shop.musicserver.cz
Startuje XI. ročník hudebních cen Vinyla: koncerty, přednášky a nově i workshopy Vinyla Academy

Startuje XI. ročník hudebních cen Vinyla: koncerty, přednášky a nově i workshopy Vinyla Academy

Vydáno: 15.09.2021 13:13 v sekci Novinky - Milan Menčík | foto: Vítek Bedrna
Nejen nominace umělců a vyhlášení vítězů během slavnostního večera patří k hudebním cenám Vinyla, které loni oslavily deset let. Od září do prosince v rámci Průběžného festivalu Vinyla proběhne celkem osm přednáškových a koncertních večerů a nově se pod hlavičkou cen uskuteční také tři bloky workshopů Vinyla Academy. O své zkušenosti se podělí hudební publicisté Pavel Turek a Miloš Hroch, muzikant a majitel bookingové agentury Prokop Holoubek nebo zvukař a producent Michal Amák Šťastný.

Průběžný festival Vinyla v brněnském Kabinetu Múz odstartovala v úterý 14. září přednáška laureátů Ceny Jany Apačky Grygarové, Anety Martínkové a Radima Lisy, spojená s koncerty současných nadějných mladých umělců Yasminy Melliti, Čaby Lacigy a Najxlise. Následovat bude 23. září na tomtéž místě křest knihy "Všechny kočky jsou šedé" od publicistů Karla Veselého a Miloše Hrocha, které doplní koncerty Ursuly Sereghy a Talk = Trouble. V říjnu jsou v plánu koncerty Billow a Severního nástupiště a dvojkoncert Martina Kyšperského a Davida Pomahače (na snímku), na listopad se chystá speciální večer labelu Divnosti, jenž loni získal ocenění Počin roku. Dále na festivalu vystoupí také loni Deskou roku oceněná kapela Tábor, která zahraje společně s Kalle, nebo skupiny Tamara, Bibione, Vole a Bahratal.

"Hudební ceny Vinyla nejsou jednorázovou událostí spojenou pouze se slavnostním večerem v Praze. Ceny Vinyla chápeme jako celoroční platformu na podporu autorské hudby. Letos jsme spustili Vinyla Academy, sérii workshopů, na nichž hudebníkům/cím, hudebním manažerům/kám a publicitům/kám zprostředkujeme setkání s inspirativními osobnostmi české (nezávislé) scény," říká jeden z koordinátorů Vinyly Pavel Uretšlégr.

Všechny workshopy se uskuteční v Praze. První z workshopů vedený lektory Prokopem Holoubkem a Zdeňkem Neusarem je zaměřený na booking, management a PR a proběhne 16. října v prostorách Pracovny na pražském Žižkově. S různými přístupy ke psaní o kultuře zájemce v tomtéž prostoru 6. listopadu seznámí hudební publicisté Pavel Turek a Miloš Hroch. Na třetí z workshopů zaměřený na produkci a natáčení hudebního alba zve 21. listopadu do prostor studia Golden Hive respektovaný zvukař a producent Michal Amák Šťastný. Workshopy jsou zdarma, mají však omezenou kapacitu. Přihlášky posílejte na e-mail tomas@vinyla.cz.

Jedním z hlavních cílů organizátorů Vinyly je zařazování hudby do širšího společenského kontextu, poukázání na kvalitní hudební produkci a stírání hranic mezi mainstreamovou a alternativní hudbou. Umělci nominovaní za rok 2021 budou ohlášeni v první polovině prosince. Už na začátku listopadu ale bude možné nominovat nejzajímavější (nejpřínosnější) publicistické počiny autorů a autorek do 27 let v rámci Ceny Jany Apačky Grygarové, která loni doplnila hlavní kategorie deska, objev a počin roku.

"Cena pro mladé publicisty a publicistky se v loňském prvním ročníku setkala s velkým ohlasem, a proto se stává pevnou součástí aktivit Vinyly. Jelikož vyzýváme k hlasování ty hudební novináře a novinářky, kteří dokáží psát o hudbě s přesahem, připadá nám důležité zároveň ukázat, co se rozumí kvalitní publicistikou, a tu v nejmladší generaci reprezentují právě laureáti/ky Ceny Jany Apačky Grygarové. Zasvěcená a empatická reflexe je nezbytná především pro samotné tvůrce hudby, aby se mohli posouvat dál," uzavírá za organizátory cen Tomáš Grombíř.

Přednášky a koncerty v brněnském Kabinetu Múz

14. 9. Přednáška Anety Martínkové a Radima Lisy, Yasmina Melliti, Čaba Laciga, Najxlis
23. 9. Křest knihy Všechny kočky jsou šedé + Ursula Sereghy a Talk = Trouble
7. 10. Billow, Severní nástupiště
21. 10. Kyšperský, Pomahač
2. 11. Divnosti label večer (Pris, Něco Něco, Parta vynikajících lidí)
18. 11. Tábor, Kalle
24.11. Tamara, Bibione
21. 12. Vole, Bahratal

Workshopy Vinyla Academy v Praze:

16. 10. Booking, management a PR (Prokop Holoubek a Zdeněk Neusar, Pracovna, Praha-Žižkov)

Máte skvělou kapelu, ale novináři a fanoušci se o vás nezajímají, přestože jste přesvědčení, že vaší muzice nic nechybí? Pojďte se společně zamyslet, jestli něco neděláte špatně. Probereme, jak vám k růstu pomůže booking agent/ka či dobře nastavené PR.

6. 11. Hudební (kulturní) publicistika (Pavel Turek a Miloš Hroch, Pracovna, Praha-Žižkov)

Kritizovat umí každý. Recenze, kritika, komentář, profil rozhovor plus další žánry a postupy z ranku psaní o hudbě a tančení o architektuře představí dva etablovaní publicisté. Účastníci se seznámí s různými přístupy ke psaní o kultuře a také si vše prakticky vyzkouší.

21. 11. Produkce & natáčení alba (Michal Amák Šťastný, Golden Hive Studio)

Jak natočit originální desku? Desku lze dnes nahrát a vydat doma. Proč ale pracovat se zkušeným producentem? Jak probíhá hledání osobitého zvuku? Jak se připravit na vzájemnou spolupráci? Co dokáže dobrý producent poznat z demo nahrávky?

Bližší informace o hudebních cenách Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování naleznete na www.vinyla.cz.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Výsledky třináctého ročníku hudebních cen Vinyla: Toyota Vangelis, Klara Wodehn a iniciativa Nadšením nájem nezaplatíš (06.03.2024 22:31)
- Na slavnostním večeru cen Vinyla zahrají Toyota Vangelis, Petra Hermanova, Anna Vaverková a Klara Wodehn (22.02.2024 14:37)
- Třináctý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace (06.01.2024 15:33)
- Vinyla hledá talentované elektronické producenty*ky a hudební publicisty*ky (24.11.2023 07:53)
- XIII. ročník cen Vinyla expanduje do dalších regionů, kurátoruje dvě desítky koncertů a vzdělávacích akcí (19.09.2023 19:53)
- Na oslavě 150. vydání magazínu Full Moon zahrají Amelie Siba, Fvck_Kvlt a Kalle (14.09.2023 17:47)
- Festival Pop Messe přidává nová jména! Do Brna dorazí Spiritualized, Tommy Cash, Kokoko!, Mareux, Gilla Band, Kode9, Berlin Manson, Kalle a mnoho dalších (10.05.2023 16:58)
- Fotogalerie: Kalle v olomouckém Jazz Tibet Clubu pohledem objektivu (06.05.2023 18:15)
- Ceny Vinyla vydávají kompilaci složenou z tracků finalistů výzvy Bastl Electronic Tracks (22.04.2023 10:39)
- Výsledky XII. ročníku hudebních cen Vinyla: Tomáš Niesner, Mat213 a festival Pop Messe (23.02.2023 11:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu