shop.musicserver.cz
Jen - Z angličtiny jsem se vrátil k češtině a moc mě to baví

Jen - Z angličtiny jsem se vrátil k češtině a moc mě to baví

Vydáno: 20.08.2019 08:01 v sekci Rozhovory - Spolupracovník redakce | foto: Julia Victoria

"Konečně jsem našel svoji cestu, vím přesně, co chci dělat a co pro to musím obětovat," shrnuje posledních několik let zpěvák Jen. Kapelu Bek Ofis vyměnil za sólovou tvorbu, angličtinu za češtinu. Proč by si ho lidi měli všimnout, nám prozradil v rozhovoru.

Jen
© jenmusic.cz
Jak dlouho se hudbě věnuješ a jaké byly tvoje začátky?

Téměř odjakživa. Tatínek je skladatel a taky doprovázel a manažeroval například Petra Nováka. Hudba u nás byla vždycky slyšet. Maminka mi zase věnovala hodně času, když jsem se snažil učit na klavír. Chodil jsem i na základní školu s rozšířenou hudební výchovou, zpíval ve sboru (Pueri Gaudentes - pozn. red.) a později začal hrát v prvních kapelách na baskytaru. Zkušebna v garáži nebo školním skladě zní stereotypně, nicméně prošel jsem si tím asi jako každej muzikant.

Na začátku hudební kariéry jsi vystupoval s kapelou Bek Ofis, teď sólo. Co tě vedlo k téhle změně?

Bek Ofis byla srdcovka, do které jsem dával maximum. Podařilo se nám vyhrát i cenu YouTube festu za nejlepší klip roku. Ale nadšení vyprchalo, a tak jsme postupně přestali hrát. Mám ale pořád hudební cíle a sny, které si chci splnit, a asi jsem na muzice závislej. Rád bych všechny zkušenosti využil a dal do Jena všechno, co můžu.

Jen je tvé relativně nové umělecké jméno. Mají tato tři písmena nějaký specifický význam?

Chtěl jsem, aby mé jméno bylo jednoduché, české a zapamatovatelné. Navíc je to varianta Honzy a nezní to namyšleně nebo arogantně. Vymyslela mi ho Kate Rezková, za což jsem jí velmi vděčný.

Proč by si tě lidé v záplavě nových interpretů měli všimnout?

Protože moje písničky jsou vystavěné na nosných, ale zapamatovatelných melodiích, což je v době tlaku na jednoduchost v hudbě možná trošku výjimka. Nejsou pro každého, ale kdokoliv si je může zazpívat a zahrát. Zároveň mají inspirovat a motivovat. A taky hodně dbám na to, jak vypadají moje vlasy. (smích)

Jen

Zpěvák vystupující pod jménem Jen vstoupil na hudební scénu pod civilním jménem Jan Nedvěd v talentové televizní soutěži. Muzice se věnuje řadu let, ať už skládáním pro jiné interprety (například Shopaholic Nicol) nebo pro televize. Na sólové dráze se chystá na první album a především fanynky pravidelně zásobuje chytlavými pisničkami. Ta poslední "Dýchat" se na všech platformách objevila nedávno.

Jak bys definoval svou tvorbu? Dá se žánrově vymezit?

Chci dělat chytrej, melodickej pop v češtině. Jestli se mi to daří, nechám na každém, kdo si poslechne alespoň tři moje písničky.

Skládáš a zpíváš v češtině. Uvažoval jsi někdy o textech v angličtině?

Měl jsem to původně naopak. S prvními kapelami jsem zpíval jenom anglicky, ale pak mi došlo, že to nikdy nebude ono, už jen proto, že nejsem native speaker. Pak jsem začal skládat písničky v češtině, což mě baví doteď.

Skládáš i pro jiné interprety. Máš přehled, kolik jsi už složil písní?

Skladeb jsem složil téměř ke stovce. Mezi ty nejznámější patří "Ztrácím" pro Shopaholic Nicol a "Rozlétám" pro Kate Rezkovou, ale vytvořil jsem třeba i znělky pro Hydepark Civilizace nebo Prima Cool.

Jen
© Julia Victoria
Kde bereš inspiraci pro svoje písničky?

Kdykoliv opravdu otevřu oči. Nejčastěji ve vztazích s jinými lidmi, kteří jsou výjimeční a zanechají ve mně nesmazatelnou stopu. Pak nemám na výběr a musím o tom napsat. Všem takovým lidem jsem vděčný, že byli třeba jen na chvilku u mě.

Máš nějaké hudební vzory?

Jako mladší jsem miloval britpop čili Oasis, Travis, Coldplay. Dneska mám oblíbenců daleko víc a napříč hudebními žánry. Z těch českých si velmi vážím Davida Kollera, baví mě ale i Mirai, Lenny, Majk Spirit, Eddie Stoilow... Kvalita domácí hudby šla poslední dobou hodně nahoru.

Co považuješ za svůj největší dosavadní úspěch?

Že jsem konečně našel svoji cestu, vím přesně, co chci dělat a co pro to musím obětovat.

Skládáš, zpíváš, hraješ na kytaru a na klávesy. Co tě baví nejvíc?

Piano a zpěv. Kdykoliv přijdu domů a vidím před sebou ten nádhernej nástroj, mám chuť za něj sednout a hrát, dokud to jde. Jen ne všichni sousedi jsou podobně nadšení.

Právě ti vyšla nová skladba "Dýchat". O čem je?

O pocitu, že možná žijete ve vztahu, který vás dusí a nedovoluje vyjádřit všechno, co chcete. I když v něm jste se skvělým, téměř bezchybným člověkem. Přesto cítíte, že něco není v pohodě. Nemůžete si pomoct a jediným východiskem je najít způsob, jak se znovu nadechnout, ačkoliv víte, že to bude dlouho a hodně bolet.

Chystáš k písni i videoklip?

Vyjde v září, a protože ho režíroval Benjamin Buttler, bude to pecka. Hrálo v něm dost známých tváří a umělců, ale víc teď neprozradím. (úsměv) Kdo chce, ať si čekne můj Instagram.

Co máš v nejbližší době v plánu? Můžeme se těšit na desku?

Svoji tvorbu vydávám po jednotlivých písničkách. Chci, aby moji fanoušci nemuseli dlouho čekat, až vytvořím něco většího, ale aby mohli být u každé mojí skladby, když je čerstvá. Desku ale nejspíš vydám, jen to není mým hlavním cílem.

Jen
© Julia Victoria
Máš svoji značku oblečení JEN music. Myslíš, že je důležité, aby měl interpret svůj merch?

Není to nutnost, ale součást identity a vytváření komunity kolem intepreta. Jsem hrozně rád, že se tváří první kolekce stala Miss ČR 2016 Michaela Habáňová, a podpořila tím i moji tvorbu. Díky ní vím, že moje mikiny vypadají na holkách skvěle.

Vystupuješ na koncertech s někým, nebo hraješ úplně sám?

Nejradši vystupuju se svojí kapelou. Můžu se tak spolehnout na skvělé muzikanty. Viktor Macák hraje na klavír, Tomáš Pecka na kytaru, Jirka Částka na basu a Honza Ježek bubnuje. Nejen že jsou to výborní profíci, ale i skvělí kluci. Je radost s nimi být na jednom pódiu a zažívat něco tak silného, jako je energie přicházející z publika.

Kde tě můžeme v nejbližší době vidět?

Všechna data koncertů najdete na www.jenmusic.cz a určitě sledujte můj Instagram @jenmusic_official.

NÁZORY
  • česky ale proti češtině (_, 21.08.2019 08:53) Reagovat

    Achjo, zase další vedle Callty, Ztracenýho a spol., kteří vůbec nemají cit pro frázování češtiny. Fakt to neslyšej? Kažžždej krok / Cellllej rok... Hudba též průměrná, ale to už je můj problém, vím.

    • Re: česky ale proti češtině (Najfi, 21.08.2019 22:48) Reagovat

      To bych rád věděl, čím to je, že největší.úspěch mají ti, co neumějí zpívat? Není to spíše o výrazu, osobnosti než o nějakém blbém frázování?

      Kdo to z českých stars umí? Snad Ewa Farna, Lenny, Elis Mraz ale z chlapů?? Dyk možná

      Pro mě dělá zpěváka 60 % projev, text, silná melodie a 40 % dokonalost hlasu.

      Jen tak dál a víc pohody do písní, netlačit zbytečně na pilu! A Jen tak mimochodem, umělecké jméno mi přijde nešťastně zvolené už jen proto, že se jedná o jedno ze 100 nejvíce užívaných slov v češtině. Snad se mýlím ????.

  • thank you chubygreat (Diana Holand, 21.05.2021 15:25) Reagovat

    Ahoj všichni, jsem tak nadšená, že se můj manžel vrátil poté, co mě opustil pro jinou ženu. Můj manžel měl poměr se spolupracovníkem a já velmi miluji svého manžela, ale on mě podváděl se svým spolupracovníkem a touto dívkou, myslím, že použila čarodějnictví nebo černou magii na mého manžela, aby mě nenáviděl a že to bylo tak kritické a zbytečné, brečím dnem i nocí, aby mi Bůh poslal pomocníka, který přivede mého manžela zpět! Byl jsem velmi rozrušený a potřeboval pomoc, tak jsem hledal pomoc online a narazil jsem na e-mail, který mi pomůže rychle získat bývalého přítele. Cítil jsem tedy, že bych mu měl dát šanci. Kontaktoval jsem ho a on mi řekl, co mám dělat, a udělal jsem to, takže pro mě udělal kouzlo lásky. O 24 hodin později mi můj manžel opravdu zavolal a řekl, že mi tolik chybí, bože můj! Byl jsem velmi šťastný a dnes jsem opět šťastný se svým mužem a jsme šťastní, že žijeme společně a děkuji mocnému kouzelníkovi chunygreat, je tak silný a rozhodl jsem se zde sdílet svůj příběh. pokud jste zde a váš milenec vás odmítá, nebo váš manžel přešel k jiné ženě, už neplačte, kontaktujte chubygreat o pomoc hned .. Zde je jeho e-mail, chubygreat @ gmail. s
    Udělá také následující kouzlo
    Těhotenské kouzlo, kouzlo milenců, kouzlo
    opar pro nemoci, vítězství kouzlo
    WhatsApp +2348165965904

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zpěvák Jen natočil nový klip na Kanárských ostrovech (31.05.2021 17:33)
- Rozhovory: Jen - Hudba pro mě musí být primárně radostí, ne prací (07.05.2021 08:00)
- Nové desky 13/2021 - od Demi Lovato přes Bryce Dessnera po The Snuts (06.04.2021 08:00)
- Zpěvák Jen vydává debutové album "Silnější" (01.04.2021 12:27)
- Zpěvák Jen představuje akustickou verzi písně "Silnější" s novým klipem (23.12.2020 10:57)
- Připomeňte si 17. listopad písní "1989" (16.11.2020 22:04)
- Zpěvák Jen zve na akustický koncert a na release party s DJ Michaelem C (06.08.2020 13:48)
- JEN přináší v "Nepůjdem spát" letní náladu a krásné dívky (05.06.2020 09:00)
- Zpěvák JEN a rapper ABDE natočili píseň a klip k 30. výročí Sametové revoluce (14.11.2019 19:57)
- Video: Bára Zemanová upekla s Bek Ofis chutný popový koláč (26.03.2014 18:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu