shop.musicserver.cz
Demi Lovato, Royal & The Serpent, History, Toronto, Kanada, 15.10.2022

Demi Lovato v Torontu ukázala, jak vypadá pohřeb její popové hudby

Vydáno: 21.10.2022 16:52 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Island Records

Přesně takto totiž americká zpěvačka popsala své aktuální turné k desce "Holy Fvck", na níž ji její fanoušci nepoznávají. A dodala, že je to turné - jak jinak - poslední. Na něm ji přitom nově doprovází blonďatá Nita Strauss, oceňovaná kytaristka známá ze spolupráce s Alice Cooperem. Jaké to bylo?

Live: Demi Lovato

místo: History, Toronto, Kanada
datum: 15. října 2022
support: Royal & The Serpent
setlist: Holy Fvck, Freak, Substance, Eat Me (feat. Royal & The Serpent), Confident (rocková verze), Here We Go Again, Remember December, La La Land / La La (Ashlee Simpson cover), Don't Forget, The Art Of Starting Over, 4 Ever 4 Me / Iris (Goo Goo Dolls cover), Sorry Not Sorry (rocková verze), City Of Angels, Skyscraper, 29, Heart Attack (rocková verze), Skin Of My Teeth, Happy Ending, Cool For The Summer (rocková verze)

Vítejte v Torontu, část druhá. V první části jsme se zaměřili na základní informace a turistické atrakce, po týdnu v Kanadě ale můžeme poukázat na různé lokální odlišnosti a tipy, kam se vydat. Pokud jste v tomto městě nikdy nebyli, pak vězte, že místní MHD zde funguje odlišně než třeba v Praze.

Trasy metra jsou zde pouze dvě, zato je tady ale hromada autobusových a tramvajových zastávek. Místo pro metro tady totiž zabírá takzvaný PATH, což je obrovský podzemní komplex plný obchodů a služeb všeho druhu, kterých je kolem dvanácti set. Můžete v něm klidně strávit třeba celý den. Se svými třiceti kilometry je totiž největší na světě. Najdete ho tak nejen v průvodci, ale i v Guinessově knize rekordů.

Šaliny jezdí výrazně pomaleji, než jste zvyklí a stojí každých pár desítek metrů. Busy navzdory počtu zastávek na své trase naopak nezastavují, pokud možno, vůbec. Aby se tak stalo, musíte zatáhnout za drát zavěšený v půli oken, a tím dáte řidiči vědět, že chcete vystoupit. Není neobvyklé, že vám u toho spolucestující pochválí oblečení nebo vlasy, přičemž málokdo tady větu začíná jinak, než slovem "Sorry".

A mimochodem, respirátory v Kanadě aktuálně povinné nejsou, TTC, coby zdejší dopravce je ale "výrazně doporučuje" a píše to všude, kde to jen jde. Lidé je ale nosí sami a dobrovolně, a to i na ulici. Hrubým odhadem je tady má zhruba 40 % obyvatel. Doporučení k očkování tu ale spíše nenajdete. Jiný kraj, jiný mrav.

Zájemcům o "best of Toronto" je třeba doporučit investici do City passu. Se slevou se tak dostanete například do nádherného Ripley’s Aquarium, kde mají žraloky i obrovské rejnoky, podíváte se na mrakodrapy z výšky díky fantastickému výhledu ze CN Tower a určitě musíme doporučit i Royal Ontario Museum, kde se můžete pokochat desítkami zrestaurovaných koster dinosaurů v životní velikosti, ale také historickými kostýmy a vybavením z Egypta, Říma, Španělska, Číny, Velké Británie a samozřejmě Kanady. A pokud si připlatíte, dostanete se i do expozice s artefakty ze série "Fantastická zvířata". V lepším muzeu jsme zatím nebyli.

A pak už si musíte vybrat - zvolit Ontario Science Centre, kde se můžete dotknout tornáda či meteoritů, nebo navštívit zdejší zoo? Vybrali jsme druhou možnost a asi to nebylo úplně dobře. Zdejší zoologická zahrada je totiž momentálně v rekonstrukci, a do řady pavilonů se nedostanete. Navíc už je mimo sezónu, takže byly zavřené všechny stánky, venkovní program pro návštěvníky i dětský koutek. A především, spousta zvířat nebyla k vidění ani ve vnitřních prostorách, takže to byla spíše taková ochutnávka zoo než plnohodnotný zážitek. Medvědy, soby, losy, ani slony tady momentálně nemají, ale pokud jste ještě nikdy neviděli australské vombaty, pastelově barevné žáby z tropického pralesa nebo živý předobraz Pumby ze "Lvího krále", tady je všechny najdete.

A až to všechno budete mít za sebou, tak samozřejmě musíte vyrazit do divoké kanadské přírody. Tam už záleží na tom, zda budete mít k dispozici auto a dostatek odvahy, velké zážitky vás ale mohou čekat nejen na lodi přímo pod Niagarskými vodopády, ale třeba i v přírodě, na klidném jezeře u městečka Parry Sound.

Možná byste si už ale rádi přečetli něco o koncertu. Ten byl jedinečným zážitkem hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé se vztahoval k turné, na kterém se Demi Lovato proměnila v rockovou zpěvačku a přizpůsobila tomu celý program. A zadruhé se hrálo v mnohem menších prostorách, než byste u tak populární muzikantky čekali.

Pro srovnání - největší stadion v Torontu je baseballu zasvěcená Rogers Arena, tam hráli letos třeba Imagine Dragons nebo Lady Gaga a kapacita činí bezmála 50 000 lidí. Scotiabank Arena je ekvivalent naší O2 areny, kromě Lizzo (report zde), hokejových Maple Leafs (report tady) a basketbalových Raptors v ní budou hrát ještě Michael Bublé, Eros Ramazotti, Arcade Fire, Marc Anthony či The Offspring, stand-up comedy si tu dá Kevin Hart nebo Dave Chapelle. Pak je tu ještě Budweiser stage pro šestnáct tisíc lidí, ta už ale teď čeká na léto, a několik dalších.

Prostor s názvem History je s kapacitou dva a půl tisíce lidí o něco menší než Forum Karlín a jen o den dříve v něm se svou komorní show vystoupili Muse. Po vyprodané Demi Lovato se do ní ale ještě letos podívají například Three Days Grace, Amon Amarth, Giveon, The Flaming Lips nebo King Gizzard And The Lizard Wizard. A ti všichni nejspíš také budou mít před halou frontu, která svou délkou dokáže celý komplex, v němž najdete i multikino, doslova obejmout. Dokonce tady mají i sekuriťáka, který dohlíží na to, abyste nepředbíhali.

Uvnitř se nejprve představilo trio Royal & The Serpent. Proč to byli právě oni a z jakého důvodu hrála hlavní hvězda v menších prostorách, než by se nabízelo, si přečtěte více v recenzi aktuální studiovky "Holy Fvck", v níž jsme její situaci zevrubně probrali.

Na pódium si to ale přiřítila divoženka s lízátkem v puse a plyšovým králíčkem v ruce, u které bylo složitější rozklíčovat, zda rock 'n' rollem žije nebo ho má jen jako image. Černé oční linky, kanady, podvazky, spousta tetování, krátké sólo na bicí a šaty schválně odhalující bílé kalhotky. Ty navíc zpěvačka pro poslední dvě skladby odhodila a vystupovala v podstatě už jen ve spodním prádle. A bohužel taky s halfplaybackem a modulátorem hlasu. Škoda. Úplně zdravě ale frontwoman jednočlenné kapely se dvěma nájemnými muzikanty, která je dle svých slov fanynkou Demi už od třinácti let, nevypadala. Těmhle "The Pretty Reckless z Wishe" moc zářnou kariéru nevěštíme. To už spíš tu odvykačku.

Hlavní hvězda neměla velkou scénu. Obrazovky vzhledem k velikosti haly nebyly potřeba, rekvizity nebo pyrotechnické prvky si sem cestu také nenašly. Zato se ale scéna koncipovaná jako tříúrovňové pódium prohýbala pod čistě ženským osazenstvem. "Mít v kapele jen holky byl odjakživa můj sen!" svěřila se jejich šéfka v úvodu večera. Jinak toho ale mnoho nenamluvila. Většina skladeb na sebe navazovala tak rychle, že fanoušci nestíhali ani tleskat, a tak bylo za osmdesát minut hotovo.

A Demi? Ta vypadala zdravěji než na promo fotkách k poslední desce nebo v doprovodných videích. Černé vlasy jí dorostly až k ramenům, váhu si také hlídá, bílou košili si zapnula až ke krku. Nápis z výšivek zezadu na černé bundě dával na srozuměnou, k jakému albu se turné váže, sukně obehnaná řetízkem z křesťanských křížů zase ukazovala, že doby, kdy měla vypadat jako sexsymbol, jsou dávno pryč.

Na krku jí visela elektrická kytara. Na ni si ale dala jen úvodní "Holy" a pak už jen pár jednodušších akordů v asi třech písních, takže ji měla spíše pro efekt. Stejně jako lebky a halloweenské dýně, které zdobily zvukařský pult a snad každý druhý rodinný dům v celém Torontu. Ona totiž zpěvačka se svými 161 centimetry nepůsobila jako nějaká strašidelná punkerka, která se tady v drogovém opojení chystá všechno rozmlátit, protože už jí je všechno jedno. I když by to čtenáři bulvárních plátků popisující její zdravotní problémy a všemožné eskapády možná očekávali.

Spíše naopak. Ačkoliv byla řada jejích starších hitů upravená do rockovější podoby, ona sama pořád naživo zůstávala tou pop-rockovou zpěvačkou pro teenagery a zde hojně zastoupenou LGBTQ+ komunitu, což byla odjakživa její cílovka. Jako by se nic nezměnilo. Jako by všechny ty drásavé texty a na dřeň jdoucí přiznání z poslední studiovky najednou ztrácely váhu. Tohle nebyli Sex Pistols v posledním tažení. Souputníky hledejme spíše u jmen jako Avril Lavigne, Ashlee Simpson nebo koneckonců i Ewa Farna. Přes všechnu snahu tam zkrátka pořád ještě nějaké ty líbivé popové kořeny zůstávají.

Paradoxně tak ta největší rocková smršť proběhla ve chvíli, kdy se na "Eat Me" vrátil coby na společný duet Ryan Santiago z Royal & The Serpent. To bylo perfektní číslo. Jinak se ale v nedokonale nazvučeném History, kde jste měli protagonistku jen pár metrů od sebe, dalo soustředit především na její hlas. Naživo je totiž výborná vokalistka.

Nové songy sice herečce z otřesného filmu "Camp Rock" tolik prostoru pro exhibice nedávají, ale třeba ve starším "Remember December" nebo při akusticky doprovázeném zklidnění se skladbou "The Art Of Starting Over" bylo slyšet, že má co nabídnout. Vůbec nejvíce možností k potrénování hlasivek měla samozřejmě v baladě "Skyscraper", kterou své skalní příznivce určitě potěšila.

Ostatně zpívali s ní slovo od slova úplně všechno, což je jedna z výhod, když jdete na koncert v anglicky mluvícím státě. Nicméně podobně jako řada starších hitů, snad jen s výjimkou "Sorry Not Sorry" a závěrečné "Cool For The Summer", bylo ale trochu znát, že jejich expirační doba už uplynula a dnes znějí hudebně lehce zastarale a bez nápadu.

Z novějších věcí naživo dobře fungoval mash-up balad "4 Ever 4 Me" a útržku "Iris", obě Lovato označila za velmi důležité romantické písně v jejím životě. Pochválit lze i "City Of Angeles", "29" a základní část koncertu ukončující "Skin Of My Teeth". Bylo trochu zvláštní slyšet obě strany pódia nadšeně zpívat, že "Demi je zpátky z odvykačky".

Jako vůbec nejlepší by ale bylo možné označit "Happy Ending", která s časovým odstupem od vydání alba působí jako jeho nejsilnější součást. A to jak pro ten bolestný text, tak díky návykové melodii. To byl vážně moc pěkný moment. Brzy nato se ale už v sále rozsvítily obrazovky s nápisem vybízejícím ke ztišení se při odchodu a ohleduplnosti k lidem žijícím poblíž History. U východu se následně vybíraly kelímky, aby se zabránilo odhazování odpadu na zem ve zdejší, vesměs poklidnější čtvrti. Tou pověstnou kanadskou slušností bychom se mohli inspirovat i u nás, ne?

Tak či tak, vidět Demi Lovato naživo bez všech těch afér, které kolem ní jsou, a udělat si vlastní obrázek, byl zážitek. Nebyl to koncert roku, to ani zdaleka, ale šlo o profesionálně odvedenou práci, kterou oceníte spíše podle toho, jak blízká je vašemu vkusu její tvorba. Pokud by některý ze zdejších pořadatelů přemýšlel nad tím, zda ji do České republiky poprvé přivézt (bude-li vůbec ještě ta možnost), nemusí se aktuálně ničeho bát. Ostudu mu neudělá. V Torontu totiž odehrála normální, dobrý koncert. A to je vzhledem k tomu, jaká pověst ji předchází, výborná vizitka.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Recenze: "Jsem ožralá troska!" Demi Lovato na svém nejsilnějším albu "Holy Fvck" volá o pomoc (07.10.2022 08:00)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Naživo: Australský jam band King Gizzard And The Lizard Wizard rozhoupal Archu (06.08.2022 17:42)
- Fotogalerie: Klukům z King Gizzard And The Lizard Wizard se z pódia Archy nechtělo (06.08.2022 12:13)
- Demi Lovato si to rozmysleli. Zase jsou ona (03.08.2022 21:11)
- "Neříkejte mimozemšťanům mimozemšťani, je to hanlivé," vzdělávají nás Demi Lovato (16.10.2021 11:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu