shop.musicserver.cz
Diagnóza: Písničkář, Divadlo Archa, Praha, 8.9.2022

Písničkářství je stav duše. V Divadle Archa bylo pro toto tvrzení důkazů dost a dost

Vydáno: 10.09.2022 16:15 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Jednou poetické, jindy humorné a jindy zase ostře tepající do aktuálních nešvarů. I to je písničkářství. A ačkoliv se jeho podoba s časem mění, představa zpěváka nebo zpěvačky s kytarou zůstává dodnes archetypem a k české kultuře neodmyslitelně patří. Na dostaveníčko v Divadle Archa s názvem Dignóza: Písničkář jich přišla celá řada.

Live: Diagnóza: Písničkář

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 8. září 2022
Vystoupili: Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček, Michal Prokop, Jan Hrubý, NOP, Blondýna, Norbi Kovács, Jaroslav Olin Nejzchleba, Sean Barry, Josef Štěpánek, Jana Infeldová, Ondřej Konrád
Fotogalerie

Hned na začátek je nutno smeknout. Vydavatelství Galén se už dlouhá léta stará o písničkářské dědictví a ve čtvrtek se mu do pražského Divadla Archa podařilo dostat skutečný výkvět domácí tradice tohoto stylu a navrch přidat pár hostů. Byl z toho překvapivě dynamický večer, během něhož se muzikanti střídali v kratičkých, jen párskladbových setech a barvitá ukázka toho, jak variabilní umí písničkářství být.

Diagnóza: Písničkář, Divadlo Archa, Praha, 8.9.2022 - Jiří Dědeček
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Úvod akce patřil zástupci staré gardy, Jaroslavu Hutkovi, který zahájil koncert legendární "Slunečnicí" a poté navázal vyostřeně aktuálními protiválečnými skladbami. Téma Ukrajiny ostatně, z pochopitelných důvodů, rezonovalo celým večer, u Hutky bylo ale manifestováno nejvíc přímočaře. Byly to protestsongy jak vyšité, nicméně bylo tu trochu znát, že publikum si spíše přišlo poslechnout starší věci. Bělovlasého muzikanta celou dobu doprovázela dvojice Josef Štěpánek na kytaru a Jan Steinsdörfer za klavírem, která jinak kytarové aranže provzdušnila a osvěžila.

Oba muzikanti pak v jedné skladbě doprovodili také Ondřeje Konráda, který na pódium vnesl trochu bluesových nálad i mistrovství ve hře na foukací harmoniku. Humorným nadhledem i eleganci ve vystupování bavil Jiří Dědeček, jenž představil i písničky z aktuální desky "Nebudu bydlet v Québecu". Generační i stylový přeryv přišel s nástupem Evy Sukové, která vystupuje pod jménem Blondýna. Úvod patřil dvěma posmutněle zamyšleným básním, v hudební části jejího setu - kde ji doprovodil Norbi Kovács a Jaroslav "Olin" Nejezchleba - vládl ironický nadhled a, proč to tak nenapsat, i punk.

Diagnóza: Písničkář, Divadlo Archa, Praha, 8.9.2022 - Vlastimil Třešňák
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
S nástupem Vlastimila Třešňáka přišla na jeviště další očekávaná legenda. A i tady to byl svým způsobem punk. Mistr samotný, po celou dobu ukrytý ve stínu svého klobouku, nekoncertuje zrovna často, přijel se svým Temporary Quintetem, který byl ale redukovaný pouze na trio. Ve výsledku to ale vystoupení přidalo značný povrch dravosti a nevypočitatelnosti, který vznikne pouze z přirozené nesehranosti muzikantů. Třešňák představil dvě skladby z nové desky "Kiks" a možná je trochu škoda, že nesáhl do staršího repertoáru a neoprášil něco ze slavného "Zeměměřiče", který v těchto dnech vydal právě Galén po letech na dvojvinylu.

Vyzbrojeni čerstvě vydaným CD přispěchali na pódium NOP, nové uskupení zkušených muzikantů. Norbi Kovács, Olin Nejezchleba a Pavel Fischer přivezli průřez ze širokého repertoáru zaznamenaného na novém albu. Došlo na maďarskou a moravskou lidovou, irskou baladu, ale i na vánoční, přesněji řečeno zimní, skladbu, kterou si přišla zazpívat Jana Infeldová z Jananas. A ona čistá radost z hraní, která se podle propagačních materiálů k albu otiskla do jednotlivých skladeb, byla znát i na jevišti. Tuhle trojici, resp. čtveřici, to společně nesmírně baví.

Diagnóza: Písničkář, Divadlo Archa, Praha, 8.9.2022 - Michal Prokop
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Předem neohlášeným překvapením se stal Michal Prokop, který si společně s houslistou Janem Hrubým zahrál dvě skladby. "Bitvu o Karlův most", věnovanou v ten večer zesnulé britské královně Alžbětě II., a "Snad nám naše děti prominou". O posledně jmenované doufal, že už nebude potřeba, v poslední době ji ale příležitostně na koncertech opět hraje a svým důrazem na textové sdělení seděla i do tohoto písničkářského večera. K Hrubému, který na pódiu zůstal, se připojil Sean Barry, mistr ve hře na irskou harfu a společně zavedli posluchače do dávné minulosti a specifických hudebních krajin.

Diagnóza: Písničkář, Divadlo Archa, Praha, 8.9.2022 - Vladimír Merta
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Finále pak obstaral básník s kytarou a (samozřejmě, můžeme se o to hádat) král našich písničkářů Vladimír Merta. Je to právě jeho citace, kterou jsem si vypůjčil do titulku. A z dobrého důvodu. Jeho tezi totiž potvrdilo nejen jeho vystoupení samotné, ale podtrhlo celou atmosféru tohoto vybraného setkání. Slova nemusí pálit jako přesně mířené kulky bez metafor a přesto mohou pálit a zarývat se pod kůži. Merta byl vždycky básník par excellence, jeho písně jsou dlouhým proudem nikoliv samoúčelných metafor, který neukazuje prstem, a problém, či spíše vnitřní stav člověka, pojmenovává naprosto přesně.

Byl to velkolepý večer a jedinečná událost. Pocta jednomu stylu, kterou složila ta největší jména, která tu v tomto oboru lidské činnosti máme. Večer plný radosti, silných slov, ale i humoru, který se asi už nepodaří zopakovat. Někdo by mohl namítat, že některá jména chyběla, ale to už bychom se z rozměru koncertu dostávali pomalu k festivalu. I když, ani to by nebyl špatný nápad...

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: "Pětadvacet na pamětnou" dotazníkem nahlíží do duší výrazné písničkářské generace (30.12.2023 14:00)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Ivan Hlas Trio slaví dvacet let společného hraní novým albem starých písní (11.10.2023 14:35)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: "Morytáty a romance" projektu Iva Cicvárka Živo lákají na spoustu hostů i příběhy ze života (06.01.2023 16:00)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Recenze: Vlastimil Třešňák zve na albu "Kiks" do svého surreálného kabaretu svět (14.11.2022 00:00)
- Fotogalerie: Setkání domácí písničkářské špičky v Divadle Archa v obrazech (10.09.2022 13:46)
- Merta, Hutka, Třešňák a další se potkají na jedinečném koncertě Diagnóza: Písničkář (31.08.2022 15:36)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu