Koněšínský Vendelín se úspěšně vklínil mezi příjemné rodinné folkové festivaly

25.06.2017 16:11 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Už tak neskutečné množství hudebních festivalů v České republice přijalo do své rodiny dalšího člena. Koněšínský Vendelín patří do kategorie akustických folkových dvojvečerů, kde by měl být dostatek možností si zazpívat, příjemně popovídat a užít si horké letní noci v atmosféře, kde je člověku dobře.

Live: Koněšínský Vendelín: Maarien, Žalman a spol., Buty, Petr Bende, Kamelot, Jaroslav Samson Lenk a další

místo: Autokemp Borovinka, Koněšín
datum: 23.-24. června 2017

Když jste po celotýdenním pracovním shonu unaveni z práce, není nadto vyrazit si o víkendu do přírody. Pokud k tomu máte rádi hudbu, festiválek zasazený pěkně do lesa je hodně příjemnou věcí. Když jste romantici a máte rádi letní oblohu plnou hvězd, s Koněšínským Vendelínem se nemůžete mýlit.

Pořadatelům se už pro první ročník akce podařilo zlákat velmi solidní obsazení po oba dva dny. Program vždy začínal kolem třetí hodiny odpoledne a na hlavním pódiu se
Marien
© Vít Bláha
končilo kolem půlnoci, jinde samozřejmě klidně i za ranního kuropění. V celém areálu, kde jsou umístěny i chatky na přespání, nechybělo ani stanové městečko, bazén, spousta stánků a atrakcí, při kterých se mohla vyřádit celá rodinka, o tipech na výlety do blízkého okolí ani nemluvě. Hlavní však samozřejmě byla muzika.

Té folkové se říká možná malinko s despektem a ironií hodná. To ale vůbec neškodí. Lidí, kteří si rádi zpívají s kytarou nejen u ohýnku je u nás stále ještě dost a důkaz podal i tento první ročník festivalu, na který se jich sjelo zhruba dva tisíce. Páteční začátek obstaral Brtnický dostavník, opravdový start však přišel až s následujícími Marien. Pardubická kapela stejně jako ostatní dostala hned devadesátiminutový prostor k vystoupení a ještě repertoárově čerpala z loňské oslavy deseti let činnosti (nyní je slavnostní koncert z Ideonu už oficiálně k mání na CD). Dostalo se na skladby "A bylo léto", "Olešnickou", "Butche a Sundance", stále relativně novou "Rozálku", ale i na výborný cover "Hotel California" od Eagles. Víťa Troníček je skvělý instrumentalista a nikdy neztrácí vtip. Jeho neustálé pošťuchování s manželkou a zároveň kolegyní v kapele Zdenou bylo velmi milé a spontánní.

O Žalmanovi už bylo napsáno zřejmě vše, co mohlo být. Oslavil kulaté výročí koncertem v Lucerně, knížkou i výborným CD "Cestující muž". Jeho studnice hitů a legendárních popěvků je v podstatě nevyčerpatelná. Umně tak míchal nové písně se staršími, "Zapomínám skleničku" lidé kvitovali v podstatě stejně jako "Dej mi tón". "Ticho hobitů" zase rozparádilo výtečnou zpěvačku Michaelu Hálkovou a závěrečný "Divokej horskej tymián" byl i ve velkém horku nádherně mrazivý.

Vrchol pátečního večera obstarali ostraváci Buty. A tady došlo zřejmě k jediné vadě na kráse celého festivalu. Což o to, Buty hráli dobře, došlo na všechny jejich hity typu "Mám jednu ruku dlouhou", "Krtek" či "Jednou ráno", zpěvák Radek Pastrňák působil vtipně a v pohodě, ale stylově přece jenom kapela až tak nezapadla do celkového pojetí festivalu. Určitým problémem už zřejmě bylo téměř hodinové chystání se na koncert a zvučení a fanoušci, kteří byli od Žalmana pořádně rozezpívaní taky asi nebyli v daný moment pro Buty tou správnou cílovkou. Proto už někdy v polovině koncertu začali odcházet.

Druhý den program odstartovali Pepa Barnet a Sešup. Ať je to jak chce, byli pouhou předkapelou pro další z hvězd festivalu - Petra Bendeho. Ten hraje koncerty v několika sestavách, zde zvolil trio, kde ho doprovodil baskytarista Dalibor Dunovský a hráč na cimbál Michal Grombiřík. V horkém letním odpoledni Petr vsadil víc na starší písničky "Kolotoč", "Anděl perutí mách", "Zaklínám své moře", ale zcela neoapomněl ani novinkové album "reSTART" se skladbami "Utonout" či "Živí to nepřežijem". Přítomnost cimbálu ho přinutila navštívit i vody lidové muziky se skladbou "Za horama dědina", ale i vzpomenout legendu všech legend Beatles a jejich "Yesterday" v nádherné úpravě pouze s cimbálem. Během setu se dostalo i na klasiku "Pramínek vlasů" od Jiřího Suchého, velmi oblíbenou "Trávu" a "Nad horú svítá".

Následoval velmi příjemný set nepříliš masově známého Přístavu. Jejich vystoupení však překvapivě neskončilo poslední písní vymezeného časového prostoru, ale v tom je kouzlo i krása podobných festivalových setkávání. Jednotlivé kapely se mezi sebou často dobře znají, Petr Bende, spěchající na další koncert do
Petr Bende
© Vít Bláha
Jihlavy, tak nechal pozdravovat frontmana Kamelotu Romana Horkého. Ten bohužel jako hlavní tahák festivalu přijel na vystoupení hlasově indisponován, což bylo znát přibližně od čtvrté písně koncertního setu. Vypomohl si dlouhými, ale výbornými sóly na kytaru a závěrečnou čtvrtinu koncertu mu pomohla svými hlasy utáhnout právě kapela Přístav.

Roman Horký sázel nejen na klasické hity "Honolulu", "Zachraňté koně", "Cikáni", "Zlatá ryba", "Pálava" či nádherný "Slib", ale nezapomněl ani na stále aktuální desku "Babí léto", ze které například představil píseň "Jan Eskymo Welzl", která pojednává o polárníkovi, co splodil zhruba na dvě stě dětí. A ani chybějící Horkého hlas tak nepokazil zážitek, který tahle brněnská legenda zaplněnému areálu poskytla.

Pisatel reportáže o sobě stále ještě nemůže tvrdit, že by byl kdovíjakým expertem na country a folk styl. Proto ho jméno Jaroslava Samsona Lenka nechávalo celkem chladným až do doby, než tento charismatický zpěvák a skladatel nejen večerníčkových hitů pobláznil publikum vtipnými prupovídkami, zpěvnými a legračními
Jaroslav Samson Lenk
© Vít Bláha
texty a vystupováním, kdy ho za celou dobu neopustil úsměv na rtech. Na pódiu zcela sám samotinký, jen se svojí speciální osmistrunnou kytarou, publikum mu zobalo z ruky a nechalo se na vlnách salv smíchu unášet k žhavé sobotní půlnoci. Lepší tečku prvního ročníku si akce nemohla přát.

A je nutné napsat, že s drobnou výjimkou již zmíněných But se povedla na jedničku s hvězdičkou. Skvělé počasí, nádherné prostředí, výborné kapely a interpreti, vstřícná a komunikativní nálada mezi lidmi, velmi dobrá organizace, obsluha, to vše jsou hodně dobré základní stavební kameny, na kterých se do budoucná dá vystavět pěkná tradice. Pavel Žalman Lohonka během svého vystoupení prohlásil, že ho těší možnost vystoupit na prvním ročníku festivalu a doufá, že se nebude jednat o poslední. Pokud by se tak z nějakých důvodů stalo, byla by to velká škoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY