shop.musicserver.cz
Everything But The Girl - Fuse

Everything But The Girl na desce "Fuse" opět našli svou nevinnost

Vydáno: 24.04.2023 00:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Edward Bishop

Everything But The Girl nemají nutkání ohlížet se do minulosti, každé jejich album tak nabízelo jinou hudební tvář. Jinak tomu není ani na novince "Fuse". Ben a Tracey v sobě našli zcela novou tvůrčí energii a vyprávějí velmi civilní a emocemi protkané příběhy, zcela po svém. Výsledkem je vyzrálé, skvělé dílo.

9/10

Everything But The Girl - Fuse

Vydáno: 21.4.2023
Celkový čas: 35:38

Skladby: Nothing Left To Lose, Run A Red Light, Caution To The Wind, When You Mess Up, Time and Time Again, No One Knows We’re Dancing, Lost, Forever, Interior Space, Karaoke

Vydavatel: Universal

Na "Fuse" jsme si museli počkat skoro dvacet čtyři let. Tak dlouho trvala proluka v diskografii Everything But The Girl. Většina fanoušků si dost možná i myslela, že další studiovka už nepřijde. Tracey Thorn a Ben Watt se věnovali sólovým aktivitám (ačkoliv i v nich se velmi výrazně podporovali), Tracey navíc stihla vydat čtyři autorské knihy. A byla to právě ona, která zhruba dva roky zpátky rozhýbala příběh tohoto alba.

Jejich poklidný život narušila pandemie, a to zejména v tom aspektu, že kvůli Benovu onemocnění (to mu bylo diagnostikováno na počátku devadesátých let) museli dodržovat přísné odloučení. Když situace povolila, začali spolu v tichosti, s pomocí několika málo nástrojů tvořit. Demo snímky si po většinu času zaznamenávali jen na telefon. Nechtěli prý ztratit nic z toho, co spolu za ty roky vybudovali, a hledali cesty ke znovuzískání určité nevinnosti. Výsledná kolekce, kterou si na CD, 2CD i vinylu můžete koupit v našem shopu, dle nich rozhodně nemá být chápána jako další covidová nahrávka.

Skladby mnohdy vznikaly jako improvizované klavírní balady, které se až postupem času a s nabalením dalších vrstev proměnily ve velmi pestrou zvukovou koláž. Ben je v těchto aspektech cílevědomý hráč s ruchovými a zvukovými detaily, jež znějí jakoby na pozadí, ale přesto tvoří důležitou součást celku.

"Fuse" je velmi kompaktním albem, ačkoliv spojuje hned několik žánrů, se kterými EBTG po všechna ta minulá léta koketovali - elektronika, akustika, vlivy bossa novy, latino jazzu, až filmových orchestrací, soulu nebo drum ’n’ bassu. Po ruce měli výtečného zvukového inženýra Bruna Ellinghama a v jednom songu s programmingem vypomohl mág Ewan Pearson. Nikdo další.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že tato stylová nesourodost může celek bortit, není tomu tak. To, co bralo dech na desce "Walking Wounded", bere dech i zde. Novinka je její téměř identické dvojče. Vstřebává hudební současnost, z té si ovšem bere jen to potřebné a to pak místy v hodně minimalistickém pojetí po svém přetváří.

Hned úvodní track "Nothing Left To Lose" začíná přesně tam, kde před lety končilo minulé "Temperamental". Asi nejvíc taneční záležitost vás vrhne do dění následných příběhů, jež Tracey vypráví ryze civilně, bez jakýchkoliv kudrlinek. Její verše jsou jakousi reflexí doby, v níž se nyní nacházíme, a často se loučí s věcmi minulými. V tomto ohledu asi nejvíce odbourá křehká a dojemná "Lost", ve které se zpěvačka vyrovnává s odchodem své maminky.

Novým prvkem je použití modulátorů a vokodérů, v několika málo písních uslyšíte nejenom Traceyin vokál posunutý do jiných tónin a všelijak ohýbaný. Slyšitelné je to třeba v "Interior Space" a zejména v "When You Mess Up", hořké revizi veškerého zklamání z toho, co vše se stihlo pokazit.

"Caution To The Wind" na tempu nabírá postupně, práce s elektronickými elementy je Benova devíza, která ani po tolika letech neztratila nic ze své energie. "Time And Time Again" a "No One Knows We're Dancing" promlouvají snadno čitelnou melancholií, melodické linky však s lehkým vtipem a náznacích odkazují na letitou kolekci "Idlewild" (kritici se tehdy kapele posmívali, že se nechala zviklat zvukem syntezátorů a osmdesátkovou stylizací).

V podobném módu nálad se nese ještě dojemná, nostalgická "Run A Red Light". Tu mimochodem jako jedinou napsal sám Watt, Thorn ji však svým pojetím přetvořila až v dechberoucí procitnutí po nočním dobrodružství v klubu, kde se potkávají všichni vaši známí... i neznámí.

Na jedenáctou řadovku od Everything But The Girl jsme si museli počkat přes dvě dekády, ale vyplatilo se. Duo se totiž navrací se silnou nahrávkou, která reflektuje prožitou minulost a bezbřehou současnost. Po muzikantské i textové stránce se Ben a Tracey stále posouvají, charakteristické rysy své tvorby s nebývalou lehkostí transformují do dalších rovin. "Fuse" je vyzrálým opusem, který si bere to nejlepší z předchůdců "Amplified Heart", "Walking Wounded" a "Temperamental" a nastavuje jim zrcadlo dnešní reality. V té se pak autorské dvojici podařilo najít a znovu získat jakousi vlastní nevinnost a nezávislost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: "No One Knows We're Dancing" je pro Everything But The Girl oslavou starých dobrých časů clubbingu (30.06.2023 17:16)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Video: Everything But The Girl v klipu "Run A Red Light" přibližují pocity zranitelnosti (16.03.2023 18:25)
- Video: "Nothing Left To Lose" nabízí tanečnější tvář Everything But The Girl (11.01.2023 07:58)
- Everything But The Girl vydají příští rok nové album. První po více než dvaceti letech (09.11.2022 14:26)
- Zaprášenosti: Everything But The Girl - Walking Wounded (04.07.2020 09:00)
- Nové desky 4/2020 - od Louise Tomlinsona přes Meghan Trainor po Keshu (04.02.2020 07:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (40-31) (18.01.2019 16:00)
- Minirecenze: Tracey Thorn je na "Record" prostě svá (02.08.2018 17:32)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Katy Perry Coldplay Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Lady Gaga Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Billie Eilish Richard Müller The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe