shop.musicserver.cz
Scorpions, O2 arena, Praha, 26.5.2022

Scorpions v O2 areně vyzývali k míru rock'n'rollem

Vydáno: 27.05.2022 09:56 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Němečtí veteráni Scorpions sice před lety ohlásili svůj definitivní konec, své slovo ale naštěstí pro fanoušky nedodrželi. Letos vydali novou desku "Rock Believer", se kterou vyrazili na velkolepé turné. Jednou ze zastávek byla i pražská O2 arena a my tam nemohli chybět.

Live: Scorpions

místo: O2 arena, Praha
datum: 26. června 2022
support: The Agony
setlist: Gas in the Tank, Make It Real, The Zoo, Coast to Coast, Seventh Sun, Peacemaker, Bad Boys Running Wild, The Language of My Heart, Send Me an Angel, Wind of Change, Rock Believer, Tease Me Please Me, New Vision, Blackout, Big City Nights, Still Loving You, Rock You Like a Hurricane
Fotogalerie

Spoustu CD a vinylů z rozsáhlé diskografie Scorpions, včetně novinky "Rock Believer", si můžete koupit v našem shopu.

Scorpions, O2 arena, Praha, 26.5.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Návrat fanoušků do klubů a hal není tak snadný, jak jsme všichni doufali, a ani O2 arena nebyla na vystoupení evropské hardrockové legendy úplně zaplněná, byť k tomu neměla daleko. Skladba návštěvníků byla každopádně předvídatelná, jádro tvořili starší rockeři v džínových bundách s nášivkami Iron Maiden, Judas Priest nebo právě Scorpions. Ale našla se i celá řada mladších ročníků, dokonce i těch náctiletých, kteří si hrdě kupovali kapelní merch.

Večer otevíral dívčí kvartet The Agony. Předkapela byla vybrána z ankety, kdy ji do užšího výběru společně s dalšími několika formacemi vybrali fanoušci, ze kterých si pak tyto holky vybrali už samotní Scorpions. Porazily třeba i populární rockery Krucipüsk, kteří se do ankety rovněž přihlásili. Pro The Agony tak jde o ohromný úspěch, který si muzikantky na pódiu náležitě užily.

Jejich téměř půlhodinový set měl docela šťávu. Poctivý hardrock klasického střihu s přesahem do metalu přítomné bavil a cenil výrazné kytarové riffy. The Agony jsou sice hlavně klubovou formací, ale s velikostí O2 areny si poradily více než dobře a svou úlohu splnily znamenitě.

Scorpions, O2 arena, Praha, 26.5.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Scorpions začali s německou precizností přesně na čas. Po stržení opony s logem kapely se vtipně objevila další s nápisem "Are You Ready To Rock?". Za ní už se ale skrývaly skutečně hlavní hvězdy, kteří hned zkraje daly ochutnat z nové desky "Rock Believer". Skladba "Gas in the Tank" je nejtvrdším kouskem novinky a na rozjezd koncertu dobrou volbou. Nicméně konzervativní fanoušci nové písně příliš nevítali. Alespoň jejich reakce byla spíš vlažnější.

Společně s první písní si ale diváci mohli užít ohromné obrazovky s trochu kýčovitou, ale velice efektní grafikou, která se s každou skladbou měnila. Hned s otevírákem jsme tak mohli sledovat obřího digitálního škorpiona klapajícího klepety do rytmu bicích Mikkeyho Dee.

Kapela kromě "Gas in the Tank" zahrála další čtyři novinky rozházené po celé délce setlistu. Nechyběly ani singly "Peacemaker" nebo titulní "Rock Believer". Úsměvný moment nastal při akusticky zahrané "The Language of My Heart", kterou kapela do svého programu zařadila teprve podruhé. Zpěvák Klaus Meine se totiž krátce po jejím začátku zasekl a zapomněl text. S úsměvem se fanouškům omluvil s vysvětlením, že se jedná o novinku. I ti nejzkušenější rockeři se holt někdy spletou.

Scorpions, O2 arena, Praha, 26.5.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Podruhé už to klaplo a poklidná balada přenechala prostor jednomu z největších hitů formace "Send Me an Angel", který si zazpívala i celá aréna. Další hit "Wind of Change" pak kapela věnovala Ukrajině, a dokonce v její prospěch pozměnila text. Na obrazovkách se na závěr objevil symbol míru ve známých žlutomodrých barvách.

Ještě než došlo na dva přídavky, v podobě další balady "Still Loving You" a samozřejmě hymny "Rock You Like a Hurricane", střihl si výtečné sólo nejdříve basák Paweł Mąciwoda, ale především bubeník Mikkey Dee, který řádil na pódiu dobrých patnáct minut.

Pokud Klaus Maine a jeho parta ten den sledovala hokejovou prohru Německa s naší reprezentací, na jejich výkonu to nebylo znát. Nechyběly osvědčené recepty v podobě svíticí české vlajky, několika slov v naší řeči či projevení úlevy nad koncem pandemie. Kytarista Rudolf Schenker navíc kromě svého instrumentálního řádění potěšil tričkem z našeho hlavního města.

Scorpions, O2 arena, Praha, 26.5.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Scorpions, i přes možná trochu chladnější publikum, odehráli povedený koncert. Sama kapela se snažila, běhala po pódiu, burcovala fanoušky a klacky pod nohy jim neházel ani zvukař, který v někdy komplikované O2 areně odvedl dobrou práci. Po devadesáti minutách se divák mohl odebral domů s pocitem, že viděl kus rockové historie a slyšet hity, které nestárnou. A asi ani nezestárnou, přestože některé z nich brzy oslaví půlstoletí.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Judas Priest zvou v novince "Crown of Horns" do studia (04.02.2024 15:59)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu