Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse

26.05.2023 08:00 - Ondřej Hricko | foto: Jan Kuča

Závěr letošního ročníku Rock for People nemohli pořadatelé vymyslet lépe. Jedna z nejlepších koncertních kapel současnosti, britští Muse, zakončí nedělní program v roli hlavních hvězd dne i celého festivalu. Ačkoliv je skupina známá především svými kytarovými hity, my si připomeneme jejich klidnější tvorbu.
Muse - to jsou především prvotřídní kytarové riffy a velkolepé aranže. Promyšlená produkce tria z anglického Devonu nenechává nikoho chladným od devadesátých let, kdy vyšel už tehdy chválený debut "Showbiz". Kapela od té doby vyrostla do ohromujících rozměrů a ve svém repertoáru má nespočet hitů. Mnohé z nich společně s písněmi z povedené aktuální desky "Will Of The People" jistě zaznějí ve festivalovém setu v Hradci Králové.

Tak trochu ve stínu velkých kytarových pecek stojí hned několik výjimečných balad ozdobených naléhavým hlasem Matta Bellamyho. Vybrali jsme pro vás pět, kterým byste podle nás měli, třeba během přípravy na Rock for People, věnovat svou pozornost.

5. Explorers

Umírající úroda, zneužitá příroda, chamtivost, nadvláda průmyslu a obchodníků. Na šesté studiovce "The 2nd Law" z roku 2012 se Matt Bellamy rozpovídal prostřednictvím svých skladeb o dopadu lidské činnosti na životní prostředí. Environmentálnímu tématu se Muse věnují na celé desce, díky čemuž má výsledek jakýsi koncepční nádech. Co do textu i naléhavosti je jedním z nejintenzivnějších momentů ponurá balada "Explorers", ve které se rodák z Cambridge smutným vokálem vyzpívává z pocitu odcizení od vlastní planety. Tvrdí, že lidstvo se ke své domovině chová jako vetřelec. Nemusíte být zapřisáhlými ekology, aby vás tento srdceryvný song zasáhl.


4. Falling Down

Už na konci devadesátých let vystrčila skupina své růžky díky prvotině "Showbiz" a ukázala svůj nesporný potenciál složit silné melodie, ačkoliv chvíle největší slávy ji ještě čekala. Na debutu se objevil také pomalý kus "Falling Down", který oproti zbývajícím položkám kolekce Muse napsali až těsně před jejím vydáním. Píseň má velice klidné tempo s jemnými jazzovými náznaky a je z ní cítit silný vliv v té době už populárních Radiohead. Text pojednává o Bellamyho dospívání, kdy vyrůstal v nudném malém městě, které mu nemělo co nabídnout a ožívalo jen v létě pod náporem dovolenkářů z Londýna. Jeho přátelé buď tíhli k hudbě nebo ke drogám a my můžeme být rádi, že si lídr jednoho z nejslavnějších bandů vybral správnou cestu.


3. Ghosts

Balada "Ghosts", původně pojmenovaná "The Great Reset", se na nejnovější album "Will Of The People" dostala vlastně náhodou. Bellamy ji psal pro svou plánovanou klavírní sólovku, ale spoluhráčům Dominicu Howardovi a Chrisu Wolstenholmovi se líbila natolik, že ji chtěli na společnou desku. Vzpomínku na zesnulé během pandemie zdobí výrazná pianová linka bez jakéhokoliv dalšího přikrášlování. Jedná se tak o unikát v celé tvorbě kapely. Na konci roku 2022 pro singlové účely skladbu obohatili o vokály zpěvaček Elisy a Mylene Farmer. O tom, jak se nám to líbilo, si můžete počíst zde.


2. Blackout

Co se děje v mysli člověka v posledních minutách jeho života? Právě na to se Muse snaží odpovědět v jednom z nejkrásnějších pomalých songů ve svém repertoáru. Emotivní perlu z alba "Absolution" uvádí snový Bellamyho projev a téměř filmová produkce. Zaujme také mandolínou, která má odkazovat na Itálii, kde frontman před jejím napsáním pobýval. Inspiraci hledal v tamní lidové tvorbě, v opeře, ale třeba i u Franka Sinatry. To vše se odráží v paletě zvuků téhle melancholické hymně o konci a pomíjivosti života.


1. Sing For Absolution

Píseň "Sing For Absolution" pochází, stejně jako předchozí "Blackout", ze třetí řadovky "Absolution" z roku 2003 a doprovázelo ji výpravné, nákladné video o konci života na Zemi. Samotný text balady s až mrazivou gotickou náladou je ale spíše dílem určité improvizace a bádáním nad hudbou samotnou, než že by odkrýval skutečný příběh nebo poselství. Ale ačkoliv nemá jasné sdělení, hudební složka díky skvělé dramaturgii a gradaci v refrénech dělá z výsledku nádherný kus a ukázku perfektní muzikálnosti tria.


Chcete-li zažít jedinečné Muse naživo, vyrazte na letošní ročník Rock for People. Koná se od 8. do 11. června a vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu. Aktuálně je cena na všechny dny 3 790 Kč, na závěrečný den, který zakončí právě vystoupení těchto Britů, pak pořídíte lístek za 2 190 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY