shop.musicserver.cz
Lucie Redlová - Lidová Redlová

"Lidová Redlová" je upřímná oslava muzikantství

Vydáno: 16.05.2022 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: Kateřina Mátlová

Pokud jste někdy byli na festivalu v Banátu, určitě jste zažili tu nestrojenou lásku k hudbě a s ní spojené veselí Lucie Redlové. Všechny ty noční pařby, zpívání a hraní táborákových písní U Medvěda nebo kdekoliv jinde. A přesně tahle bezbřehá muzikantská radost tryská z její aktuální desky "Lidová Redlová".

9/10

Lucie Redlová - Lidová Redlová

Vydáno: 13.5.2022
Celkový čas: 30:31

Skladby: Vodo moja, Já su od Lidečka, Za co Bože za co, Kamarádko moje, Fialečka, Pojďme spať, Prší déšť, Rozmilý, Vdávala bych sa, Hudci, Horehronka

Vydavatel: Indies Scope Records

Lucie Redlová je všestranná muzikantka se širokým záběrem. Je to jedna z těch umělkyň, které hrají a zpívají fakt pro radost. To, že svůj život opravdu žije hudbou, moc hezky propojila s posluchači i v době lockdownu. Tenkrát ze svého bytu pořádala pravidelné tematické streamovací večery. Jednou hrála Pink Floydy, jindy The Beatles, vánoční koledy, dětské písničky nebo skladby skupiny Buty.

Teď se po mnoha letech, kdy se věnovala převážně své folk-rockové tvorbě, oklikou vrátila někam ke svým začátkům ve skupině Docuku a připravila desku lidovek, ať už skutečných původních nebo nově napsaných písní, které lidovky připomínají. A deska "Lidová Redlová", kterou si můžete koupit na našem shopu, nádherně ukazuje, že v rodině Redlů je ten folklórní odkaz zakořeněný silně.

Redlová má spolu se svými spoluhráči a hudebníky, co se na nahrávce podíleli, tedy zejména s Jiřím Hradilem (Lesní zvěř nebo Tata Bojs), nesmírný cit pro tento žánr. Což není úplně samozřejmé - lidová píseň se dá necitlivě zcela znásilnit, dá se z ní udělat hrůzostrašná odrhovačka nebo patetická konzerva. A ještě těžší je napsat současnou skladbu tak, aby si člověk myslel, že je tu odnepaměti. A hlavně aby nevyzněla banálně, blbě a prvoplánově. Nic z toho se ale na "Lidové Redlové" nestalo.

Nejpozději v prosinci, když se jako druhý singl z alba na youtube objevila modlitba za řeku Bečvu "Vodo moja", muselo být všem jasné, že chystaná studiovka bude dost zásadní událost. Písnička pak úspěšně bodovala v různých rozhlasových hitparádách, video vzniklo za pomoci krátkých sekvencí, které Redlové poslali přímo její posluchači oslovení výzvou na facebooku. S kamarády jsme si tenkrát říkali, že to je v Luciině repertoáru podobně silnej zásek, jakým byla píseň "Na Lhotách" z druhé desky "Křižovatka".

A podobně silně dopadly i další kusy. Ty, ke kterým Redlová psala sama i texty, jsou často nebývale osobní a vzpomínají její předčasně odešlé muzikantské kamarády. "Kamarádko moje" směřuje k Jitce Šuranské, s níž Redlová hrála v projektu MDŽ. "Hudci" odkazují k "Osudové" Davida Stypky, písni, v níž zpíval: "Špatně skončím, nenajdu-li života smysl aspoň v půli, na mém pohřbu hudci duli." A právě ty oslovuje Redlová ve své skladbě. V obou případech, věnovaných zesnulým kamarádům, jde vlastně o jednoduché texty s nesmírně těžkými slovy a vzpomínkami. A je z nich cítit upřímnost, velké přátelství, ale i smíření se s těmi těžkými osudy.

Redlová umí ale i tu druhou, nebolavou polohu, což je nejlépe znát v závěrečné "Horehronce". Tuhle slovenskou lidovku vydala už na albu "Meziřečí" s kapelou Docuku v roce 2004. Původně ji zpěvačku naučila babička z otcovy strany, která pocházela z dědiny Valkovňa nedaleko od pramene Hronu.

"Lidová Redlová" je velká oslava muzikantství postavená na našich lidových kořenech. Nové úpravy Jiřího Hradila těm starým skladbám pomáhají, díky tomu tvoří deska krásnej kompaktní celek. A Lucii Redlové to v této podobě náramně sluší. Myslím, že jsme svědky jednoho z nejdůležitějších kroků její hudební kariéry. Kroku logického, k němuž směřovala vlastně vždycky. Ale ty cesty si musela projít, aby do něj dozrála.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Video: Lucie Redlová a Mejla Basel stvořili působivý klip "Prší déšť" (04.05.2023 10:21)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Billie Eilish Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu