shop.musicserver.cz
Martin Čupka (John Wolfhooker) - Raz by sme si chceli zahrať na Marse!

Martin Čupka (John Wolfhooker) - Raz by sme si chceli zahrať na Marse!

Vydáno: 16.10.2023 14:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Alexandra Hrášková

Pilná jako včelka? Ne, odteď platí srovnání jako holub... Holoubci, jak se říká formaci John Wolfhooker, nesedí na zadku a desátým rokem pořádně orají brázdy zdejší metal-rockové scény. Vloni vydali EP "626", letos "The New Past". Nejenom o vzniku této nahrávky jsme si povídali s frontmanem Martinem Čupkou.

Vaším cílem po dokončení desky "The New Past" bylo si oddechnout. Stalo se tak? Kde jste byli na dovolené?

Áno. (úsměv) Spravili sme si všetci začiatkom júla také menšie kapelné prázdniny a každý sme sa rozleteli niekam inde. Ja som bol šiel do Portugalska, Rony do Chorvátska, Filip do Španielska a Aďo ako firemný hráč Meinlu na ich bubenícky festival do Nemecka.

Když jsme u toho cestování - kde byste si rádi zahráli? Máte nějaké vysněné místo?

Raz by sme si chceli zahrať na Marse! Ale v rámci tejto planéty by bolo super si niekedy zahrať na Readingu.

John Wolfhooker, Palác Akropolis, Praha, 31.5.2023
© Filip Strakoš
V době pořizování tohoto rozhovoru - máme rozjetou festivalovou sezónu, ale všimla jsem si, že letos moc nevystupujete - je to tím naordinovaným odpočinkem? Nebo jste díky nové desce nestihli zabookovat koncerty?

Dochádzalo u nás k menším organizačným zmenám v bookingu, ale už sa to ustálilo a máme už toho na ďalší rok rozjednaného dosť, takže sa moc tešíme.

Jedním z nejzajímavějších vystoupení pro vás mohl být i set na RfP, kde jste jako doma… Mimochodem nemrzí vás, že jste neviděli Slipknot, kteří hráli ve stejnou dobu?

To k tomu patrí. Keď chceš hrať na väčších festivaloch, musíš sa zmieriť s tým, že sa môže stať, že svojho obľúbeného interpreta neuvidíš kvôli svojmu vlastnému koncertu. V tomto máme ale priority jasné a na Slipknote sme už všetci aj tak boli, keď hrali v O2 arene, takže nás to zas tak moc nemrzelo.

Tam jste měli hrát akusticky, ale místo toho jste hrábli pořádně do strun. Pár akusticky zpracovaných písní jsme mohli slyšet na konci května, kdy jste křtili nové album "The New Past". Tehdy vám předskakovali i zahraniční Nature Trip. Proč právě oni a jak se s nimi znáte?

Jadro kapely Nature Trip poznáme ešte z čias Pilot Season a ľudsky sme si s nimi dobre sadli, preto nás napadlo ich pozvať do Akropole.

Předtím jste v jednom rozhovoru slíbili, že kdo přijde ten večer v pyžamu, má u vás vinyl. Kolik desek jste tedy rozdali? Pokud si dobře pamatuju, nikoho v pyžamu jsme tam neviděla.

Je to samozrejme preto, lebo pre všetkých ľudí v pyžame bol vyhradený špeciálny pyžamový VIP salónik s obrandovanými Wolfhooker dekami.

Na koncertě jste slavili i deset let, to svádí i k bilanci. Splnilo se vám v kariéře zatím vše, co jste si kdy vysnili?

Keďže snívame o tom, že si niekedy zahráme na Marse, tak nie. Celkovo tie ambície sa nám v priebehu fungovania vyvíjajú, a keby sme dosiahli všetko, čo sme si kedy vysnívali, možno by to tej motivácii posúvať sa ďalej aj trochu uškodilo. Ale minimálne z môjho osobného pohľadu môžem povedať, že moje 15ročné ja by bolo určite aspoň trochu hrdé na to, na akých akciách sme hrali, aké sa nám podarili vlastné koncerty a s koľkými mojimi detskými hrdinami sme zdieľali publikum. To si v občasných obdobiach pochybností v rámci gratitude exercise rád pripomínam. (smích)

K vám patří i nafukovací lama na stage diving. Je to proto, že holuba nikde neměli? (smích) Už jsi, Maťo, opatrnější? Loni sis přece poranil ruku...

Je pravda, že pôvodne som zháňal obrovského nafukovacieho holuba. Toho ale nikdy nemali, tak som si povedal, že by bolo fajn si na koncerty zohnať niečo najviac nemetalové a vyhrala to Lama Del Rey. S lamou som po minulom zážitku z RFP už opatrnejší ale zrovna v túto chvíľu som znova po luxácii ramena, tento krát za to môže wake board. (smích)

John Wolfhooker, Palác Akropolis, Praha, 31.5.2023
© Filip Strakoš
Ve vaší čtveřici jste si nechali udělat tetování, které se odkazuje na desku s pro vás magickým a symbolickým číslem "313". Proč právě toto se vám doslovně vrylo pod kůži? A má to symbolizovat pomyslnou dohodu, obdobně jako když Vinnetou uzavíral pokrevní bratrství s Old Shatterhandem?

Skôr taká svadobná obrúčka. (smích) Mať kapelu je ako mať vzťah s ďalšími 3 chlapcami, ktorí spolu musia držať v dobrom aj v zlom. Málo kapiel vydrží bez personálnych zmien tak dlho, a keď k ním nedojde v prvých 3 rokoch, väčšinou to už vydrží na celé fungovanie. "313" je názov nášho albumu, ktorý sme pomenovali podľa čísla na našej vtedajšej skúšobne. Toto číslo nás odvtedy prenasleduje. Dokonca aj pri exportovaní toho albumu sme si všimli že má 31,3 minúty, celý album v zipe mal 313 mb a každú chvíľu nám fanúšici posielajú, keď sa s tým číslom stretnú. (smích)

John Wolfhooker

John Wolfhooker je nadějná a talentovaná česko-slovenská kapela, která se nebojí experimentovat s hranicemi rockových žánrů. Patří k respektovaným jménům scény. Tvoří ji zpěvák Martin Čupka, basák Filip Vlček, kytarista Rony Janeček a bubeník Adrian Janeček. Nejí maso (tři členové jsou vegani). Nebojí se říci svůj názor, ať už se to týká týrání a zabíjení zvířat, nebo vystupování s konkrétními interprety. Název skupiny vznikl spojením slovních hříček a anglických verzí příjmení jejich členů. Ale nejen skalní fanoušci jim neřeknou jinak než Holoubci dle songu "Pidgeon" a loga. Do povědomí se nejvíce dostali singlem "Zeddknot", deskami "313" a ípíčkem "626". Letos do diskografie přihodili "The New Past".

Aktuální studiovku jste prý dokončovali pod tlakem - měli jste přísný deadline. Bylo to třeba zásluhou labelu? Stále vám nechává volnou ruku a nemluví vám do toho? Nebo se vám pod tlakem pracuje lépe?

Bola to kombinácia viacerých vecí. Potrebujeme deadliny, lebo inak by sme veci odkladali alebo ich neustále dokončovali. Takže sme si vytvorili deadline tým, že sme bookli koncert v Paláci Akropolis, kde album pokrstíme. Takže sme boli nútení kopnúť do vrtule a neodkladať to! Zároveň nám všetkým aj určitá mieru stresu prospieva v kreativite a nedáva priestor na príliš veľký overthinking, ku ktorému máme sklony.

Desky děláte vždy dohromady, každý v kapele máte jistou funkci, například produkci má na svých bedrech Rony. Jak se to tříští s druhým producentským egem Filipa, který produkuje nahrávky jiných interpretů?

Záleží od songu, je to vždy o dohode. Niektoré songy v minulosti produkoval aj Filip. Tento krát sme sa vopred dohodli, že sa o väčšinu zvukovo postará Rony. S Filipom vzájomne nemajú žiadny problém aj mimo kapelu často na niektorých projektoch pracujú spolu ako producentské duo. Od začiatku vzájomne sa posúvajú a pomáhájú si.

Na novince více experimentujete se zvuky a vokály - často v nižších polohách než dřív. Byl to prvotní záměr, nebo se to samo časem vykrystalizovalo?

Šlo to tak nejak prirodzene. Sústreďovali sme sa predovšetkým na to, aby to boli v prvom rade dobré songy, a u väčšiny z nich to prirodzene zvádzalo k nižším polohám, takže sme tam nechceli dávať nasilu ječáky len preto, aby tam boli. Zároveň mi príde fajn, že táto moja nižšia poloha dostala viac priestoru, pretože mám hlas položený prirodzene trochu nižšie.

Čo sa týka zvukov, tak sme si vopred povedali, ktoré prvky by sme chceli, aby sa na celom albume opakovali. Takže sú tam často objavujú staré syntetizátory alebo deväťdesiatkový spôsob samplingu.

John Wolfhooker
© Rusty Shepherd
Ano, to je v soundu hodně slyšet. Dílo se navíc jmenuje "The New Past" = nová minulost. Co si pod tím mám představit? Návrat ke kořenům?

Má to viacej významov. Do nejakej miery to môže byť čiastočný hudobný návrat k našim koreňom. Ale chceli sme hlavne poukázať na to, že sa história stále opakuje, pretože ľudia nie sú schopní sa poučiť z minulosti a stále opakujú tie isté chyby. O tom je aj titulný song.. Zároveň sa veľká časť albumu točí okolo času v rôznych významoch, takže sme si povedali, že tak pomenujeme aj celý album.

V jaké rovině se to točí kolem času?

Čas nevieme zastaviť (aspoň to v túto chvíľu toho nie sme schopní (smích)) a občas to vie byť deprimujúce, keď má človek pocit, že mu uteká vlak. Niektoré songy sa dotýkajú existenciálnej kríze a sú o tom, že sme tu príliš krátko na to, aby sme svoj čas a energiu investovali do ľudí a vecí, ktoré za tú energiu a čas nestoja, a je dôležité vedieť, kedy ich odstrihnúť, aby sme sa boli schopní posunúť ďalej, aj keď to je samozrejme častokrát veľmi bolestivé.

Naprostý souhlas, tuto situaci zná asi každý. Jeden ze songů měl pracovní název "Karlos". O který šlo? A měly i ostatni kousky pracovní názvy? Tuším, že "Falling Down" byla "tojemarshall", je to tak?

Wow, skadiaľ to vieš? (smích) Áno, "tojemarshall" bol pôvodný názov "Falling Down", pretože nápad na úvodný riff vznikol, keď Rony testoval marshall. "Karlos" je jeden z mnohých pracovných názvov skladby "Time To Let Go".

Koukám, že další názvy se už nedozvím... Na desce původně byla jedna obzvláště veselá písnička, která ve finále nezapadla mezi zbytek. Co s ní bude?

To ešte uvidíme. Aktuálne je v šuplíku ale verím, že príde jej čas.

Rony produkoval píseň na Eurovizi rakouským zástupkyním. Co vy a tato soutěž?

Samozrejme sme nad tým párkrát rozmýšľali, dokonca sme k tomu aj boli oslovení. Nemali sme akurát ale rozrobený song, kde by sme si povedali, že to je ideálny kus do Eurovízie. A robiť účelovo song len kvôli súťaži sme nechceli.

Vaším cílem je hrát více v Německu. Čím vás zdejší scéna tak láká?

Čo sa týka tvrdšej gitarovej hudby, je tam asi najväčší trh, minimálne v rámci Európy, a máme tam pomerne dosť poslucháčov podľa Spotify štatistík. Tiež je tam veľa openminded ľudí, ktorí sa radi dostávajú k novým kapelám. A asi nikde inde nekupujú ľudia na koncertoch vinyly v takých objemoch. Zároveň tam k bookingu veľmi pekne pristupujú bookeri aj samotné kluby, a aj ak to náhodou boli veľmi malé akcie, vždy sme sa tam cítili príjemne.

John Wolfhooker, Palác Akropolis, Praha, 31.5.2023
© Filip Strakoš
Líbí se mi, že se nebojíte stát si za názorem a vaším směřováním, viz třeba veganství, ale i zrušení své účasti na festivalu Rock pod Kameňom kvůli Danu Landovi. Chápu, ale není to spíš už minulostí? Co kdysi hlásal, je dávno a teď je jiným člověkem... Není potřeba dát mu druhou šanci? Ne že bych se ho zastávala, ale při rozhovoru s ním jsem krapet změnila i svůj názor…

Keď sme zistili, že tam bude hrať aj Daniel Landa, tak sme si samozrejme spravili vlastný dosť intenzívny research, ako to s ním vlastne je, a našli sme dosť vecí a z celkom nedávnej minulosti, a povedali sme si, že na akcii, kde hrá tento človek, vystupovať nechceme.

Rozumím. Vám se říká Holoubci, co tak třeba předělat do metalovější podoby českou klasiku "Holubí dům? (úsměv)

Po vydaní songu "Stubborn", sme si všimli, že tam v jednej časti hrá gitara melódiu, ktorá pripomína refrén "Holubí dům", ale je to len náhoda.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: John Wolfhooker složili a nahráli song "Ember" za 24 hodin. A stejně je to pecka (18.04.2024 17:29)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Video: John Wolfhooker v "Time To Let Go" pohřbívají minulost (05.12.2023 13:39)
- John Wolfhooker a The Hirsch Effekt spojí v sobotu v pražském Rock Café svoje síly (30.11.2023 13:29)
- Naživo: Jak John Wolfhooker pokřtili desku a ukousli si z narozeninového dortu (02.06.2023 13:35)
- Fotogalerie: John Wolfhooker v Paláci Akropolis pokřtili desku "The New Past" (02.06.2023 07:34)
- Video: John Wolfhooker v "Paper Hearts" zpívají o důvěře a zamilovanosti. V klipu vsadili na retro (30.05.2023 14:51)
- Video: John Wolfhooker doprovodili nové album do světa modrým klipem k songu "Cobalt Blue" (09.05.2023 14:44)
- Video: John Wolfhooker v klipu "Falling Down" vzdávají hold Kalifornii (06.03.2023 16:28)
- Video: John Wolfhooker & Redzed se potkali v pekelném klipu "Free Your Mind" (16.01.2023 17:22)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu