shop.musicserver.cz
Eddie Vedder - Earthling

Čekání na novou sólovku Eddieho Veddera se vyplatilo. "Earthling" je vynikající album, které má duši

Vydáno: 21.02.2022 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Loudwire

Jedenáct let uplynulo od chvíle, co Eddie Vedder z Pearl Jam vydal svou poslední sólovou desku. Za tu dobu stihl se svou domovskou kapelou pustit do světa dvě alba, nyní ovšem došel čas na nový materiál pod vlastním jménem. Na "Earthling" se obklopil špičkovými muzikanty - a výsledek je rovněž špičkový.

9/10

Eddie Vedder - Earthling

Vydáno: 11.2.2022
Celkový čas: 48 minut

Skladby: Invincible, Power of Right, Long Way, Brother the Cloud, Fallout Today, The Dark, The Haves, Good and Evil, Rose of Jericho, Try, Picture, Mrs. Mills, On My Way

Vydavatel: Universal

Se sólovou diskografií Eddieho Veddera, tedy frontmana Pearl Jam, to vlastně nikdy nebylo zas tak jednoduché. Ani jedna z jejích položek vlastně nebyla úplně klasicky střiženým albem. Nejblíž k tomu má asi kolekce "Ukulele Songs" (2011), ale ta už svou formou prostě vybočovala. A zbývající "Into The Wild" (2007) je filmovým, ač písničkovým - a skvělým - soundtrackem.

A teď je tu "Earthling", čistokrevné rockové dílo, které se na jedné straně napájí z americany a z té druhé zpracovává divokou punkovou energii. Jako by tady dal autor prostor oběma svým tvářím, té písničkářské i té grungeově rockové. A kupodivu to k sobě ladí velice dobře. Obě tváře totiž spojuje jedna duše, která se třináctkou skladeb prolíná.

Vedder dal na natáčení "Earthling" dohromady tým, který lze jen těžko neoznačit slovem snový. Jeho jádro totiž tvoří sestava Chad Smith za bicími a Josh Klinghoffer s kytarou, tedy muzikanti pevně (minimálně po jistou dobu - v případě druhého jmenovaného) spjatí Red Hot Chili Peppers. Na baskytaru si zahrál Andrew Watt, který nahrávku rovněž produkoval a který má ve svých jednatřiceti letech za sebou spolupráci s Ozzym Osbournem či Miley Cyrus a doma na polici dokonce Grammy. Mohlo tohle vůbec dopadnout špatně? Nemohlo a nedopadlo.

A to jsme ještě nemluvili o hostech, kteří se na albu mihnou. Ringo Starr si zabubnoval v songu "Mrs. Mills", který má v sobě nepřeslechutelný beatlesovský vibe. Lehce připomene něco mezi "She’s Leaving Home" a "Eleanor Rigby", a dokonce se v něm zpívá: "Than Mr. John, Miss Madonna played by Paul." Rozdivočelou harmonikou přispěl do "Try" Stevie Wonder, ozvěny muziky Toma Pettyho přidal do písně "Long Way" jeho dlouholetý klávesák Benmont Tench a konečně je tu sir Elton John se skvělým klavírem i nadšením, s nímž se opírá do duetu "Picture".

Hosté jsou ale (respektive měli by být) jenom koření a i tady tomu tak je. Stále je to jasně a nezpochybnitelně počin Eddieho Veddera. On je tím leaderem už od prvních vteřin. Ty patří výseku mluvené komunikace, která může být mířena jak směrem k muzikantům ve studiu, tak k nám samým: "Slyšíme se? Jsme připraveni ke startu?"

A pak už je to jízda, kterou táhne dopředu sytý zpěvákův baryton s nedbalou výslovností a jeho kolegové. Ti přitom s vervou vystupují ze svých naučených postupů - obzvláště je to znát u členů Redhotů Smitha a Klinghoffera, na úsporných bicích nebo průzračně čirém kytarovém sólu v singlové "Long Way".

V textech se Vedder stává vypravěčem v té nejlepší tradici amerických rockových písničkářů, Springsteena, McLeana i Dylana. Je upřímný, když zpívá o prokleté lásce, uvěřitelný v přemítání o tom, že pořád hledáme něco, co nás přesahuje, ostře kritický ke zlu, jež je v lidech obsaženo.

Skladby jako "The Haves" by se neztratily na soundtracku "Into To Wild", podstatná část dalších (zejména po sobě jdoucí dvojice "Good And Evil" a "Rose of Jericho") jako by vypadla z některých z posledních řadovek Pearl Jam. Vedder citlivě dávkuje tvrdost i jemnost, hned v několika případech hrubé sloky prosvětlí nečekaně melodický refrén ("Power of Right", "The Dark") na ploše jedné písně. Tato rozpolcenost mezi dvě nálady nikterak nepůsobí proti soudržnosti desky, všechno to kupodivu drží pohromadě výborně.

Slabý moment těžko pohledat. Snad jen závěrečná "On My Way", která pracuje s reminiscencí "Long Way", trochu vyšumí, respektive nezatne se tak hluboko jako předchozí kusy. Ale ono to tak nejspíše mělo být. Rámec, který nahrávce poskytuje úvod "Invincible" a finále "On My Way", je zřejmý - start k výšinám, hudebním barvám a lidským příběhům (ostatně onen titul "Earthling", pozemšťan, je velmi pádný a album tematicky pevně ukotvuje) a nakonec klidné přistání, po němž se předchozí zážitky rozptylují do mlhy zapomnění…

"Earthling" je svým způsobem překvapivé dílo. Po prvních singlech "Long Way" a "The Haves" to vypadalo, že se Eddie Vedder vydá cestou poklidné americany a rozjímavého přemýšlení. Že by snad chtěl stárnout? Chyba lávky - v tomhle chlápkovi je dravosti stále dost! Nebojí se být ostrý a kritický, ale zároveň dal svému vypravěčství novou podobu. Někdy se dlouhé čekání vyplácí. Tohle je přesně ten případ.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu