi Purkrábková (výtvarné umění) a Karel Veselý (hudba) - zájemcům zprostředkují pohled na fungování tuzemské kulturní publicistiky. Workshop je zdarma a volná místa stále ještě jsou, přihlášky lze posílat na e-mail tomas@vinyla.cz.

Uzávěrka obou aktuálních výzev, Ceny Jany "Apačky" Grygarové a Bastl Electronic Track, je 31. ledna 2024. Slavnostní večer spojený s předáváním všech ocenění Vinyly proběhne 6. března v pražském Lucerna Music Baru.

Podmínky a pravidla Bast Electronic track

• Open call je určen všem začínajícím elektronickým producentům*kám. (*)
• Laureáta*ku vybírá odborná porota na základě společné debaty.
• Porota klade důraz na originalitu, inovativní práci se zvukem a přihlíží k širšímu hudebnímu a kulturnímu kontextu nahrávky.
• Autoři*ky se přihlašují jedním trackem v maximálním rozsahu 10 minut.
• Připojte prosím pár vět o nahrávce (východiska, motivace, kontext) - cokoli, co porotě pomůže lépe pochopit způsob vašeho přemýšlení o zvuku a tvorbě.
• Stručný (max 1 normostrana) profesní životopis - porotu zajímají hlavně informace ve vztahu k tvorbě, aby mohla adekvátně vyhodnotit kritérium začínající a nezavedený.
• Podklady zašlete na adresu tomas@vinyla.cz do 31. 1. 2024 (nahrávku umístěte tak, aby byla porotě dostupná přes online stream a přiložte odkaz na nahrávku).

(*) Výzva není věkově omezena, ale je určena pro nezavedené autory*ky, chceme touto výzvou primárně pomoci vstoupit na scénu novým tvářím.

Podmínky a pravidla Ceny Jany "Apačky" Grygarové

• Ocenění je určeno autorům*kám do 27 let.
• Laureáta*ku vybírá odborná porota na základě společné debaty.
• Porota přihlíží k celkové dosavadní publicistické práci.
• Autoři*ky se přihlašují portfoliem svých prací (minimálně 3) a stručným profesním (publikačním) životopisem.
• Příspěvky mohou mít podobu textů, podcastů či jiných audiovizuálních forem.
• Příspěvky musí mít vztah hudbě či k hudební scéně (od recenze až po kontextuální publicistiku), ale nemusí být o tuzemské scéně.
• Podklady zašlete na adresu tomas@vinyla.cz do 31. 1. 2024.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Výsledky třináctého ročníku hudebních cen Vinyla: Toyota Vangelis, Klara Wodehn a iniciativa Nadšením nájem nezaplatíš (06.03.2024 22:31)
- Na slavnostním večeru cen Vinyla zahrají Toyota Vangelis, Petra Hermanova, Anna Vaverková a Klara Wodehn (22.02.2024 14:37)
- Třináctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace (06.01.2024 15:33)
- XIII. ročník cen Vinyla expanduje do dalších regionů, kurátoruje dvě desítky koncertů a vzdělávacích akcí (19.09.2023 19:53)
- Ceny Vinyla vydávají kompilaci složenou z tracků finalistů výzvy Bastl Electronic Tracks (22.04.2023 10:39)
- Výsledky XII. ročníku hudebních cen Vinyla: Tomáš Niesner, Mat213 a festival Pop Messe (23.02.2023 11:35)
- Na vyhlášení XII. ročníku cen Vinyla zahraje čtveřice nominovaných, v open callu Bastl Electronic Track se přihlásil rekordní počet producentů*tek (08.02.2023 16:52)
- Dvanáctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace (05.01.2023 09:06)
- XII. ročník cen Vinyla míří do regionů, kurátoruje více než dvě desítky koncertů a vzdělávacích akcí (10.10.2022 17:38)
- Výsledky XI. ročníku hudebních cen Vinyla: Oliver Torr, Ursula Sereghy a aktivity Heartnoize Promotion (23.02.2022 22:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu