shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2016

Závěrečný den Colours Of Ostrava patřil českým kapelám a The Vaccines

Vydáno: 19.07.2016 10:39 v sekci Naživo - Ondřej Selner | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Poslední den letošního ročníku Colours Of Ostrava byl ve znamení hned několika překvapení. Nebyly však pouze pozitivního rázu, nýbrž i toho negativního. Den otevírali čeští Losers Cirque Company a především Ghost of You, uzavírali naopak famózní britští The Vaccines a Underworld.

Live: Colours Of Ostrava - Den čtvrtý

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 17. července 2016
vystoupili: Underworld, Passenger, The Vaccines, 2Cellos, Ghost of You, Lazer Viking a další
Fotogalerie

Už nedělní ráno dalo tušit, že finále bude v Ostravě veliké. Počasí se totiž po třech dnech konečně umoudřilo a návštěvníkům dokonce dopřálo na několik hodin hřejivého slunce. Při rozbřesku hráli na menší Radegast Stage čeští mladíci z Ghost of You, kterým se jedna z nejmenších scén festivalu ukázala limitem. Jejich energická indie-elektro smršť by totiž snadno mohla konkurovat vystoupením na hlavním pódiu. To však ve stejný čas okupovala Barbora Poláková. Kdo však nakonec zvolil Ghost of You, rozhodně neprohloupil, protože verva, se kterou se pouští do koncertování, je katapultuje mezi nejzajímavější zjevy současné mladé české scény.

Na kryjící se vystoupení Polákové a Ghost of You přímo navazoval Thom Artway následovaný elektro-swingery z Ghany Rocky Dawuni. Artway svým nijak ze šedi nevystupujícím koncertem tak trochu předznamenal, co návštěvníky mělo čekat v pozdějších hodinách na největší scéně od jedné z hlavních hvězd festivalu - Passenger - totiž unylá, písničkářská one-man kytarovka, kde se čeká jen na ten jediný hit. V případě Artwaye to byl "I Have No Inspiration", v případě Passenger pak "Let Her Go".

Na Full Moon Stage se naopak schylovalo k jednomu z nejbizarnějších vystoupení Colours Of Ostrava vůbec. Na svědomí ho měl Lazer Viking (původně Boy Wonder & The Teen Sensations) se Sabrehart. Performance totiž jednak trvalo s programem anoncované hodiny jen její polovinu, jednak se v jejím závěru muzikant vydal mezi lidi pod pódiem. Na tom samotném by samozřejmě nebylo nic zvláštního, jenže Viking cestou upadl, vymáchal se v bahně a posléze předváděl podivínské taneční kreace kombinované s upřenými pohledy z očí do očí návštěvníků. Nebylo tak divu, že v pohledech přítomných se mísily pocity obdivu s rozpaky. Po poslední písni a aplausu se hudebník ještě vrátil na pódium a rozloučil se se slovy: "To je všechno, já už to říkal dole, kdo to neslyšel, tak díky a čau," načež už se přes trvající potlesk zpět na scénu nevrátil. Tohle by si leckdo dovolit nemohl, Lazer Viking ale během předcházející třicetiminutovky předvedl, že na to má, takže celek i závěr samotný do sebe výborně zapadly.

Passenger očima Honzy Trávníčka

Passenger, Colours of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava 17.7.2016
© Vojtěch Kubec
Tak se to konečně stalo. Dlouho, předlouho jsme na musicserveru básnili o tom, jak krásné písně Passenger tvoří a jak ještě lepší koncerty hraje. Ať už to bylo Rakousko, Maďarsko nebo Praha, vždy šlo o zcela unikátní a nezapomenutelné minuty, které byly plné oboustranného pochopení, ale i nespoutaného humoru. A přestože všichni, kteří jej už měli možnost zažít ho naživo, nadšeně aplaudovali a doporučovali na všechny strany, pořád byl britský písničkář v České republice spíše jen takovou komunitní záležitostí. Umělcem pro zasvěcené. Pro spiklence. To se koncertem na Colours Of Ostrava konečně změnilo. Zpěvák a kytarista Mike Rosenberg, jak zní jeho pravé jméno, si před zaplněné prostranství před největším pódiem stoupl úderem osmé hodiny a minutu za minutou, píseň za písní, si kromě už nejvěrnějších příznivců ještě ze SaSaZu získával jednoho nového fanouška za druhým...

Čtěte dále zde.

I proto bylo možné ještě několik desítek minut po koncertě zaslechnout návštěvníky, jak o Lazerovo překvapivém vystoupení diskutují. Show zkrátka, ať už v pozitivním či negativním, zaujala. To se rozhodně nedalo říct o 2Cellos, kteří zaujmout sebevirtuozněji pojatými covery nejrůznějších písní (od AC/DC či Nirvany) prostě nedokážou. Spravit chuť si pak šlo u afro-folkových Blick Bassy, izraelského Zohar Fresco a především u Songhoy Blues, kteří do Ostravy přivezli woodstockovou show čerpající z Jimiho Hendrixe. Všechna pozornost pak už ale byla věnována směrem na hlavní stage, kde lehce po osmé hodině začal hrát Passenger. Jak již bylo naznačeno výše - jednolité, unylé, ale po hudební stránce perfekcionistické vystoupení by se hodilo spíš do kavárny než na primetime závěrečného dne. Diváci Passenger tak mohli jen tiše závidět těm, kteří se vydali na holandské De Staat, kteří už minulý rok na Rock for People Europe předvedli, že jejich koncerty mají neskutečný drive. Na Colours to stvrdili.

O to větší zadostiučinění ale posléze vyvolal přechod na stage číslo 2, kde se po deváté do kytar opřeli britští The Vaccines. Ti hráli jak hitovky starší, tak i fláky z aktuálního alba "English Graffiti" (2015). Spektakulární, energické, skvěle šlapající a sebevědomé vystoupení plné řízných kytarových písní dalo pomalejšími skladbami vydechnout jen na pár okamžiků. A ani v nich nenudilo. The Vaccines (a také ovace fanoušků) byli důkazem, že žánru, který kapela reprezentuje, by na příštích Colours Of Ostrava mohlo být věnováno daleko více prostoru.

Underworld, Colours of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava 17.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Finální den uzavírala britská elektronická legenda Underworld. S tou se dalo perfektně protančit až do samotného festivalového konce. S toužebně očekávanou melodií "Born Slippy" v uších se pak zcela spokojeně vydávalo na cestu domů. Ta ovšem nebyla (a to platilo i pro všechny ostatní dny) procházkou růžovým sadem. Zoufalý nedostatek spojů (včetně těch náhradních) totiž vedl k mačkanicím v přeplněných tramvajích, případně absolutní nemožnosti se do vozů MHD, a tím pádem ani na ubytování vůbec dostat. Jestliže by Colours Of Ostrava měly něco řešit organizačně, pak je to právě posílení MHD. Jinak jim po této stránce nelze vytknout vůbec nic.

Extra palec nahoru dostávají pořadatelé za perfektní ozvučení a vyrovnaný boj s deštěm (jehož intenzita a vytrvalost ostatně vedly ředitelku festivalu Zlatu Hulešovou k prohlášení letošního ročníku za ten vůbec nejtěžší) průběžným dosypáváním štěrku, odklízením vody a paletami. V areálu se tak i přes nepřízeň dalo zcela bez problémů přemisťovat.

Poslední den byl po tom prvním s naprosto fenomenálními Tame Impala rozhodně tím hudebně nejnabitějším. Pozitivně překvapilo nejen počasí, ale i čeští Ghost of You a Lazer Viking, africký rokec Songhoy Blues, izraelský Zohar Fresco a skvělí závěreční The Vaccines následovaní Underworld. Nemile naopak překvapil Passenger, který přes svou přirozenost (často ale hraničící s přesládlostí) nedokázal strhnout. Publikum i muzikant si ale vystoupení zjevně užili, protože Passenger hned den po skončení festivalu oznámil další koncert v pražské Lucerně.

Sečteno podtrženo: to zajímavé se čtvrtý den často dělo na menších scénách. Finále bylo celkově veliké, síla festivalu ale spočívala ve vyvážené kombinaci hudebních zážitků všech čtyřech dnů. A přesně tak to má být.

NÁZORY
  • ty dva články nad sebou jsou takhle boží... ... (michal, 19.07.2016 11:44) Reagovat

    ty dva články nad sebou jsou takhle boží...

    Passenger ... opět nadchl staré fanoušky, posbíral ale i spoustu nových
    Závěrečný den ... Passenger nenadchnul

    • Re: ty dva články nad sebou jsou takhle boží...... (jarecek, 19.07.2016 12:20) Reagovat

      haha, taky jsem se zasmal .. a jeste k tomu ta zbytecne vykopirovana cast clanku honzy travnicka .. no klasickej ms.cz fail :)

    • Re: ty dva články nad sebou jsou takhle boží...... (strom-z, 20.07.2016 14:32) Reagovat

      no nad sebou je to vtipný, ale mě zrovna tohle vůbec neva - radši si přečtu víc protichůdnejch názorů, než (což se občas stává) takovou tu uniformní směs, kde se všichni tak trochu bojej vybočit z davu

  • Zohar Fresco (Jirka, 19.07.2016 12:14) Reagovat

    Zohar Fresco fakt není "africká hudba" ;)

  • nechápu (Petr, 19.07.2016 14:29) Reagovat

    mně ten musicserver už opravdu nebaví. V každým druhým článku je nějaká bota. To si to po sobě neumíte přečíst????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Naživo: The Vaccines si při své pražské premiéře vyzkoušeli i ještě horké písně (25.01.2024 15:20)
- Fotogalerie: Koncert The Vaccines v obrazech (25.01.2024 14:18)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Video: Thom Artway píše v "Zavolej" hudební dopis svému synovi (05.12.2023 11:13)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu