shop.musicserver.cz
Nicki Minaj - Queen

(18+) Houby královna. Nicki Minaj na "Queen" nemá co říct

Vydáno: 09.02.2019 12:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Čtvrté album Nicki Minaj "Queen" sice vyšlo už loni v srpnu, ale vzhledem k tomu, že rapperka právě krouží kolem České republiky a už za pár dní zahraje v Berlíně, odkud pro vás chystáme reportáž, rozhodli jsme se k němu ještě vrátit. Je vlastně na co se těšit?

4/10

Nicki Minaj - Queen

Vydáno: 20.8.2018
Celkový čas: 66:19

Skladby: Ganja Burn, Majesty (feat. Labrinth & Eminem), Barbie Dreams, Rich Sex (feat. Lil Wayne), Hard White, Bed (feat. Ariana Grande), Thought I Knew You (feat. The Weeknd), Run & Hide, Chun Swae (feat. Swae Lee), Chun-Li, LLC, Good Form, Nip Tuck, 2 Lit 2 Late Interlude, Come See About Me, Sir (feat. Future), Miami, Coco Chanel (feat. Foxy Brown), Inspiration Outro, FEFE (feat. 6ix9ine & Murda Beatz)

Vydavatel: Universal

Na nejnovější přírůstek do diskografie Nicki Minaj se čekalo čtyři roky. Což je docela dlouho, uvážíte-li, že po globálním úspěchu virálního hitu "Anaconda", který byl stejně populární jako nenáviděný, se nabízelo přijít s něčím podobně silným co možná nejdříve. Inu, nestalo se.

Nicki celou první polovinu loňského roku věnovala hajpu. Mimo jiné prohlásila, že její novinka bude "milionkrát epičtější než cokoliv, co 'Anaconda' byla schopna přinést". Velkohubá prohlášení jsou v rapu standardem, jenže zatímco zmiňovaný hit jistě není třeba představovat, řekli byste totéž o "Chun-Li", který byl z nové kolekce prvním velkým singlem? Pokud jste viděli klip, asi budete souhlasit, že je přebarvený, výrazný a přehnaný, písnička jako taková je ale i ve srovnání se "Starships", "Super Bass", "Pound The Alarm" a dalšími podstatně méně zapamatovatelná. A o mnoho lepší to nebude.

Za ty čtyři roky se toho ve světě odehrálo mnoho a nemyslíme tím teď jen nástup Donalda Trumpa, což je v rapu stále téma číslo jedna. Pro americkou rapperku narozenou na Trinidadu se ale hlavně na scéně zjevila nová konkurence. A protože Missy Elliott už je i přes občasné zprávy o chystaném albu nejspíš definitivně v důchodu, zatímco Cardi B naproti tomu velmi rychle vystřelila vzhůru, nabízelo se pro ubezpečení se o vlastní výjimečnosti nazvat čtvrté album skromně - "Queen". Ke Cardi B několik nelichotivých textů novinky nepřímo odkazuje, na sestrovražedný vztah to ale nevypadá. Už jen proto, že obě rapperky se objevily na jednom tracku spolu s Migos.

Obecně lze k novince říct, že splňuje klasické problémy většiny hip-hopových alb. Je extrémně dlouhá, hudebně rozháraná, se spoustou hostů a k těm dobrým věcem je třeba proposlouchat se hromadou balastu. Hudební podklady z produkce tak dlouhého seznamu producentů, že by se málem vyrovnal délce této recenze, jsou docela standardní. V ramena dělajícím "Ganja Burn" narazíte na prvky reggae, "Rich Sex" je R&B, nejdiskutovanější položka "Barbie Dreams" zase sampluje parádní kytarovou linku ze songu Notoriouse B.I.G., kterého má Minaj v oblibě jako málokoho. A i v textech se k němu nejednou odkazuje.

Technicky je Nicki dobrá rapperka a držet rytmus jí jde lépe než dodržovat rým, s tím ale bojují i ti nejlepší. Paradoxně je to ale hostující Eminem, který v "Majesty" zadupává její snahu do země, a hlavní hvězda se vzchopí až někdy v (jinak otravně dlouhé) "Chun Swae", aby oplatila stejně rychlým turbo rapem. A také v "Sir", kde si za pomoci Futurea (s nímž měla zahrát i v Berlíně, nakonec jej ale nahradí Juice Wrld) neotřele hraje se znělostí titulního slova. Horší je, když se rozhodnete si ty texty přeložit.

Šestatřicetiletá členka Lil Waynova vydavatelství Cash Money nerapuje o rasismu, policejní brutalitě a politice jako Kendrick Lamar. Nerozebírá sama sebe až na molekuly jako zmíněný Eminem. A není ani tak střídavě vtipná a vážná jako Macklemore. Její příbuzní jsou spíše šašci typu Wize Khalify, kterým ta marihuana tak zničila mozek, že už jiné téma ani nemají.

Dvacetipoložková kolekce, které Spotify přilepilo varování "Explicit" na všechny tracky, tak vesměs pokrývá dvě témata. Tedy klasické klišé "já jsem tady nejlepší" a pak taky sex. Zabývat se tím prvním je zbytečné, trochu z toho ční solidní electro banger "Hard White" o tom, jak musíte makat tvrdě, vyzývající mezihra "Run & Hide" nebo "LLC", v níž uznává Britney Spears, Katy Perry a Arianu Grande, přičemž právě ta jí hostuje v sexy singlu "Bed", jenž nás přivádí k té neslušnější části nahrávky.

A tady si Minaj opravdu nebere servítky. "Mám radši prachy než péra," rapuje v tracku "Rich Sex" s Lil Waynem, který popisuje soulož v helikoptéře a´okamžik, kdy se jí vystříkal na obličej. Ta mu to vrací příslibem orálního sexu v "Bed", kde kopulací nahradí Zayna Malika. "Zmátla jsi mě tou láskou, nevím, proč jsi mě nechala, abych tě šukal. Nejspíš tě baví dělat oběť a celé to drama kolem," brečí The Weeknd v "Thought I Knew You".

Nejvíce se ale mluví o už zmíněné "Barbie Dreams", kde si na koníčka zahraje půlka rapové branže. "Chtěla jsem si to rozdat s 50 Centem, ale jediné, co ho zajímalo, je můj rap v 'Power'." "Musela jsem to ukončit s DJem Khaledem a teď spolu nemluvíme, protože, člověče, žádný tlustý negr mi nebude vykládat o tom, že něco nejí." Nebo: "Drake mi kupuje plno věcí a nevím, jestli jsem tak vlhká z toho, nebo z toho, že pořád tak brečí." A tak dále a tak podobně. Spousta drobných detailů a slovních hříček se ztratí v překladu, ale jestli si chcete udělat malou exkurzi do toho, o čem ta deska je, tak právě toto je ten jeden příklad za všechny.

A pokud byste snad doufali, že tam je třeba ještě nějaký další skrytý význam, a chtěli jste načerpat znalosti z nedávných rozhovorů, ušetříme vám čas. V hodinu a půl dlouhém interview s Flexem na YouTube jsme se dozvěděli leda to, že Minaj je "Queen" jedině´, pokud před to přidáte ještě slovo "Drama", protože tolik nesmyslných rozepří a vytahování ublíženectví (jednou kvůli barvy kůže, podruhé proto, že je žena) se jen tak nevidí. Rapperka má jistě v lecčems pravdu, ale stavět se do boje za silné ženy tím, že si na bradavky přicvaknu šperky a podprsenku nechám doma, je přinejmenším nezvyklé.

A ne, nic zajímavějšího, než že Nicki Minaj doma obdivně poslouchá Enyu, se z těch rozhovorů nedozvíte. Album tak zůstává lyricky přesně tak prázdné, jak zní samo o sobě. Můžete namítnout, že od někoho, kdo permanentně rapuje o sexu, přece nic hlubšího čekat nelze, a je to naprosto fér připomínka. Jenže - stačí se vrátit pár let zpátky na album "The Pinkprint".

Stejná deska, kterou propagovala óda na velké penisy v podobě "Anacondy", v sobě měla zároveň skladby, v nichž se rapperka zpovídala ze svých obav, strachů a nenaplněných lásek. A dokonce na ní i přiznala vlastní zkušenost s potratem a jak se s ním vyrovnávala. A právě tato otevřenost a podobně vážná témata jsou tím, za co bychom Nicki uznale zatleskali. Takto se ale můžeme chytat pouze stébel, jakými je třeba popová balada "Come See About Me", v níž tvrdí, že už se polepšila, a prosí, ať se k ní její milý vrátí.

Dabérka jednoho z ptáků v chystaném snímku "Angry Birds 2" tak do světa vyslala desku, která se sice v zámoří u kritiků těší zhruba stejné oblibě jako všechny její předchozí nahrávky, obsahově je ale plytčí. Jestli vám to i tak stačí na to, abyste ji mohli titulovat královnou, budiž. Spíše to ale svědčí o nedostatku konkurence. A o tom, že laťka není příliš vysoko.

NÁZORY
  • A ona tahle (David, 09.02.2019 17:00) Reagovat

    silikonová černá kráva snad někdy měla co říct?

    • nekonečná nudaaa (Plo pak na zub, 10.02.2019 00:35) Reagovat

      vždycky když vidím nějakej klip této "umělkyně", tak mě napadne jen jedno sousloví - "naleštěná bída" a dodal bych k tomu ještě naleštěná prázdná bída

  • ... (strom-z, 09.02.2019 18:22) Reagovat

    recenze, která se s tim po právu nemaže - za mě palec nahoru a jen houšť :)
    docela by mě zajímala recka v podobnym duchu na takovou Lanu del Rey

    • Re: ... (jarecek, 09.02.2019 23:29) Reagovat

      musim priznat, ze jsem se vyjimecne trochu ostychal ozvat na podporu, protoze honza v podstate neustale balancuje na hrane publicistickyho nevkusu .. a pro nekoho treba i za, ale jsem rad, ze zrovna od tebe tenhle support ctu .. urcite je tvoje vyzva k veci .. cekat dneska nejakou vejsku uz je mozna zbytecny .. vsechno se silene zrychlilo .. cas a prostor na extremne vyrazny autorsky stylizace v mainstreamovy publicistice u ctenaru skoro nejsou .. ale honza je podle me aktualne dobre pouzitelnej mutant, kterej urcity fragmenty te vyhranene hudebni vypravenky inkorporuje s lidovym jazykem .. podle me to neni nic proti nicemu .. takze klidne neco o lane, i kdyz jsem neslysel ani jednu jeji desku .. aspon se treba dozvim neco, co me pobavi :) jen bych mozna jeste ubral par stovek znaku textu .. jeste to vic zhutnil .. prave s ohledem na dnesni dobu a tempo .. na druhou stranu nechci autora nekam tlacit, je dlouhodobe zjevny, ze si dela veci po svym .. ostatne ja si do toho taky nikdy nenechal moc kecat :) no .. nejak mi dnes chybi dramatickej oblouk, tak snad jen .. je fajn tady porad potkavat par lidi, kteri sem jeste chodit neprestali :)))

      • Re: ... (Autor, 10.02.2019 00:06) Reagovat

        jarecku, trochu mi připomínáš jednu moji klientku z práce - taky mě dokázala pochválit i zdrbnout v jedné větě, takže jsem nakonec vůbec netušil, co si mám vlastně myslet :-)) Jinak Lanu po mě nechtějte, na tu uspávačku hadů mám pifku od první desky a ten playbackový koncert na Aerodromu tomu nasadil korunu. Takže trávit poslechem jejího nového alba další hodiny se mi fakt nechce :-))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu