shop.musicserver.cz
Robert Křesťan & Druhá tráva - Díl druhý

Robert Křesťan & Druhá tráva pokračují na albu "Díl druhý" po cestě k vlastní nezařaditelnosti

Vydáno: 25.10.2022 18:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Druhá tráva s leaderem Robertem Křesťanem se od svých bluegrassových začátků pomalu transformovala do jedné z nejobtížněji zařaditelných formací na domácí scéně. Před dvěma lety se pánové spojili s producentem Eddiem Stevensem a natočili "Díl první", polovinu zamýšleného dvojalba. Nyní je tu konečně "Díl druhý."

9/10

Robert Křesťan & Druhá tráva - Díl druhý

Vydáno: 10.10.2022
Celkový čas: 48:37

Skladby: Intermezzo A, Úsměv Cyrana, Intermezzo B, Vejdi po špičkách, Intermezzo C, Vlčí oči, Intermezzo D, Je Suis Desole, Intermezzo E, Little Big Horn, Crazy Horse, Via Dolorosa, Intermezzo F, Tolikrát

Vydavatel: David Němeček, ADN

Nakonec byl odstup mezi plánovanými částmi nové dvojdesky Druhé trávy delší, než by kdokoliv z kapely plánoval. Dvouletá mezera, kterou z větší části způsobil covid a s tím i ztížené možnosti cestování, nakonec může za to, že se původní představy možná trochu změnily, a ačkoliv je návaznost obou alb jasná, skupina s "Dílem druhým" pracovala spíše jako s dalším, odlišným projektem.

Tvůrčí tým vedený britským producentem Eddiem Stevensem zůstal stejný, točilo se ale jinde a jasně patrná je i dramaturgická změna. "Díl první" totiž z větší části tvořily mistrovsky do češtiny přetextované kusy od hudebních oblíbenců Roberta Křesťana, "Díl druhý" na to jde opačně: tvoří jej, až na jednu výjimku v podobě "Je Suis Desolé" Marka Knopflera, pouze autorský materiál.

Navíc je na nahrávce mnohem zřetelnější Stevensova producentská ruka. Tím nejvýraznějším zásahem je šestice intermezz, jimiž propojil jednotlivé skladby, a dal tak vzniknout sevřenému celku. Jednou je to šumění vody za domem, jinde tlumený hovor ze studia a úryvky melodií, nejdelší "Intermezzo C" je pak úvahou Roberta Křesťana nad posuny vlastní textařské tvorby. "Díl druhý" se tak z klasického alba, songů seskládaných za sebe, mění v jakousi plynule se přetvářející písničkovou, notně básnickou meditaci nad životem.

Druhým příspěvkem Eddieho Stevense je obohacení soundu Druhé trávy o řadu elektronických ruchů a efektů, které s úspěchem nahlodávají bluegrassové jádro akustického zvuku bandu. Formace kolem Roberta Křesťana tak nadále podvědomě pracuje na své vlastní nezařaditelnosti a přirozené rozmanitosti, která se vzpírá jen jediné škatulce. A je to tak dobře, velmi jí to sluší.

Prim tu stále hrají klasické nástroje jako banjo, kytary, lapsteel kytara nebo kontrabas, ty se tu ale často sonicky proměňují ve zvukové plochy. Zní tu klarinet i klavír, místo klasických bicích se tu hojně tleská, vokály jsou tu a tam, například v "Úsměvu Cyrana", zkreslené. Tahle drobná umělecká rozhodnutí dělat věci jinak, než je zažité, vytvářejí unikátní atmosféru, kterou je nahrávka prosycená a navíc umocněná spíše pomalými tempy. A přitom všechny ty drobné ruchy a barvy působí přirozeně a nikoliv jen jako samoúčelný efektní doplněk.

Robert Křesťan je asi jediný domácí textař, který může ve svých písních použít slova jako pektorál, palimpsest či glaciál a nebude to působit nepatřičně. Verše na albu "Díl druhý" jsou pevně utaženou sítí lyrických obrazů, historických aluzí a literárních odkazů, které vybízejí k dešifrování, ale rozhodně nenabízejí jednu platnou interpretaci. Obratně kličkují mezi významy a v tu samou chvíli posluchače matou i okouzlují svou magií.

Daří se jim vyhýbat se žánrovým klišé, a když už autor zamíří do indiánské tematiky, děje se tak pomocí jakýchsi dynamických, až filmových detailů ("Crazy Horse") nebo drobných náznaků a pocitů ("Little Big Horn"), nikdy ne na plnou hubu, vyčpěle, bez fantazie.

Desky "Díl první" a "Díl druhý" k sobě patří - a nejenom názvem, který je navzájem podmiňuje. Přesto je předloňská kolekce, když ji postavíme vedle té letošní, spíše nadechnutím, ohledáváním terénu. Až tady se všechno uzavře, převaha coverů z jedničky dostane ekvivalent v podobě autorského materiálu, dojde i k završení spolupráce s producentem Stevensem. "Díl druhý" je svěží počin, který se nebojí náročnosti, ale neztrácí ani na sdělnosti. Ortodoxní fanoušci bluegrassu a staré Druhé trávy asi spokojeni nebudou, jakýkoliv jiný posluchač s otevřenou myslí ano.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Video: Robert Křesťan & Druhá tráva natočili klip "Vlčí oči" u svého frontmana na chalupě (15.06.2023 13:39)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (20-16) (23.01.2023 14:30)
- Recenze: "Morytáty a romance" projektu Iva Cicvárka Živo lákají na spoustu hostů i příběhy ze života (06.01.2023 16:00)
- Nové desky 44/2022 - od Alicie Keys přes Drakea po The Pretty Reckless (09.11.2022 10:00)
- Audio: Robert Křesťan & Druhá tráva ohlašují písní "Crazy Horse" album "Díl druhý" (12.10.2022 16:26)
- Na benefici na léčbu Alzheimera vystoupí Mrakoplaš a společně s ním Robert Křesťan, Luboš Malina a Míša Leicht (10.04.2022 15:53)
- Video: Robert Křesťan & Druhá tráva se v klipu "Víš, co se říká" noří do světel i stínů (17.12.2021 15:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu