shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 48. týden 2018

Předvánoční žně? Kdepak, české žebříčky se uložily k zimnímu spánku

Vydáno: 07.12.2018 20:20 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Lucie Levá

Hysterie z blížících se Vánoc již propukla, české hitparády ale stagnují. Preference rádií i vkus posluchačů spojuje poslední týdny nedostatek invence. George Ezra vyhrává se "Shotgun" z éteru nejčastěji už popáté, Lucie má potřetí v řadě nejžádanější desku.

George Ezra - Shotgun
© facebook interpreta
RÁDIA - Snad každý z oboru vám řekne, že závěr roku znamená v hudebním světě žně. Rádioví dramaturgové ale hromadu novinek, které se na nás valí ze všech stran, neakceptují a místo toho předčasně ulehli k zimnímu spánku. Pohled na aktuální singlový žebříček totiž připomíná spíš lednové mrtvo.

George Ezra se "Shotgun" uspěl už popáté. Skutečnost, že tento britský písničkář s letošním singlem překonal i popularitu svého průlomového hitu "Budapest", zazněla již v předchozích komentářích. Informace o tom, že tento rok hrál v České republice dvakrát a příští rok v květnu se sem opět vrátí, zrovna tak. Pojďme tedy v žebříčku dál.

Ani druhé místo ovšem změnu nepřináší. Udržela se na něm LP s "Girls Go Wild", která právě vydává novou desku "Heart To Mouth". Vzhledem ke zpěvaččině popularitě se dá očekávat, že výrazně zamíchá kartami i v albovém pořadí. Taktéž bronzová medaile putuje do stejných rukou jako před týdnem, znovu si ji na krk pověsí Xindl X, který zpívá, že je "Dřevo". A nic nového pod sluncem nenajdeme ani na zbylých příčkách první pětice. David Guetta a Sia s "Flames" i OneRepublic s "Connection" rovněž drží umístění z předešlého kola.

Kdo čeká, že druhá polovina Top 10 bude živější, mýlí se. K drobným přesunům v ní sice došlo, většinou ale jen o jednu dvě příčky. Denis Lloyd, Mirai a Zedd získali jedno místo k dobru, Dean Lewis dvě. Pouze Jonas Blue s "Rise" se pohnul trochu více, z šestky klesl na desítku. Ale i tak nezbývá než konstatovat, že dramaturgové si nejspíš letos vzali vánoční volno o něco dříve, než by bylo žádoucí.

Vždyť i zbrusu nové hudby je v první stovce žalostně málo. Jediná novinka narušila nadvládu zavedených hitovek. Postarala se o ni Anna K., která se šansonově laděnou skladbou "Prokřehlá" startuje jako čtyřiadevadesátá nejhranější. Pro zpěvačku ji napsali Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák a najdete ji na loňské desce "Světlo".

Top 10 ČR - rádia:
  1. George Ezra - Shotgun
  2. LP - Girls Go Wild
  3. Xindl X - Dřevo
  4. David Guetta & Sia - Flames
  5. OneRepublic - Connection
  6. Denis Lloyd - Nevermind
  7. Mirai - Chci tančit
  8. Zedd & Elley Duhé - Happy Now
  9. Dean Lewis - Be Alright
  10. Jonas Blue - Rise (feat. Jack & Jack)


Lucie - evoLucie
© facebook interpreta
ALBA - Ani v albové části žebříčků není situace dramatičtější než v pořadí singlů. Lucie dovršuje s nahrávkou "Evolucie" zlatý hattrick. Kapelu může těšit, že i po šestnácti letech od předchozí řadovky je o její tvorbu stejně velký zájem, což dokázalo i nedávné turné po největších českých halách. Etapa nové Lucie tím ale pořád teprve začíná, na příští rok se skupina s aktuálními hity rozjede i do menších měst.

Zda u nás znovu uvidíme i Imagine Dragons, zatím zůstává ve hvězdách. Dan Reynolds a spol. totiž termíny turné k "Origins" stále ještě neoznámili. Po fenomenálním úspěchu minulého pražského koncertu se však dá návrat této stále žádanější party očekávat. V hitparádě jsou s novou deskou potřetí stříbrní.

Ke změně nedošlo ani na trojce, kterou si pohlídali Queen se soundtrackem "Bohemian Rhapsody". V kinech jde už přes měsíc o nejnavštěvovanější film, na čelo albového žebříčku si ale kompilace nejslavnějších hitovek formace kolem Freddieho Mercuryho cestu dosud nenašla. Dodejme, že také Queen budou příští rok koncertovat. Pokud vše dobře dopadne, mohli by u nás během posledních několika let zahrát už potřetí. Za mikrofonem by opět stál Adam Lambert. Nechme se tedy překvapit, jestli se s pražskou zastávkou počítá.

Do první desítky se vměstnala jediná novinka, o niž se zasloužil Pavel Callta. Zpěvák tvrdí, že písně na druhé studiovce "Součást" jsou pro něj velmi osobní. Většina z nich se dotýká tématu mezilidských vztahů. Stačí to zatím na deváté místo.

Na jednadvacátý stupínek se probil Eros Ramazotti. Než se italský zpěvák v říjnu 2019 vrátí do pražské O2 areny, mohou fanoušci otestovat jeho nové album "Vita Ce N'e". Řádek čtyřicet osm zabrala dívčí skupina Vesna s albem "Pátá bohyně". Připomeňme, že hlavní tváří tohoto projektu, jenž vzdává hold slovanským bohyním, je Patricie Fuxová, mimo jiné autorka textu "Mám boky jako skříň" pro Ewu Farnou.

Top 10 - alba:
  1. Lucie - EvoLucie
  2. Imagine Dragons - Origins
  3. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.
  4. Lenka Filipová - Oppidum
  5. Queen - Greatest Hits (Remastered)
  6. Lucie Vondráčková - Růže
  7. Zaz - Effet Miroir
  8. Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born
  9. N Pavel Callta - Součást
  10. Ed Sheeran - Divide

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 48. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY
  • CZ RADIA (ragehard, 09.12.2018 14:50) Reagovat

    Můj osobní tip do českého eteru z pop žánru překvapivě Miley Cyrus ve fítu u Marka Ronsona ve skladbě Nothing Breaks Like a Heart, s přehledem odzpívané, celkově zajímavá atmosfera skladby, jak dělaná pro zimní večery a k tomu všemu, alespoň tedy pro mě, skvěle natočené video, které sjíždím zas a znova. MC si v něm sice neodpustí alespoň na chvíli opět neukázat zadnici, ale jinak video se symbolickým odkazy této doby, děti předškolního věku cvičící si střelbu na střelnici, kněží ve strip baru a v závěru ukřižovaná (???) Miley k fáru, za mě jednoznačně GOOD JOB!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Naživo: LP si zaplněné O2 universum naprosto podmanila (02.03.2024 12:15)
- Fotogalerie: Atmosféra plná emocí a lásky: LP uchvátila O2 universum (02.03.2024 10:59)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu