shop.musicserver.cz
Lizzo, Latto, Scotiabank Arena, Toronto, Kanada, 7.10.2022

Dojatá Lizzo zpívala v Torontu, jako by to mělo být naposledy

Vydáno: 15.10.2022 08:40 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: iHeart

Před letošním předáváním cen Grammy byla nominovaná na osm sošek, tedy nejvíce ze všech nominovaných. V dubnu se singl "About Damn Time" podíval na špici nejdůležitější hitparády Billboard. A i to pomohlo tomu, že je Lizzo momentálně jednou z největších hudebních hvězd na zeměkouli. Jaká je naživo?

Live: Lizzo

místo: Scotiabank arena, Toronto, Kanada
datum: 7. října 2022
support: Latto
setlist: The Sign, 2 Be Loved (Am I Ready), Soulmate, Grrrls, Boys, Tempo, Rumors, Scuse Me, Naked, Jerome, Break Up Twice, Doo Wop (That Thing) (Lauryn Hill cover), Special, Like A Girl (s útržkem I'm Every Woman), Birthday Girl, Everybody’s Gay, Water Me, Cuz I Love You, If You Love Me, Coldplay, Truth Hurts, I Love You Bitch, Good As Hell, Juice, About Damn Time

Vítejte v Torontu! Hlavní město kanadské provincie Ontario patří se svými bezmála třemi miliony obyvateli k centru veškerého světového dění snad ve všech oblastech, které vás napadnou. Třeba v IT je to po Sillicon Valley a New Yorku třetí nejdůležitější lokalita na světě. A také vůbec nejrychleji rostoucí.

Metropole ležící na západě jezera Ontario patří k nejdiverzifikovanějším místům na světě, uvádí se, že tady žije až dvě stě etnik, je tady sídlo pěti největších bank a přímo ve městě nebo alespoň v dojezdové vzdálenosti jsou turistické atrakce jako třeba Niagarské vodopády, zoo, Kensington Market nebo hokejová síň slávy. A pochopitelně také CN Tower, nejvyšší budova na světě, pokud do výčtu nebudete zahrnovat Asii. Ale na to všechno ještě teprve dojde.

Když jsme se doma dohodli, že dva říjnové týdny strávíme právě v kanadské metropoli, bylo jasné, že kromě NHL, NBA a dalších věcí, které v České republice v tom pravém smyslu slova jen tak nezažijete, chceme vidět i nějaký unikátní hudební zážitek. "Ať je to koncert velké hvězdy, která ale zároveň do Prahy hned tak nepřijede," znělo pravidlo, podle kterého jsme v dostupných termínech postupně škrtali jednu možnost za druhou. Iron Maiden, Muse nebo Bryan Adams tak postupně vypadli a volba padla na Lizzo a Demi Lovato. U obou bude české vystoupení ještě dlouho jen snem zdejších fanoušků.

První zmíněná zpěvačka se představila ve zdejší Scotiabank Areně. To je domov hokejových Toronto Maple Leafs a basketbalových šampionů Toronto Raptors z roku 2019, za které aktuálně hraje i španělský mistr Evropy v Eurobasketu 2022 Juancho Hernangoméz, který ve snímku "Životní trefa" s Adamem Sandlerem ztvárnil Bo Cruze.

Lizzo si zde zazpívala hned v den našeho příletu, tedy v době, kdy jsme po čtyřhodinovém spánku byli na nohou zhruba dvacet hodin a z Toronta jsme viděli hlavně to, co vás tady praští do očí hned, jakmile vylezete z letiště - nádherné náklaďáky a úchvatné kamiony, jaké v Evropě nikdy neuvidíte. Alespoň do doby, než k vám na náměstí zase jednou zavítá vánoční kamion od Coca-Coly. A kolem nich se na dálnici míhající Fordy F-150 coby nejprodávanější auta v USA a další obrovské koráby silnic - značky jako Dodge, Chrysler, Cadillac. A v těch těžkých, skoro pětimetrových monstrech sedí často jen řidič. Petrolheadi se radují, životní prostředí pláče.

Podobně na tom s pocity jsou asi i všichni výživoví poradci a zastánci zdravého životního stylu, když sledují Lizzo, jak z pódia káže o tom, že obezita je v pořádku a každá žena je krásná. Ačkoliv - ona to vlastně neříká přímo takto. "Zavřete oči a opakujte po mně: Miluju se. Jsem krásná. Dokážu cokoliv na světě," hlásala zpěvačka v úvodu svého vystoupení a dočkala se za to mohutného potlesku.

Je ale zřejmé, že ten drobný přeryv mezi vnímáním toho, kdy jí jde o to, aby se podobně vypadající ženy neutápěly v depresích a měly samy sebe o něco raději, a toho, kdy by mohlo jít o zmiňovanou oslavu tloušťky, je snadno zaměnitelný. Zvlášť když hned vzápětí kamera zamíří na její pozadí a rodačka z Detroitu předvede svůj první (a naštěstí i poslední) twerk večera.

Můžeme se samozřejmě bavit o tom, nakolik by držitelka tří cen Grammy byla úspěšná, kdyby místo toho zpívala o tom, že na sobě maká v tělocvičně. To už by marketingově asi tak dobře nezafungovalo. Ale když na vás přijde v podstatné většině obecenstvo, které má problém s nadváhou, a vy mu dodáte sebevědomí tím, že ukážete, že jste "přece jednou z nich" a že pro úspěch se sebou nic moc dělat nemusíte, je to pro její cílovou skupinu pochopitelně mnohem přitažlivější.

Ale to už předbíháme. Scotiabank Arena se plnila velmi zvolna a často zmiňovaná zdvořilost Kanaďanů se ukázala v plné šíři. Zdejší sekuriťáci se vás nejednou zeptali, zda jste v pořádku a nepotřebujete pomoct, dokonce vás i navedli k vaší sedačce a posvítili na ni baterkou. Mimochodem, ty sedačky jsou mnohem pohodlnější než ty z O2 areny a záda z nich nebolí.

Úvodní DJku, která v programu ani nebyla napsaná, vystřídala Latto a hned se diváků ptala, kde jsou její děvky. Třiadvacetiletá rapperka z Atlanty předvedla nevkusné a místy až vulgární vystoupení - se svými čtyřmi tanečnicemi a DJem odehrála například kousky "Wheelie", "777", "Sunshine" nebo "Big Energy", které doplnila svým nesouhlasným stanoviskem k otázce zákazu potratů. A také si se svými kolegyněmi vytáhly jednoho fanouška na pódium, posadily jej na židli a předvedly mu sexy tanečky.

Momentálně je její jméno na vzestupu, brzy se tak asi zařadí ke všem těm Megan Thee Stallion, Cardi B a koneckonců i Nicki Minaj. Bylo hrozné to sledovat a není na tom co chválit, ale na druhou stranu - pro to jsme si přece přes ten Atlantik přiletěli. Abychom viděli něco, co doma jen tak nezažijeme.

Po reklamě na Lizzinu sadu 6X oblečení na webu Yitty.com se už protagonistka objevila. A v overalu tělové barvy s blyštivými růžovými liniemi vypadala jako obří bonbon. I to ostatně naznačilo, že na její první desky "Lizzobangers" (2013) a "Big Grrrl Small World" (2015), na nichž ještě pod nezávislým vydavatelstvím především rapovala, se vzpomínat nebude. Ono by vůbec stálo za to sledovat, jak by její dnešní fanoušci reagovali na výrazně odlišný hudební materiál, který vznikl ještě bez dohledu Maxe Martina, Bennyho Blanca, X Ambassadors a dalších hvězdných producentů.

Její aktuální singl "2 Be Loved (Am I Ready?)" zazněl jako druhý v pořadí a v tu ránu byly ochozy arény na nohou. A mnozí fanoušci si nesedli až do konce. Ta úžasná, roztančená atmosféra v perfektně nazvučené hale donutila boky nacpané národní pochoutkou poutine shodit alespoň pár gramů.

"Tohle je nehlasitější potlesk z celého turné!" burácela Lizzo po písničce "Tempo", a i když si nejspíš vymýšlela, věřili byste jí to. Tak fenomenální euforie na obou stranách se vidí málokdy. Ryze ženská kapela šlapala, jak měla, tanečnice jely secvičená čísla a i Melissa Vivianne Jefferson, jak se zpěvačka jmenuje vlastním jménem, se k nim občas přidala.

A také projekce byly dobře připravené - například v kousku "Rumours" se kromě Cardi B na projekci objevily různé drby, které se Lizzo v průběhu let o sobě dočetla - že randí s Chrisem Evansem, že má pozadí pojištěné na milion dolarů nebo že jí žádný chlap není dost dobrý, a proto randí s holkama. Růžové lasery u toho mířily až ke střeše, na dění na pódiu bylo dobře vidět, a tak se i fanoušci s nejlevnějšími lístky mohli cítit součástí popového cirkusu. A ano, i u střechy většina z nich tančila.

V rychlejších věcech bylo slyšet, že Lizzo zpívá až na dřeň, během vystoupení se navíc ještě snad pětkrát převlékla. Ve skladbě "Naked" se však světelným designérům podařilo všechno zhasnout a zasvítit jí jen na hlavu. Ona, v tu chvíli pouze stojící na místě, vypadala, že je skutečně nahá. Na zbytek těla jí byly promítané například padající okvětní lístky a ten vizuální efekt byl dokonalý. Těžko říct, zda kdy někdo v historii živé hudby dokázal předvést něco tak podmanivého a působivého. A jako finální smeč jí tam produkce promítla nesouhlasné stanovisko s potraty, tedy "Mé tělo. Moje volba." Aréna šílela.

"Této části vystoupení říkám terapie," svěřila se, když si lehla na nově přistavený gauč a za svitu světýlek mobilů spustila soulovou baladu "Jerome". A byla to další úžasná ukázka toho zlata, které má v hrdle. Vůbec nejsilnější ale byla, když se pod tíhou okamžiku, snad z těch nekonečných ovací, naplno rozplakala. Po tváři jí stékaly slzy jako hrachy a ona do toho zpívala "Special", titulní skladbu desky a celého turné. Nahlas. Naplno. A naprosto bez jakýchkoliv intonačních chyb. A při těch ďábelsky těžkých tónech, které ale zvládala jakoby nic, stále plakala. Bylo to extrémně silné. Mimořádné. Nezapomenutelné.

Po takovém čísle by už klidně mohla skončit, byly tu ale ještě další silné momenty. V návykové "Birthday" vytáhla na stage fanynku, zatančila si s ní a nechala ji vyfotit si s ní selfie, ve zvukem Motownu ovlivněném a duhovými lasery podpořeném discu "Everybody’s Gay" podpořila LGBTQ+ komunitu a například po tanečním čísle v "If You Love Me" sesbírala květiny a následně jimi podarovala první řady.

Vytknout by se jí dalo jen předvedení singlu "Water Me" známého z videohry "Just Dance" a osudová balada "Cuz I Love You", protože z obou zazpívala bohužel jen jejich část. Ale kdo po tom všem ještě neměl dostatek "wow efektů", dostal další, jakmile jí zpod pódia na výtahu obřadně vyjela nahoru její stříbrná flétna. Sóly na ni dokreslovaly všechny písně, které jí do konce zbývaly - "Coldplay", "Truth Hurts", "I Love You Bitch", "Good As Hell", "Juice" a samozřejmě funky hymna "About Damn Time".

A mezi tím vším si ještě naposledy našla čas na fanoušky. A po přiznání, že pije až moc kafe, si prohlížela zaplněnou arénu a ukazovala na jednotlivé příznivce, kteří ji svým vzhledem, chováním nebo cedulemi zaujali. "Já vás všechny vidím a jsem hotová z toho, co pro mě děláte, nemyslete si, že ne," radovala se viditelně spokojená hvězda, jejíž hity v rádiích v Torontu hrají takřka bez ustání. A není se čemu divit. V Kanadě už totiž vědí, že Lizzo není žádná obézní, twerkující ostuda. Je to velká zpěvačka. A jakkoliv to možná někoho může překvapit, je fakt dobrá!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Končím!" napsala Lizzo. Zpěvačka je obžalovaná ze sexuálního obtěžování (08.04.2024 11:42)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- X Ambassadors se po úspěšné show na Rock for People 2023 vrátí do Česka (03.10.2023 09:41)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: "Unholy" od Sama Smitha a Kim Petras anebo "Du hast" od Rammstein? Pro Lizzo žádný problém (05.03.2023 09:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu