Teho Teardo a Blixa Bargeld se vracejí do Prahy se zbrusu novým albem

17.06.2016 16:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Jsou tady zase. Tři roky po svém debutovém albu "Still Smiling", které s velkým úspěchem představili i v ČR, v totálně vyprodaném pražském Pilot Clubu, se Teho Teardo a Blixa Bargeld vracejí se zbrusu novým dílem. Nové album "Nerissimo" přivede oba umělce zpět do Prahy a to 18. září v rámci aktuálního Nerissimo Tour, tentokrát do Paláce Akropolis.Vstupenky na tento koncert jsou k dispozici od 13. června v předprodejních sítích Ticketpro a Goout a v pokladně Paláce Akropolis. Koncert začne v 19:30 a Blixu a Teha s kapelou bude ještě doprovázet smyčcové kvarteto.

Spolupráce je často rámována jedinou epizodou omezenou v čase, ale v tomhle případě je to jinak. Album je výsledek zvláštního svazku, jak uměleckého, tak osobního, v němž Teho a Blixa svůj vztah oživují tak, aby mohli probádávat nová území. "Nerissimo" je název nového alba. Jeho obal byl inspirován obrazem Hanse Holbeina mladšího nazvaným "Ambasadoři v Londýně (1533)". Do obrazu jsou vloženy tajemné odkazy na filozofii, náboženství, smrtelnost a iluzi, které mají vztah k tématům alba.

"Nerissimo" je italský superlativ slova černý (nejčernější) a v hudbě na této desce je něco velice černého. To ovšem neznamená, že je temná, což je přídavné jméno, které se běžně spojuje s hudbou - protože černá obsahuje všechny barvy, hudba obsahuje mnoho možností.

Písně zpívané v němčině, angličtině a italštině sahají od mikroskopických dramat odehrávajících se v petriho misce ("Ulgæ") k surreálné, epické a kosmické sedmiminutové pouti "Animelle". Titulní píseň "Nerissimo" otevírá album svou anglickou verzí a uzavírá jej verzí italskou… tak jako zarážky knih. Novinkou této spolupráce je použití dřevěných dechových nástrojů, obzvlášť basklarinetu, který hraje hlubokou a důležitou roli v několika písních obklopen celým arsenálem zvonů, Tehovy bariton kytary a aranžmá klasických strunných nástrojů. Společně svým zvukem vytvářejí hruškovité frekvenční spektrum, které něžně obtáčí Blixův nízký medově sladký hlas.

Při poslechu alba člověk podniká dočasnou pouť mezi jazyky, která spojuje Řím a Berlín, dvě města, kde se album nahrávalo, emocionální cestu společné tříleté spoluprace. Při cestování mnohostrannou černotou písničky vytvářejí jakýsi diář zjevení, barev, které mohou přetvářet celý vesmír, jakmile je pojmenujete, noční let se zhasnutými světly nad hlavními městy Evropy.

Teho Teardo žije v Římě, je hudebník, skladatel a zvukový designér. Vytvořil hudbu k několika filmům držitelů Oskara, režisérů Paola Sorrentina a Gabriele Salvatorese. Za svou hudbu získal mnoho ocenění, např. Ennio Morricone Prize a David Di Donatello.

Blixa Bargeld se narodil v roce 1959 v Západním Berlíně. Je zpěvák, spisovatel, skladatel a režisér. Byl víc než deset let kytaristou v Nick Cave And The Bad Seeds a od roku 1980 je šéfem a zakladatelem Einstürzende Neubauten. Momentálně žije v San Francisku, Berlíně a Pekingu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY