shop.musicserver.cz
Žive: BTS - Fix You (Coldplay Cover) (MTV Unplugged) (verze č. 2)

BTS přezpívali "Fix You" od Coldplay. Fanynkám se líbí, nám nikoliv (verze č. 2, nová a lepší)

Vydáno: 28.02.2021 11:36 v sekci Video - David Věžník | foto: BTS / MTV
Zvláštní doba si žádá zvláštní činy. A tak (poprvé na musicserveru a dost možná i poprvé v historii hudební publicistiky) předkládáme čtenářům druhou verzi již jednou vydaného článku. Pod textem o BTS a jejich živém provedení písně "Fix You" od Coldplay (stejně jako pod sdílenými posty na našem instagramu a twitteru) se totiž strhla taková smršť nesouhlasných komentářů, že jsme si řekli, že to zkusíme znovu a lépe. Budeme přitom přímo reagovat na vybrané diskutující a ctít jejich požadavky na správnou podobu hudební publicistiky. Následné názory opět vyhodnotíme, a bude-li třeba, připravíme další verzi. Pak debatu znovu projdeme, a bude-li třeba, ... My vás zkrátka posloucháme. Fixujeme.


Verze č. 2

Série koncertů MTV Unplugged zažívala svůj největší úspěch zhruba před třiceti lety, v podobě franšíz ale přežívá dodnes.

("Okay so here in Czech [sic] they are now racism [sic] too." - jhopexjin, Instagram) Nejnovějším přírůstkem do odpojených vystoupení je set jihokorejského boybandu BTS.

Chlapci jej natáčeli v Soulu a výsledek svým fanynkám a fanouškům představili v úterý. Kolegové ze zahraničních médií si všímají především toho, že hity jako "Telepathy" či "Dynamite" se dočkaly spíše jemných a něžných podob než těch typických akustických, které pořad proslavily.

Večer ovšem ozvláštnila i jedna coververze - BTS se pokusili zazpívat píseň "Fix You" od Coldplay.

("Zkuste příště nasadit alespoň trochu profesionality a předstírat, že podáváte objektivní názor." - Anonym) ("Od portálu, co informuje o novinkách o HUDBĚ bych čekala nějakou objektivitu a respekt vůči umělcům, nikoli neprofesionální podání názoru." - Nikola) ("Jako žurnalista s 15 lety praxe by jste [sic] měl zvládnou napsat objektivní článek." - Lucie) Objektivně je nutno vyzdvihnout fakt, že video trvá pět minut a jedenáct sekund, na YouTube bylo zavěšeno 24. února 2021 a k sobotnímu večeru mělo více než čtrnáct a tři čtvrtě milionu zhlédnutí. Respektovaná formace v něm obvyklé, náročné (!) taneční choreografie nahradila sezením na židlích. Atmosféru scény dotvářejí zejména zadní reflektory. Členové septetu, oděni v oblecích a svetrech šedých odstínů, zpívají většinou jeden po druhém, jen ve vybraných pasážích skladby pějí ve dvojicích. Režie: Neuvedeno.

("Měla by se ocenit snaha korejsky mluvících chlapců o přezpívání tak nádherné balady." - Lucie) Mnohé fanynky oceňují hlavně snahu korejsky (not racism, jhopexjin, okay?) mluvících chlapců o přezpívání písničky, jež je ve variantě z roku 2005 neskutečně silná a emotivní. ("Přijde mi taky směšné, že kompletně ignorujete a neinformovali jste, jaký úspěch tento cover měl jak u GP, tak i u samotné kapely." - Nikola) Video zaznamenalo výrazný úspěch nejen u GP (ať už to je cokoliv), ale i u samotné kapely Chrise Martina. Na YouTube síti má 1,5 milionu palečků nahoru a pouze 21 tisíc palečků dolů.

("Kdyby aspoň tenhle článek zrcadlil názor většiny, ale ani to není pravda." - Anonym) Subjektivně se však k nelibosti A.R.M.Y. musím přiklonit k marginální menšině jednadvaceti tisíců uživatelů zmíněné sociální sítě a tento výstup označit jako nelíbí. ("Člověk, který hodnotí hudební vystoupení, by měl mít znalosti v oblasti hudby." - Lucie) A to i přes to, že zpěváci dokazují rozsah svých vokalů mimo jiné i tím, že originální tóninu songu es dur zvedli o půl až tři čtvrtě tónu (pro (pravděpodobné) následné studiové zásahy (autotune?) nelze žel přesně určit). Ono slovo pokusili, uvedené výše, je napsané záměrně: v mocné baladě se (subjektivně) všichni interpreti postupně, jak se jeden za druhým střídají u mikrofonu, se zajíkáním sobě vlastním utopí.

Jejich nezúčastněné povlávání v průběhu katarzního finále původně hymnické písně na výsledném dojmu nepřidá. Diváci, kteří by se v okamžiku mohutného nástupu kytar a bicích rádi dočkali energického odhození seslí (z nichž aspoň jedna proletí některým z reflektorů vzadu), musejí vzít za vděk znuděnými zasněnými pohledy zpěváků do světel a kamer (a tím povláváním).

Můžeme být jen rádi, že na musicserveru živáky číselně nehodnotíme a že v případě, kdy se v komentářích pod články objevuje přemíra vulgarismů, tyto vypínáme.

P. S.: "Komentář pod článkem 'Na spravení je dole originál' nebyl nutný." - Lucie) ("Neříkám, že jejich verzi musí všichni zbožňovat nebo jen mít rádi, jen mi přijde, že 'na spravení nálady dole originál' je v tomto kontextu poměrně mimo mísu." - Lucie) Pokud máte pocit, že originál od Coldplay je nesrovnatelně lepší než verze od BTS, můžete si spravit náladu úplně dole. Pokud s tímto tvrzením ostře nesouhlasíte, na dolní video rozhodně v žádném případě neklikejte, a jakmile klip pod článkem dohraje, dejte replay a užívejte si ty 아름다운 (v překladu krásné) pocity, které při jeho sledování máte.


NÁZORY
  • klasika je klasika !!! (Mkac, 28.02.2021 11:58) Reagovat

    Coldplay je pro mě srdcovkou. Vyrůstala jsem na její hudbě, mám ráda její songy alba a nikdo ani něco tak bezvýznamného jako jsou BTS je nemůže nahradit. Mají celkem vysoký práh nevkusu, když si myslí že vezmou někomu singl, přezpívají ho a bude jejich. Ale to se u skupin jako BTS, Blackpink nebo EXO děje pravidelně. Vůbec Korea mně přijde jako divný stát, přetáčejí americké filmové hity, berou světu hity a všechno umí jen pokazit. Hrozné.

    • Re: klasika je klasika !!! (Anonym, 28.02.2021 13:08) Reagovat

      Oni nevzaly někomu singl jen to zazpívali a pro info pro cover verze provedené v médiích je nutné povolení od samotných Coldplay ,které jim bylo udělené samotnou skupinou a to je co říct protože Coldplay jen tak povolení nedává nikomu . Jistě Coldplay je klasika a originály jsou vždy lepší než covery. Jistě lidí je nemusí mít rádi ani jejich písně (každý máme svůj vkus )a jistě někteří je nenávidí jen proto že jsou tak úspěšní a mají miliony fanoušků. A Korea je Korea .upřímně náš stát taky v téhle době nestojí za nic a naše skupiny taky nejsou bůhví jak světové .

    • Re: klasika je klasika !!! (Jana, 28.02.2021 15:49) Reagovat

      ehm, taky se někdo snaží být mocně chytrý, ale rychle řekni, kdy EXO přezpívalo naposledy nějakou americkou nebo západní píseň a nedej bože se tvářili, že je jejich???

      Poslední větu vubec nebudu komentovat, protože vubec nedává smysl.

    • Re: klasika je klasika !!! (bea, 28.02.2021 17:36) Reagovat

      Cover je cover, v hudbě české, mezinárodní a tím pádem i korejské nic nevídaného, a pokud vím, tak si jím nikdo nic nepřivlastňuje. :) I zde ve videu jsou uvedeni Coldplay jako původní umělec. Covery jsou běžná věc dokonce i na koncertech vyhlášených zahraničních interpretů, vzpomínám si např. na Twenty One Pilots, co během evropského turné zpívali cover Elvise Presleyho, nebo na Imagine Dragons, co v Praze zpívali krátký cover Forever Young.

      Názor vám neberu, sto lidí sto chutí, a originál zůstane originálem. Cílem coveru rozhodně nebylo Coldplay nějak zesměšnit nebo zneuctít, když jsou sami členové BTS jejich fanoušky, umisťují jejich hudbu sami do svých spotify playlistů a podobně.

      Je mi ale divné to přetáčení amerických hitů, víte třeba, že se chystá americký remake jejich slavného horroru Train to Busan? Nebo že třeba i v ČR vysílaná zábavní show Zlatá maska, přestože v této šílené podobě přejatá ze Spojených států, je původně korejskou záležitostí (a upřímně mnohem méně barevnou a groteskní, přestože by člověk možná od asijské produkce čekal opak)? Bohužel je praxe často spíš obrácená, a nejde jen o asijskou kinematografii - co je mezinárodně úspěšné a nepochází to z Ameriky (např. francouzský film LOL z roku 2008 a jeho americký remake z roku 2012, nebo německý film Nebe nad Berlínem z roku 1987 a jeho americký remake Město andělů z roku 1998... mohla bych dále pokračovat, a to ani nezmiňuji např. adaptace japonských mang a anime, protože mluvíme o mimoasijské produkci) je viděno jako snadný zdroj peněz, a tedy američany koupeno a předěláno. Někdy možná lépe, často ovšem i hůře. To jen abychom si rozuměly. :) Ono asi budou i korejské remaky amerických záležitostí, to máte samozřejmě pravdu, ale oni produkují tolik vlastních seriálů a filmů, že bych řekla, že to mezi nimi dost zapadne.

    • Re: klasika je klasika !!! (Tom, 28.02.2021 17:46) Reagovat

      Co to meleš za sračky? Jaký přetáčení hitů? To se dělá všude. Teď navíc třeba mnohem víc obráceně. Kdo bere světu hity? Opravdu vůbec nedává smysl to co píšeš.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Výjimka nebude - členové BTS půjdou na vojnu. Kapela se vrátí v roce 2025 (17.10.2022 14:24)
- Fanoušci Rolling Stones, Sex Pistols, BTS či McCartneyho mají díky streamovacím platformám žně (08.09.2022 17:17)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)
- Video: Coldplay v Mexiku předvedli dokonalé háelpéčko (09.05.2022 15:42)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu