shop.musicserver.cz
Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse

Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse

Vydáno: 26.05.2023 08:00 v sekci Nejvíc nej - Ondřej Hricko | foto: Jan Kuča

Závěr letošního ročníku Rock for People nemohli pořadatelé vymyslet lépe. Jedna z nejlepších koncertních kapel současnosti, britští Muse, zakončí nedělní program v roli hlavních hvězd dne i celého festivalu. Ačkoliv je skupina známá především svými kytarovými hity, my si připomeneme jejich klidnější tvorbu.

Muse - to jsou především prvotřídní kytarové riffy a velkolepé aranže. Promyšlená produkce tria z anglického Devonu nenechává nikoho chladným od devadesátých let, kdy vyšel už tehdy chválený debut "Showbiz". Kapela od té doby vyrostla do ohromujících rozměrů a ve svém repertoáru má nespočet hitů. Mnohé z nich společně s písněmi z povedené aktuální desky "Will Of The People" jistě zaznějí ve festivalovém setu v Hradci Králové.

Tak trochu ve stínu velkých kytarových pecek stojí hned několik výjimečných balad ozdobených naléhavým hlasem Matta Bellamyho. Vybrali jsme pro vás pět, kterým byste podle nás měli, třeba během přípravy na Rock for People, věnovat svou pozornost.

5. Explorers

Umírající úroda, zneužitá příroda, chamtivost, nadvláda průmyslu a obchodníků. Na šesté studiovce "The 2nd Law" z roku 2012 se Matt Bellamy rozpovídal prostřednictvím svých skladeb o dopadu lidské činnosti na životní prostředí. Environmentálnímu tématu se Muse věnují na celé desce, díky čemuž má výsledek jakýsi koncepční nádech. Co do textu i naléhavosti je jedním z nejintenzivnějších momentů ponurá balada "Explorers", ve které se rodák z Cambridge smutným vokálem vyzpívává z pocitu odcizení od vlastní planety. Tvrdí, že lidstvo se ke své domovině chová jako vetřelec. Nemusíte být zapřisáhlými ekology, aby vás tento srdceryvný song zasáhl.


4. Falling Down

Už na konci devadesátých let vystrčila skupina své růžky díky prvotině "Showbiz" a ukázala svůj nesporný potenciál složit silné melodie, ačkoliv chvíle největší slávy ji ještě čekala. Na debutu se objevil také pomalý kus "Falling Down", který oproti zbývajícím položkám kolekce Muse napsali až těsně před jejím vydáním. Píseň má velice klidné tempo s jemnými jazzovými náznaky a je z ní cítit silný vliv v té době už populárních Radiohead. Text pojednává o Bellamyho dospívání, kdy vyrůstal v nudném malém městě, které mu nemělo co nabídnout a ožívalo jen v létě pod náporem dovolenkářů z Londýna. Jeho přátelé buď tíhli k hudbě nebo ke drogám a my můžeme být rádi, že si lídr jednoho z nejslavnějších bandů vybral správnou cestu.


3. Ghosts

Balada "Ghosts", původně pojmenovaná "The Great Reset", se na nejnovější album "Will Of The People" dostala vlastně náhodou. Bellamy ji psal pro svou plánovanou klavírní sólovku, ale spoluhráčům Dominicu Howardovi a Chrisu Wolstenholmovi se líbila natolik, že ji chtěli na společnou desku. Vzpomínku na zesnulé během pandemie zdobí výrazná pianová linka bez jakéhokoliv dalšího přikrášlování. Jedná se tak o unikát v celé tvorbě kapely. Na konci roku 2022 pro singlové účely skladbu obohatili o vokály zpěvaček Elisy a Mylene Farmer. O tom, jak se nám to líbilo, si můžete počíst zde.


2. Blackout

Co se děje v mysli člověka v posledních minutách jeho života? Právě na to se Muse snaží odpovědět v jednom z nejkrásnějších pomalých songů ve svém repertoáru. Emotivní perlu z alba "Absolution" uvádí snový Bellamyho projev a téměř filmová produkce. Zaujme také mandolínou, která má odkazovat na Itálii, kde frontman před jejím napsáním pobýval. Inspiraci hledal v tamní lidové tvorbě, v opeře, ale třeba i u Franka Sinatry. To vše se odráží v paletě zvuků téhle melancholické hymně o konci a pomíjivosti života.


1. Sing For Absolution

Píseň "Sing For Absolution" pochází, stejně jako předchozí "Blackout", ze třetí řadovky "Absolution" z roku 2003 a doprovázelo ji výpravné, nákladné video o konci života na Zemi. Samotný text balady s až mrazivou gotickou náladou je ale spíše dílem určité improvizace a bádáním nad hudbou samotnou, než že by odkrýval skutečný příběh nebo poselství. Ale ačkoliv nemá jasné sdělení, hudební složka díky skvělé dramaturgii a gradaci v refrénech dělá z výsledku nádherný kus a ukázku perfektní muzikálnosti tria.


Chcete-li zažít jedinečné Muse naživo, vyrazte na letošní ročník Rock for People. Koná se od 8. do 11. června a vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu. Aktuálně je cena na všechny dny 3 790 Kč, na závěrečný den, který zakončí právě vystoupení těchto Britů, pak pořídíte lístek za 2 190 Kč.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mylene Farmer se na "Remix XL" potřetí remixově ohlédne (19.03.2024 20:23)
- Naživo: Mylene Farmer na tour "Nevermore" poodhaluje tajemné poselství legendy jménem "Vrána" (14.06.2023 08:09)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Video: V klipu "Rallumer les étoiles" se Mylene Farmer ohlíží za svými vzpomínkami (21.02.2023 08:25)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Audio: Muse si do klavírní balady "Ghosts" pozvali francouzskou Mylene a italskou Elisu. A je to nádhera (12.12.2022 11:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé AC/DC U2 Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu