shop.musicserver.cz
Hozier - Unreal Unearth

Hozier je lepší než kdy dřív. S "Unreal Unearth" se vrací ke svým kořenům a inspiruje se v "Pekle"

Vydáno: 28.08.2023 08:00 v sekci Recenze - Robin Sedlmaierů | foto: Julia Johnson

Irský rodák s božským hlasem a smyslem pro poetičnost, který je světu známý pod jménem Hozier, se vrátil s již třetím albem. Na nahrávce "Unreal Unearth" předkládá bolestné a často magické příběhy inspirované nejen klasickou literaturou, ale i irskou historií a řeckou mytologií.

10/10

Hozier - Unreal Unearth

Vydáno: 18.8.2023
Celkový čas: 62:22

Skladby: De Selby (Part 1), De Selby (Part 2), First Time, Francesca, I Carrion (Icarian), Eat Your Young, Damage Gets Done, Who We Are, Son of Nyx, All Things End, To Someone From A Warm Climate ((Uiscefhuarithe), Butchered Tongue, Anything But, Abstract (Psychopomp), Unknown / Nth, First Light

Vydavatel: Universal

Během své kariéry vytvořil Hozier hned několik populárních a lidmi zbožňovaných písní. Nikdy nezapomenu na "Cherry Wine" s videoklipem o domácím násilí, "Work Song" a "Sunlight", ve které si pohrával s mýtem o Ikarovi. Přesto při vyslovení jeho jména většině lidí vyvstane na mysli "Take Me To Church", kterou prorazil do světa i do širšího povědomí. Světoznámý singl, doprovázený videoklipem o homofobii a vztahu dvou mužů, slyšel téměř každý a doteď ho hrají rádia.

Andrew Hozier-Byrne však dokázal mnohem víc. Na nejnovější desce "Unreal Unearth", na které začal usilovně pracovat během pandemie, ze sebe vydává to nejlepší. Při jejím psaní se nebál uchopit víc abstraktních témat. Díky nim vykouzlil komplexní a zábavné dílo.

Múzou při psaní mu bylo "Peklo" od Danteho. Našel inspiraci v jeho devíti kruzích, ke kterým přiřadil jednotlivé skladby. Například povedenou rockovou baladu "Francesca" (jeden ze singlů, které vedle "Eat Your Young", "All Things End" a "Unknown / Nth" vyšly předem) věnoval postavě z druhého okruhu Pekla.

"Důležité pro mě také bylo, abyste si mohli písně poslechnout, aniž byste o tom věděli, a mohli si říct: 'To zní krásně,' nebo: 'V tom je něco univerzálního'. Ta témata jsou univerzální - téma chtíče je univerzální, téma ztráty a zrady a toho, že vám někdo ublížil, je univerzální. Tyto songy milujeme, posloucháme a píšeme každý den. Ale vytvořit album v této struktuře a uspořádat témata v souznění s okruhy, jak si je představoval Dante, bylo něco, co jsem opravdu chtěl udělat," nechal se slyšet sám autor.

Během tvorby šestnácti skladeb se nebál odkázat i na své domovské kořeny. Hned v otvíráku "De Selby (Part 1)" se dočkáme jedinečné irské pasáže, která jeho hudbě dodává úplně nový a čarovný nádech. Svou národnost ale odráží i jinde. "Butchered Tongue" je mrazivým svědectvím brutálního násilí, kterého se v historii Británie dopustila na irských povstalcích, kteří se odmítali poddat jejímu kolonialismu.

Druhým, plynule navazujícím kouskem, je "De Selby (Part 2)", ke které vznikl i videoklip s pochmurnou atmosférou. Ukazuje nám muže, který se na pokraji šílenství potácí v horách, kope si svůj vlastní hrob a následně neustále potkává své kopie, které ho vraždí. Druhá část jede na mnohem energičtější a hravější vlně, které se nedá utéct.

Hozier k tomu uvedl: "De Selby je postava z knihy s názvem 'The Third Policeman'. Je to filozof, učenec, který je trochu génius a trochu šílenec. (...) Píseň o něm zobrazuje temnotu, příchod noci a vidí to jako něco osvobozujícího. V temnotě jsou všechny věci ztracené, a tak De Selby přemýšlí. Když nevidím, kde začíná má dlaň a kde končí temnota, stanu se jedním."

Hozier svůj nový počin představí i Praze

Pokud se vám album zalíbilo, máte možnost si ho poslechnout i naživo: ve středu 6. prosince vystoupí rodák z Newcastlu v pražské Sportovní hale Fortuna.

V "Damage Gets Done" se spojil s Brandi Carlile, se kterou jim to prostě ladí. Jejich hlasy si sedly jako prd*l na hrnec a společně se jim podařilo zachytit esenci mládí a radosti.

Nejvíc z celé kolekce ale vyčnívá "Son of Nyx". Tenhle instrumentální kousek je sice beze slov, rozhodně má však největší sílu. Stačí jen zavřít oči, nechat se unášet pianem a člověk má hned pocit, že se nachází v úplně jiné dimenzi. Muzikant jej natočil na počest zesnulému otci jednoho ze svých dobrých přátel. A to piano na začátku je nahrávkou, kterou mu onen kamarád po tátově smrti poslal.

Většinou se řídím tím, že není dobré mít velká očekávání, tady jsem si to však nedokázal odpustit. Proto bylo příjemným překvapením, že se Hozierovi s "Unreal Unearth" podařilo vytvořit skutečně něco unikátního. Tohle album dává smysl, je příjemné na poslech a texty jsou vzletné a plné emocí, které se tomuto geniálnímu hudebníkovi ostatně už roky daří do své tvorby přenášet. Tentokrát ovšem předčil sám sebe.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Hozier ve Fortuně odehrál skvělou show. Zmínil i politiku a publikum učil irsky (07.12.2023 15:00)
- Fotogalerie: Koncert zpěváka Hoziera zachycený objektivem fotoaparátu (07.12.2023 09:32)
- Video: Jacob Collier a Brandi Carlile nás v "Little Blue" vyzývají, ať se nebojíme světla ani temnoty (15.10.2023 11:29)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Video: V Hozierově temném, černobílém klipu "De Selby (Part 2)" Domhnall Gleeson sám sebe vraždí lopatou (21.08.2023 15:14)
- Audio: V písni "Unknown/Nth" se Hozier vydává do devátého kruhu Danteho pekla (26.06.2023 17:45)
- Audio: Hozier se singlem "Francesca" předkládá skvělé rockové dílo (22.05.2023 11:23)
- Video: Hozier v klipu k písni "All Things End" umírá na operačním sále (02.05.2023 13:27)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Beyoncé ani napočtvrté Grammy za album roku nevyhrála, připsala si však historický rekord (06.02.2023 22:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu