shop.musicserver.cz
Craig David - Following My Intuition

Craig David na "Following My Intuition" vstává z popela jako fénix

Vydáno: 28.11.2016 18:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Překvapení roku. Právě tak lze titulovat šestou studiovku dnes už zdaleka nejen r'n'b zpěváka Craiga Davida, který se na scénu vrací po dlouhých šesti letech. A tak produkčně vypiplané album plné potenciálních hitů od něj určitě nečekali ani jeho nejvěrnější fanoušci.

8/10

Craig David - Following My Intuition

Vydáno: 10.10.2016
Celkový čas: 50:07

Skladby: Ain't Giving Up (feat. Sigala), Where The Bassline Drops (feat. Big Narstie), Don't Go, 16, Couldn't Be Mine, One More Time, Nothing Like This (feat. Blonde), Got It Good (feat. Kaytranada), All We Needed, Louder Than Words, What If , Like A Fan, Better With You

Vydavatel: Sony Music

Víte, jak je to s těmi návraty. Léta čekání a spousta řečí kolem a pak najednou vyjde oldschoolově znějící deska, která jen recykluje dávno použité přístupy a ve výsledku za nic nestojí. Ne tak v případě Craiga Davida. Ten si slávy užil zejména v prvním desetiletí tohoto tisíciletí a jeho úspěchy potvrdili diváci britské MTV, když v roce 2009 v anketě o nejlepší album všech dob dali jeho debut "Born To Do It" na druhé místo, hned za "Thriller" Michaela Jacksona. Zhruba ve stejném období jsme ale o dnes pětařicetiletém umělci slyšeli stále méně. A nebýt hitu "Rise And Fall" se Stingem, který dodnes hrají nejen česká konzervativnější rádia, nejspíš bychom na něj už úplně zapomněli.

Vlastní rádiová show, různé nepříliš známé spolupráce, posilování a změna labelu protáhly čekání na šestou studiovku na šest let, což je v té nejkomerčnější populární hudbě prakticky věčnost. Bez nějakých větších očekávání se ale Craig David letos vrátil na scénu s deskou, na níž se těžko věří tomu, že přišla už od prakticky dávno zapomenutého zpěváka.

"Following My Intuition" je album, které i nadále dává prostor jeho medovému vokálu, nabízí ale zcela současný zvuk, kterým vyznavatel judaismu dává najevo, že se chce líbit a jít do hitparád. A minimálně v Británii se mu to zatím po zásluze daří. Šestá řadovka je totiž prostá vaty a nabízí jen samé potenciální singly s hitovými ambicemi.

Už úvodní "Ain't Giving Up", který byl vydán jako čtvrtá ochutnávka, ale vlastně až on byl opravdovým oficiálním singlem, je díky participaci aktuálně veležhavého DJe říkajícího si Sigala návykovým hitem na první dobrou. Totéž platí i o drum'n'bassové "When The Bass Line Drops" a "Nothing Like This" s bublající rytmikou, která zní, jako by vypadla z diskografie Disclosure, což se ostatně dá říct i o "No Holding Back" z deluxe edice (obsahující čtyři skladby navíc), na níž se David spojil s Hardwellem. Z toho vám tedy musí být zřejmé, že novinka neobsahuje zdaleka jen r'n'b, ale i taneční věci na pomezí EDM, UK garage a komerčnější odnože drum'n'bassu.

Zatočení žánrovým kormidlem se naštěstí vůbec nepodepsalo na kvalitě a oba směry nabízejí mnoho reprezentativních zástupců. Kupříkladu houpavější "Louder Than Words" zní, jako kdyby vypadla z Usherových "Confessions", totéž lze pronést i o "Couldn't Be Mine" a soulovější "Change My Love". A klidná "Better With You" uzavírá klasickou edici desky přímo ukázkově. Oči je třeba trochu přivřít akorát nad texty, ale ty v těchto vodách nikdy nepřinášely nějaké hluboké myšlenky, a odpovídají tak zvoleným žánrům.

Komu je tedy nové album určeno? Pokud vás zklamaly poslední přírůstky Ushera, Nicka Jonase, Alicie Keys či Justina Biebera (jehož "Where Are Ü Now" dal David daleko zajímavější verzi v písni "16"), ale naopak vás baví Jason Derulo, Bruno Mars, The Weeknd, Sigma, Sigala a Disclosure, jste tady správně. Nelze sice říct, že všechny skladby jsou nejlepší na světě, ukázat ale na nějakou, která je vyloženě slabá, je opravdu problém.

Na "Following My Intuition" je znát, že má jasně definovanou cílovou skupinu a té předkládá přesně takový produkt, jaký si žádá. Možná i to je důvod, proč je to od věhlasného debutu z roku 2000 první album, s nímž se Craig David podíval na číslo jedna v britském albovém žebříčku. Zaslouženě. Tak by měly vypadat všechny návraty.

NÁZORY
  • 95% (R. , 29.11.2016 09:44) Reagovat

    Naprosto s recenzí souhlasím, toto album je opravdu velmi povedené a v kontextu současné tvorby je výjimečné. Ale dát 8/10 je opravdu málo. Album je mnohem lepší. Nevím, proč se tady bojí redaktoři dát vyšší známku. To album je opravdu perfektní a komukoliv z ní něco zahraju, tak hned zbystří a ptá se - kdo to je.

  • Nové album (Mike, 30.11.2016 15:09) Reagovat

    Craig David rozhodně nezklamal.. Normálně poslouchám spíš rock, ale Craiga Davida mám rád už od dob alba Born to do it. Nové album nemá prakticky hluché místo. Poslouchám ho v práci pořád dokola a zatím se mi neoposlouchalo, jedná se o kvalitní pop a toho není nikdy dost. Osobně mě jako první zaujala skladba Sink or Swim z deluxe edice.

  • OMG (Petr, 01.12.2016 22:56) Reagovat

    Šablonovitý jednoduchý předvidatelný....nic nového

  • .... (Petr, 01.12.2016 22:59) Reagovat

    Jeden z mála,který mě překvapil svým osobitým stylem za poslední rok a půl je např. Kendrick Lamar!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Koncert Jasona Derula v obrazech (25.03.2024 19:55)
- Naživo: Z excelentního Jasona Derula v Praze stříkal pot. Na pódiu ze sebe vydal úplně všechno (25.03.2024 15:00)
- Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou (17.03.2024 16:30)
- Naživo: Sigma se v Praze rozhodla žít už jenom svou přítomností (16.03.2024 17:00)
- Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu