shop.musicserver.cz
Muse, Rock For People 2023, Park 360, Hradec Králové, 11.6.2023

Muse přivezli na Rock For People výpravnou show

Vydáno: 12.06.2023 14:49 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Jaké to asi je být jednou z nejlepších kapel na světě? Jak těžké je udržet se po téměř třech desítkách let stále na vrcholu? A jak jsou tři čtyřicátníci z malého rybářského města v Anglii schopni dostat do transu desítky tisíc lidí? Muse na Rock For People znali odpověď: Musíte být lepší než všichni ostatní.

Live: Rock For People 2023 - den čtvrtý - Muse

místo: Park 360, Hradec Králové
datum: 11. června 2023
setlist: Intro: Chant, Will of the People, Interlude, Hysteria, Psycho, Thought Contagion, Won't Stand Down, Kill or Be Killed, Compliance, Interstitial 'Parkour', Time Is Running Out, You Make Me Feel Like It's Halloween, Madness, We Are Fucking Fucked, The 2nd Law: Isolated System, Supermassive Black Hole, Interstitial 'Driving', Plug In Baby, Behold, The Glove (Matt Bellamy song), Uprising, Prelude, Starlight, Kill or Be Killed, Knights of Cydonia
Fotogalerie

Muse, Rock For People 2023, Park 360, Hradec Králové, 11.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Muse se na půdu festivalu Rock For People vrátili po třinácti letech. Už tehdy byli velkou kapelou, která posunula akci o další stupínek výš, a ačkoliv se jedná o tutéž skupinu, i letos její zařazení do line-upu popostrčilo hradeckou přehlídku blíž evropské špičce. Muse za tu dobu povyrostli. Stala se z nich ikona, kult. Mají ceny Grammy a nespočet dalších ocenění. Velkolepější zakončení letošního, i tak již atraktivního ročníku být snad ani nemohlo.

Na rozdíl od jiných hvězd - a nemuseli bychom jít daleko do historie RFP - je na tohle trio spoleh. Nikdy nezklamou. Jsou to profesionálové, mistři detailu a inovátoři. Každé jejich album je něco víc než jen hudební událostí a s tím je spojený i koncept turné. To aktuální k loňské řadovce "Will Of The People" už trojice započala minulý rok, ale svou dystopickou show představila v Česku až nyní.

Muse, Rock For People 2023, Park 360, Hradec Králové, 11.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Pro ty, kteří se dříve nevypravili na některý ze zahraničních festivalů, přichystali Muse celou řadu překvapivých momentů. Celou show lemovaly vizuálně propracované minifilmy. Ty diváky vtahovaly do dystopického světa, který sice působil futuristicky, ale ve skutečnosti byl odrazem reálného dění - válek, pandemií, vzestupu autoritářství.

Muzikanti naskočili na pódium v kovových maskách za zvuku titulní pecky "Will of the People", která je naživo fenomenální. Za zády jim hořela několikametrová počáteční písmena skladby, která se v rytmu písně měnila.

To byl ale jen začátek. Matt Bellamy před songem "You Make Me Feel Like It's Halloween" zahrál na klavír úryvek z Bachovy varhanní skladby "Toccata a fuga d moll", přítomné nadchl také svou hudební robotickou rukou. Během "Compliance", mimochodem další naživo skvěle fungující novinky, vystřelily dlouhé konfety do všech stran a zaplavily areál festivalu.

Muse, Rock For People 2023, Park 360, Hradec Králové, 11.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ale ani to nebyl konec. Nejpůsobivější bylo odhalení monstrózní několikametrové hlavy s kovovou maskou, stejnou, jakou měli na hlavách členové bandu během úvodního songu. Ta se otáčela a pozorovala až do posledních sekund koncertu všechny přítomné. Samozřejmě za neutuchajícího aplausu.

Publikum je třeba ocenit za fungující odezvu, byť by mohla být ještě intenzivnější. Lidi správně vytleskávali do rytmu bez dalšího pobízení ve skladbě "Starlight" a sborově zpívali, ať už šlo o "Supermassive Black Hole", "Plug In Baby" nebo závěrečnou "Knights of Cydonia", která byla společně s ostrou rockovou "Kill or Be Killed" dvojicí přídavků.

Muse, Rock For People 2023, Park 360, Hradec Králové, 11.6.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Sympatická byla síla prezentace zmiňované poslední nahrávky, ze které nakonec trio představilo hned šest kusů, včetně výborné, kousavě provokativní "We Are Fucking Fucked". Muse své novince věří, přestože od kritiků se jim tentokrát nedostalo vždy jednostranně kladných reakcí.

Zatímco dosud se různými kanály opakovaně šuškalo, že skutečnými králi letošního ročníku byli Papa Roach (byť se názory samozřejmě různí), po představení nedělních hvězd asi nemůže být pochyb, komu tahle koruna náleží. Nemusíte být fanoušci této kapely, abyste ocenili propracovanost jejích show. Každý detail, pohyb, záběr, plamen, skok, video i efekt měly své místo, svůj smysl. Zábavní byli Muse nejen pro ty, kteří ocenili konceptuálnost vystoupení. Stačila ryzí radost z propracované hudby a překvapující show. Tihle Britové znovu ukázali, proč platí za nejlepší koncertní skupinu současnosti. Jsou totiž zkrátka lepší než všichni ostatní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock For People oznámil doprovodný program. Vystoupí Cirk La Putyka, Fulu Miziki, Čestmír Strakatý nebo Jindřich Šídlo, nechybí ani legendární AZ kvíz live (16.04.2024 10:56)
- Rock for People představuje téměř finální hudební line-up, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga z legendárních Slayer nebo The Darkness (20.03.2024 16:50)
- Rock For People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka (14.03.2024 08:58)
- Rock For People v červnu přiveze Yungbluda, The Prodigy, The Offspring, Bring Me The Horizon a desítky dalších světových hvězd (24.12.2023 16:47)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Rock for People zve na vánoční koncertní večírek na podporu neziskové organizace Konsent (15.11.2023 13:56)
- Hollywoodská hvězda Keanu Reeves se svojí kapelou Dogstar přijede v létě na Rock for People (08.11.2023 11:43)
- Nejen kapela, ale i hnutí. Waterparks zahrají v MeetFactory v doprovodu Stand Atlantic (07.11.2023 18:04)
- Punk i britská kytarová tradice. Shame v neděli rozsekají Fuchs2 (07.11.2023 09:12)
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu