shop.musicserver.cz
Dvanáctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace

Dvanáctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace

Vydáno: 05.01.2023 09:06 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Julie Hrnčířová
Nahrávky česko-vietnamského rappera Ankiho, kytaristy Tomáše Niesnera, kapel Orient a Tamara v kategorii Deska roku nominovala porota hudebních cen Vinyla. Čtyři nominované vzhledem ke shodnému počtu hlasů mají i další dvě kategorie. Na ocenění v kategorii Objev roku aspirují songwriterka Anna Vaverková, rapové duo Lobbyboy&saab900turbo, digitální písničkář Mat213 a elektronická producentka Tokyo Drift. Nominace na Počin roku za své loňské aktivity získal kolektiv Future Jiskří, festivaly Pop Messe a Transforma a vydavatelství Unizone za charitativní kompilaci 4UA. Slavnostní vyhlášení cen Vinyla proběhne 22. února 2023 v pražském Lucerna Music Baru, kde vystoupí hned čtveřice nominovaných, Anna Vaverková, Lobbyboy&saab900turbo, Tamara a Mat213.

NOMINACE 2022

DESKA ROKU

Anki – No More Drama
Orient – Redwood
Tamara – Anderson
Tomáš Niesner – Bečvou

OBJEV ROKU

Anna Vaverková
Lobbyboy&saab900turbo
Mat213
Tokyo Drift

POČIN ROKU

Aktivity Future Jiskří
Kompilace 4UA (Unizone)
Festival Pop Messe
Festival Transforma

Album "No More Drama" je oslavou rapového snu o cestě vzhůru. Anki, jenž na sebe už v roce 2020 poprvé výrazněji upozornil vietnamsky rapovaným albem "Saigon Stories", do něj ale zaznamenal také své nikdy nekončící vnitřní boje související s nemožností úplně zapadnout. Tomáš Vondra a Lukáš Polák, kteří tvoří autorské jádro skupiny Orient (objev roku 2017), se na druhé desce "Redwood" vydali vstříc členitým artrockovým experimentům. Obyčejnou krásu každodennosti na svém odlehčeném debutu "Anderson" naopak zachycuje indierocková pětice Tamara. Kytarista Tomáš Niesner spojovaný s americkým primitivismem na albu "Bečvou" ve svých improvizacích doplněných syntezátory či terénními nahrávkami odkazuje na krajinu svého dětství postiženou environmentální katastrofou.

"Každé z nominovaných alb je žánrově odlišné a vychází rovněž z odlišných východisek tvůrců. Anki Tran na své první česky rapované desce sleduje svůj vlastní dramatický příběh imigranta, Tomáš Niesner ve zvukovém deníku o Bečvě odkazuje k otravě řeky toxickými látkami. Zachytit krásu běžných, prchavých momentů se snaží Tamara, opačným směrem jdou Orient, kteří místo přímočarosti preferují spletitost," říká jeden z koordinátorů Vinyly Pavel Uretšlégr.

O tvorbě Anny Vaverkové se dá hovořit jako o civilním elektronickém popu o (ne)obyčejných věcech v životě. Autorka na EP "Roztomilá holka" zpívá o stereotypech, úzkostech i hledání vlastní identity. V kategorii Objev roku jsou s projektem Lobbyboy&saab900turbo nominované rovněž Kateřina Konvalinová a Erika Velická. Jejich feministický rap nesmlouvavě střílí do všudypřítomného sexismu i nevlídné reality prekarizovaného života. Digitální písničkářství Matěje Čecha, vystupujícího pod hlavičkou projektu Mat213, těží z poetiky postironické generace Z, v níž se mísí odkazy na počítačové hry s milostnými příběhy z MHD. Pavla Bastlová alias Tokyo Drift si v loňském ročníku Vinyly odnesla ocenění v talentové soutěži Bastl Electronic Track. Na aktuálním EP "Scorpio Season" osobitě míchá zasněné písničkářství s futuristickými trapovými beaty.

Hyperpop po česku a ještě navíc s lidskoprávní nebo ekologickou agendou, takové je poslání kolektivu Future Jiskří a stejně pojmenované vydavatelské platformy, která je mezi nominovanými v kategorii Počin roku. Na kompilaci "Future Jiskří vol. 1" se představili hlavní tahouni kolektivu, jako jsou Toyota Vangelis, DJ Litterbin, Nevinnost nebo Miss Petty. Výjimečná je ovšem také kompilace "4UA" vydavatelství Unizone. Na tuto charitativní kompilaci přispělo devatenáct umělců a veškerý výtěžek byl rozdělen mezi organizace pomáhající potřebným na Ukrajině. Mezi nominovaný se objevily také dva festivaly, městský festival Pop Messe pořádaný v unikátních prostorách rozpadajícího se brněnského stadionu Za Lužánkami a Boby Centra a na elektronickou hudbu se zaměřující malý táborský festival Transforma.

"Kultura se v roce 2022 naplno vrátila do klubů i na festivaly, chování návštěvníků se však změnilo. Velké akce při pohledu zvenčí sice mohly vypadat úspěšně, ale vstupenky na ně se prodávaly tři roky. Na klubové scéně je patrný propad, na koncertech schází přibližně třetina návštěvníků oproti období před covidem. Zhoršená ekonomická situace se zatím nepropisuje do tvůrčích aktivit. Počet i kvalita loni vydaných desek je snad příslibem, že se návštěvníci do klubů vrátí," dodává za organizátory cen Vinyla Tomáš Grombíř s tím, že nadějí jsou i mladí producenti a producentky posílající své tracky v rámci aktuálně probíhající výzvy Bastl Electronic Track. Její uzávěrka je 31. ledna 2023. Do tohoto data mohou své práce v podobě textů, podcastů či jiných audiovizuálních forem posílat rovněž autoři a autorky ucházející se o Cenu Jany "Apačky" Grygarové za publicistiku.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva (17.04.2024 19:28)
- Výsledky třináctého ročníku hudebních cen Vinyla: Toyota Vangelis, Klara Wodehn a iniciativa Nadšením nájem nezaplatíš (06.03.2024 22:31)
- Na slavnostním večeru cen Vinyla zahrají Toyota Vangelis, Petra Hermanova, Anna Vaverková a Klara Wodehn (22.02.2024 14:37)
- Třináctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace (06.01.2024 15:33)
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Vinyla hledá talentované elektronické producenty*ky a hudební publicisty*ky (24.11.2023 07:53)
- XIII. ročník cen Vinyla expanduje do dalších regionů, kurátoruje dvě desítky koncertů a vzdělávacích akcí (19.09.2023 19:53)
- Miss Petty přichází s úderným singlem "Teplo a Mír". Klubová novinka představuje její naštvanou a odvážnou tvář (06.08.2023 15:17)
- Naživo: Hejkalové na Pop Messe sice zklamali, ale sobotní program zachránili skvělý Max Cooper i rozverný Ventolin (30.07.2023 19:52)
- Naživo: Útulný festival Pop Messe nadchl dublinskými post-punkery Gilla Band i roztančenými Young Fathers (29.07.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu