shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Umami" Ewy Farne

Makrorecenze "Umami" Ewy Farne

Vydáno: 07.01.2022 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: EwoluZone s.r.o.

Ewa Farna na své nové desce "Umami" pracovala dlouho, předlouho. Ještě před jejím vydáním celým mediálním prostředím zarezonoval singl "Tělo" a výsledné album rozhodně nezklamalo. Jak se ale na její novou kolekci dívají různí redaktoři musicserveru v naší makrorecenzi?

Ewa Farna - Umami
© EwoluZone s.r.o.
Snad proces tvorby žádné desky nebyl pod drobnohledem tak moc jako u novinky Ewy Farne. Místo toho, aby si nechala napsat písničky na míru, ponořila se do skládání a nahrávání sama, za pomoci mnoha spolupracovníků, ale se snahou otisknout do "Umami" co nejvíce sama sebe. Podle kolegy Pepy Martínka, který dal v hlavní recenzi hodnocení 8/10 se jí to rozhodně povedlo: "Stejně jako kdysi coby dětská hvězda vyplnila pomyslnou díru na trhu, také nyní přichází s něčím, čeho je u nás momentálně nedostatek - s ambiciózním, současně znějícím a na obsah nerezignujícím popem zpívaným výraznou ženskou osobností. A dokonce v češtině."

Další čtyři redaktoři musicserveru se v makrorecenzi jeho hodnocení přiblížili jen v jednom případě. Jedna osmička, jedna šestka a dvě pětky dávají v průměrném hodnocení čistou šestku a dávají znát, že Ewina osobní a vypiplaná deska nemusí rozhodně sednout každému. A pro někoho je i její maximum prostě málo.



Jan Trávníček - Je libo trochu toho současného popu? A navíc ještě s mozkem? (8/10)
Vztah k interpretce: Mám její hudbu rád od první desky, jsme skoro stejně staří a koncert se symfonickým orchestrem je z čistě hudebního hlediska to nejlepší, co jsem od jakéhokoliv domácího umělce dosud viděl. Rád připomínám, že je možná jediná zpěvačka, která umí zazpívat "I Will Always Love You" stejně jako Whitney Houston. A miluju její smysl pro humor!

Čekání se vyplatilo. "Umami" je nejlepší česky zpívaná popová deska posledních let. Produkčně je naprosto brilantní, zní úplně jinak, než byste čekali, každá skladba má svůj vlastní zvuk, nic nechybí ani nepřebývá. Aranže jsou plnokrevné, stojí na reálných nástrojích a dýchají životem. Texty jsou osobnější, než bývalo zvykem a jsou tzv. o něčem. Technicky umí Farna zpívat lépe než konkurence a na desce se to nebojí ukázat. Snad jen Gábina Gunčíková by s ní mohla soupeřit, ta má ale cílovku jinde. Do rádií by mohlo jít cokoliv a pozvedlo by to úroveň středního proudu. Třeba takové "Ztraceno" v překladu" zní jako něco od Duy Lipy, takže by klidně mohlo být dalším singlem.

Když "Umami" doposlouchám, mám chuť si ji pustit znovu, a to se mi často nestává. Je její nejlepší. A i tak si myslím, že Ewa má svůj kariérní vrchol ještě před sebou, proto si bodově nechávám rezervu pro příště. Když píšu tyto řádky, ještě nemáme ani odhlasováno, přesto si troufnu tipnout, že domácí sekci nejlepších alb 2021 podle musicserveru "Umami" ovládne. A Anděly taky. Tak schválně.


Hana Bukáčková - Ewina nová deska mě i přes svoji osobitost nechává chladnou (6/10)
Vztah k interpretce: Ewu mám ráda, líbí se mi na ní její spontánnost.

Ewa dospěla v respektovanou zpěvačku. Na nové desce je inovativní, rozkročená do více hudebních směrů, koketuje třeba i s gospelem. Je také osobnější, textově se opírá do sebe a svých chyb, hraje si hlasově a hudebně zní moderně. Možná budu jednou z mála, ale nahrávka mě po prvním poslechu nijak zvlášť nezaujala, ani jsem neměla chuť si ji pustit znovu. Ewu jako zpěvačku respektuju a dle mého patří k tomu nej, co naše scéna nabízí. Je živelná, pohotová a upřímná. Ale přijde mi, že se na této desce její pěvecké kvality vytrácejí, což je škoda. Často spíš recituje, než zpívá. Chápu, že se snaží jít s trendy, ale i když textově jde víc k sobě, mě svým zpracováním k sobě nepustila. "Umami" znamená pátá chuť, já jsem však nové Ewě na chuť moc nepřišla. Novinka mi bohužel přijde krapet překořeněná a na mě asi moc chuťově výrazná. Asi si na ni musím zvyknout, i na to, že Ewa už není holčičkou, ale ženou s názorem.


Jiří V. Matýsek - Upřímná ukázka moderního popu, které podráží nohy texty (5/10)
Vztah k interpretce: Obvykle plavu v poněkud jiných stylových vodách, nicméně je třeba se udržovat v obraze.

O desce "Umami" Ewy Farne se mluvilo jako o jedné z nejzásadnějších nahrávek, které u nás v roce 2021 vyšly, jedné z těch, které budou ve výročních žebříčcích figurovat hodně vysoko. To je dost dobrý důvod k tomu podívat se jí na zoubek. Po opakovaném poslechu mi ale nezbývá než jen povzdech: Pokud je "Umami" vychvalovaným albem, asi má český pop laťku hodně nízko. Jasný propadák to nicméně není, pár světlých chvil se najde.

Farne se podařilo nahrát album, které zní aktuálně a moderně - to je první jasný klad. Tím druhým je výrazně autorské pojetí nahrávky. Farna zpívá o tom, co je pro ni aktuální, chvályhodně otevírá některá dosud na okraj odstrkovaná témata (singly "No ne" a "Tělo"), je bytostně upřímná ve zpovědních skladbách typu "Verze 02" nebo "Umamy (Kořeny a křídla)". Zpívá takříkajíc o něčem, což tuzemskému, česky zpívanému popu poněkud schází (čest výjimkám, samozřejmě). Jenže tahle osobní témata, kterých je album plné, halí do textů, které bijí do uší vyprázdněnými frázemi a rýmy, které doslova bolí. A hloubka sdělení se rozplývá ve formě. Tady chybí nějaké kritické oko, které by texty dokázalo zahladit a zbavit je alespoň těch nejočividnějších lapsů. "Umami" chce být o textech, o sdělení - a právě tam to nejvíce skřípe.

Pro samotnou interpretku je novinka nicméně nahrávkou, na které vykračuje dále, chce nabídnout přesah a pop s obsahem. Je nejsilnější v momentech klidu, tam, kde se obrací sama do sebe, nikoliv když skrze svou optiku pojmenovává šířeji platnou problematiku. Koneckonců, několikrát se vrací motiv jakési sebejistoty a nakonec ze skladeb stejně vyplyne to, že všechno dopadne tak, jak má. A to na mě moc sebejistě nepůsobí. A podobně rozpolcená je i samotná deska. Má nakročeno, ale do cíle přes veškerou snahu nedojde.


Milan Menčík - Čím blíž je mi Ewa jako člověk, tím vzdálenější je mi hudbou (5/10)
Vztah k interpretce: Znám a sleduju celou její tvorbu od první desky po současnost.

Ewu Farnou sleduji od naprostých začátků její kariéry. Už během turné k albu "Ticho" jsem postával v Třebíči za hordou pištících teenagerů a zvukařem a se zájmem sledoval tu energickou holku z polského pohraničí. Vždycky mě bavila barva jejího hlasu, spousta jejích písniček, líbí se mi jako žena, její osobnost staví na hlavu všechny trendy o nemožnosti propojení aktivní kariéry s rodinou, neschovává se za hradbu PR marketérů.

Bohužel už na předchozí řadovce "Leporelo" jsem nenašel krom titulní moc dalších dobrých písniček. V mezidobí si některé singly typu "Všechno nebo nic" či "Boky jako skříň" ke mně cestu našly, nová deska však uhýbá někam do směrů, které jsou mi na hony vzdáleny. Současný (obzvlášť zahraniční) pop je pro mě častokrát beztvarou přeprodukovanou hmotou bez chuti a zápachu, kde chybí to nejhlavnější - opravdu nosná melodie. Na desce "Umami" jsou naprosto uvěřitelné texty a silná témata, která častokrát cílí na dřeň. Farna je v takové pěvecké formě, že strká celou domácí scénu (snad s výjimkou Lucie Bílé) úplně do kapsy, ale kromě singlu "Verze 2.0" tam není jediná skladba, která by mi po několika posleších vlezla do hlavy. Vůbec nic dalšího na ní mě neláká si tu desku pouštět znovu a stále dokola, jak je tomu třeba u jejího v roce 2020 vydaného vinylu "Live at O2 Universum". To je úplně jiná písnička.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)
- Ewa Farna oslaví třicetiny ve vyprodané O2 areně (09.10.2023 09:28)
- Video: Ewa Farna si vede svou - "No a co" (18.09.2023 14:28)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu