shop.musicserver.cz
Selah Sue, Emma Smetana, Roxy, Praha, 3.5.2016

Belgická pralinka Selah Sue zas a znovu zazářila v Praze

Vydáno: 04.05.2016 11:33 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Druhý den maďarského Szigetu. Podvečer. Únava. A hlas, který svou podmanivostí jde až k srdci a nutí jej zvednout se ze země, projít plným stanem až k pódiu a vnímat naplno. Balada "Fear Nothing" se stává novou klasikou. Dávný koncert na Rock for People je zapomenut. Selah Sue právě získala nového fanouška.

Live: Selah Sue

místo: Roxy, Praha
datum: 3. května 2016
support: Emma Smetana
setlist: I Love You, Porgy (Billie Holiday cover), Reason, Daddy, Black Part Love / Lost Ones (Lauryn Hill cover), This World, Fyah Fyah, I Won't Go For More, Sadness, Raggamuffin, Alone, Together, Crazy Sufferin' Style, Explanations, Crazy Vibes
Fotogalerie

Selah Sue, Emma Smetana, Roxy, Praha, 3.5.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Může se v podobné roli někdy ocitnout Emma Smetana? Mohla by a budiž jí to přáno, současná hudební dráha ale nasvědčuje spíše opaku. Jste-li taktéž neposkrvněni její televizní kariérou, nejspíš vám neuniklo, že dosavadní ohlasy na její tvorbu se nesou v neutrálním nebo maximálně opatrně pozitivním duchu. O jejím půvabu není sporu, jako zpěvačka ale se svým hlasem bohužel nemůže mnoho nabídnout a i to je jeden z důvodů, že se jak při poslechu její desky, tak při koncertě samotném, nemáte moc čeho chytit. Na pop je to málo melodické a bez chytlavých smyček, na alternativu zase chybí výraznější nápady a aranže. Nejasně zaměřený materiál tak nutně vyvolává otázku, komu je vlastně určen a odpovědí mohou být snad jen zvědavci sjíždějící veškerou novou muziku bez ohledu na žánr. Ani těm ale Smetana nenabídne moment, který by je přikoval do židle a donutil je dát jejím písničkám i druhý nebo třetí poslech. S jejím živým vystoupením se to má podobně.

Nejistota a mírná nervozita z počátku půlhodinového vystoupení byla po chvíli pryč a Jiří Burian s kytarou a laptopem s předtočenými základy uvolňoval jak zpěvačku, tak publikum, hodně těžko se ale na papír dere jiné slovo, než že to bylo prostě jen pěkné. Ne skvělé, ne tragické. Pěkné. A to je málo.

Selah Sue, Emma Smetana, Roxy, Praha, 3.5.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Pokud se ale i tak zadaří a Emma Smetana dostane příležitost natočit po "What I've Done" i druhou desku, měla by si pohlídat, aby se jí tam podařilo dostat opravdový hit, který ji v dobrém slova smyslu prodá. Jedním ze správných směrů by jí mohla být francouzsky zpívaná píseň "Sans Paris", kterou si evidentně užili jak ti na pódiu, tak ti pod ním. A i když už v České republice jednu Ivu Frühlingovou máme, tak právě tato radostnější poloha jí slušela nejvíce a může v ní být její budoucnost. Uvidíme.

Selah Sue každopádně hrála úplně jinou ligu. Zpěvačka, které ke slávě pomohl belgický zpěvák Milow, zahájila své vystoupení coververzí Billie Holiday, kdy jen za pomoci klavíru prodala svůj hlas tak, že kdyby se před lety ucházela o smlouvu v Motownu, dostala by ji do ruky ještě dříve, než by vůbec vkročila do dveří. Nakřáplý vokál s velkým rozsahem, přecházením do sametových poloh i do rapu, je v kombinaci s přirozeně milou povahou nejsilnější zbraní zpěvačky, jejíž kariéra začala v patnácti letech, kdy začínala hrát na kytaru.

Selah Sue, Emma Smetana, Roxy, Praha, 3.5.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Široký úsměv během zhruba osmdesátiminutového setu z tváře interpretky prakticky nemizel, fanoušci přišli našprtaní a zpívali i kolébali se do rytmů R'n'B, soulu i občasného hip hopu či reggae tak, že je zpěvačka několikrát ocenila za výbornou energii, která jí samotné dodávala na síle. Z nové desky "Reason" zazněly například "Alone", rockověji zahraná "Together" nebo spíše standardní "Sadness", která spolu s "I Won't Go For More" v půli koncertu shazovaly řetěz podobně, jako to dělají na albu, které vedle pár takřka geniálních kusů nabízí i trochu vaty.

Byly to však hlavně starší hity, které výtečně naladěná umělkyně předávala s maximálním prožitkem a ve špičkové kvalitě možná ne tak úplně vyprodanému, ale přinejmenším velmi dobře zaplněnému Roxy. Namísto obligátního "Raggamuffinu" ale zabodovala zajména úderná "This World", v níž bubeník i klávesista jeli na tři sta procent a dodali písni takovou sílu, že už ji pak žádná další nepřekonala. Navíc v její mezihře, kdy Sue představovala spoluhráče, se bubeník rozhodl místo sóla odehrát s celou kapelou "Happy Birthday" ke zpěvaččiným sedmadvacátým narozeninám. Závěrečný refrén se tak nesl na neuvěřitelně pozitivní vlně, kdy si publikum pinkalo s balónky a muzikanti vyprazdňovali obsah plící do foukaček nebo si mezi sebou házeli s jakýmsi modrým, chlupatým předmětem. Uznejte sami, jak často se něco tak zábavného a přitom mile lidského na koncertě děje?

Selah Sue, Emma Smetana, Roxy, Praha, 3.5.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
V přídavcích si fanoušci vykřičeli "Explanations", kterou Selah složila v šestnácti jako svou úplně první píseň a také "Crazy Vibes", čímž se pokračovalo ve skočné atmosféře až do konce a na melancholičtější tvorbu v podobě "Fear Nothing" či "Direction" už bohužel nedošlo. Nic to ale nemění na tom, že takto živelný koncert belgické divoženky se opravdu vydařil. Brno se ve středu 4. května má rozhodně na co těšit.

NÁZORY
  • Smetana (Kajda, 04.05.2016 12:22) Reagovat

    "...nejspíš vám neuniklo, že dosavadní ohlasy na její tvorbu se nesou v neutrálním nebo maximálně opatrně pozitivním duchu". Vážně? Já teda na Smetanu všude čtu jen samé ódy, od Headlineru přes Report až po velká média typu Novinek a iDnesu. A koneckonců i tady na musicserveru byla nadšená recenze.

    • Re: Smetana (Metalista, 04.05.2016 12:40) Reagovat

      Masáž "Smetanou" je letos snad ze všech českých medii natolik intenzivní až to za mou osobu minimálně v českém popu kandiduje na jasný "Opruz roku".

      • Re: Smetana (P., 04.05.2016 21:07) Reagovat

        tak to se k tobě musím připojit, přestože nejsem metalista...

        • Re: Smetana (Anonym, 04.05.2016 22:07) Reagovat

          Proboha dejte už pokoj! Copak ta Smetana nebude mít klid ani po smrti?!

  • Selah Sue výborná i bez extra smetany navrch... (Vojta, 05.05.2016 01:07) Reagovat

    Pěkná recenze, vystihuje mé pocity a uklidňujeme mě v tom, že mé rozhodnutí, nezúčastnit se koncertu kvůli "předkapele", nebylo úplně mimo. Pro mě je prostě ta kvalita tak rozdílná, že bych to tu půlhodinu nevydržel.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Jak Emma Smetana a Jordan Haj naplnili Forum Karlín pokorou a láskou (05.11.2023 13:33)
- Video: Jordan Haj & Emma Smetana (ne)přejí "Šťastný a veselý". Poukazují na oběti domácího násilí (14.10.2023 09:00)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Video: Emma Smetana v klipu k nespoutané skladbě "Chase It" tančí na pláži Bali (08.06.2023 15:25)
- Naživo: Selah Sue patří do O2 areny. Zatím si ale podmanila aspoň Roxy (22.11.2022 16:22)
- Rozhovory: Emma Smetana & Jordan Haj - Vytíženost nám vyhovuje (10.09.2022 09:00)
- Belgická hvězda Selah Sue se vrací do Prahy s novou deskou (18.07.2022 12:24)
- Recenze: Chybělo málo a společná deska "By Now" Emmy Smetana a Jordana Haje mohla být domácí událostí roku (30.06.2022 17:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush U2 Beyoncé AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu