Šesté album "Civilizace 3000" Lety mimo je příjemným kytarovým poprockem

30.01.2019 09:14 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Uplynuly téměř čtyři roky, než se na pultech obchodů znovu objevila novinka od zkušených rockových harcovníků Lety mimo. Před nahráváním alba "Civilizace 3000" se formace spojila se svými fanoušky. Právě díky jejich příspěvkům na portálu Hithit.cz šestá deska vznikla.
7/10

Lety mimo - Civilizace 3000

Skladby: Civilizační, Diskrétní zóna, Party Bitch, Zkouška sirén, To není, Tak nevim, Žižkaperk blues, Supermarket Lovers, Second Hand, Mravenci
Vydáno: 17.1.2019
Celkový čas: 35:27
Vydavatel: Warner Music
Z kulturákové skupiny z přelomu tisíciletí se Lety mimo v průběhu let stali poprockovou klubovou partičkou, která se nebojí psát chytlavé melodie. S novinkou "Civilizace 3000" navíc neskrývají ambice postoupit v pomyslném žebříčku úspěchů zase o kousek dál. Pomoc jim v tom měli fanoušci, kteří prostřednictvím crowdfundingové kampaně na serveru Hithit.cz kapelu podpořili v úspěšném projektu nahrávání nové desky.

Ač už Lety mimo nějaký ten pátek existují, novinka je jejich teprve šestým počinem a od poslední řadovky "Válka světů" ji dělí téměř čtyři roky. Poslední dobou ovšem trio usilovně koncertovalo a dostávalo se do povědomí stále širšímu okruhu domácích fanoušků. Novinka je tak vyústěním jejich snažení a chuti, kterou tahle parta dosud neztratila.

Hudebně i textově se Lety mimo snaží být ke svým posluchačům vstřícní a přístupní. Zpívají o všedních problémech a nešvarech běžného života a nechybí jim osobitá poetika všednosti v tom nejlepším slova smyslu. Skladby zdobí výrazné refrény, mnohdy s nesporným hitovým potenciálem. Překvapením jsou pak povedené balady "To není" a "Supermarket Lovers" s hostující Veronikou Kratochvílovou Zenklovou.

Za zmínku stojí undergroundem nasáklá píseň "Žižkaperk blues" s velmi osobitou atmosférou, která z ní dělá jeden z nejzajímavějších momentů novinky. Stejně tak boduje svižná pecka "Tak nevim", která spojuje to nejlepší z rukopisu skupiny - výraznou melodiku, koketování s rádiovou přístupností i kytarový základ. Navíc skladbu ozdobil vokál Petry Čechurové.

Novinka "Civilizace 3000" patří k tomu nejlepšímu, co tato formace kdy nahrála. Zda to na probojování se do první ligy bude stačit, se teprve uvidí. Pomoc by v tom rockerům mohlo i hostování na turné Mandrage, kde mohou zaujmout také mladší publikum.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY