shop.musicserver.cz
Redman-Mehldau-McBride-Blade, Lucerna, Praha, 2.11. 2022

Lucerna zažila jazzový koncert hodný legend

Vydáno: 04.11.2022 13:43 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Petra Hajská / Prague Sounds

Multižánrový festival Prague Sounds letos přivezl řadu kvalitních interpretů, mezi nimi i několik dlouho očekávaných, ovšem v případě kvartetu Redman-Mehldau-McBride-Blade se povedl doslova majstrštyk. A tak mohla aktuálně nejhvězdnější sestava světa stoupat vstříc legendám i v pražské Lucerně.

Live: Redman, Mehldau, McBride, Blade

místo: Lucerna, Praha
datum: 2. listopadu 2022
setlist: Floppy Diss, Kite Song, Rejoice, Sweet Sorrow, Father, Sitting On A Cloud, Silly Little Love Song. Přídavky: Straight Ahead, Sky Turning Gray

Redman - Mehldau - McBride - Blade, Lucerna, Praha, 2.11. 2022
© Petra Hajská / Prague Sounds
Historie uskupení, které ve středu ovládlo pražskou Lucernu, se datuje do roku 1994, kdy saxofonista Joshua Redman, jenž měl v té době za sebou svoji první nominaci na Grammy, nahrál album "MoodSwing". Ve studiu se k němu tehdy přidali v podstatě začínající klavírista Brad Mehldau, kontrabasista Christian McBride a bubeník Brian Blade. Všichni teprve startovali své kariéry, a tak se posléze tento kvartet rozpadl.

V průběhu dalšího čtvrtstoletí se ovšem ze všech čtyř staly uznávané hvězdy jazzové scény s řadou ocenění a s vlastními projekty. Až v roce 2019 se opět dali dohromady a natočili album "RoundAgain". Dílo vyšlo o rok později v červenci a minulý rok si vysloužilo nominaci na Grammy. Letos v září na něj navázali další studiovkou s názvem "LongGone". Vzhledem k nabitým kalendářům každého z nich je s podivem, že se povedlo uspořádat turné, navíc včetně evropské části, která díky Prague Sounds naštěstí zasáhla také Českou republiku.

O tom, jak velké hvězdy dorazily do Prahy, vypovídal už úvodní proslov před koncertem, který pronesl samotný ředitel festivalu Marek Vrabec. Vzpomněl v něm na největší legendy jazzu, jež měla Lucerna tu čest hostit, ať už to byl Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Wayne Shorter nebo Oscar Peterson, a následně uvedl čtveřici na střídmě osvětlenou scénu. Jakmile pánové za velkého potlesku nastoupili ke svým nástrojům, začal večer, na který budou jeho účastníci dlouho vzpomínat.

Redman - Mehldau - McBride - Blade, Lucerna, Praha, 2.11. 2022
© Petra Hajská / Prague Sounds
Vše odstartovala skladba Christiana McBridea "Floppy Diss" a od prvních momentů bylo zřejmé, že více než o nějaký vážný jazzový prožitek půjde především o zábavu, což třeba ostře kontrastovalo s loňskou návštěvou Brada Mehldaua u nás, kdy společně s Ianem Bostridgem uspořádal večírek pro velmi náročného posluchače.

"MoodSwing" někdo kdysi definoval jako album, na jehož poslech pozvete s hrdostí i své nejazzové přátele, a to samé platilo i pondělním vystoupení. Posluchačům, kteří jazzu tolik nehoví, musejí některé koncerty a nahrávky přijít, jako když se sype železářství do klempířské dílny. To ale v tomto případě rozhodně neplatilo. Naopak vše, co tento večer zaznělo, bylo veskrze melodické a nápadité.

Kvartet přitom čerpal ze všech tří desek a hrál původní skladby, kterými na ně přispěli jednotliví členové. Ačkoli se nejednalo o nějaký pop jazz, ale o skutečný jazzový zážitek s výlety do různých stylů od mainstreamu přes bop až k smooth jazzu, všechny kompozice by se při jiném zpracování dokázaly prosadit ve standardních rádiích.

Ačkoli mají všichni za sebou už stovky koncertů, bylo evidentní, že od prvního tónu si společné hraní užívají. Tahounem byl především Brian Blade, který vše řídil a povzbuzoval. Z projevu čtveřice doslova prýštily neskutečná lehkost, radost a také hravost a jistý respekt. Ačkoli nechyběla sóla každého z nich, byly to spíše momenty, kdy dostal ten daný nástroj větší akcent, zkrátka žádné extra exhibice.

V tomto ohledu patřila velká poklona především Redmanovi, jehož saxofony jsou o něco výraznějšími nástroji než u zbylé trojice, a tak poměrně často přecházel lehce do ústraní a nechal hrát ostatní v triu. Výsledek tak vyzníval velmi vyváženě a kompaktně, zároveň bez jakýchkoli náznaků ega, na nějž by každý z nich měl jinak neoddiskutovatelný nárok.

Redman - Mehldau - McBride - Blade, Lucerna, Praha, 2.11. 2022
© Petra Hajská / Prague Sounds
O muzikantském umu všech čtyř protagonistů byly napsány už mraky řádků a je skoro zbytečné je dále rozšiřovat. Přesto je třeba poznamenat, že i v Praze byli patřičně bezchybní, ale zdaleka ne sterilní. Ani jeden z nich se nebál drobných improvizací a každý z nich měl nějakou chvilku pro svůj nástroj. Ať už to byl McBride, když vzal do ruky smyčec, Mehldau v drobných reminiscencích na jiné skladby, Redman se svojí živelností a nábojem na konci jednotlivých kusů, které stylizoval do vysokých tónů, nebo Blade vzorně vedoucí ostatní celou kompozicí.

Nikoho tedy nepřekvapí, že na konci se spustil velký aplaus a nestačil pouze jeden přídavek. Po "Straight Ahead" následoval potlesk vestoje, a tak přišel ještě zřejmě neplánovaný druhý kousek "Sky Turning Gray", před nímž Joshua Redman prohodil, jestli příchozí vědí, že on a kolegové opravdu musejí skončit, neboť se přesouvají na další štaci do Budapešti.

V případě jazzu je nutno velmi opatrně mluvit o legendách, neboť tímto označením se obvykle titulují jen tací velikáni jako Miles Davis, Keith Jarrett, Chick Corea nebo třeba Herbie Hancock. Na druhou stranu po pražském koncertu je zřejmé, že pánové Redman, Mehldau, McBride a Blade tímto směrem kráčejí též, a je tak jen otázkou času, kdy budeme mít plné právo tohoto přídomku využívat.

Kdo z nějakého důvodu do Lucerny nedorazil, může po právu litovat, protože je dost dobře možné, že více příležitostí vidět tyto velikány v jednom uskupení pohromadě už nebude. Naopak každý, kdo měl možnost toto vystoupení vidět, bude doufat, že první Joshua Redman Quartet, momentálně nazývaný MoodSwing Quartet Reunion, alespoň ještě jednou naživo uslyší.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Naživo: Rozbouřená Lucerna si pražskou premiéru Snarky Puppy užila (24.10.2022 22:12)
- Nové desky 36/2022 - od Ozzyho Osbourna přes Parkway Drive po Robbieho Williamse (14.09.2022 20:00)
- Podzimní Prague Sounds rozezní Laura Mvula, Ghostpoet a řada dalších (02.09.2022 13:23)
- Nové desky 11/2022 - od Charli XCX přes Weezer po Little Boots (23.03.2022 10:30)
- Naživo: Mehldau, Bostridge a jejich večírek pro náročné (09.09.2021 15:57)
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu