shop.musicserver.cz
Janek Ledecký, Rudolfinum, Praha, 29.10.2019

Janek Ledecký rozzářil Rudolfinum svými hity

Vydáno: 31.10.2019 12:45 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Ivan Krejza

Janek Ledecký dal svým písním netradiční kabátek: spojil síly se symfonickým orchestrem a publiku v Rudolfinu naservíroval to nejlepší ze své tvorby. Jako hosta si přizval svůj vzor Ivana Hlase. A byl to velmi příjemný večer, během něhož oblíbený zpěvák dokázal, že zkrátka umí.

Live: Janek Ledecký

místo: Rudolfinum, Praha
datum: 29. října 2019
setlist: Právě teď, Ty jsi ta jediná, Hvězdy v očích, Bůh ví, Tina, Na konci duhy, Tak mi dej křídla, Pěkná pěkná pěkná, Ivan Hlas: Malagelo + Havrani, Sliby se maj plnit o Vánocích, Budu všechno co si budeš přát, Proklínám, Na ptáky jsme krátký, Jenom láska, Ivan Hlas: Na kolena, Všechno bude fajn

Není už ničím výjimečným, že si kapely připraví vystoupení s orchestrem. Naposledy jsme mohli takovéto spojení vidět díky Vypsané fiXe na královehradeckém Rock for People. Letos přišla řada i na Janka Ledeckého. Na aktuálním turné mu vždy dělá doprovod domácí lokální symfonický orchestr. Až na výjimku, kterou byla právě pražská zastávka, kam zavítala Filharmonie Hradec Králové.

Janek Ledecký, Rudolfinum, Praha, 29.10.2019
© Ivan Krejza
Janek Ledecký patří k nejpilnějším muzikantům v naší zemi. Na jaře odjel akustické koncerty, v létě jsme ho mohli vidět při festivalových vystoupeních a na podzim vyráží tradičně na vánoční šňůru. Do toho po patnácti letech oprášil muzikál "Galileo", v němž sám také účinkuje. A vidět ho můžeme i na televizních obrazovkách v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Mimochodem, kolegové Jakub Kohák i Aleš Háma ho přišli na úterní koncert podpořit.

Večer měl sváteční punc. Nebylo to jenom prostorem Rudolfina, ale i zpracováním písniček. S četnými výtkami hudebního publicisty Josefa Vlčka, které uvádí ve svém textu, si dovolím nesouhlasit. Ano, Ledeckého hlas není kdovíjaký a on sám nemá takový rozsah jako někteří jiní umělci, a proto možná v některých pasážích ne zcela vynikl. Ale aranžmá určitě nebylo odbyté a orchestr na scéně nebyl jen, aby se neřeklo. Záměrem Ledeckého a Hanze Sedláře, který za úpravami stojí, naopak bylo symfoniky se skupinou maximálně propojit. Předehry byly zpracované tak, že nebylo snadné podle prvních taktů odhadnout, jakou písničku na nás muzikanti právě sypou z rukávu. A v tom bylo to kouzlo. Orchestrální aranže skladby rozzářily. Sama vážnou hudbu moc nevyhledávám, proto pro mne bylo nastudované zpracování hravé, nezatížené vážností klasické hudby.

Janek Ledecký, Rudolfinum, Praha, 29.10.2019
© Ivan Krejza
Pro odlehčení atmosféry si hudebníci připravili pro dirigenta humorné překvapení - dirigentské taktovky vyměnili za kuchyňské metly. A pobavili. Setlist byl dobře postaven. Zahrnoval všechny tři Ledeckého světy, ať už se jedná o rané písně z dob Žentouru, sólovou éru či muzikálovou tvorbu. Stejně jako se tyto světy prolínají v jeho životě, propojily se i v Rudolfinu.

Úvodní "Právě teď" se neslo ve znamení tanga. Muzikálovou "Hvězdy v očích" Janek věnoval zesnulému Petru Mukovi. Premiéru si odbyla píseň "Bůh ví". V mezihrách jako třeba v "Na konci duhy" se zpěvák doprovodil foukací harmonikou a při závěrečné "Všechno bude fajn" zlehka tančil. Při "Pěkná pěkná pěkná" se publikum nejprve nechytlo s popěvkem, ale poté svoji reputaci napravilo. A aranže hitovky "Na ptáky jsme krátký" měly takovou energii, že zvedly na nohy nevidomou ženu v první řadě a spontánně ji roztancovaly.

Janek Ledecký, Rudolfinum, Praha, 29.10.2019
© Ivan Krejza
Ledecký se také projevil jako výborný vypravěč. Některé historky sice již mnozí znají, ale neomrzí. Jako například když měl před lety hrát v Praze Ennio Morricone a při té příležitosti nabídli Věře Špinarové, že by bylo super, kdyby legendární motiv ze snímku "Tenkrát na Západě" doprovodila zpěvem. Špinarová to tehdy odmítla s tím, že má práci na zahrádce a že se jí nechce jet tak daleko. A pak mu naopak kývla na nahrávání vokálů v "Tině", kdy hned sedla na vlak. Nebo příběh, jak ho jeden kamarád vzal na Hanspaulku do hospody Houtyš. U jednoho stolu seděli Ondra Hejma, bráchové Tesaříci, Bluesberry, Krausberry a Ivan Hlas. Pro Ledeckého to bylo osudové setkání, které ho ovlivnilo po zbytek kariéry. Tato story byla dobrým uvedením hvězdného hosta Hlase, který ještě nedávno bojoval s rakovinou hlasivek. I když v mluveném projevu spíše šeptá, na zpěvu nemoc prakticky nebyla znát. Zahrál tři písně ze svého bohatého repertoáru. Dočkal se bouřlivého přivítání a jeho "Malagelo" byla asi to nej, co ten večer zaznělo.

Janek Ledecký, Rudolfinum, Praha, 29.10.2019
© Ivan Krejza
Právě během ní si Ledecký stoupl mezi vokalistky, při "Havranech" pak Hlase doprovodil na kytaru. A v přídavcích jsme se dočkali muzikálové "Na kolena". A protože Janek Ledecký v Praze do konce roku už nezahraje a vánoční koncert uspořádá až po Novém roce, přítomným popřál vše dobré a přidal již zlidovělý evergreen "Sliby se maj plnit o Vánocích". Trochu divné načasování, ale co. Obchodní řetězce už na nás taky zaútočily.

A co by to bylo za koncert, kdyby nezazněla "Proklínám". A že to bylo... mrazení po zádech. Celkově se večer povedl a byl příjemným zpestřením nejen pro Ledeckého & spol., ale i pro jeho fanoušky a milovníky nevšedních zážitků.

NÁZORY
  • :-/ (:-/, 31.10.2019 17:06) Reagovat

    No jo, co je to všechno platný, když nevydal nové album s novými písničkami?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Ivan Hlas Trio slaví dvacet let společného hraní novým albem starých písní (11.10.2023 14:35)
- Naživo: Janek Ledecký završil oslavy šedesátin, pozval si Ivana Hlase i syna Jonáše (17.09.2022 14:33)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Video: Symfonická verze "Proklínám" od Janka Ledeckého slibuje exkluzivitu nové desky (02.05.2022 10:32)
- Video: Janek Ledecký láká na album s orchestrem symfonickou verzí hitu "Tina" (20.02.2022 11:12)
- Video: Ivan Hlas ON AIR: Zpívat jsem si začal, protože jsem se bál tmy (21.09.2021 14:06)
- Fotogalerie: BlueFest Online naživo z první řady (08.05.2021 12:53)
- Nové desky 44/2020 - od Kylie Minogue přes Shirley Bassey po Monkey Business (10.11.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu