Festival Folkové Chvojení proběhne letos už podesáté

10.06.2019 19:47 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Fanoušci folku, country a trampských písniček se mohou těšit na festival Folkové Chvojení, který se koná již podesáté, v pátek a sobotu 14. - 15.června 2019 v amfiteátru zdejšího přírodního parku - arboreta ve Vysokém Chvojně u Holic. Vstupenky lze zakoupit zde.

Folková muzika je krásná a člověčí. A malebné lesní arboretum ve Vysokém Chvojně je ideálním zázemím pro festival, který už řadu let pojí fanoušky s touto muzikou a jejími protagonisty, velmi ryze a lidsky. Lidskost, pocity, příroda jsou to hlavní, co najdete přímo uprostřed trojúhelníku Pardubice - Hradec Králové - Holice, kde si dávají dostaveníčko kapely a interpreti, kteří dlouhá léta určují směřování tohoto žánru. Na jednom pódiu se s nimi ale střídá nastupující nová krev, plná nadšení, chuti a entuziasmu, která posouvá žánr a obohacuje jej o nové hudební prvky. Pořadatelům tu nejde o zisky, proto s předraženými cenami za cokoli, se tu prostě nesetkáte.

Folkové Chvojení se koná ve dnech 14. a 15. června a jeho hlavním organizátorem je Ivan Kurtev z královéhradeckého spolku Přátelé slunovratu, a je pořádán v rámci širšího projektu Folk Žije! "Festival jsme začali připravovat už v roce 2009 s Jardou Moravcem z Dua Ťuk a Víťou Troníčkem, kapelníkem pardubické skupiny Marien. Letos je to už desátý ročník, ale připadá mi to jako včera, když jsme hledali místo, název a program prvního ročníku. Dnes se na organizaci podílí kolem čtyřiceti dobrovolníků, převážně z řad kamarádů a přátel," svěřuje se předseda sdružení.

Festival se těší dobrému jménu jak mezi návštěvníky tak mezi účinkujícími. Díky tomu také v minulosti přijali pozvání legendy české folkové, country a trampské hudby jako Jiří Suchý a Jitka Molavcová, Věra Martinová, Robert Křeťan, Spiritual kvintet, Wabi Daněk, František Nedvěd, Javory a Kamelot. I letos se mohou návštěvníci těšit na známá jména jako jsou Hradišťan, HopTrop, Žalman & Spol, Nezmaři, Karel Plíhal, Pavlína Jíšová, SemTam a spolupořádající skupina Marien. Z mladých je třeba upozornit na trojnásobné držitele žánrové ceny Anděl Žambochy, Přístav, Cross Country, Novou sekci nebo Strunovrat. Zajímavostí bude i vystoupení pěveckého sboru Corale Žamberk. "Snažíme se střídat známá jména s mladými, protože v dnešní době už vyrostla mladá zajímavá generace muzikantů o kterých nikdo neví a je potřeba nějakým způsobem předávat štafetu," upozorňuje Kurtev.

Folková muzika rozhodně u nás nevymřela, i když se nám komerční rádia snaží vnutit opak. Právě hnutí Folk Žije! se snaží o popularizaci tohoto žánru a Chvojení bývá pozoruhodnou přehlídkou toho nejlepšího, co na současné folkové scéně naleznete. Na dvoudenní festival zavítá dvacítka účinkujících a také dva moderátoři - Blanka Prudilová z Českého rozhlasu spolu s muzikantem a divadelníkem Mirkem Ošancem.

Cílem festivalu je přilákat na tuto akci celé rodinu i s dětmi, proto všechny děti do patnácti let mají v doprovodu rodičů na festival vstup zdarma a v areálu se nachází i dětský koutek. Mládež mezi patnáctým a osmnáctým rokem má vstupné poloviční. To lze zakoupit online na Ticketportal.cz nebo přímo na místě. V areálu je možné i stanovat, samozřejmostí je i občerstvení. Dobrým zvykem festivalu je i zpěvník, který dostane každý návštěvník zdarma. Páteční program začíná od sedmnácti hodin a sobotní již od jedenácti hodin dopoledne. Kompletní informace jsou k mání na webu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY