Midnight Oil v "Raising Seas" poukazují na zásadní problémy, agitují ale možná až příliš přímočaře

12.11.2021 07:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Jan Kuča

Australané Midnight Oil vždycky patřili k těm kapelám, které se nebály vyjádřit svůj názor. Jejich velkým tématem byla ekologie, ale na rozdíl od kecalů, kterých bych se mezi muzikanty našlo nemálo, dokázali přejít od slov k činům - například jejich frontman Peter Garrett byl taky poslancem a hlavně ministrem životního prostředí. Po ukončení jeho politické kariéry se Oils vrátili na pódia a nakonec vloni vydali album "The Makarrata Project", které se vracelo se k dalšímu oblíbenému tématu, vztahu Australanů k domorodému obyvatelstvu.

A vypadá to, že polevit nechtějí a jejich názorovou ostrost léta neotupila. Na světě je totiž nová skladba "Raising Seas", která rozhodně ne nezáměrně vyšla ve chvíli, kdy se světoví lídři potkali v Glasgow a řešili, jak bude dál pokračovat boj se změnami klimatu. A ve svižném rockovém songu, přesně ve snadno rozpoznatelném duchu Midnight Oil, členové formace agitují za změnu a ukazují na mocné tohoto světa, že nekonají. Připomínají hrabivost, popírání klimatu, nadšeně poskakující burziány na Wall Street - a proti tomu staví obrazy stoupajících oceánů a zvyšující se teplotu.

Argumentace postavená na střetu starší a mladší generace, pravda, není příliš hluboká - a doprovodný klip, který vlastně přesně odpovídá tomu, co zaznělo výše, jen přidává záběry na kapelu -, ale v čase nouze není na diskuze (očividně) čas.

Hudebně je to bezesporu podařené a chytlavé, na druhou stranu, u Midnight Oil jsme si zvykli, že umějí i víc než jen přímočaré agitky. A tím nikterak nezpochybňuji to, na co tihle Australané poukazují.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY