shop.musicserver.cz
Fields Of The Nephilim - The Nephilim

Fields Of The Nephilim - The Nephilim

Vydáno: 25.06.2020 08:05 v sekci Zaprášenosti - Ondřej Michal | foto: metalstorm.net

Na konci osmé dekády minulého století patřili Fields Of The Nephilim mezi nejviditelnější zástupce gothicrockové scény. Společně s The Sisters Of Mercy a The Mission si od novinářů vysloužili přezdívku svatá trojice gothic rocku. A to přesto, že se v porovnání s ostatními v mnohém lišili.

Fields Of The Nephilim - The Nephilim

Datum vydání: 1.9.1988
Produkce: Fields Of The Nephilim
Skladby: Endemoniada, The Watchmen, Phobia, Moonchild, Chord Of Souls, Shiva, Celebrate, Love Under Will, Last Exit For The Lost
Umístění v hitparádách: č. 12 v UK Albums Chart

Z dnešního pohledu se to může zdát těžko uvěřitelné, ale před několika desítkami let býval gotický rock na západ od našich hranic brán stejně jako jakýkoliv jiný hudební žánr. Měl své hvězdy, které vyprodávaly stadiony, psala o nich hudební periodika, která se, světe, div se, tiskla na papír. Nebylo výjimkou, že žánrově blízké kapely měly zastoupení i v playlistech tehdy ještě významné MTV.

Největší komerční úspěch zaznamenali The Mission. Založil je zpěvák a kytarista Wayne Hussey spolu s basákem Craigem Adamsem poté, co se nepohodli s egomaniakem a frontmanem The Sisters Of Mercy a skupinu opustili. Obě party patřily ke skutečným ikonám stylu, byť o mnoho let později budou v rozhovorech tvrdit, že s gothic rockem neměly nikdy nic společného a vlastně ani netuší, o čem je řeč.

A pak tu byli Fields Of The Nephilim s démonickým Carlem McCoyem v čele. Společně se dvěma jmenovanými spolky tvořili trio nejviditelnějších zástupců subkultury, která si libovala v černé barvě a ve všem, co mělo něco společného se smrtí. Oproti dvěma prvně jmenovaným se ovšem FOTN svým postojům nikdy nezpronevěřili.

Image převzali ze spaghetti westernů - převtělili se do kovbojů v dlouhých, černých kabátech, pokrytých vrstvou prachu. Koncerty se odehrávaly v husté mlze, ze které jen poblikávala světla a vystupovaly nehybné siluety postav. Jediný, kdo vykazoval známky pohybu, byl Carl McCoy. Jeho záhrobní hluboký vokál je zároveň charakteristickým rozpoznávacím znakem zvuku formace.

Fields Of The Nephilim debutovali v roce 1987 albem "Downrazor", rok nato následovalo "The Nephilim". Opět se jedná o koncentrovaný destilát temnoty v její nejryzejší podobě. Hypnotické motivy, pozvolna se valící vpřed, vyvolávají mrazení v zádech. Z naprosté černoty posluchače vytrhují kytarové harmonie Paula Wrighta a Petera Yatese. Velký prostor dostanou v úvodu songu "The Watchman".

Pozadu nezůstávají ani ostatní nástroje. "Celebrate" je postavená výhradně na basové lince a vokálu, teprve v druhé polovině se na chvíli přidají syntezázory, vazbící kytary a skoro až industriální samply. Nejsilnější momenty nastávají až ve druhé části kolekce. Předposlední "Love Under Will", postavená na výrazném melodickém motivu, začíná zpěvákovým šepotem, který se postupně proměňuje v řev připomínající nastupující bouři.

Samostatnou kapitolou jsou texty. McCoy se zde nechává inspirovat nejrůznějšími bizarními tématy, jako je okultismus nebo démonologie. Jedním ze zdrojů, ze kterých čerpá, jsou spisy slavného podivínského mytologa, astrologa a alchymisty Aleistera Crowleyho žijícího na přelomu 19. a 20. století. V závěrečné hypnotické "Last Exit For The Lost" se zpěvák zaobírá sebevraždami, které coby způsob řešení životních problémů striktně odmítá.

S odstupem času je tak trochu s podivem, jakého věhlasu se skupině Fields Of The Nephilim dostalo s ohledem na hudbu, které se s přestávkami věnuje šestatřicet let. Na věc je ale třeba pohlížet v kontextu doby. Nutno také přiznat, že "The Nephilim" není to nejlepší, co za svoji kariéru McCoy & spol. natočili. Vymyká se ale svojí různorodostí a krásně strašidelnou atmosférou. A tak zatímco si Andrew Eldritch s Waynem Husseyem přes média vyměňovali invektivy, Carl McCoy se svými kumpány studovali prastaré svazky a odhalovali dávná tajemství.

NÁZORY
  • Nejlíp bude, (hynekhynek, 26.06.2020 16:39) Reagovat

    když budou sami a v tichosti zkoumat prastará tajemství..


  • Stará láska nerezaví... (Tomáš, 27.06.2020 20:39) Reagovat

    Přijde mi skoro neuvěřitelné, že je to už 30 let, co jsem tomuto triu kapel coby teenager zcela propadl. I dnes se k nim občas rád vracím, temná atmosféra pro mě z nahrávek Fields nikdy zcela nevyvanula (a dle jejich hodnocení na allmusic.com asi nejsem sám).

    • Re: Stará láska nerezaví... (Fimi , 28.06.2020 09:08) Reagovat

      jsou skvělí, nebyli pár let zpět na Brutal Assaultu?

  • Moc pěkně napsáno ... (Anonym, 01.07.2020 16:12) Reagovat

    Moc pěkně napsáno

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: The Sisters of Mercy v Lucerna Music Baru hráli s diváky na schovávanou (13.10.2023 18:37)
- Nové desky 25/2021 - od Jacka Savorettiho přes Gorgon City po Toto (29.06.2021 17:00)
- Minirecenze: Fotocrime skládají na albu "South Of Heaven" hold gothic rocku 80. let (26.03.2020 14:00)
- The Mission odehrají v Praze během dvou dnů dva různé koncerty (23.10.2019 16:11)
- Recenze: The Sisters Of Mercy? Zapomeňte, teď jsou tady Fotocrime (16.10.2018 17:00)
- Post-rockeři Fotocrime na Sedmičce odhalí nová území (29.11.2017 15:15)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Video: The Mission se na novém albu vrací ke kořenům, v klipu k "Tyranny Of Secrets" kritizují současnou společnost (05.10.2016 12:58)
- Rozhovory: The Sisters Of Mercy - Nejradši vzpomínáme na příští týden (16.05.2014 11:00)
- Do České republiky se po letech vrací britská legenda The Sisters Of Mercy (04.03.2014 11:04)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu