shop.musicserver.cz
Oceán - Femme Fatale

Oceán usiluje s "Femme Fatale" o osudovou nahrávku. Nakročeno má slibně

Vydáno: 17.12.2018 00:00 v sekci Recenze - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Znovuzrození kultovní formace Oceán bylo před lety na domácí hudební scéně velkou událostí. Každá jejich aktuální práce se tak i nyní setkává s velkými očekáváními. Na konci letošního roku čtveřice hudebníků přichází s druhým řadovým albem "Femme Fatale", které by dle názvu mělo oslavovat ženy.

8/10

Oceán - Femme Fatale

Vydáno: 14.12.2018
Celkový čas: 38:22

Skladby: Intro, Žádnej strom neroste do nebe, Loď zázraků, Koření, Buď třeba, Mona Lisa, Kříž a plán, Femme Fatale, A vyjdi ven, Golem

Vydavatel: Warner Music

Českobudějovická skupina Oceán vykřesala z předchozího počinu "Ve smíru", co se dalo. Návrat skupiny byl přesto přijat rozpačitě, neboť pozici Petra Muka zastoupila Jitka Charvátová. Fanoušci se tak víceméně rozdělili na dva tábory - ty, co uznávají staré složení, a ty, kteří budou stát za seskupením v jakékoliv sestavě.

Deska "Ve smíru" je nadčasovou celistvou nahrávkou reflektující to nejlepší, co současná domácí elektronická hudba může nabídnout. Doběhnout toto album se zdá být prakticky nemožné. Skupina se přesto po dvouapůlletém období, které vyplnila koncertováním, odvážila navázat s nahrávkou "Femme Fatale".

Novinku uvedl singl "Koření", který si společně s druhou shalomskou ochutnávkou "A vyjdi ven" mohli poslechnout návštěvníci ostravského křtu desky. Vlažnější přijetí skladeb nebylo a není překvapivé, osudová žena totiž potřebuje čas, respektive více poslechů. Ty vás k ní ale posléze doslova připoutají. Stejně jako na předchůdci i zde se nachází spousta materiálu k věčnému objevování.

Album tradičně otevírá intro, které pozvolna přejde do skladby "Žádnej strom neroste do nebe". Její začátek možná pamětníkům připomene kultovní "Born Slippy" od britských Underworld, později se překlene do kousku se skutečným hitovým potenciálem. Oblíbený popěvek o-o-oh možná bude někoho iritovat pro svoji frekventovanost v populární hudbě, nicméně právě tento element jistě zafunguje při živých vystoupeních.

Zmíněnou druhou písní na albu a rytmicky promyšlenou "Kříž a plán" ovšem zřejmě potenciální rádiové úspěchy končí. Většina nahrávky "Femme Fatale" se nese v potemnělé atmosféře, která nepůjde naproti povrchním posluchačům, ale naopak těm dumajícím, kteří rádi objevují. Tuto stránku alba nejlépe prezentuje stejnojmenná položka "Femme Fatale", "Loď zázraků" a závěrečná "Golem".

Členové skupiny Oceán vytvořili důstojného nástupce své předchozí desky. Nesnažili se kopírovat její postupy, a tak přišli s deskou odlišnou. Několik aspektů však zůstává při starém. "Femme Fatale" je opět výborně lemována magickým hlasem pěvecké múzy Jitky Charvátové, verši textového gurua Petra Honse a produkcí osvědčeného Armina Effenbergera. Při zrodu novinky ze sebe hudebníci i podruhé vydali možné maximum. Uvidíme, zda se právě tato řadová deska nakonec stane jejich osudovou.

Druhý pohled - Dan Hájek (8/10)

"Femme Fatale" je deska jiného druhu. Oceán k ní zjevně přistupoval zcela jinak - předchozí "Ve smíru" vznikala na etapy a piloval se každý detail. A tak se nakonec podařilo natočit podmanivou krásu, na níž Jitka Charvátová prvně mohla ukázat, že je právoplatnou členkou této dnes již kultovní skupiny.

Oceán, Music Club Barrák, Ostrava, 17.11.2018
© Pavel Parikrupa / musicserver.cz
Druhá deska s touto zpěvačkou v čele je v mnoha ohledech dozrálejší a zadumanější. Skalní příznivci tak asi budou mít šanci začít breptat, že už tu není tolik vydařených a jasných hitů. Což ve svém finálním důsledku ale nevadí, chce to se jen zaposlouchat a nechat se vést onou osudovou ženou (což je zjevná paralela k písni The Velvet Underground, která zazněla i na coverové desce projektu Fiction).

Novinka je důmyslně poskládána i hudebně, Petr Kučera je stále tím zručným fachmanem od kláves, který vše vede do podmanivých zákoutí nálad, symbolické je i hostování tří Jan z původního Shalomu ve skladbě "A vyjdi ven". Petr Hons nadále fascinuje svými zadumanými texty, v nichž je mnoho odkazů a symboliky. "Femme Fatale" se přesto nemáchá v hluboké melancholii, byť se celkové vyznění textů posunulo do jiných rovin. Všechny ideje a metafory popisují nejenom osudovosti žen, ale i úvahy na téma žití/nežití.

Album samotné potřebuje svůj čas, není na pár poslechů. Osobně v něm vnímám i určitou alternaci k shalomáckým "Branám vzkazů", které jsem též docenil mnohem později.


NÁZORY
  • Zpěvačky v A vyjdi ven (Martin, 17.12.2018 11:42) Reagovat

    v této skladbě zpívá Míša Klímková a druhá deska Shalomu se jmenuje (ty) Brány Vzkazů ;)

  • Nová deska Oceánu ve stínu reklamy. (Marek, 18.12.2018 15:33) Reagovat

    Deska výborná, povedla se a poslech je příjemný. Cover "A vyjdi ven" mě moc potěšil, je vkusný a je to krásné připomenutí starých časů. Co mě ale nepotěšilo, je artwork nové desky. Artwork předchozí desky byl výtvarně čistý a minimalistický, nový sice může evokovat desku "Dávná zem", ale nějak mu nemůžu přijít na chuť. Ale to je otázka vnímání a vkusu, nepovažuju to za příliš důležité. Co mě ale doslova nadzvedlo, je nevkusná reklama, která je skryta pod samotným CD v digipacku. Škoda, nemám tyhle reklamy na nosičích rád. Raději bych na desku přispěl v nějaké sbírce tak, aby se na obalech podobné reklamy nemusely objevovat.

  • Vyjdi ven (Ales, 15.01.2019 16:21) Reagovat

    Ta písnička je původně od starého Oceánu. Shalom ji však hrál na turné v roce 1994.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Legendární "Déva" a "Eniel" se dočkají výročních reedic (16.11.2022 18:42)
- Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva" (04.11.2022 18:26)
- Video: Dušan Vozáry (Oceán): Z rychlé slávy jsme zdementněli (28.02.2021 18:12)
- Nový remix "Doteků v zemi" láká na reedice desek Oceánu (26.10.2020 11:19)
- Oceán na podzim připomene alba "Dávná zem" a "Pyramida snů" (25.08.2020 17:28)
- Recenze: "Sny zůstanou" jsou důstojným poutem ke kariéře Petra Muka (30.03.2020 16:00)
- Kompilace "Sny zůstanou" nabídne průřez celou tvorbou Petra Muka (23.01.2020 18:39)
- Naživo: Oceán pokřtil desku "Femme Fatale" na lodi (13.05.2019 11:03)
- Rozhovory: Oceán - Naším kořením je hudba a láska (10.05.2019 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu