shop.musicserver.cz
Xavier Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020

Michael Jackson, Nirvana i badminton. Xavier Baumaxa s Muchou odehráli nejvtipnější koncert roku

Vydáno: 04.08.2020 11:47 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Nepravděpodobné, ale o to úžasnější spojení. Xavier Baumaxa a Mucha jsou oba považováni za (v dobrém smyslu) svéráze a jejich verze folku je o poznání vulgárnější než to, s čím přichází na scénu třeba Pokáč nebo Tomáš Klus. Na Výstavišti všechny zábrany padly. Takový koncert jste ještě neviděli.

Live: Xavier Baumaxa & Mucha

místo: Výstaviště, Praha
datum: 2. srpna 2020
Fotogalerie

Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020
© Marie Trávníčková
"Já jsem jenom technik, mě si nevšímejte. Ti zpovykaní snobi si ani neumí sami nazvučit nástroje. Celebrity, ty vole. Zmrdi." Nějak takto se na pódiu uvedl Xavier Baumaxa, když sám sobě zvučil. "Nespíme spolu. Jsme spíš jako bratr a sestra, ona mě nepřitahuje," prohlásil v žertu později, když už oba oficiálně koncert zahájili. A veselo bylo i dále.

Ne všechny vtipy jsou přenositelné na papír a spousta z nich je tak vulgárních, že vám to tady ani nemůžeme napsat. Věřte však tomu, že kouzlu okamžiku byste s největší pravděpodobností podlehli také. A to i nehledě na to, kolikrát jste už oba protagonisty naživo viděli. Teprve jejich spojení a vzájemná slovní výměna byla tím, co si z toho večera budou návštěvníci pamatovat nejvíce. A pak si budou taky pamatovat to, kolik se jim toho, s odpuštěním, pos*alo.

Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020
© Marie Trávníčková
Začalo to nenápadně. "Chlapi sú kokoti" a "Semeno" - dva velké hity Muchy. Pak "Kultura je plná kultů" a "Penis" v podání Xaviho. Ten netradičně seděl za bicími, to mu ale nebránilo doprovodit skladby jednoho či druhého i na elektrickou kytaru nebo basu. A klidně i zároveň s bubnováním.

Jen opravdoví umělci a mistři řemesla si totiž můžou dovolit sebe i všechny kolem shodit a pořád u toho vypadat skvěle. Srandičky, punkový přístup a přehnaná parodie se vždy k oběma aktérům skvěle hodily, málokdo si ale uvědomuje, jak dobrými muzikanty Xavier i Nikola ve skutečnosti jsou. Že si umějí vycházet vstříc, nahrávat jeden druhému a utrhnout se ze řetězu až v pravou chvíli. A že když přepnou na vážnou strunu, jsou schopní napsat brutálně upřímné texty a odehrát je s jistotou anebo až na dřeň, pokud si to skladba vyžaduje.

Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020
© Marie Trávníčková
Baumaxa třeba takto uvedl sérii skladeb o lásce, které byly povšechně spíše o alkoholu. Po společném bloku sexuálně nabuzených písní přišlo nekorektní romské okénko a pak už to začalo naplno. Zábrany padly a nastala improvizace. "Dobře poslouchejte, vždyť jemu se tam vůbec nic nerýmuje!" školil Baumaxa, když parodoval "Tulácký ráno" od Honzy Nedvěda. Pak si zase chvíli hrál na Roma a skladbu zakončil nejslavnějším hitem od Andrey Bocelliho. Že to zní šíleně? To ještě nic není!

Mucha odprezentovala vtipnou novinku "Milan je uzurpátor", v níž ukázala, že umí vymyslet rým snad na jakékoliv slovo. Hned potom jí na kytaře praskla struna. A tak, aby řeč nestála, vzala do ruky looper a naprosto geniálně na něm rozjela "Wanna Be Startin' Something" od Michaela Jacksona! A nebyla to žádná parodie, právě naopak. Čekali byste od ní něco takového?

Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020
© Marie Trávníčková
Baumaxa následně rozjel svou ódu na Petru Kvitovou, na což jeho kolegyně zareagovala tím, že z pouzdra na kytaru vytáhla asi pět raket na badminton. A z pódia a následně i pod ním si začala regulérně pinkat s fanoušky. Už jste tohle někdy viděli?

Taky praskla druhá struna na kytaře. A pak ještě i třetí. Kolaps. Rezignace. Výbuchy smíchu. Všechno dovoleno.

Netrvalo dlouho a už oba společně hráli "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany. A potom ještě kousek Pixies. Nebo parodii na "Falling Slowly" od Glena Hansarda a Markéty Irglové s českým textem. Podivuhodný mash-up, v němž došlo i na Elány. A pak ještě největší hit Báry Polákové, zde přetextovaný na "Namrdaná".

Baumaxa & Mucha, Výstaviště, Praha, 2.8.2020
© Marie Trávníčková
Než odešli na přídavek, postavili se na reprobedny, objali se a u toho si na hlavy vylili kelímek s pivem. Pak se vrátili, Mucha si vygooglila text "Valerie", který proslavila Amy Winehouse, a za doprovodu Xaviho kytary ho vystřihla tak, že byste skoro nepoznali rozdíl od originálu. Fakt. Wow!

Ještě jsme vám neřekli, že celou tu dobu bez ustání pršelo. A i když všichni byli promrzlí a mokří, domů se nikomu nechtělo. Lidi hltali každé slovo, smáli se tak, až se u toho plácali do stehen, a kdyby ten koncert měl trvat ještě další hodinu, určitě by tam většina z nich ještě ráda postála. Bylo to mimořádné. A nezapomenutelné. Obrovské díky oběma. Přesně takto bláznivé zážitky jsou v téhle šílené době potřeba.

NÁZORY
  • paráda (Stegman, 04.08.2020 22:18) Reagovat

    Ježišmarja!!! Nenatáčel to tam někdo? Přísahám, že bych si koupil i předražený dývko takovýho koncertu, kdyby ho někdo vydal.

    • Re: paráda (Pepik, 05.08.2020 07:21) Reagovat

      už jsem koukal na jutub a nic, zatím :-(

    • Re: paráda (Michalu, 05.08.2020 08:12) Reagovat

      Taky bych to rád viděl... Doufám že si dají turné a objednou republiku, až se to trochu uvolní.

  • no tu valerie bych tedy chtel slyset, nic proti, a... (Ace, 06.08.2020 23:40) Reagovat

    no tu valerie bych tedy chtel slyset, nic proti, ale mucha fakt neni tak dobra zpevacka, ze by ji nekdo mohl srovnavat s amy winehouse

    • Re: no tu valerie bych tedy chtel slyset, nic proti, a... (r, 07.08.2020 12:49) Reagovat

      Mucha není dobrá zpěvačka, viděl jsem ji naživo a proto vím, že lidi zaujala jen svou vulgaritou a sprostou. A to je dost hrozná vizitka. Já bych z takového koncertu odešel. Mě se z takového image zvedá kufr. Ale to je můj názor, vy ostatní si to klidně poslouchejte.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín
Top 10: Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Publicistika | Top 10
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudební talk show ON AIR míří do klubů. V Brně budou jejími hosty Nikola Mucha, Michajlov a Michal Kaščák (12.09.2022 16:24)
- Veselské pískovny o víkendu přivítají Muchu a Hromosvod (31.08.2022 12:29)
- Xavier Baumaxa zahraje na Veselských pískovnách s Jazz Punk Triem (30.06.2022 15:55)
- Nové desky 39/2021 - od Brandi Carlile přes Asking Alexandria po Ministry (06.10.2021 13:15)
- Naživo: Xavier Baumaxa si v Ledárnách hrál na Bocelliho, Mobyho, Cohena i Kvitovou (22.07.2021 18:12)
- Naživo: Brod1995 byl festivalem plným radostí z maličkostí (24.08.2020 14:45)
- Festival Brod1995 startuje už v pátek (20.08.2020 10:36)
- Fotogalerie: Koncert Xaviera Baumaxy a Muchy v obrazech (03.08.2020 18:05)
- Recenze: Mucha to nepos*ala. Na albu "Tos posrals" svou vyřídilkou znovu seká všechno a všechny (14.06.2020 12:15)
- Video: Klip k písni "Mrtvá" natočila Mucha ve vyhořelém bytě spoluhráče z kapely (08.05.2020 13:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Bono Dua Lipa Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu