shop.musicserver.cz
Pop Messe, 2. den, u stadionu Lužánky, Brno, 29.7.2023

Hejkalové na Pop Messe sice zklamali, ale sobotní program zachránili skvělý Max Cooper i rozverný Ventolin

Vydáno: 30.07.2023 19:52 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Pop Messe

Druhou polovinu festivalu Pop Messe strašilo deštivé a bouřlivé počasí, ale než na pódium vyběhl 7krát3, už zase svítilo slunce a areál zaplavila dobrá nálada. I druhý den nabídl celou řadu nepříliš obvyklých jmen i několik těch hvězdných. Někteří překvapili, jiní méně.

Live: Pop Messe, 2. den

místo: u stadionu Lužánky, Brno
datum: 29. července 2023
vystoupili: Tommy Cash, Max Cooper, Spiritualized, Dos Monos, 7krát3, Ventolin a další.

Pop Messe, 7krát3
© Pop Messe
Na první vlaštovku dne, domácí brněnské VDYD, se v dešti chtělo málokomu, a proto převážná část návštěvníků dorazila až na Štěpána Hebíka aka 7krát3. Ten se s nimi snažil často vtipkovat a jinak interagovat, ale šlo to zkraje programu ztuha a některé jeho vtipy vyznívaly do prázdna. Když ale se svým live bandem probral svou diskografii, šlo mu to dobře. Z pódia se valil jeho osobitý funkem elektrizující pop a byla to zábava.

Zcela jiný náboj přinesli do vnitřních prostor Veronika Buriánková a David Zeman jako skupina Kalle. Snový pop plynul éterem a kolébal diváky až do příjemného transu. Velice dobře vyzněly také nové kousky z posledního alba "Under the Black Moss".

Pop Messe, Snapped Ankles
© Pop Messe
První zklamání přinesli londýnští Snapped Ankles, kteří mohli být černými koni sobotního dne. Hejkalové z lesů chtěli dokázat, že kdyby les ožil, bude hrát elektroniku. Jejich bizarní představení v maskách zkraje zaujalo, ale postupně se ukázalo, že více nápadů padlo na vizuál než na samotnou produkci. Škoda.

Mezinárodní Sunbrella v čele s Davidem Žbirkou přijela představit svůj debut "Heartworn", a přestože úvod koncertu byl vlažnější, postupně se odkrývala muzikálnost velice zdatných hudebníků. Možná za to mohla menší zkušenost nebo ostych, ale po rozpačitých prvních písních, kdy David také trochu bojoval s intonací, do sebe postupně všechno zapadalo a skladby svým feelingem nakazily viditelně potěšené publikum.

Pop Messe, Spiritualized
© Pop Messe
Po Peteru Kemberovi, který na festival zavítal předchozí den jako Sonic Boom, se v sobotu ohlásil jeho někdejší spoluhráč ze Spacemen 3 Jason Pierce, který už od roku 1990 vystupuje ve formaci Spiritualized, vnímané jako přímý nástupce rozpadlých vesmířanů.

Šestice muzikantů se sedícím Piercem, doprovázená třemi vokalistkami, přinesla svěží kytarový zvuk s výraznými klávesami Toma Edwardse. Pierce nemluvil ani se nesnažil o jakýkoliv kontakt a zdálo se, že je zcela pohroužen do své hudby. A překvapivě si všechny songy četl z not před sebou.

Ještě než Britové nastoupili na pódium, promluvil programový ředitel akce Tomáš Kelar. Poděkoval návštěvníkům za úspěšný ročník, který dle jeho slov nebylo vůbec jednoduché zorganizovat. Pozval k sobě také primátorku Brna Markétu Vaňkovou. Ta se snažila pronést jen pár vět a s kelímkem v ruce dělat dojem bavící se fanynky, ale dle chladných až negativních reakcí místních asi příliš popularity nemá.

Pop Messe, Max Cooper
© Pop Messe
Zcela opačnou, veskrze pozitivní atmosféru nabídl oblíbený vysokoškolský učitel a Dj David Doubek aka Ventolin. Za svým pultem prováděl své osobité kreace a zaplněný prostor u stage úspěšně rozpohyboval. "Disco Science" si navíc vysloužilo jeden z nejhlasitějších potlesků z celého dne.

Poměrně vážněji své elektronické umění předvedl londýnský producent Max Cooper. Přivezl úchvatnou vizuální show, jíž je sám autorem. Na síť, nasazenou na samotný kraj jeviště, promítal působivé vizualizace a společně s promyšlenými skladbami nechal diváky v úžasu. Ti zaplnili celou plochu před hlavním pódiem a po slabém zájmu o Spiritualized tak vynesli krále evropské elektroniky do role sobotního headlinera.

Pop Messe, Tommy Cash
© Pop Messe,
Estonský rapper Tommy Cash dorazil ve velkých žlutých crocsech, a ačkoliv vydal jen dvě plnohodnotné desky, přivítal ho skutečně obstojný zástup nadšených fanoušků, zejména z řad mladších ročníků. Cash proslul svými videoklipy a poměrně explicitním slovníkem. Naživo vypadal na prázdné scéně trochu ztraceně a hudební podkres, puštěný zřejmě z PC, nepřinášel zrovna velký zvukový zážitek. Celé to působilo vesměs pouťově, ale lidi si to dobré z jeho setu evidentně našli.

Za zmínku stojí i japonské trio Dos Monos, které hrálo na malé Kabinet Múz stagei. Jedna kytara a tři vokály rozjely nápaditou a energickou rapovou show, které sice chyběla lepší technická kvalita, ale tu japonští mladíci doháněli nasazením. V pozdních hodinách mohli příchozí okusit ještě dancehall Grove, skotského producenta Hudsona Mohawka nebo dupstepového inovátora Kode9.

Třetí ročník Pop Messe se povedl. Po organizátorské stránce nenastaly žádné větší chyby a program nabídl pestrou kolekci umělců. Do budoucna se tak rodí pracovitý a nesmírně sympatický konkurent Colours Of Ostrava nebo Metronome Prague. A vzhledem k tomu, že příští rok se přesouvá do areálu Velodromu a rozšiřuje se na tři dny, nejspíš se máme ještě na co těšit a brněnskou akci si tučně zapsat do festivalového kalendáře: 25. až 27. července 2024.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Video: Ventolin přestavuje svůj nový projekt Ametyst klipovým eko-thrillerem "Ostří reality" (23.10.2023 18:35)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Festival Pop Messe přidává nová jména! Do Brna dorazí Spiritualized, Tommy Cash, Kokoko!, Mareux, Gilla Band, Kode9, Berlin Manson, Kalle a mnoho dalších (10.05.2023 16:58)
- Naživo: 7krát3 završil v Praze jarní turné (06.05.2023 08:48)
- Nominacím na Ceny Anděl kraluje Miro Žbirka, želízka v ohni mají i 7krát3 nebo Vypsaná fiXa (16.02.2023 17:52)
- Publicistika: Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout (30.01.2023 15:15)
- Video: "MHD song" je Ventolinova pocta městské hromadné dopravě (29.01.2023 15:05)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (20-16) (23.01.2023 14:30)
- Rozhovory: 7krát3 - Na mých albech je spousta songů, u kterých se dají dělat samé hezké věci (20.12.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu